AD květen univerzal

Milyen túrabotot vegyek?

Catalogue

Manapság egyre gyakrabban láthatunk túrabotokat. A segítségükkel történő mozgás nagy hatással van a kondícióra, segít megőrizni a stabilitást, használatuk nemcsak a lábakat, hanem az egész testet bevonja. Hogyan válasszuk ki a megfelelő túrabotokat, és mire kell figyelni a vásárlásnál?

Útmutató a túrabotok kiválasztásához – TARTALOM

Tippek a túrabotok kiválasztásához

  1. A kiválasztáskor fontos meghatározni a bot megfelelő hosszát, ami a testmagasság 0,68-szorosa kell, hogy legyen.
  2. Alkalmi használatra elég az egyszerűbb és olcsóbb túrabot is. Ha azonban a hosszú túrák kedvelője vagy, bátran invesztálj a botokba.
  3. Tisztázd magadban a kérdést, hogy mire fogod a túrabotot használni - túrázáshoz vagy könnyű terephez?
Milyen túrabotot vegyek?

Mi a fontos a túrabotok kiválasztásánál?

Hossz

A bot legyen elég hosszú ahhoz, hogy amikor megfogod, a kezedet derékszögben tudd tartani. A szilárd botok ideális hossza a testmagasság 0,68-szorosa. Az alábbi táblázat segítségével gyorsan túljuthatsz ezen a számításon:

Testmagasság (cm) 140 145 150 155 160 165 170 175 180 185 190 195
Bot hosszúsága (cm) 95 100 100 105 110 110 115 120 125 130 135 135


A teleszkópos botoknál nem kell számolnod a magasságoddal, kényelmesen beállíthatod őket.

Anyagfelhasználás

A bot kiválasztásakor fontos szerepet játszik annak anyaga. A túrabotok alapvetően háromféle anyagfelhasználással készülhetnek:

  • Alumínium rúd – nagyobb tömeg és hajlíthatóság jellemzi. Az alumínium túrabotok előnye az alacsony ár, tehát minden kevésbé ignéyes túrázó számára megfelelnek.
  • Dural rúd – alumínium és réz ötvözetéből készül. Erõsebbek, mint az alumínium, de az áruk továbbra is elfogadható.
  • Szénszálas rúd – a legjobb minőségű, legkönnyebb és legtartósabb túrabotok közé tartozik. Minden igényes turista számára megfelelő választás.

Felszereltség

  • Fogantyú – csökkenti a kar rezgését. Fontos, hogy megfelelő formájú legyen. Műanyagból, lágy PVC-ből, parafaból vagy EVA-habból készülhet. Nyáron különösen értékelni fogod a hab anyagokat vagy a parafát, mivel ezek a szívják fel legjobban az izzadságot, és kihasználhatod a formálhatóságukat is.
  • Szíj – biztosítja a helyes járási technikát. A csuklón viselik, többnyire állítható, hogy megakadályozza a vérkeringés elszorítását.
  • Hegy – a túrabotok olcsóbb változatainál kemény acélból vagy vídiából készülnek. A drágábbaknál olyan karbidból készült heggyel találkozhatsz, amelyek hosszú élettartama meghaladja a vídiáét. Kedvezőtlen terepen jól jöhetnek a gumivégek.
  • Tányér a hegy felett – általában műanyagból készül. Megakadályozza a túrabot besüllyedését a hóba vagy a puha talajba. Elhasználódása esetén könnyen cserélhető.

Tömeg

A tömeg az egyik legfontosabb paraméter. Járás közben elvileg szinte nem is szabadna érezni a botot, az alacsonyabb tömegű termékek ugyanakkor drágábbak.

Tehát gondolkodj el azon, hogy milyen gyakran fogod használni a botokat. A könnyebb utakon tett alkalmi sétákhoz választhatsz nehezebb alumínium botokat, de a nehezebb ösvényekhez vagy nordic walking esetén minden grammot meg kell gondolni, így ebben az esetben jobb befektetni szénszálas botokba.

  • Alumínium túrabot – a legnehezebb, egy ilyen típusú botpár súlya 500–700 gramm lehet.
  • Dural túrabot – az arany középút, egy dural botpár súlya 450 gramm vagy több.
  • Szénszálas túrabot – a legtartósabb és legmagasabb minőségű botpár, súlya kb. 400 gramm.

A teleszkópos túrabotok összeszerelésének módja

A teleszkópos túrabotokat háromféle módon lehet összeszerelni:

  • Csavaros – ezt a módszert inkább olcsóbb teleszkópos botoknál alkalmazzák, azonban az ilyen típusú rögzítésnél fennáll a kicsavarozódás veszélye.
  • SuperLock zárrendszer – reteszelőkar segítségével, ami a csavarozásnál sokkal megbízhatóbb rögzítési mód.
  • A lavina szondáknál használt zárrendszer – a legbiztonságosabb zárrendszer. Előnye a gyorsaság és az egyszerűség az összehajtásnál, de csak a legdrágább botoknál találjuk meg.

