ApF HU AP+ plus nový vizuál

A 4K projektorok a legigényesebb közönséget is kielégítik

Termékkatalógus

Cikk

Frissítve

Szeretnéd a legtöbbet kihozni a filmekből és 4K felbontású adásokból anélkül, hogy moziba kellene menned? A megoldás a 4K projektor, ami 4× részletgazdagabb képet nyújt, mint a Full HD modellek és megtalálható a HDR és egyéb prémium technológiák támogatása is. Kinek ideális a 4K és milyen tartalmak elérhetőek ma nagy felbontásban? Illetve ami az egyik legfontosabb kérdés lehet: milyen a 4K projektorok árfekvése?

4K projektor, vetítés

A cikk tartalma – 4K projektorok

 1. A 4K projektorok felhasználhatósága
 2. Nagyobb felbontás, képátló és finomság a 4K projektoroknál
 3. HDR és 3D technológia
 4. 4K televízió vagy 4K projektor?
 5. Egyre több a 4K tartalom
 6. Képernyő csatlakoztatása a kivetítőhöz

4K projektorok a legigényesebb nézőknek

A 4K projektorok újdonságnak számítanak a piacon, amely még mindig bővül. Még mindig az alacsonyabb felbontású modellek viszik a prímet, főleg az áruk miatt. Hogy melyek ezek? A százezer forint alatti modellek általában 800×600 px felbontásra képesek. Gyakoriak az ún. WXGA projektorok is 854×480 px felbontással. Különböző képarányuk van, és valamivel rosszabb a felbontásuk, mint az előzőleg említett projektoroknak. Ez főleg a kevésbé nagy igényű nézőknek ideális.

Filmnézéshez jobbak az 1024×768 px, főleg az 1280×800 px projektorok, amelyeknek a képe a legszélesebb. Az elmúlt években megjelentek a Full HD projektorok (1920×1080 px felbontással) és a különleges projektorok kis vetítési távolsággal a minimális sötétítéssel történő vetítéshez. Végül, de nem utolsósorban a 3D-s projektorok, amelyek egyelőre nem nyerték el a vásárlók érdeklődését. Hogy miért? A nagyobb vételár és a 3D szemüveg szükségessége mellett a kevés 3D tartalom is az oka lehet.

i Elmerülnél a megfelelő projektor kiválasztásában? Olvasd el hogyan válasszunk projektort című útmutatónkat. Tudj meg többet az irodai projektorok típusairól, amik prezentációkhoz és filmvetítésre is alkalmasak.

A legigényesebb nézők a jelenleg elérhető kínálat legjobbjait választják – a 4K projektorokat 3840×2160 px felbontással. Az Ultra HD televíziók korában a Full HD felbontás már egy lépéssel hátrábbinak számít, nem is szólva arról, hogy már a 8K televíziók is közelítenek. Milyen előnyöket kínálnak a 4K projektorok? 

Beng projektor

Az otthoni vetítéseken is úgy szeretnéd érezni magadat, mint a moziban? Válassz 4K projektort. Itt a BenQ LK970 látható.

A 4K projektorok nagyobb felbontást, képátlót és finomságot nyújtanak

Nem meglepő, hogy a 4K projektorok fő vonzereje a felbontás. A mai Full HD modellekkel összehasonlítva a 4K vagy Ultra HD projektorok 4× nagyobb felbontásra képesek, összesen 8,3 millió képponttal rendelkeznek. Ez biztosítja az elegendő finomságot még nagyméretű vetítővászonra történő vetítésnél is, amin a Full HD projektorok esetében már látni lehetne a képpontrácsot, így nagyobb képátlót is választhatsz a vetítéshez. A nézői élmény ezzel még moziszerűbb lesz. 

! A nagy felbontás erős hardvert igényel
Fontos megjegyezni, hogy a 4K felbontás lényegesen hardverigényesebb, mint a napjainkban legelterjedtebb Full HD. Ezért győződj meg róla, hogy a számítógéped, a laptopod vagy a Blu-ray lejátszód elegendő teljesítménnyel rendelkezik a 4K-hoz.

