Válaszd ki azt az elemet az oldalon, amelyet a hiba érint

A megrendelt termékeket biztonságosan átveheted az AlzaBox automatánk egyikében.

Több mint 10 000 termék

raktáron Budapesten.

Výprodej Skladovka na CBP

A porszívók karbantartása

Termékkatalógus

Szponzorált cikk

Frissítve

A porszívók már évek óta a háztartások nélkülözhetetlen segítői, nélkülük valószínűleg már el sem tudnánk képzelni a mindennapi életet. Megérdemlik tehát a rendszeres karbantartást, melynek köszönhetően a továbbiakban is hűségesen szolgálnak majd bennünket. Annak érdekében, hogy pontosan tudjuk, hogyan kell karbantartani egy porszívót, ismerni kell a porszívók működését, pontosabban, hogy az egyes porszívó típusok hogyan működnek és hogyan kell velük bánni. Az alapvető különbséget az határozza meg, milyen porszívóval rendelkezel: klasszikus porzsákos porszívó, ciklonos porszívó vagy robotporszívó. Minden típusnak megvannak a maga sajátosságai, amelyeket szem előtt kell tartani a karbantartás során.

A porszívó karbantartása

A porszívók karbantartása - TARTALOM

 1. Miért fontos a porszívó karbantartása?
 2. Hogyan működik a porzsákos porszívó?
 3. Hogyan működik a ciklonos porszívó?
 4. Hogyan működik a robotporszívó?
 5. Hogyan működik az ablaktisztító?
 6. A szűrők karbantartása dióhéjban

Miért fontos a porszívó karbantartása?

A modern porszívók gond nélkül megbirkóznak a különféle szőnyegekkel, padlóburkolatokkal és kárpitokkal. A készüléket kiválaszthatod a felhasználás módja szerint is, például: állatszőr porszívó, porszívó allergiásoknak vagy porszívó és felmosó egyben, amely nedves tisztításra is képes. Egyszerű módon gondoskodnak mindenféle felületről és a kiegészítők széles választékának köszönhetően több, egyébként nehezen elérhető helyet is elérhetünk. Ahhoz azonban, hogy a porszívó még sokáig kifogástalanul teljesítsen szolgálatot, meg kell fizetni a rendszeres karbantartást és a szükséges javíttatást. A készülék csak így képes fenntartani a stabil szívóteljesítményt és a hosszú élettartamot.

i Határozottan nem ajánlott háztartási porszívót építőanyagokból, például gipszkartonból származó por felszívásásra használni. Erre a célra az ipari porszívó a megfelelő készülék, mely játszi könnyedséggel képesek felszívni a durva részecskéket is.

Hogyan működik a porzsákos porszívó?

A porzsákos porszívó a háztartási készülékek klasszikusa. Működési elve roppant egyszerű, mely során a felszívott szennyeződés a porszívócső járatain keresztül a porzsákba kerül, amelyet miután megtelt, ki kell cserélni. Ezen porszívók legfőbb előnye, hogy maga a porzsák kiegészítő szűrőeszközként is működik, ami növeli a szűrési hatékonyságot.

A porszívó működése
A porzsákos porszívók megbízható klasszikusok, a legtöbb háztartásban ilyen készülékkel találkozhatunk.

Hogyan kell vigyázni egy porzsákos porszívóra?

Hogyan kell vigyázni egy porzsákos porszívóra? A porzsákos porszívók esetében fokozott figyelmet kell fordítani a porzsák rendszeres cseréjére. Fontos, hogy ne késlekedj a cserével, ne várd meg, amíg a porzsák teljesen megtelik, hiszen a porzsák fokozatos telítődésével arányosan a porszívó veszít a szívóerejéből és a hatékonyságából. Normál használat mellett havonta legalább egyszer ajánlott kicserélni a porzsákot, ezáltal enyhül a porszívó motorjára nehezedő teher, valamint elejét vehetjük a kellemetlen szagok kialakulásának is, amelyet a leülepedett szennyeződések okoznak.

