A kenyérsütők joggal nyertek tiszteletbeli helyet a magyar háztartások konyhapultjain. A frissen sütött kenyér és péksütemények ízét és aromáját semmi sem múlja felül. Nem csoda hát, hogy a kenyérsütők népszerűsége folyamatosan nő, választékuk rendkívül kiszélesedett. Ráadásul, ezek a hasznos kis masinák többre is képesek a puszta kenyérsütésnél. Milyen kenyérsütő gépet vegyek? Ha bizonytalan vagy a választást illetően, olvasd el cikkünket. Megtudhatod belőle azokat a technikai paramétereket, amelyekre oda kell figyelned. Olvashatsz arról is, miért jobb a kenyérsütőben készített kenyér, és hogy mire érdemes odafigyelni a kiválasztás során. A cikk a gyakran feltett kérdésekre is választ ad. Segítségével könnyedén megtalálhatod az utat a házi kenyérsütők útvesztőjében, és rálelhetsz arra a modellre is, amely minden szempontból megfelel az igényeidnek.
A sütőedény kapacitása az egyik legfontosabb tényező a kiválasztás során. Az edény mérete amellett, hogy meghatározza a kenyér méretét, a kenyérsütő egyéb funkcióit is befolyásolja. Például, ha a készüléket befőzésre tervezed használni, egy kis méretű sütőedény nem lesz megfelelő opció. A nagyobb edények további előnye az a tény, hogy általában két dagasztóhoroggal rendelkeznek. Manapság olyan modellekkel is találkozhatsz, amelyek lehetővé teszik a kenyér méretének megválasztását a család aktuális igényeinek (500 g / 750 g / 1000 g) megfelelően.
Természetesen, a sütőedény kapacitását nemcsak az étkezők számának kell szigorúan meghatároznia. Azt is figyelembe kell venned, hogy milyen gyakran sütsz és általában mennyi kenyeret fogyasztasz.
Ajánlott kapacitás a háztartásban élők száma alapján:
500 – 600 g kapacitású kenyérsütő teljes mértékben elegendő.
800 – 900 g kapacitású kenyérsütő.
Legalább 1000 g kapacitású kenyérsütő.
A nagyobb családoknak legalább 1500 g kapacitású kenyérsütőre lesz szükségük.
Válassz nagy kapacitású, professzionális kenyérsütőt legfeljebb 2000 g kapacitással.
Az anyag, amelyből a sütőedény készül, egy másik rendkívül fontos paraméter, amelyet határozottan nem szabad alábecsülni. Háromféle anyagból választhatsz. Az edények a leggyakrabban Teflonból, rozsdamentes acélból vagy kerámiából készülnek.
A házi kenyérsütők általában egy vagy két dagasztóhoroggal rendelkeznek. A horgok dagasztják és összekeverik a tésztát. Ezért ez egy abszolút lényeges funkció, amely meghatározza a kenyér és egyéb péksütemények tésztájának állagát, amelyet el szeretnél készíteni a kenyérsütőben. A kisebb kapacitású sütőedénnyel bíró kisebb kenyérsütőknek általában csak egy dagasztóhorguk van. Több ugyanis nem férne el a kis edényben. Két dagasztóhoroggal az elkészítés gyorsabb, a tészta hamarabb megkel és levegősebb lesz. Ha nem csak az íz, hanem a kenyered megjelenése is fontos a számodra, mindig győződj meg róla, hogy a dagasztóhorgok lehajthatóak-e. Ha a horgok eltávolíthatók, az a karbantartást is megkönnyíti.
A házi kenyérsütők már nemcsak házi készítésű kenyérsütésre használhatók. A sütőprogramok választéka rendkívül széles. Válassz a személyes preferenciáidnak megfelelően. Az olcsóbb modellek alapvetően 10 - 12 programot kínálnak, míg a drágább darabok sokkal többet nyújtanak. Ha tényleg csak kenyeret szeretnél sütni, akkor az alapkínálattal is elégedett leszel. Ha viszont multifunkciós készülékre vágysz, akkor egy drágább modellbe kell invesztálnod.
Programtípusok:
Alap program kenyérsütéshez. Néhány modell speciális programot kínál a különféle kenyérfajtákhoz (rozs, búza, alacsony gluténtartalmú vagy teljes kiőrlésű).
Kenyérsütés vékony, ropogós kéreggel és puha belsővel.
