Lenyestük az árainkat Lenyestük az árainkat

A billentyűzet tisztításával csökkented a fertőzés kockázatát (ÚTMUTATÓ)

Termékkatalógus

Cikk

Aktualizálva 2020. március

A billentyűzet rendszeres tisztítása nem csak a vírusfertőzések idején, hanem máskor is fontos. A modern világban az alapvető higiéniai szokások részét kell képeznie, mivel a billentyűzet és az egér olyan eszközök, amelyeket kezünk akár egyszerre több óráig is érinthet. Nemcsak morzsák eshetnek bele a billentyűzetbe vagy folyadékok csöpöghetnek rá, hanem idővel felhalmozódnak benne a levegőből származó porrészecskék, valamint a kezedből származó zsírok és baktériumok is. A billentyűzet nem csak csúnya lesz, hanem potenciálisan kockázatos is a különféle betegségek átterjedése szempontjából. Ilyen állapotok megelőzését tárgyalja ez a cikk.

i

Tekintettel a jelenlegi koronavírus járványra, javasoljuk a billentyűzet és a mobiltelefon napi fertőtlenítését.

Hogyan tisztítsunk billentyűzetet

A billentyűzet tisztításával csökkented a fertőzés kockázatát – TARTALOM

 1. Megelőzés: Az alap a tiszta kéz
 2. Mivel lehet a billentyűzetet és az egeret tisztítani?
 3. Útmutató: Hogy tisztítsd a billentyűzetet és az egeret?

Megelőzés: Az alap a tiszta kéz

Amikor megérkezel haza vagy a munkahelyedre, mielőtt a számítógéped felé tartanál, alaposan moss kezet. Ahhoz, hogy a munkahelyed tiszta és higiénikus maradjon, az a legfontosabb, hogy ne kerüljön be semmilyen szennyeződés vagy vírus. Ha a mosdó messze van tőled, szerezz be legalább fertőtlenítő gélt vagy törlőt a számítógéped mellé. A munkahely elhagyásakor tanácsos a billentyűzetet lefedni, például törlőruhával, amelyet időről időre kimosol. Ez megvédi a billentyűzetet mindenféle szennyeződéstől, és azonnal észre fogod venni, hogy kevesebb por rakódik le rajta.

Hogyan tisztítsunk billentyűzetet
A higiénikus környezet fenntartásának alapja a kéz rendszeres fertőtlenítése.

A billentyűzet sokkal gyorsabban szennyeződhet, ha gyakran eszel a közelében. Dobozban hordod a munkába az ebédedet? A tartalmának elfogyasztásához érdemes lenne  egy másik asztalt találni, vagy legalább  félretolni a billentyűzetet, az egeret és a monitort. Természetesen mosd meg vagy fertőtlenítsd a kezedet étkezés előtt és után. A billentyűzetre gyakran tapad a zsír, ami a porral és karbantartás hiányával együtt a billentyűzetet valóban visszataszítóvá teheti.

! A mobiltelefont naponta kell tisztítani
A mobiltelefon még rosszabb szennyeződés- és vírusgyűjtő, mint a billentyűzet. Egész nap viszed magaddal,  a kezedbe veszed, miután elengedted a kapaszkodót a tömegközlekedési eszközökben, és este is, mielőtt  lefekszel. A mobiltelefonok takarítását minden nap, ideális esetben többször is el kell végezni. Használhatsz ehhez praktikus nedves törlőkendőt. Lehet, hogy érdemes két tokot beszerezni a telefonhoz, egyet otthoni, egyet házon kívüli használatra. Amikor hazaérsz, a telefont átteheted a másik tokba, és amelyik nálad volt, lemoshatod vízzel (ha műanyag vagy szilikon).

Mivel lehet tisztítani a billentyűzetet és az egeret?

Vannak speciális termékek a billentyűzet és az egér tisztításához: sűrített levegő, folyékony tisztítószer műanyagra, nedves kendők és különböző tisztítószerek. Választáskor különösen fontos figyelembe venni azokat a folyékony tisztítószereket, amelyek kétféle típusban kaphatók: műanyagra és a monitorra. Nem tanácsos összekeverni őket! Noha a kijelző tisztítószere nem lesz nagyon hatékony a műanyagok tisztításában, a műanyagra szánt tisztítószer közvetlenül károsíthatja a képernyő felületét, különösen az érintőképernyő oleofób rétegét.

Hogyan tisztítsunk billentyűzetet
A sűrített levegő az egyik legpraktikusabb segédeszköz a számítógép és a kiegészítők tisztításához.