A cserélhető porzsák mellett néha-néha egyéb szűrőeszközök karbantartása vagy cseréje is szükséges, ilyen például a beáramló levegő szűrője és a motor kimeneti szűrője. Ezek esetében mindig kövesd a gyártó ajánlásait, amelyek meghatározzák, miképp lehet elvégezni a tisztítást, avagy cserét. Ez a témakör szoros összefüggésben van az egyik leggyakoribb fogyasztói kérdéssel is, a HEPA szűrő tisztításának kérdésével. Első lépésként bizonyosodj meg afelől, hogy a porszívód rendelkezik-e mosható vagy nem mosható HEPA szűrővel, majd ennek megfelelően válassz tisztítási módot. A szűrőrendszer rendszeres tisztításával és cseréjével biztosíthatod a porszívózás során a tiszta levegő áramlását, így nem fokozódik a porszívó zaja és fogyasztása, valamint meghosszabbíthatod vele a készülék élettartamát is.

Hogyan zajlik a porszívó illatosító cseréje?

Amennyiben háziállataid közös háztartásban élnek veled, vagy csak beillatosítanád és felfrissítenéd a felporszívózott területeket, akkor biztosan elnyerik majd tetszésedet a porszívó illatosító kiegészítők. Ezeket különféle granulátumok, gyöngyök vagy rudak formájában értékesítik, amelyeket leggyakrabban a porzsák belsejében kell elhelyezni. Tedd közvetlenül a porzsákba, amikor kicseréled egy újra, vagy szórd a szőnyegre, majd porszívózd fel. Az eredmény a kellemes és tartós illat, még a porszívó többszöri használata után is.

Hogyan működik a ciklonos porszívó?

A ciklonszűrő a legmodernebb szűrési technológia, amely a szennyeződések centrifugálásának elvét alkalmazza. Működésének lényege a nagy sebességgel forgó levegő, amely elkülöníti a port és a szennyeződést egy gyűjtőtartályba, amely általában a porszívó testének részét képezi. A porzsák nélküli porszívó, vagy ciklon porszívó, porzsák nélkül működik, az összes szennyeződést egy gyűjtőtartályba koncentrálja, amely miután megtelt, egyszerűen kiüríthető. Mivel nincs szükség újabb és újabb porzsákokra, kiküszöbölhetők az ehhez kapcsolódó költségek, valamint a porzsákos porszívóval ellentétben a ciklon porszívó a gyűjtőtartály telítődésével sem veszít a szívóerejéből.

A porszívó működése
A ciklonos porszívók karbantartása leginkább a gyűjtőtartály kiürítéséből áll.

Hogyan kell karbantartani a ciklonos porszívókat?

Általában ajánlott minden nagyobb porszívózás után kiüríteni a gyűjtőtartályt, tehát a felgyülemlett szennyeződéseket nem tanácsos a gyűjtőtartályban hagyni. A porszívó üzembe helyezése előtt ellenőrizd, hogy a gyűjtőtartály megfelelően illeszkedik-e, hogy a por fel ne gyűljön közvetlenül a motorszűrőn, ami jelentős negatív hatással lenne a porszívó teljesítményére.

Hogyan működik a robotporszívó?

A robotporszívók az utóbbi években különösen nagy népszerűségnek örvendenek, képességeiknek leginkább a nagyobb háztartások tudják hasznát venni. A robotporszívóknak köszönhetően sok háziasszony álma vált valóra, hiszen lehetővé teszik az otthon állandó tisztántartását. A robotporszívóban egy olyan praktikus segítőtársra találhatsz, aki képes külső segítség nélkül bárhonnan felszívni a port és a szennyeződéseket, biztosítva ezáltal a háztartás rendszeres és megbízható karbantartását.

A robotporszívó működése
A robotporszívó képes egyedül elvégezni otthonod rendszeres karbantartását.

Hogyan kell karbantartani egy robotporszívót?

Annak érdekében, hogy a robotporszívóval történő takarítás mindig jó minőségű maradjon és a készülék élettartama se rövidüljön, gondolni kell annak rendszeres karbantartására és gondozására.

