AD květen univerzal Effaclar

Mi az a rizsfőző és hogyan működik (RECEPTEKKEL)

Catalogue

Article

Frissítve

A rizsfőzők az utóbbi időben egyre népszerűbbek. Lehet, hogy most az jár a fejedben, hogy ez megint csak egy újabb haszontalan divat, amely csak a helyet foglalja a konyhában. Mindenki tud rizst főzni, nem? Csak bele kell önteni a sós, forrásban lévő vízbe, és ennyi. De ennek épp az ellenkezője igaz. A rizs megfelelő főzésére vonatkozó utasítások meglehetősen tudományosak. Cikkünkből megtudhatod, mire képes a rizsfőző és miért jobb a rizsfőzőben főtt rizs, mint a hagyományos vízben főtt rizs.

rizsfőző; rizs főzés; főzés a rizsfőzőben; receptek

Mi az a rizsfőző és hogyan működik? - TARTALOM

  1. Hogyan működik a rizsfőző? A főzés benne gyerekjáték
  2. Miért érdemes rizsfőzőben főzni?
  3. Hogyan válasszunk rizsfőzőt?
  4. Miért érdemes rizsfőzőben készült rizst enni?
  5. Rizsfajták
  6. Receptek rizsfőzőhöz

Hogyan működik a rizsfőző? A főzés benne gyerekjáték

Ez a furfangos kis eszköz a gőzben főzés elvén működik. Ennek eredményeként az elkészített ételek nagy mennyiségű értékes vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak. És hogyan kell rizst főzni a rizsfőzőben? A folyamat tényleg nagyon egyszerű. Tegyél egy mérőpohár segítségével megfelelő mennyiségű rizst és vizet (olvasd el a használati utasításban) az edénybe, kapcsold be a készüléket, a többiről pedig a készülék maga gondoskodik!

Miért és hogyan kell rizst főzni a rizsfőzőben?

Teljesen automatikus, így neked kevesebb dolgod lesz. Nem kell a vízzel megtöltött edény mellett ácsorogni és ellenőrizni a tartalmát. A rizsfőző tudja, mikor van kész. De ami még ennél is fontosabb! A benne főtt rizs mennyei ízű. Komolyan.

rizsfőző; rizs főzés; főzés a rizsfőzőben; sushi
A sushi rizs elkészítése rizsfőzőben nem bonyolult - öröm lesz formázni.

Nem kell félned a kevésbé elterjedt rizsfajtáktól sem, mint a jázmin vagy a basmati. A kapott étel rendesen összeáll, de biztosan nem fog ragadni. Ugyanakkor nem kell attól tartanod, hogy kifut vagy más baleset történik. Ha olyan perfekcionista vagy, aki szeret olyan ételeket tálalni, amely a gyomor mellett a szemet is gyönyörködteti, akkor biztosan örülni fogsz, hogy az ebben a készülékben készített rizs gyönyörűen formázható. Különösen értékelni fogod a rizsfőzőt, ha házi sushit készítesz. A rizsszemek algába történő csomagolása szinte gyerekjáték lesz.

Hogyan válasszunk rizsfőzőt?

A rizsfőző nem olyan általánosan elterjedt a mi konyháinkban, mint külföldön. Ennek eredményeként a választék kissé gyengébb. De ez egyáltalán nem számít. A rizsfőző kiválasztása, ellentétben a rizs főzésével, egyáltalán nem nagy tudomány. A legfontosabb paraméterek a teljesítmény (befolyásolja a rizs elkészítésének hosszát) és a térfogat (mennyi rizst tud egyszerre elkészíteni). Ezzel szorosan összefügg a rizs hőmérsékletének megőrzése (főzés után még néhány órán át meleg marad), a túlmelegedés elleni védelem, az időzítő és kellemes funkció lehet az automatikus kikapcsolás is. Ezenkívül néhány modell alkalmas zöldségek, különféle kása vagy hal elkészítéséhez is.

rizsfőző; rizs főzés; főzés a rizsfőzőben; hogyan válasszunkt
Mire kell figyelni, amikor rizsfőzőt választunk?

Mivel a rizsfőző elfoglal valamennyi helyet a konyhában, fontos, hogy a választáskor figyelj a méretére. Párok számára elegendő lesz egy 0,5 l-es rizsfőző, míg egy nagyobb családnak 1,5 literes készülékre lesz szüksége. Ami az árat illeti, a legolcsóbb modellek akár 6 000 forintért megvásárolhatók. Ha akcióban veszed, akár 5 000 forint körül is kaphatsz rizsfőzőt. Az olcsó rizsfőzők általában jobban tárolhatók, és a célnak megfelelnek. De számolni kel azzal, hogy kevesebb funkcióval rendelkeznek és műanyagból készülnek. A drágább modelleknél kiváló minőségű rozsdamentes acél kivitelben és számos kiegészítőben lesz részed, például hal- és zöldségfélék főzésére szolgáló kiegészítő, kanál stb.

i Érdekelnek más konyhai segítők is, amelyek automatikusan és felügyelet nélkül főznek? Olvasd el Mi az a lassú főző + RECEPTEK című cikkünket.

