AD květen univerzal Effaclar

Okosórák navigációval - hogyan működnek?

Catalogue

Article

Frissítve

A telefonon lévő navigáció már most is egy csodálatos, modern kényelem, amely nap mint nap megkönnyíti az életünket. Ám már egy lépéssel tovább léptünk, és az okosóráknak köszönhetően közvetlenül a csuklónkról is használhatjuk a navigációt. Hogyan működik egy GPS-navigációval ellátott óra, és milyen navigációs alkalmazásokra támaszkodhatsz?

Okosórák navigációval

Okosórák navigációval – TARTALOM

  1. Hogyan működnek a GPS-es karórák?
  2. GPS, GLONASS, Galileo – mire valók az alternatív navigációs rendszerek?
  3. Apple Watch navigáció – Apple Maps vagy Google Maps?
  4. Samsung Galaxy Watch navigació – csak speciális alkalmazással
  5. Garmin órák – navigáció többféleképpen
  6. Hogyan működik a navigáció más gyártók okosóráin?

Hogyan működnek a GPS-es karórák?

Bár a GPS-ről néha automatikusan a navigáció jut eszünkbe, az okosórákban a geolokáció elsősorban másra szolgál. Ez a szabadtéri tevékenységek - jellemzően gyaloglás, futás vagy kerékpározás - nyomon követése. A GPS és más helymeghatározó rendszerek nagyszerű áttekintést adnak a megtett útvonalról. Elmentheted csak a saját tudatosságod érdekében, vagy esetleg megoszthatod másokkal is a népszerű Strava alkalmazáson keresztül.

Okosórák
Az okosórák elsősorban a tevékenység, például a futás, a gyaloglás vagy a kerékpározás nyomon követésére rendelkeznek GPS-szel.

Bár nem elsődleges funkció, a navigáció mégis gyakran megtalálható az okosórákban. Ez többféleképpen is működhet, az alapvetőek a következők:

  • Térképek közvetlenül az órákban – a régió teljes térképanyagait megtalálhatod az órádon. Általában kiválaszthatsz alapvető pontokat a térképen, és megtervezheted az útvonalat. Az óra gyakran felajánlja ezeket a helyeket, és általában a karakterek beírásának egy bizonyos módjával is meg lehet találni őket.
  • Útvonalterv a telefonon futó navigációról – egyes órák lehetővé teszik a navigációs útvonalak átvitelét a telefonról az óra kijelzőjére. Ez úgy működik, hogy a telefonon (például a Google Maps alkalmazásban) futtatod a navigációt, és az óra megmutatja, hogy mikor kell lekanyarodnod, illetve milyen messze vagy még az úticélodig. A navigációt rezgések is kísérhetik.
  • Útvonal navigáció – különösen a sportórák rendelkeznek navigációs funkcióval egy előre meghatározott útvonal mentén. Az útvonalat a számítógépen vagy telefonon lévő térképalkalmazással tervezed meg, majd letöltöd az útvonalfájlt, és feltöltöd az órádra. Ezután csak hagyd, hogy az óra által generált utasítások vezessenek.
  • „Back to start“ navigáció – az utolsó fő navigációs funkció, amely szintén főleg a sportórákban található. Ha az útvonalkövetés fut, akkor ezt a fajta navigációt bármikor elindíthatod, hogy visszatérj oda, ahonnan elindultál.

Ahogy a következő fejezetekben olvashatod, az egyes okosórák gyártóinak navigációja kicsit másképp működik, és mindegyikük más navigációs módszereket kínál a felhasználóknak. Egyes órák szinte mindent tudnak, és van térképes alapjuk, mások "csak" a telefonról küldött útvonalakat tudják továbbítani, megint mások pedig csak útvonal-navigációval és visszaindulással rendelkeznek. Az óra márkája pedig nem mindig árulja el, hogy az óra mely funkciókkal rendelkezik. Valójában a navigációs módszerek is változhatnak a modelltől függően.