Trekking botok

  • Támaszték természetjáró sétákhoz és nehezebb hegymászásokhoz
  • Erősebb és nehezebb, mint a nordic walking botok
  • Akasztóval és erőteljesebb fogantyúval rendelkeznek

A trekking botok elsősorban hegymászáshoz és hegyi túrázáshoz használhatók, ám rövidebb útvonalakon is használják őket nehezebb terepen. Ezek a túrabotok egyértelműen nagy segítséget nyújtanak az ízületeid számára a hegyi emelkedők és különösen a lejtők során.

Előnyök és hátrányok
  • Széles választék
  • Főleg a térdízületekre nehezedő terhelést csökkentik
  • Lehetővé teszik a nehezebb útszakaszok könnyebb leküzdését
  • Gyakori jelenség, hogy a hosszú távú használat után az egyensúlyérzet lassan eltűnik

Nordic walking botok

  • Dinamikus sétára vagy könnyű terepen történő futásra tervezték
  • Eltérő a jobb és a bal kéz számára
  • Könnyebbek, mint a trekking botok, hasonlóak a sífutó botokhoz
  • Az akasztó hurok helyett kesztyű van rajtuk, ami biztosítja a helyes járási technikát

A nordic walking botok összekapcsolják a kéz és az egész felsőtest izmait. Ez nagyobb gyaloglási sebességet és több energialeadást eredményez. Ez hozzájárul a gyaloglás stabilitásának javításához és a lábak terhelésének csökkentéséhez. Használhatók gyors sétához vagy futáshoz lapos és nem nehéz terepen.

Előnyök és hátrányok
  • Nagyobb stabilitást és támasztékot biztosít
  • Minőségi anyagfelhasználás
  • Ugyanúgy, mint a trekking botoknál, vigyázni kell a túlzásba vitt használattal

Gyakran ismételt kérdések a túrabotok kiválasztásakor

Miben különböznek a trekking botok a nordic walking botoktól?

A trekking maga inkább a hegyi és alpesi túrákra és a hegymászásra összpontosít. A trekking során egyenesen járunk, és a járás üteme lassabb.

Éppen ellenkezőleg van a nordic walkingnál, ezek a séták nem nehéz terepen, főleg síkságon zajlanak. Helyesen a testnek kissé előre kell hajolnia, a vállak lehanyatlanak és gyorsabban mozgunk. Ezen tevékenység során az izmok akár 90%-át is foglalkoztatjuk.

Teleszkópos vagy szilárd túrabotot vegyek?

A szilárd botok egy darabból készülnek, ezért tartósabbak és stabilabbak. De nem lehet olyan jól összehajtani őket, mint a teleszkópos botokat.

Ezzel szemben a teleszkópos botok két vagy három darabból készülnek és a hosszúságuk állítható. Minden típusú túrára alkalmasak az egészen extrémeken kívül. Az összehajtó mechanizmus miatt ugyanis rövidebb az élettartamuk.

Milyen gyakran fogsz gyalogolni?

Ezt a kérdést nagyon fontos feltenni rögtön az elején. Ha csak alkalmanként kirándulsz a hegyekbe, akkor biztosan elég alacsonyabb árkategóriába tartozó botokat beszerezned. Ha azonban rendszeresen folytatsz ilyen hasonló tevékenységeket, akkor vedd fontolóra a drágább túrabotokat is. A magasabb ár jobb minőséget is jelent. A kiválasztáshoz a túrabotok alábbi, ár szerinti osztályozását is használhatod:

  • Olcsóbb túrabotok

    A legolcsóbb túrabotok ára legfeljebb 13 000 forintig terjed. Ez a kategória azoknak szól, akik csak alkalmanként használják a túrabotokat.

  • Középkategóriás túrabotok

    Ezek a túrabotok minden olyan átlagos túrázónak megfelelnek, aki évente többször is elindul a hegyekbe és szüksége van a drágább felszerelésre. Az árak ebben a kategóriában 13 000 és 26 000 forint között mozognak.

  • Jobb minőségű botok

    Ezek közül olyan túrázóknak érdemes válogatni, akik a túrázást komolyan gondolják és nem félnek akár extrém körülmények közé elindulni. Jobb minőségű túrabotokat már lehet találni 26 000 és 52 000 forint közötti áron. Ilyenek például a tartós szénszálas túrabotok.

  • A legjobb minőségű túrabotok

    Az 52 000 forint feletti árszinten foglalnak helyet a piacon elérhető abszolút legjobb túrabotok. Ilyenek lehetnek például a legtartósabb szénszálas botok, tehát az ultra könnyű botok. Ezek a botok különösen alkalmasak azok számára, akik egyszerűen csak a legjobbat akarják használni vagy éppen a túrázásból élnek.

Print
P-DC1-WEB10
30 év tapasztalat az e-kereskedelemben
3 million megrendelés évente
a vásárlók 98% visszatérõ
Több infó
We will call you and advise you professionally
+420 225 340 120
Order inquiry
Question about the product
Please enter your telephone:
Call me
We care about your privacy Alza.cz a. s., Company identification number 27082440, uses cookies to ensure the functionality of the website and with your consent also to personalisage the content of our website. By clicking on the “I understand“ button, you agree to the use of cookies and the transfer of data regarding the behavior on the website for displaying targeted advertising on social networks and advertising networks on other websites.
More information Less info