 • A gyűjtőtartály kiürítése – a használat gyakoriságától függően ügyelni kell a felszívott szennyeződések rendszeres kiürítésére. Egyes modellek figyelmeztetnek, ha megtelt a gyűjtőtartály, azonban ajánlott azt hetente legalább egyszer kiüríteni.
 • A szűrő tisztítása – az eltömődött vagy piszkos szűrővel történő porszívózás minősége automatikusan csökken, ezért rendszeresen ellenőrizd a szűrőt és tisztítsd meg a lerakódott szennyeződésektől.
 • Az érzékelők tisztítása – ha a robotporszívó érzékelői beszennyeződnek, előfordulhat, hogy a készülék nem működik megfelelően, ezért tanácsos időnként egy nedves ronggyal áttörölgetni őket.
 • A forgókefe tisztítása – a haj, a szőr, a porcsomók és az egyéb szennyeződések gyakran eltömítik a forgókefét. Ezeket a szennyeződéseket kézzel ajánlott eltávolítani a forgókeféről.
 • A robotporszívó kerekeinek tisztítása – a porszívó kerekeire nagy mennyiségű szennyeződés és zsír tapadhat fel, amit kefével vagy nedves ronggyal ajánlott eltávolítani.
 • A porszívótest ápolása – időről időre törölgesd le a port a porszívó teljes felületéről, különösen a kijelző azon részéről, ahol a por leggyakrabban leülepedik.
i Kiválasztási útmutatónkban tanácsokkal látunk el arra vonatkozóan, hogyan válassz a háztartásodhoz leginkább megfelelő robotporszívót.

Hogyan működik az ablaktisztító?

Üvegfelületek és egyéb felületek megtisztításakor mindössze annyit kell tenned, hogy benedvesíted a megmosni kívánt felületet, amelyet aztán kézi felmosóval vagy mikroszálas spatulával áttörölgetsz. Ezek általában hozzá tartoznak a készülékhez. Az ablaktisztító tartályának vagy permetezőpalackjának a hígított víz- és ablaktisztító keveréket 1:1 arányban kell tartalmaznia. Beindításkor az ablaktisztító a gumikeverő segítségével felszívja a nedvességet, ezzel egyidejűleg megtisztítja az ablakokat, miközben a szennyezett vizet beszívja a porszívó tartályába.

Az ablaktisztító működése
Az ablaktisztító képes megtisztítani bármilyen üveg-, csempe- és tükörfelületet.

Az ablaktisztító használata

A különféle üvegfelületek mellett az ablaktisztítót használhatod zuhanykabinok, csempék vagy tükrök megtisztításához is, de olyan esetekben is hasznos segítőtárs lehet, amikor víz kerül a padlóra, például amikor a gyermeked a kádban játszik.

Hogyan kell karbantartani az ablaktisztítót?

Az ablaktisztító karbantartása viszonylag egyszerű, bárki számára könnyen kezelhető. Csak annyit kell tenned, hogy kiüríted a tartályt, amelyben felgyülemlett a szennyezett víz, és már folytathatod is az ablaktisztítást. Az ablakok megmosása után ajánlott leválasztani a porszívó egyes részeit, majd langyos vízzel elöblíteni a gyűjtőtartályt és a zárófúvókát. Összeszerelés előtt hagyd az egyes alkatrészeket megfelelően megszáradni, megakadályozva ezzel a szennyeződés-lerakódások vagy a penész kialakulását.

A szűrők karbantartása dióhéjban

A porszívó szűrője kiszűri a porszívóból kifújt levegőből a szennyeződéseket, valamint a szűrő minőségének a készülék teljes élettartamában is meghatározó szerepe van. Ezért fontos tisztába tenni, hogyan és milyen gyakran kell karbantartani a szűrők egyes típusait, ideértve a HEPA szűrő tisztítását is.

