AD květen univerzal Effaclar

Grillezés mesterfokon - a grill hús előkészítése

Catalogue

A magyarok szeretnek grillezni, a szabadban sütögetés kiváló alkalom a barátokkal és a családdal való időtöltésre. A közelmúltban készült egy felmérés a legkedveltebb grillételekről, ahol 1500 válaszadó közül 31% mondta azt, hogy hétvégenként szokott grillezni. Nem biztos, hogy mindenki ismeri a grill hús előkészítésének csínját-bínját, hogy a grillparti végeztével a vendégek elismerően csettintsenek. Ezért van néhány hasznos tippünk a számodra. Tanácsot adunk, hogyan válassz húst a grillezéshez, eláruljuk a grill csirke pác titkát és finom grill pác receptekkel szolgálunk sertéshúshoz és marhahúshoz.

Hogyan kell grillezni

A grillezés szabályai

Ha nem szeretnéd elrontani a hétvégi grillezés élményét, az alábbi dolgokra figyelj oda:

  • minőségi grill hús kiválasztása,
  • a hús frissességének ellenőrzése,
  • a grill pác és a grill fűszerkeverék elkészítése,
  • egy jó grill kiválasztása,
  • a megfelelő grillezési idő betartása.

Nézzük meg közelebbről az egyes pontokat, és zárásként adunk még néhány tippet a hasznos grill segédeszközökkel kapcsolatban.

Milyen húst grillezzünk?

Szinte mindenféle hús felhasználható - hal, csirke, sertés, marha, bárány. Ne becsüld alá a minőségi alapanyagok beszerzésének fontosságát. A húsok grillezésekor a következő tényezőkre mindenképpen figyelni kell:

  • Frissesség - a legjobb hús közvetlenül a hentesnél kapható, ha lehet, kerüld a vákuumcsomagolt húst.
  • Zsírerek - puhaságot eredményez, és a húsnak mámorító illatot és ízt kölcsönöz. Ha azonban a sovány húst kedveled, semmi kifogásom ellene.
  • Érettség (puhaság) - a csomagolt húsok esetében közvetlenül a címkén van feltüntetve; a kellően érett húst néha érlelt húsnak is nevezik. Néhány csepp citrom- vagy ananászlével javíthatod a puhaságát.
  • Szín - minél sötétebb, annál idősebb a hús, és annál kevésbé alkalmas a grillezésre.
i Ha a nyers húson megmarad az ujjlenyomatod, az a hús érettségét és minőségét jelzi.

A frissesség érzékelő a grill hús ellenőrzésére szolgál

Tudtad, hogy a különböző kórokozók, baktériumok már azelőtt megjelenhetnek a húsban, hogy annak kellemetlen szaga vagy íze lenne? Az orrunk, nem is beszélve a szemünkről, egyszerűen nem mindig képes időben észlelni a romlási folyamatot. A FOODsniffer frissesség érzékelő viszont néhány másodperc alatt megbízhatóan meg tudja állapítani a hús minőségét. Meghatározza, hogy a nyers hús romlott-e vagy romlásnak indult-e.

FOODsniffer

Az érzékelő a húsból felszabaduló gázok érzékelésének elvén működik. Négy érzékelő méri a hőmérsékletet, a páratartalmat, az ammónia és az illékony szerves vegyületek jelenlétét, amelyek közül akár százat is képes kimutatni. Az eredményeket továbbíthatod a mobiltelefonodra is, ahol egy jól átlátható alkalmazásban részletesen megnézheted az adatokat. Egy teljes feltöltéssel akár 12 órán keresztül képes a hús elemzésére.

A FOODsniffer praktikus. Szinte alig foglal helyet, ugyanakkor garantálja, hogy ne fogyassz romlott húst.