Édes tésztájú kenyér.
Csak tedd a hozzávalókat a kenyérsütőbe, és a készülék összegyúrja és megdagasztja a tésztát. Egy nagyszerű funkció, amely jelentősen megkönnyíti főleg a kovászos tészták elkészítését.
Program, amely gyors kenyérsütést tesz lehetővé.
Gluténmentes kenyér elkészítése.
Program sütemények és kalács tésztájának elkészítéséhez.
Az ízlésednek megfelelően beállíthatod, mennyire legyen pirult a kenyér héja (közepes, világos, sötét).
Program, amelynek köszönhetően lekvárt és dzsemet készíthetsz friss gyümölcsökből.
Dzsem, joghurt és kovász készítéséhez.
Egyéni beállítások lehetősége. Nem muszáj csak a gyártó által már megadott beállításokra támaszkodnod.
Ez a program lehetővé teszi a már elkészített tészta megsütését. Ennek köszönhetően húst vagy fasírtot is készíthetsz a kenyérsütőben.
A kenyérsütő funkciói nem közvetlenül befolyásolják a kenyér vagy egyéb péksütemények végső ízét, ugyanakkor az egyszerű és logikus műveletek megkönnyítik az egész elkészítési folyamatot.
Összpontosíts az alábbi funkciókra:
Általános szabály, hogy minél magasabb az energiafelhasználás, annál nagyobb a teljesítmény. Ez azt jelenti, hogy minél nagyobb teljesítményű kenyérsütőd van, annál gyorsabban készül el a kenyered. A kenyérsütők fogyasztása az egyes modellektől, a hőmérséklettől és a program típusától függ. Bármilyen modellt is választasz, nem kell aggódnod, hogy kimeríti a pénztárcádat. Annak ellenére, hogy a kenyérsütők több órán keresztül dolgoznak, csak sütés közben mennek teljes kapacitással. A kenyérsütők átlagfogyasztása 0,2 - 0,5 kWh között mozog. A hagyományos sütőkhöz képest a kenyérsütők tehát gazdaságosabbak.
A kenyérsütő megjelenésének nem szabadna döntő tényezőnek lennie, de ha napi szinten használsz ilyen készüléket és nincs elegendő helyed a tárolására, akkor bizonyára olyan darabot keresel, amely passzol a konyhádba.
A kenyérsütők olyan készülékek, amelyek több éven keresztül szolgálnak, így érdemes az időtlen dizájnt keresni, amely tökéletesen illik a modern és a hagyományos konyhákba egyaránt. Ahogy korábban említettük, a kenyérsütők mérete nemcsak a személyek számától függ. Győződj meg róla, hogy elegendő helyed van a választott modell számára, és ne feledkezz meg a szabad helyről sem, amelyet a kenyérsütő felett, a fedél kényelmes kinyitása igényel.
A házi kenyérsütők a standard elektronikai készülékek kategóriájába tartoznak, amelyre természetesen szigorú előírások vonatkoznak. A kenyérsütő magától történő kigyulladásának kockázata minimális, azonban nyilván jobb, ha a készülék olyan biztonsági funkciókkal rendelkezik, amelyek a minimumra csökkentik a tűz esélyének kockázatát.
Bizonyosodj meg róla, hogy a kenyérsütő képes jelezni egy esetleges hiba esetén. Ebben az esetben a készülék nem fogja engedni a sütési ciklus elindítását. A kenyérsütőnek a túlmelegedést is jeleznie kell. Ha kisgyermekeid vannak, győződj meg róla, hogy a készülék megfelelően szigetelt, és hogy a vezérlőpanel lezárható.
A házi kenyérsütők határozottan nem tartoznak a legcsendesebb háztartási készülékek közé. Átlagos zajszintjük 50 és 60 dB között mozog. Ha nem szeretnéd, hogy a kenyérsütőd zavarjon a napi tevékenységeidben, ne felejtsd el előre kideríteni, mennyire zajos is. A készülék zajszintje meglehetősen fontos, ha éjszakánként tervezel kenyeret sütni. A kenyérsütők legújabb modelljei általában csendesebbek, de ne erre támaszkodj és inkább ellenőrizd az egyes modellek zajszintjét. A csendes darabok zajszintje körülbelül 40 dB.