A szűrés típusa
Hogyan kell karbantartani? Milyen gyakran kell cserélni?
Mikroszűrő Ki kell venni a régi szűrőt és be kell helyezni egy újat. Négy-öt porzsák elhasználata után.
Vízszűrő A tartály kiürítése és elöblítése után ajánlott vízzel kimosni a szűrőt. Elég csak kimosni minden porszívózás után.
Ciklonszűrő A szűrő vízzel mosható, gyakran a HEPA szűrő is a részét képezi. Elég csak kimosni minden porszívózás és tartályürítés után.
Mosható HEPA szűrő A szűrőből a felhalmozódott port és szennyeződéseket közepesen langyos víz alatt ajánlott kimosni. Cseréje három mosás után esedékes.
Nem mosható HEPA szűrő A szűrőből a szennyeződéseket ki lehet fújni, vagy ecsettel óvatosan el lehet távolítani belőle. Porzsákos porszívó esetében a csere évente egyszer ajánlott, porzsák nélküli porszívó esetében félévente egyszer.
A porszívó működése
A háztartás átfogóbb kitakarítása (nagytakarítás) után ajánlott kitisztítani vagy kicserélni a HEPA szűrőt.
i Ezek is érdekelhetnek

Most már tisztában vagy vele, hogyan működik a porszívó és hogyan kell karbantartani, hogy még sokáig jó szolgálatot teljesítsen. Ezért hát kedveskedj neki rendszeres gondoskodással, amelynek köszönhetően még hosszú ideig tökéletesen tisztán tartja majd háztartásodat.


Concept VR2100 2 az 1-ben RoboCross Gyro Soft
Robotporszívó - moppal, kemény padlóra, automata feltöltés, 0,6 l-es portartály, 2 oldalkefe, 1,5 cm magas szintkülönbséget is leküzd, gyro navigáció, BLDC motor, vezérlés: távirányító, takarítás módja: kefék, 4 óra töltési idő, 150 perc működési idő, HEPA szűrő, 65 dB(A) zajszint, mobilalkalmazás, oldalkefe, tisztító kefe, távirányító, hepa szűrő, töltőállomás és habszűrő, színe: szürke

93 490 Ft áfa nélkül 73 610 Ft
Kosárba
Különleges ajánlat
Átvehető: azonnal a Budapest - bemutatóterem átvevőhelyen
Szállításra kész > 5 db
Termékkód: CORV928
SENCOR SVC 8621TI
Rúdporszívó - 2 az 1-ben, szőnyegtisztításhoz, minden típusú padlóhoz, 6 óra töltési idő, Li-ion akkumulátor, 50 perc üzemidő, hepa szűrő, 78 dB zajszint, 0,5 l-es tartály, kefés szívófej és résszívó, színe: szürke

49 990 Ft áfa nélkül 39 360 Ft
Figyelem
Nem elérhető
Termékkód: SENSV862
Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop 1C - Robotporszívó
Több, mint98%Megbízhatóság
Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop 1C
Robotporszívó - moppal és szőnyegtisztításhoz, minden típusú padlóhoz, automata feltöltés, takarítandó helyiség meghatározása, takarítás folytatása újratöltés esetén, lépcsőről való leesés elleni érzékelő, ütközésérzékelő, több helyiségbeni porszívózás, szennyeződés felismerés és padlófelszínhez való alkalmazkodás, vslam navigáció, HEPA szűrő, 60 dB zajszint, mobilalkalmazás, távirányító, töltőállomás és víztartály nedves tisztításhoz, színe: fehér

99 990 Ft áfa nélkül 78 730 Ft
Kosárba
Átvehető: azonnal a Budapest - bemutatóterem átvevőhelyen
Szállításra kész > 5 db
Termékkód: XIAROd09
Dyson V11 Absolute Extra - Rúdporszívó
Dyson V11 Absolute Extra
Rúdporszívó - allergiásoknak, szőnyegtisztításhoz, állatszőrhöz és antibakteriális, minden típusú padlóhoz, 4,5 óra töltési idő, Li-ion akkumulátor, 610 W teljesítmény, 60 perc üzemidő, hepa szűrő, 0,76 l-es tartály, fali tartó, kárpit szívófej, finom sörtéjű kefe, kefés szívófej, puhított kerekek, hálózati adapter, töltőállomás, porkefe, teljesítmény szabályozás, résszívó és forgó kefe, színe: kék