A grill hús pácolása

Minden bizonnyal te is azt szeretnéd, hogy az általad készített grill hús a lehető legízletesebb legyen. Ebben az esetben kerüld az alábbiakat:

  • fagyasztott hús grillezése,
  • hús felolvasztása a mikrohullámú sütőben,
  • hús puhítása,
  • só használata a grillezés előtt, mivel az kiszárítja a húst.

A nyári grillezés előtt pácold a húst egy fedeles rozsdamentes acél edényben 1 és 24 órán át. Finomabb, lágyabb és lédúsabb lesz. A pácolás időtartama a hús fajtájától és a kívánt íztől függ - a baromfinak és a halnak gyakran csak egy órára van szüksége, a sertéshúsnak két és 12 óra közötti időt kell a grillpácban töltenie, a marhahúsnak pedig néha akár 24 óra is kell. A húst ne közvetlenül a grillezés előtt vedd ki a hűtőből, hogy megóvd a hősokktól.

i A húst csak a sütés után sózzuk, még a grillpácok esetében is érdemes spórolni a sóval. Próbáld ki a friss fűszernövényeket is az ízesítéshez.

A boltban lehet kapni előre pácolt húst, de semmi sem jobb, mint a saját magunk által készített grill pác. Még különlegesebb lesz az ízélmény, ha a grill fűszerkeverék házilag készül. Nem mellesleg még pénzt is spórolhatsz.

Grill pác

Hogyan készül a grill csirke pác, vagy milyen a finom pác marhahúshoz? A grill pác alapvető összetevői a következők:

  • olívaolaj - jobban érvényesül a felhasznált fűszerek íze
  • ecet vagy bor - friss ízt biztosít és meghosszabbítja az eltarthatóságot
  • fűszerek (grill fűszerkeverék) - használj belőle annyit, amennyit jónak látsz

Kezdheted egyszerű olaj és fűszernövények kombinációjával (pl. halakhoz), majd fokozatosan add hozzá a kívánt hozzávalókat. Az eredmény garantáltan meg fog felelni az ízlésednek és elképzeléseidnek.

Néhány grill pác recept

Grill pác csirkéhez és halhoz - olívaolaj és fehérbor egyenlő mennyiségben, finomra vágott fűszernövények, hagyma és fokhagyma, só és bors.

Grill pác sertéstarjához - olívaolaj, citromlé, vaj, kakukkfű, zsálya, őrölt fekete bors.

Grill pác marhahúshoz (steak grillezés) - olívaolaj, bors és só.

Camembert grill pác - keverj össze 1 dl olajat és 2 evőkanál grill fűszerkeveréket, vond be vele a camembert sajtot, majd grillezd fóliában.

Grill fűszerkeverék házilag - receptek

Olaj használata nélkül készülnek, az ujjaddal tudod "belemasszírozni" a húsba. Nagy előnyük, hogy jól tárolhatók a későbbi felhasználás érdekében.

Klasszikus grill fűszerkeverék (2 teáskanál 0,5 kg húshoz) - alkalmas bordához, sertéslapockához, halfiléhez és grillezett csirkéhez. Barna cukorból, fokhagyma- és hagymaporból, őrölt édes paprikából és fekete borsból, durvára őrölt sóból és cayenne borsból áll.

Csípős grill fűszerkeverék (3 teáskanál 0,5 kg húshoz) - marhaszelethez, sertésszelethez és sertéstarjához kifejezetten ízletes. Készítsük zúzott szárított chili és petrezselyem, durva só és őrölt fekete bors keverékéből.

Provence-i grill fűszerkeverék (3 teáskanál 0,5 kg húshoz) - tökéletes csirkéhez és bárányhúshoz. Az elkészítéséhez szárított oregánót, kakukkfüvet, rozmaringot, fokhagymát, tárkonyt és kaprot, őrölt borsot és szárított citromhéjat, durva sót használj.

Alap grill fűszerkeverék halhoz (5 teáskanál 0,5 kg húshoz) - nádcukrot, szárított kaprot, őrölt fekete borsot és sót tartalmaz.

i Húsdarálót is használhatsz:

Melyik grillen lesz a legízletesebb a grillezett csirke?