A műanyagra szánt tisztítószerek nagy arányban tartalmaznak izopropil-alkoholt (izopropanolt). Noha a tisztításhoz  hatékonyak és fertőtlenítenek, előfordulhat, hogy a kijelző speciális kiképzéséhez nem túl gyengédek. Nemcsak a szennyeződéseket és zsírokat, hanem a káros baktériumokat és vírusokat is eltávolítják a billentyűzetről. A tisztítószerek használata mindig csak azokon a felületeken kívánatos, amelyekre szánták őket. Ügyelj arra, hogy ne használjon hagyományos üveg-, konyhai és fürdőszoba tisztítószereket.

i"A fontos a megelőzés" mondja Tomáš Hort.

"Az elmúlt hetekben fokozott érdeklődést tapasztaltunk a tisztítószerek iránt, elsősorban azoktól az ügyfelektől, akik kisebb irodákba vagy nagyobb gyárakba szállítják őket, ahol több ember váltja egymást ugyanazon az egy számítógépen" - válaszolta Tomáš Hort, a CLEAN IT termékmenedzsere arra a kérdésre, hogy az emberek az irodai munkában is gondoskodni akarnak-e a fokozott higiéniáról, és így folytatja: "A szájmaszkok és antibakteriális gélek hiányával mindenhol megküzdenek, mivel az embereknek legtöbbször közvetlenül az orruk  előtt vannak a legnagyobb baktériumforrások" - mutat rá Tomáš Hort arra a jól ismert tényre, hogy a billentyűzeteken akár több baktérium is megtelepedhet, mint egy WC-ülőkén.

Szerinte a megelőzés a fontos: „Időnként mindegyikünknek meg kell tisztítania a perifériákat vagy a laptopot. Ha azonban manapság valaki megosztja a munkaeszközt több kollégával, tanácsos minden használat előtt tisztítani. Egyébként súlyos következmények történhetnek." zárja szavait a CLEAN IT márka termékmenedzsere, Tomáš Hort.

Útmutató: Hogy tisztítsuk a billentyűzetet és az egeret?

A szokásos membrán billentyűzetek tisztítási lehetőségei viszonylag korlátozottak. Mechanikus billentyűzetnél általában lehetséges az összes gomb eltávolítása, alaposan meg lehet tisztítani a billentyűzetet, majd visszahelyezni azt. A folyamat időigényes, de utána a billentyűzet vadonatújnak tűnhet. Néhány membrán billentyűzet is kínálja ezt a lehetőséget, azonban mivel ezek gyakran nagyon eltérőek,  általában nem javasoljuk a billentyűzet eltávolítását.

i Minden elektronika tisztításánál van néhány alapvető tudnivaló:
 • Mielőtt elkezded tisztítani, kapcsold ki a készüléket.
 • A készítményt soha ne fröcsköld egyenesen a készülékre, csakis a törlőkendőre.
 • Csak a megfelelő tisztítószereket használd.
 • Ha nem vagy biztos abban, hogy el tudod végezni a tisztítást, esetleg hívj ki szakembert (például amikor ital ömlik a laptop billentyűzetére).

Az egér tisztítása nem nagy tudomány. Általában alakját tekintve nagyon egyszerű eszköz, és elegendő, ha a látható helyeit tisztítószerrel letörlöd. A kerék tisztításához feltétlenül fordítsd meg, és tisztítsd meg a másik oldalát. A billentyűzet tisztítását az alábbiakban ismertetjük. A laptop billentyűzetének tisztításakor maradj a kefénél, és tisztítsd  ruhával és vattás végű rúddal.

Hogyan tisztítsunk billentyűzetet
A tisztítószer ideális a billentyűzet gyakori és egyszerű tisztításához.
 1. Keress olyan helyet, amely talán porral és morzsával szennyezett, például a kert.
 2. Ezen a helyen fordítsd fel a leválasztott billentyűzetet, és egy ideig kopogtasd. Fontos, hogy a morzsák és pordarabok legalább egy része kiessen belőle.
 3. Ezután vedd elő a sűrített levegőt, és megfelelően "fújd át" vele a billentyűzetet. Ez eltávolítja a nagyobb szennyeződések fennmaradó részét.
 4. Ezután a kefével távolítsd el a látható port.
 5. A billentyűzetet töröld át tisztítószerrel enyhén benedvesített ruhával. A műanyag tisztításhoz szánt nedves törlőket is használhatod.
 6. A billentyűk oldalát tisztíthatod vattacsomóval, de vigyázz, nehogy elszakítsd a vattát, nehogy a billentyűk alatt maradjon.
Hogyan tisztítsunk billentyűzetet
A billentyűzetek a mikroorganizmusok paradicsomát jelentik, hozzájuk képest a WC-ülőkék steril laboratóriumnak tekinthetők.