Tippek a rizsfőző kiválasztásához

Miért érdemes rizsfőzőben készült rizst enni?

Amellett, hogy a rizs egyszerűen finom, nagyon sok pozitív hatása van az egészségünkre. Csökkenti a vérnyomást, sok fehérjét és aminosavat tartalmaz, segít megelőzni a prosztata problémáit és a belek és a mell rákos megbetegedéseit, emellett koleszterin- és gluténmentes. Ráadásul könnyen emészthető és elősegíti a káros anyagok szervezetből történő kiválasztását.

Rizsfajták

Nem kell az ázsiai konyha rajongójának lenned, hogy ismerd a rizsfajtákat. A hazánkban leggyakrabban használt rizs a hántolt fehér rizs, a jázmin rizs, a basmati, az arborio és a carnaroli.

Hántolt fehér rizs

Valószínűleg ez a legnépszerűbb és legolcsóbb hazánkban. A pelyvától megfosztott rizs a boltokban rövid, közepes és hosszú szemű változatban kapható. Szinte egyáltalán nem tartalmaz zsírt.

Basmati rizs

A rizs királynőjének hívják. Különleges aromájával és ízével tűnik ki, amely kissé a diófélékre emlékeztet. Főzés után tapad. Ezért alkalmas az ázsiai konyhában történő használatra, de különféle felfújtakhoz is.

Jázmin rizs

Hasonló a basmati rizshez, de szerkezete miatt kicsit ragadósabb. Főleg a thai konyhában fogsz vele találkozni. Kissé zabra emlékeztető ízű és sárgásbarna színű.

rizsfőző; rizs főzés; főzés a rizsfőzőben; rizsfajták
Milyen rizst válassz a rizsfőzőhöz?

Arborio rizs

Ez a kerek szemű szépség főzés után krémes állagú masszát képez. Különösen népszerű Olaszországban, ahol a helyiek a híres krémes rizottót készítik belőle. Kívül általában puha, belül pedig al dente.

Carnaroli rizs

Az arborióhoz hasonlóan nagyon jól felszívja a vizet, így ez egy másik alkalmas jelölt rizottó készítéséhez. Az arborióhoz képest gömbölydedebb.

Parboiled rizs

Valójában ez a rizs félkész termék, amely főzés után a technológiai folyamatnak köszönhetően nem ragad. A rizst először vákuumozzák, majd forró vízbe áztatják, ahol nyomás alatt feldolgozzák.

Előfőzött rizs

Fehér hántolt rizsből magas hőmérsékleten víz hozzáadása nélkül készítik. A főzési ideje mindössze 10 perc. De elveszíti az értékes tápanyagokat.

Receptek rizsfőzőhöz

Meríts ihletet a rizses receptekből, amelyekhez a rizsfőző nagyon hasznos lesz. Főzés előtt feltétlenül alaposan öblítsd le a rizst. Ez megszabadítja minden olyan káros anyagtól, amely a hőkezelés ellenére az ételben maradna (arzén, műtrágya maradványok).

i

Mi kerülhet a rizsfőzőbe?

A rizsfőző neve kissé félrevezető - valójában a rizsfőző egy többfunkciós edény. Például könnyedén főzhetsz benne hajdinát, quinoát, hüvelyeseket (borsó, lencse, bab) vagy akár tojást is. A rizsfőző esetében egyszerűen semmi sem szabhat határt a fantáziádnak!

Rizsfőzőben készült rizskása (RECEPT)

  • 167 g rizs
  • 2 bögre tej
  • 100 g cukor
  • 1 evőkanál vanília kivonat
rizsfőző; rizs főzés; főzés a rizsfőzőben; rizskása
Egyszerű rizskása a rizsfőzőből!

Tegyük a tejet és a rizst a rizsfőzőbe. Amint a rizs forrni kezd, adjuk hozzá a cukrot és a vanília kivonatot. Ha az így kapott állag túl sűrű számodra, adj hozzá egy kevés tejet. Tálaljuk, amíg még meleg, fahéjjal meghintve vagy friss gyümölcsökkel díszítve.