A GPS-es órák előnyei és hátrányai

       
  • Pontos helymeghatározás
  •    
  • Kültéri tevékenységek útvonalainak nyomon követése
  •    
  • Navigáció közvetlenül a telefonban (néhány modellnél)
  • Helymeghatározó rendszerek segítségével (barométer, iránytű) néhány modellnél
       
  • A bekapcsolt GPS csökkenti az akkumulátor élettartamát

GPS, GLONASS, Galileo – mire valók az alternatív navigációs rendszerek?

De nem a GPS az egyetlen olyan okosóra technológia, amely segíthet a térben való navigálásban. Az okosórák beépített iránytűvel rendelkeznek, és némelyikük barométerrel is a pontosabb magasságmérés érdekében. És nem szabad megfeledkezni a "konkurens" navigációs rendszerekről - az orosz GLONASS és az európai Galileo- sem. Egyes órák automatikusan kombinálják ezeket a rendszereket, míg mások választási lehetőséget biztosítanak. A több rendszer egyidejű használatának megvannak az előnyei, de a hátrányai is.

Térképek
A geolokációs navigációs rendszereknek köszönhetően a hagyományos térképeket már félretehettük, és most már a csuklónkon is megtalálhatjuk a megfelelőjüket.
    

További információk a GPS, GLONASS és Galileo navigációs rendszerekről

    

Mindhárom rendszer globálisan működik, és saját műholdhálózatra támaszkodik. A GPS a legjobban bevált rendszer, amely a legtöbb műholddal rendelkezik, és a helymeghatározás szempontjából az első helyen áll. A többi rendszert jelenleg elsősorban kiegészítő jelleggel használják a pontosság és a sebesség javítása érdekében. A modern európai Galileo rendszer azonban sokkal kifinomultabb, és várhatóan egy napon felváltja a GPS-t a fogyasztói elektronikában. Bár a több rendszer használata jobb a helymeghatározás szempontjából, van egy nagy hátránya is, mégpedig az akkumulátor rövidebb élettartama.

i

Hogyan működnek a navigációs rendszerek?

A GPS, a GLONASS és a Galileo úgynevezett globális navigációs műholdrendszerek (GNSS). Ahogy a nevük is mutatja, műholdak segítségével határozzák meg a helyzetüket, amelyekből a rendszertől függően 24 és 32 között van. Egy telefon, óra vagy más eszköz egyszerre több ilyen műholdhoz is csatlakozik, és méri, hogy mennyi idő alatt kapja meg a jelet tőlük. Mivel minden műhold különböző távolságra van, és a pozíciója ismert, ezek az adatok felhasználhatók a vevő (telefon, óra stb.) helyzetének kiszámításához.

Fontos megjegyezni, hogy a műholddal való kommunikáció egyirányú. A mobiltelefon vagy az okosóra csak a GNSS műholdak által küldött jelet fogadja. Ez azt jelenti, hogy maga a navigációs rendszer nem ismeri a helyzetedet. Ha egyes alkalmazások küldik, akkor azt adathálózaton keresztül teszik.

Ha új okosórát választasz, és tudod, hogy a GPS mellett GLONASS-t és Galileót is szeretnél használni, akkor vagy bizonyos gyártókra kell koncentrálnod, vagy pedig kutatnod kell. Az olyan márkák, mint az Apple, a Samsung és a Garmin szinte minden GPS-szel felszerelt órán kínálnak alternatív navigációs rendszert. Ezzel szemben az Amazfit, Fitbit, Huawei, Suunto és más órák esetében könnyen előfordulhat, hogy olyan modellhez jutsz, amely rendelkezik GPS-szel, ám GLONASS-szal vagy Galileóval már nem.

Az, hogy egy óra mennyire engedi a műholdrendszer kiválasztását, az adott gyártótól függően változik. A Samsung Galaxy Watch SMART óra, akárcsak az Apple Watch, nem enged választani. Automatikusan azt a műholdas rendszert használja, amelyet éppen akkor a legjobbnak ítél. Más a helyzet a Garmin kültéri órák esetében, ahol általában választhatunk, hogy csak a GPS-t, a GLONASS-szal, vagy a Galileóval kombinált GPS-t használjuk.