4K felbontású HDR és 3D projektorok

A 4K projektorok beszerzésének másik oka a nagy felbontás mellett a csúcsminőségű kiegészítő funkciók jelenléte lehet. A képalkotó eszközök mai trendje főleg a HDR (High Dynamic Range) technológia, amelyet a gyártók a projektorokon kívül gyakran televízióknál és mobiltelefonok fényképezőgépénél is használnak.

Ha a 4K felbontáshoz még hozzáadjuk a HDR-t is, amely főleg a nagy kontrasztú jeleneteknél előnyös, csúcsminőségű képet kapunk. Egy tipikus példa lehet a naplemente, amikor a tiszta ég mellett mély árnyékok is megjelennek a tájon. Ilyenkor a HDR technológia felbecsülhetetlen és biztosítja, hogy a kép az egész felületen kirajzolódjon. Kiküszöböli a túlexponált és alulexponált részeket. Mivel ez a technológia nagy népszerűségnek örvend a TV és mobiltelefon tulajdonosoknál, a jövőben a projektorok szegmensében is várható a bővülés.

4K projektor, HDR

A HDR napjaink trendje. Az ezt a technológiát támogató 4K projektorok jobban megjelenítik a sötét és egyszerre világos részeket.

A 3D technológiát nem kell bemutatni. Lehetővé teszi speciálisan felvett 3D-s filmek vetítését pontosan úgy, ahogy a moziban láthatjuk. A gyártók már akkor elkezdték használni ezt a technológiát, amikor még nem volt nagy 3D-s filmválaszték. Emiatt a 3D projektorok nem terjedtek el nagyon és egy bizonyos mértékig kihasználatlan technológiáról van szó, habár nagy potenciál lenne benne. De meglátjuk, hogy mi fog történni a 3D-vel a következő években, hogy a 4K projektorok terjedésével reneszánszát fogja-e majd élni.

Jobban kihasználhatók a 4K projektorok, mint a 4K televíziók?

A nagy felbontás és a fejlett technológiák támogatására a gyártók nem szeretnének ráfizetni, ezért a 4K projektorok ára több százezer forint körül mozoghat. Összességében tehát nem jobb egy 4K televíziót beszerezni?

i Miért az Alzánál vásárolj? A projektorok széles választékával rendelkezünk, kiterjesztett garancia, 2 hónapos termék-visszaküldési és egyéb szolgáltatásokat is választhatsz a termékekhez!

Bár a 4K TV-k többsége olcsóbban jön ki, a projektorok sokszorosan nagyobb képátlót kínálnak és ezáltal jobb felhasználói élményt is, ami megközelíti a mozik szintjét. A képminőség, beleértve annak finomságát is, magas. Nem szárnyalja túl a 4K TV-k képminőségi szintjét, így a különbség nem különösebben észrevehető egy elsötétített szobában. A projektorok azonban hordozhatók, így gyakorlatilag bárhova elvihetők. Hozzá kell azonban tenni, hogy a TV-k viszont kevesebb energiát fogyasztanak. A legtöbb esetben ez kb. 120 W-250 W közötti a TV-nél, de függ a kijelzőpanel méretétől és típusától is.

Ami az élettartamot illeti, a leggyakrabban használt komponens a már említett projektor lámpa. A nagyobb teljesítményű modelleknél egy ilyen lámpa átlagos üzemideje kb. 10.000 óra, vagyis több, mint 400 nap. Összeségében a projektor kb. 5 évig működik a lámpa cseréje nélkül. A TV-k átlagos élettartama ennek a kétszerese, 10 év körül mozog.

Jelenleg a projektorokat leginkább olyan helyeken lehet jól kihasználni, ahol óriási vetítővászon van. Kiváló például cégeknél történő prezentációkra és előadásokra, kulturális rendezvényekre. Éttermekben is használhatók, például sportesemények közvetítésekor.