A hús elkészítése a használt grillsütőtől is függ. A gáz grill azonnal használatra kész, és nagy grillezőfelülettel rendelkezik. Ha kevésbé gyakorlott grillező vagy, akkor tökéletes lesz számodra.

Hogyan grillezzünk

A faszenes grill a faszén magas fűtőértékének köszönhetően nagyon hatékony, a rajta elkészített húsnak fás illata és remek íze van. Ugyanakkor füst keletkezik, és a zsír közvetlenül a tűzbe csöpög, ahol káros anyagokat bocsát ki.

Az elektromos grill gyorsan felmelegíti a grillfelületet, és a lakásban is használható. A kontakt grillek gyorsak, mert a húst két oldalról sütik, míg a raclette grillek kis serpenyőket tartalmaznak a sajt és más finomságok elkészítéséhez, a füstölővel ellátott kerti grillek pedig a füstölt húsok kedvelőinek szereznek örömet.

A húshőmérő segít a hús pontos ízlés szerinti elkészítésében

Végül elérkeztünk a tényleges grillezéshez. A húst már előkészítetted a grillezéshez (receptek bőven találhatók az interneten), most nézzük meg, mi befolyásolja még a grill hús minőségét:

  • a grill hőfoka,
  • a hús állaga, vastagsága és belső hőmérséklete a grillezés megkezdésekor,
  • grillezési idő,
  • kültéri klíma a grillezés során.

Általában a legjobban ellenőrizhető tényező a grillezési idő, amely több mindentől, például a hús típusától és a kívánt íztől függően változik. A halat a leggyorsabb elkészíteni, a csirkemell grillezése igényli a legtöbb időt.

De hogyan lehet a lehető legpontosabban megtudni a hús belső hőmérsékletét? A hús felvágása utáni szemrevételezésen (vagy akár kóstoláson) kívül csak egyetlen garantált módszer létezik: a digitális konyhai tűhőmérő használata.

Két hőmérő változat közül választhatsz. Az első egy rövid tű digitális kijelzővel, a másiknál a tű hegyében van a hőszonda, amely hőálló kábellel kapcsolódik az alaphoz. Segítségével a grillezés során végig nyomon követheted a hús hőmérsékletét.

i Ne szúrd át a húst grillezés közben feleslegesen, és csak egyszer fordítsd meg, így egyenletesen átsül és szaftos lesz.

Főleg a steak grillezés esetében minden azon múlik, hogy te mennyire szereted átsütve. Szaftos és véres darab húst szeretnél, vagy jól átsütöttet, de kevesebb megbetegedés kockázatával? Nézzük a steak sütési fokozatokat:

  • Raw (nyersen, sütés nélkül) - a tatár beefsteak vagy carpaccio esetében jellemző.
  • Blue / very rare - a hús belül még véres, miután a láng felett gyorsan megpirítottuk.
  • Rare (kissé megsült) - a hús belül sötétedni kezd, a belső hőmérséklet eléri az 52 °C-ot.
  • Medium rare - a rózsaszínű belső rész hőmérséklete 55 °C.
  • Medium (kissé átsült) - a közepe 58-60 °C-os és még mindig rózsaszínű.
  • Medium well (jobban átsült) - a hús majdnem barna, és a belső hőmérséklete 65 °C-ra emelkedik.
  • Well done - a belső hőmérséklet 71 °C-os, a hús szürkésbarna.

Steak grillezés

i A tökéletesen elkészített steakhez gyakorlatra van szükség, mindenesetre a húson nem érdemes spórolni, azt megfelelően kell felvágni, és pihentetni kell egy ideig.