    

Apple Watch navigáció –  Apple Maps vagy Google Maps?

Az Apple Watch, napjaink legnépszerűbb okosórája esetében az egyetlen elérhető navigációs módszer az, amely a telefonon futó navigációból mutatja az útvonalakat az óra kijelzőjén. Ehhez két alkalmazást használhatsz: az Apple Maps-et több funkcióval és jobb integrációval, vagy a Google Maps-et a jól bevált térképezési alapokkal.

Apple Maps az Apple Watch-on
Így néz ki az Apple Maps az Apple Watch-on. Forrás: App Store
    

További információk az Apple Watch navigációról

    

Mindkét alkalmazás lehetőséget kínál arra, hogy legalább navigálás közben elszakadj a telefontól. Az Apple Maps esetében ez a hangalapú asszisztens, Siri, akinek megmondod, hogy merre szeretnél navigálni. Az Apple Maps arra is lehetőséget nyújt, hogy gyorsan megtaláljuk a közeli, bizonyos típusú helyeket. A Google Maps esetében ez az autonómia egy kicsit korlátozottabb. A telefon használata nélkül csak a mobilalkalmazásban korábban elmentett helyeken kezdhetsz el navigálni. Ezek az alapvető "Otthon" és "Munka" mentések, majd a kedvencek listájára felvett egyéb elemek.

Google Maps az Apple Watch-on
Apple térképes navigációs felület az Apple Watch-on. Forrás: App Store
i

Az Apple Watch Cellular (LTE) nem igényel telefont

Ha Apple Watch Cellularral rendelkezel, amely képes csatlakozni a mobil adatforgalomhoz, akkor a navigációt telefon nélkül is használhatod.

    

Samsung Galaxy Watch navigació – csak speciális alkalmazással

A Samsung Galaxy Watch okosórán a navigáció egy kicsit bonyolultabb, mivel a rendszerben nincs hivatalos Google Maps vagy más prémium térképek integrációja. A navigáció a Galaxy Watch-on mégsem jelent gondot. Csak a kisebb kiadók alkalmazásaira kell hagyatkoznod, amelyek nem mindig ingyenesek. Ezeket az alkalmazásokat a Galaxy Store-ban találod.

Hogyan működik a navigációs útvonalak megjelenítése a Samsung órán a Navigation Pro segítségével?
    

További információk a Samsung Galaxy Watch-ról

    

Az egyik ilyen alkalmazás a Navigation Pro. Körülbelül 1000 Ft-ba kerül, és képes közvetlenül a Google Mapsből navigációs útvonalakat megjeleníteni. Ahhoz, hogy az egész működjön, telepítened kell ezt az alkalmazást a Galaxy Store-ból a Galaxy Watch-on és a Google Play-ből a telefonodon. Ezután a telefon beállításaiban engedélyezd az alkalmazásnak az értesítések olvasását, majd közvetlenül a Google Maps/Google Maps alkalmazásban kell elkezdened a navigációt. Minden útbaigazítás megjelenik a Galaxy Watch képernyőjén.

    

Garmin órák – navigáció többféleképpen

A Garmin márka a nehéz körülmények közé tervezett okosórákra specializálódott. És a navigációs funkcióik is ennek megfelelően néznek ki, nagyon robusztusak és funkciógazdagok. A legdrágább modellek még saját térképbázissal is rendelkeznek, így egyáltalán nem kell a telefonhoz csatlakoztatni őket. Az olcsóbb modellek útvonal-navigációval és "back to start" funkcióval rendelkeznek, de néhányuk az Apple Watch-hoz hasonlóan is működhet, és a telefon navigációjáról továbbítja az útvonalakat.

Garmin Fenix 6S Pro óra
A Garmin térképezési funkcióinak használatához a márka egyik prémium modelljére, például a Fenix 6S Pro-ra van szükség.
    