A tisztítószerek szintén jó segítőtársak a billentyűzet tisztításában. A fent leírt egész folyamatot elvégzik, bár nem olyan minőségi szinten. A billentyűzet tisztítása velük másodpercek kérdése, ezért ideális esetben használhatod azt a gyakoribb tisztításhoz, és csak időnként kell megtisztítanod teljesen a billentyűzetet a fentebb leírtak szerint.

i Az Alza Hírek között további cikkeket is találsz a témában:

A billentyűzet rendszeres tisztítása nemcsak az állapotának megőrzése, hanem a különféle betegségek megelőzése érdekében is fontos. Természetesen ez együtt jár a higiéniai szokások, különösen a kézmosás fontosságával.

több darab vásárlása esetén 2 460 Ft-tól
Átvehető: holnap 15:00-tól
Szállításra kész > 10 db
Termékkód: HM151e4
több darab vásárlása esetén 1 760 Ft-tól
Átvehető: holnap 15:00-tól
Szállításra kész > 5 db
Termékkód: PX402a
CLEAN IT képernyőtisztító oldat törlőkendővel a kupakban
Tisztító oldat - LCD, LED és plazma képernyőkhöz, zsír, por és ujjlenyomatok eltávolítására, minőségi törlőkendő a kupakban, méret: 30 × 30 cm

2 190 Ft
Átvehető: holnap 8:00-tól
Szállításra kész > 10 db
Termékkód: JD790l1
1 890 Ft
Átvehető: holnap 8:00-tól
Szállításra kész > 20 db
Termékkód: HM151e3
CLEAN IT Laptop tisztító oldat törlőkendővel, 2 x 30 ml
Tisztító oldat - laptopokhoz, tabletekhez és LCD képernyőkhöz, zsírok, por és ujjlenyomatok eltávolítására, mikroszálas kendővel, 2 × 30 ml

2 690 Ft
Átvehető: holnap 8:00-tól
Szállításra kész > 20 db
Termékkód: JD790a1
CLEAN IT antisztatikus képernyőtisztító hab 400 ml
Képernyő tisztító - pormentesítő, tisztítja az LCD, LED és plazmaképernyőket, antisztatikus kezelés megakadályozza a por és a szennyeződés újbóli lerakódását

2 590 Ft
Átvehető: holnap 15:00-tól
Szállításra kész > 10 db
Termékkód: JD790a4
CLEAN IT Brushes - Tisztító CD/DVD
Tisztító CD - elektromos készülékekhez, CD/DVD/Blu-Ray lejátszó, felvevő, házimozi lencséinek tisztításához

2 590 Ft
Átvehető: holnap 8:00-tól
Szállításra kész > 20 db
Termékkód: JD790o
CLEAN IT műanyag tisztító oldat EXTREME törlőkendővel, 250ml
Tisztító oldat - nyomtatókhoz és egyéb irodai műanyagokhoz, zsírok, por és ujjlenyomatok eltávolítására, mikroszálas kendővel, 2 × 30 ml

2 690 Ft
Átvehető: holnap 8:00-tól
Szállításra kész > 20 db
Termékkód: JD790a2
CLEAN IT CL-700 Tisztítókendő, világoskék
Tisztítókendő 42x40cm, LCD, LED, plazma képernyők és üvegfelületek tisztítására, mikroszálas anyag

1 690 Ft
Átvehető: holnap 8:00-tól
Szállításra kész > 20 db
Termékkód: JD790i1
CLEAN IT CL-710 - világoskék
Tisztítókendő - 19x19cm, LCD, LED, plazma képernyők és üvegfelületek tisztítására, mikroszálas

990 Ft
Átvehető: holnap 8:00-tól
Szállításra kész > 20 db
Termékkód: JD790i3
2 690 Ft
Átvehető: holnap 8:00-tól
Szállításra kész > 10 db
Termékkód: JD790a3
APLI címke eltávolító
Tisztító spray - papír címkékhez alkalmas, nyom nélkül távolítja el a címkéket, egyszerű és gyors használat, 200 ml

több darab vásárlása esetén 5 330 Ft-tól
Átvehető: csütörtök 30.6. 8:00-tól
Szállításra kész > 10 db
Termékkód: VCT021a11
0
Nyomtatás
P-DC1-WEB27
28 év tapasztalat az e-kereskedelemben
3 millió megrendelés évente
a vásárlók 98% visszatérő
Felhívunk és szakértői tanácsot adunk
06-1-701-1111
Kérdés a rendeléssel kapcsolatban
Kérdés a termék(ek)kel kapcsolatban
Kérjük, add meg a telefonszámodat:
Keress minket
Az Ön adatainak védelme fontos számunkra Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és az Ön beleegyezésével weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadja a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési hálózatokon.
További információ Kevesebb információ