Próbálj ki más grill kiegészítőket is

Élvezheted a grillezést, miközben nagyon egyszerűvé teheted azt. Ebben egy egész sor praktikus kiegészítő lesz a segítségedre. A grillkészletek például olyan praktikus eszközöket tartalmaznak, mint a kenőecset, fordítólapát, villa, steak szeletelő kés vagy drótkefe. A grilltálca felfogja a húsról lecsöpögő szaftot, így kevésbé csapnak fel a lángok.

A grillkesztyű megvédi a kezedet az égési sérülésektől, valamint a felfröccsenő forró olajtól. A grilltisztító kefe megkönnyíti a szennyeződések eltávolítását. Sok esetben egy kaparó és egy szivacs is tartozik hozzá.

4.7 121×
Rohnson R-250
Electric Grill desktop and portable, power 2000 W, number of programs 8, grill material aluminium, grill surface material teflon, grill area 37 cm × 27 cm, number of grilling areas 1, weight 4,6 kg, length of power cable 1,18 m, non-stick surface, drip tray, hatch, temperature regulation and removable grate
29,590 Ft
Buy
In stock > 5 pcs
Order by midnight, get it at the AlzaBox in the morning.
Info
Order Code: EAV1200
4.5 24×
Tristar BQ-2816 Barbecue
Electric Grill garden, desktop, bbq, portable and stand, power 2200 W, number of programs 5, grill material metal, grill area 46 cm × 35 cm, number of grilling areas 1, weight 7,3 kg, length of power cable 3 m, non-stick surface, drip tray, hatch, temperature regulation and removable grate
61,990 Ft
Buy
In stock > 5 pcs
Order by midnight, get it at the AlzaBox in the morning.
Info
Order Code: JQ705o
4.5
Steba VG 350
Electric Grill garden, bbq and stand, power 2200 W, number of programs 6, grill material aluminium, grill surface material metal, grill area 55 cm × 41 cm, number of grilling areas 1, weight 10,2 kg, length of power cable 1,2 m, non-stick surface, drip tray, hatch, temperature regulation, thermal fuse, thermometer and removable grate
92,990 Ft
Currently Unavailable
Order Code: EPV1001c
4.7 26×
ECG KG 300 deluxe
Electric Grill contact, desktop, bbq and portable, power 2000 W, grill material stainless steel, diameter of grill surface 24 cm, number of grilling areas 1, weight 5,8 kg, length of power cable 0,65 m, non-stick surface, drip tray, hatch, non-slip feet, temperature regulation and traffic signaling
35,490 Ft
Currently Unavailable
Order Code: EAV1154
5.0
Steba VG 250
Electric Grill garden, desktop, portable and stand, power 1800 W, number of programs 6, grill material aluminium, grill surface material metal, grill area 40 cm × 40 cm, diameter of grill surface 40 cm, number of grilling areas 1, weight 6 kg, length of power cable 1,2 m, non-stick surface, drip tray, hatch, temperature regulation, thermal fuse, thermometer and removable grate
49,490 Ft
Currently Unavailable
Order Code: EPV100m
3.7 37×
CATTARA MASTER CHEF
Grill - gas, with side burner, garden, grilling area: 2430 cm2, grill size: H 98 x W 133 x D 51 cm, grilling surface material: smalt, grill material: stainless steel, 5 burners, grill performance: 14,1 kW, weight: 25kg
112,890 Ft
Buy
In stock > 5 pcs
Order Code: CMP191a
Print
P-DC1-WEB15
30 év tapasztalat az e-kereskedelemben
3 million megrendelés évente
a vásárlók 98% visszatérõ
Több infó
We will call you and advise you professionally
+420 225 340 120
Order inquiry
Question about the product
Please enter your telephone:
Call me
We care about your privacy Alza.cz a. s., Company identification number 27082440, uses cookies to ensure the functionality of the website and with your consent also to personalisage the content of our website. By clicking on the “I understand“ button, you agree to the use of cookies and the transfer of data regarding the behavior on the website for displaying targeted advertising on social networks and advertising networks on other websites.
More information Less info