Mi a helyzet a 4K házimozi projektorral? Bár ez lehet minden filmrajongó álma, az átlagos halandó számára még mindig nehezen megfizethető. De nem szabad kétségbeesni. A 4K TV-kért is horrorösszegeket kértek, amikor megjelentek, ma már pedig 120.00 Ft körüli összegért is hozzájuthatsz egy ilyen készülékhez.

4K projektorok és 4K TV-k

Mik a pro és kontra érvek a 4K projektorokkal szemben a 4K TV-kkel történő összehasonlításban?

4K projektorok pozitívumai

 • Nagyobb képátló
 • A nézői élmény megközelíti a mozibelit
 • Egyszerűbb hordozhatóság

4K projektorok negatívumai

 • Egyelőre magasabb ár
 • Kicsivel alacsonyabb képminőség
 • Nagyobb energiafogyasztás
 • Alacsonyabb élettartam

Egyre több 4K tartalom elérhető

Mi vetíthető ki a 4K projektorokkal? Bár jelenleg az ilyen felbontású tartalmak még nem annyira elterjedtek, mint amennyire szeretnénk, de már ma is lehet Ultra HD felbontásban nézni többek között sorozatokat, filmeket vagy akár egyes tv-csatornákat is. Szóval mi mindent fogsz értékelni, ha 4K projektorod van?

 • Az olyan online szolgáltatásokat, mint például a Netflix, amelyeknél már most is jelentős mennyiségű 4K tartalom elérhető.
 • Az Ultra HD Blu-Ray lemezeket. Ezekhez szükséged lesz egy megfelelő Blu-ray lejátszóra is.
 • Egyre több 4K-ban sugárzó tv-csatorna létezik már, de magyar nyelvű egyelőre nincsen ezek között.
 • A 4K kivetítőn természetesen a mobiltelefonnal vagy digitális fényképezőgéppel készült fényképeket is megjeleníthetsz, sokkal jobb minőségben, mint eddig. Manapság ezek ugyanis már nagyobb felbontásúak a 4K-nál.

Mihez tudom csatlakoztatni a 4K projektort?

Hogy mit tud egy 4K projektor a csatlakoztathatóság terén? Ebben nem sokban különbözik például a Full HD projektoroktól, csak a magasabb ár révén több lehetőséget kínál. Szabvány maradt például egy kettős HDMI port, amiből legalább az egyik MHL támogatást is nyújt mobiltelefonokkal vagy tabletekkel törtnő csatlakoztatásra.

i Ha HDMI-n keresztül szeretnéd csatlakoztatni a képforrást, győződj meg róla, hogy a megfelelő szabványra képes a készülék. A HDMI 1.4 4K felbontásra képes, de csak 24 fps-sel. Az újabb HDMI 2.0 szabvány a 4K-ra már 60 fps-sel képes.
Példa csatlakozó-felszereltségre

Így néznek ki a 4K projektorok egyikének, az Optoma UHD550X csatlakozói. Gyakorlatilag bármihez csatlakoztatható.

A kivetítők többségénél megtalálható az S/PDIF csatlakozó is az akár 7.1-es hangzásért és USB port a külső vagy USB meghajtóról történő adatlejátszáshoz, vagy a kiegészítő töltéshez. 

A 4K felbontású projektorok egyelőre még nem terjedtek el, főként a magasabb vételáruk miatt. De úgy véljük, hogy csak idő kérdése, mikor esik az áruk és válnak elérhetőbbé.

Nyomtatás
P-DC1-WEB05
28 év tapasztalat az e-kereskedelemben
3 millió megrendelés évente
a vásárlók 98% visszatérő
Több infó
Felhívunk és szakértői tanácsot adunk
06-1-701-1111
Kérdés a rendeléssel kapcsolatban
Kérdés a termék(ek)kel kapcsolatban
Kérjük, add meg a telefonszámodat:
Keress minket
Az Ön adatainak védelme fontos számunkra Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és a beleegyezéseddel weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadod a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési felületeken.
További információ Kevesebb információ