További információk a Garmin órák navigációjáról

    

A drágább Fenix 6 Pro és 6S Pro, a tactix Delta vagy a Forerunner 945 modellek rendelkeznek térképes alappal. Egy teljes Európa-térképet találsz bennük, így például megkeresheted az adott terület nevezetességeit, és eligazítást kaphatsz hozzájuk. Megtekintheted a térképet, új helyeket menthetsz el, és közvetlenül az órádról tervezheted meg az útvonalat.

i

Ha szeretnéd tudni, hogyan működik a navigáció a Garmin órádon, nézd meg a dobozban található használati utasítást, és a gyártó weboldalát is.

A megfizethetőbb Garmin órák, köztük a népszerű Vívoactive 4, nem rendelkeznek térképadatokkal. A navigáció ezeken az órákon csak egy "back to start" funkciót kínál, és útvonalpontokat ment el az út mentén, amelyekhez aztán egy egyszerű irányjelző segítségével navigálhatsz. A Vivoactive 4 óra, vagy a Venu sorozat is lehetővé teszi azonban, hogy letölts egy alkalmazást a telefonodon lévő Google Térképhez való kapcsolódáshoz. Ezután az Apple Watch-hoz hasonlóan a mobilnavigációs rendszer is megmutatja az útvonalakat.

    

Hogyan működik a navigáció más gyártók okosóráin?

Bár a GPS-funkció széles körben elterjedt az okosórákban, ez nem jelenti automatikusan azt, hogy minden óra képes téged hazajuttatni. Sokan közülük még a mobilnavigációból származó útvonalakat sem tudják megjeleníteni. Ha ezt a funkciót igényled leendő órádtól, akkor nagyon óvatosnak kell lenned a választáskor.

Ismeretes, hogy a Huawei és a Honor órák a Google Play-en és az AppGallery-ben elérhető alkalmazáson keresztül is képesek bizonyos módon továbbítani a navigációs utasításokat a telefonról, de csak szöveges formában, amely nem a legpraktikusabb. A Xiaomi és Amazfit órák és karkötők hasonlóra képesek, így a navigáció elve ezeken az órákon tulajdonképpen ugyanaz, mint a Samsung órákon, bár praktikusság és grafikai kivitelezés szempontjából még mindig a Galaxy Watch applikáció van fölényben.

Google Maps a Wear OS-en
Google Map a Wear OS rendszerben. Forrás: developers.google.com

Természetesen ott van a Google Wear OS-t használó okosórák teljes kategóriája, amely lehetővé teszi a Google Maps alkalmazás elérését az óra számára. Ezek közé olyan márkák tartoznak, mint a Fossil, a TicWatch és néhány Suunto modell. A térképet közvetlenül az óra kijelzőjén tekintheted meg, és ha Androidos telefont használsz, hanggal is megadhatod az órának a helyet, ahová navigálni szeretnél. A Wear OS nem csak az útirányt, az összes kanyar és a pontos útirány listáját, hanem az útvonalat is megmutatja a térképen.

i  Az AlzaMagazinban más cikkeink is vannak a számodra:

A navigáció egy okosórán biztosan nem olyan teljes körű, mint egy mobiltelefonon, és ha figyelmen kívül hagyjuk a drágább Garmin órák térképrendszerét, nem nélkülözhetjük a telefonunkat. De az alapvető navigáció, amely tudja a helyes irányt anélkül, hogy állandóan a telefon kijelzőjére néznénk, sokkal könnyebbé teszi a futást, a kerékpározást és a túrázást. Természetesen olyan órát kell választanunk, amely rendelkezik ezzel a funkcióval, mivel ez biztosan nem alapfunkció.

Print
P-DC1-WEB10
30 év tapasztalat az e-kereskedelemben
3 million megrendelés évente
a vásárlók 98% visszatérõ
Több infó
We will call you and advise you professionally
+420 225 340 120
Order inquiry
Question about the product
Please enter your telephone:
Call me
We care about your privacy Alza.cz a. s., Company identification number 27082440, uses cookies to ensure the functionality of the website and with your consent also to personalisage the content of our website. By clicking on the “I understand“ button, you agree to the use of cookies and the transfer of data regarding the behavior on the website for displaying targeted advertising on social networks and advertising networks on other websites.
More information Less info