A házi kenyérsütő nagyban megkönnyíti a kenyér és egyéb péksütemények sütését. Csak add hozzá a szükséges hozzávalókat és várd a ropogós és garantáltan ínycsiklandó eredményt. A kenyérsütő képes magától elkészíteni levegős kovászos és kovásztalan tésztát is. Nagyon gyorsan és professzionálisan dagasztja és keveri össze a tésztát, majd süt egy illatos kenyérkét, amely kizárólag azt tartalmazza, amit te raktál bele. Ráadásul a kenyérsütők multifunkciósan is használhatók. Néhány modellel lekvárt, dzsemet, joghurtot vagy akár húst is készíthetsz.
A házi kenyérsütők nagyszerű multifunkciós eszközök, amelyek határozottan többre képesek a szimpla kenyérsütésnél. A kenyér és péksütemények tésztájának elkészítése és sütése minden kenyérsütő modell alapfunkciói közé tartozik.
A kenyérsütők elvégzik helyetted a munkát. Ez azt jelenti, hogy megdagasztják a tésztát, hagyják megkelni, majd megsütik (sötét, világos vagy toast kenyér, cipó, muffin, zsemle, mákos tészta, rétes), vagy elkészítik a tésztát, amelyet kézzel meggyúrhatsz, majd sütőben megsüthetsz (zsemle, buci, kifli, torta, pizza, fánk stb.).
A házi kenyérsütőben tepertőt, lekvárokat, joghurtot, különféle zabkásákat, gulyást, rizottót, lencsét és mindenféle pudingokat is készíthetsz.
Nem mondhatjuk, hogy az egyik típusú kenyérsütő jobb, mint a másik. A kisebb sütőedénnyel rendelkező kenyérsütőkben általában egy dagasztóhorog található, mivel két horog már nem férne el a kis edényben. Épp ezért a kisebb sütőedényekben egy dagasztóhorog teljesen elegendő. Ha a nagyobb sütőedények érdekelnek, győződj meg róla, hogy a kenyérsütőhöz két dagasztóhorog jár. Ha egy nagyobb edényben csak egy horog található, az nem tudja majd olyan hatékonyan összekeverni és megdagasztani a tésztát, amely logikus módon befolyásolja a készülő kenyér ízét és állagát.
Igen, a házi kenyérsütőben gluténmentes péksütemények is elkészíthetők. Egyes modellek kifejezetten gluténmentes sütési programmal is rendelkeznek. Ha rendszeresen tervezel gluténmentes péksüteményt készíteni, mindenképpen érdemes olyan készülékbe invesztálnod, amelynek van ilyen programja. A gluténmentes sütés speciális program nélkül, a Sprint / Gyors vagy Rapid programokkal is elvégezhető. További részletekért olvasd el a használati útmutatót.
Habár egy házi kenyérsütő kiváló segítőtárs, a beavatkozásod nélkül még a legjobb készülék sem képes nagyszerű kenyeret produkálni. A siker kulcsa, természetesen, a minőségi alapanyagokban rejlik. Nélkülük egyszerűen még a legmodernebb kenyérsütővel sem lesz részed tökéletes ízélményben. Ezért nagyon gondosan válogasd meg a hozzávalókat.
Nem javasoljuk előre bekevert keverékek használatát. A keverékek drágák és sosem lehetsz biztos benne, hogy miből is állnak valójában. A legjobb, ha saját magad készíted el a keverékedet. Így biztosan tudni fogod, mit is tartalmaz a kenyered, és pontosan az ízlésednek megfelelően készítheted el. Szerezz be magas gluténtartalmú, minőségi lisztet. Egy másik fontos hozzávaló, amelyet semmiképp sem szabad alábecsülni, az az élesztő. Az élesztőnek mindig frissnek kell lennie, különben a tészta nem fog megkelni.
Előfordulhat, hogy túlsütöd a kenyeret, vagy túl kemény lesz a héja, belül pedig még sületlen. A sütési hibák leggyakoribb oka a nem jól megválasztott program és hőfok. Ezért minden egyes sütés előtt bizonyosodj meg róla, hogy a megfelelő programot állítottad be. A legjobb sütési eredmény elérése érdekében arra is figyelj, hogy ne töltsd túl a sütőedényt. Az általános hibák közé tartozik még a nem megfelelően elkeveredett keverék, így a tészta túl nedves vagy túl sok élesztőt tartalmaz.