Rizsfőzőben készült sárgabarackos rizsfelfújt (RECEPT)

  • 1 bögre rizs (ideális esetben arborio)
  • 2 bögre tej
  • 1 evőkanál fahéj
  • 2 evőkanál vaj
  • 2 evőkanál cukor
  • 3 tojás
  • 4 db szegfűszeg
  • 2 evőkanál vaníliás cukor
  • 1 citrom (héja)
  • 10 sárgabarack (friss, kompót vagy fagyasztott)

Főzzük meg a rizst tejben a rizsfőzőben, egy kanál fahéjjal és szegfűszeggel. Adjuk hozzá a kétféle cukrot, adjuk hozzá a vajat, az egy citrom héját és keverjük össze. Főzés után hagyjuk a rizst részben kihűlni. Válasszuk szét a sárgáját a tojásfehérjétől, és keverjük össze a kihűlt rizzsel. Verjük fel a tojásfehérjét és keverjük bele a rizsbe.

Melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra, és kenjük ki a sütőedényt vajjal. Tegyük a rizs felét az aljára, és egyenletesen terítsük szét. Ezután rakjuk rá a barack felét. Tegyük erre a rétegre a többi rizst. 45-50 percig süssük, amíg a felülete aranyszínű nem lesz. A megsült felfújtra ráönthetjük a barack levét, vagy megszórhatjuk porcukorral vagy kakaóval.

Rizsfőzőben készült édes tejberizs (RECEPT)

  • 2 bögre a kedvenc rizsedből
  • víz
  • 1 liter tej
  • 4 evőkanál cukor
  • csipet só
  • 1 evőkanál vaj
  • 50 g főzőcsokoládé
  • 200 ml tejszín
rizsfőző; rizs főzés; főzés a rizsfőzőben; tejberizs
Főzés a rizsfőzőben - mi a helyzet ez (édes) tejberizzsel?

Öntsük a rizst a rizsfőzőbe, öntsünk hozzá megfelelő mennyiségű vizet (a használati utasításnak megfelelően), adjunk hozzá sót és kapcsoljuk be. Amikor meghallod, hogy a rizs forrni kezd, adjuk hozzá a cukrot és a tejet. Egy lábasban felmelegítjük a vajat, hozzáadjuk a csokoládét és a tejszínt. Keverjük jól össze, és főzzük, amíg besűrűsödik. Öntsük a főtt rizst a keverékre.

Rizsfőzőben készült cukkinis rizs (RECEPT)

  • 1 bögre carnaroli rizs
  • 1 bögre sötét bab
  • 1 bögre kukorica
  • 2 cukkini
  • 2 evőkanál vaj
  • 1 lime leve
  • ¼ bögre apróra vágott koriander
  • egy csipet fekete bors

Főzzük meg a rizst a használati utasításban leírtaknak megfelelően. Főzés után adjuk hozzá a babot, a kukoricát, a cukkinit, a vajat, a lime levét és a koriandert. Letakarva hagyjuk állni 5 percig. Fűszerezzük sóval és borssal, és azonnal tálaljuk.

Rizsfőzőben készült parmezános rizottó (RECEPT)

  • 2 evőkanál vaj
  • ¼ bögre szeletelt hagyma
  • ½ kanál őrölt fokhagyma
  • 1 bögre arborio rizs
  • só, bors
  • 3 evőkanál frissen reszelt parmezán
rizsfőző; rizs főzés; főzés a rizsfőzőben; parmezános rizottó
A rizsfőzőben készült parmezános rizottó nagyon finom.

Tegyünk 2 evőkanál vajat, a hagymával és a fokhagymával együtt a rizsfőzőbe. Kapcsoljuk be a rizsfőzőt. Miután a vaj megolvadt, adjuk hozzá a rizst és főzzük 10 percig. Ezután sózzuk, borsozzuk, keverjük össze és főzzük tovább. Ha elkészült, hagyjuk pihenni legalább 10 percig, és keverjük össze 1 evőkanál vajjal és a parmezánnal.

i Ez is érdekelhet

Rizsfőzőben főzni nagyon kényelmes dolog. Mivel ez a speciális edénytípus zöldségeket, tojást és egyéb hozzávalókat is képes kezelni, olyan családoknak is tetszeni fog, akik számára a rizs nem éppen elsődleges fontosságú. Ezenkívül sok receptet úgy találtak ki, hogy az elejétől a végéig elkészíthetők legyenek a rizsfőzőben!


Print
P-DC1-WEB05
30 év tapasztalat az e-kereskedelemben
3 million megrendelés évente
a vásárlók 98% visszatérõ
Több infó
We will call you and advise you professionally
+420 225 340 120
Order inquiry
Question about the product
Please enter your telephone:
Call me
We care about your privacy Alza.cz a. s., Company identification number 27082440, uses cookies to ensure the functionality of the website and with your consent also to personalisage the content of our website. By clicking on the “I understand“ button, you agree to the use of cookies and the transfer of data regarding the behavior on the website for displaying targeted advertising on social networks and advertising networks on other websites.
More information Less info