269 910 Ft áfa nélkül 212 530 Ft
Kosárba
Átvehető: azonnal a Budapest - bemutatóterem átvevőhelyen
Szállításra kész > 5 db
Termékkód: DYSTV470
VR3100 Robotporszívó 2 az 1-ben RoboCross Laser Soft
Robotporszívó - moppal és szőnyegtisztításhoz, szőnyegre, több helyiségbeni porszívózás, 0,6 l-es portartály, 2 oldalkefe, lézeres navigáció, BLDC motor, vezérlés: távirányító, takarítás módja: kefék, 4 óra töltési idő, 180 perc működési idő, HEPA szűrő, 70 dB(A) zajszint, mobilalkalmazás, távirányító, hepa szűrő, mop modul felmosóronggyal, moppal, töltőállomás és habszűrő, színe: fekete

129 390 Ft áfa nélkül 101 880 Ft
Kosárba
Különleges ajánlat
Átvehető: azonnal a Budapest - bemutatóterem átvevőhelyen
Szállításra kész > 5 db
Termékkód: CORV935
Concept VP5242 4A RADICAL Parquet 800 W
Porzsák nélküli porszívó - 800 W, szőnyegtisztításhoz, szőnyegre, 72 dB zajszint, hepa szűrő, 6 m hosszú kábel, 9 m-es hatósugár, kefés szívófej és résszívó, fém gégecső, színe: fekete

43 190 Ft áfa nélkül 34 010 Ft
Kosárba
Különleges ajánlat
Átvehető: azonnal a Budapest - bemutatóterem átvevőhelyen
Szállításra kész > 5 db
Termékkód: CONBV839
Rowenta RY7597WH Clean and Steam All Floors - Rúdporszívó
-8%
Rowenta RY7597WH Clean and Steam All Floors
Rúdporszívó - moppal, száraz és nedves tisztításhoz és antibakteriális, Akkumulátor nélküli akkumulátor, 1700 W teljesítmény, 0,7 l-es tartály, színe: fehér, kék és sárga

-8% 70 210 Ft
64 690 Ft áfa nélkül 50 940 Ft
Kosárba
Kiárusítás
Átvehető: azonnal a Budapest - bemutatóterem átvevőhelyen
Szállításra kész > 5 db
Termékkód: ROWRY7535WH
Concept VP4370 14.8V WET & DRY PERFECT CLEAN
Morzsaporszívó - AKU, állatszőrhöz és folyadékhoz, 40 perc működési idő, 4 óra töltési idő, Li-ion akkumulátor, HEPA szűrő, fali tartó, led megvilágítás, töltőállomás, résszívó és forgó kefe, 42 cm magas, 12 cm széles, 14 cm mély, színe: fehér és szürke

-3% 25 840 Ft
24 990 Ft áfa nélkül 19 680 Ft
Kosárba
Átvehető: azonnal a Budapest - bemutatóterem átvevőhelyen
Szállításra kész > 5 db
Termékkód: CONVR535
Rowenta RH9490WO Air Force Flex Aqua Animal and Car Care - Rúdporszívó
-14%
Rowenta RH9490WO Air Force Flex Aqua Animal and Car Care
Rúdporszívó - 3in1 minden típusú felülethez, beleértve a szőnyegeket is, Aqua fej egy lépésben történő törléshez és porszívózáshoz, rugalmas hajlékony cső, szívóteljesítmény 100 AW, töltési idő 3 óra, Li-ion típusú akkumulátor, akkumulátor kapacitása 21,9 V, működési idő 35 perc, mosható szűrő, zajszint 82 dB, tartály térfogata 0,65 l, töltési módszer töltőalj és Jack csatlakozó, LED világítás, mop, tartozékok autó- és állatgondozáshoz, kárpitfúvóka, forgó turbókefe és réses fúvóka XL, felső rögzítés , tartalék mopok csomagolásban, fehér és kék színben

-14% 149 990 Ft
129 390 Ft áfa nélkül 101 880 Ft
Kosárba
Különleges ajánlat
Átvehető: azonnal a Budapest - bemutatóterem átvevőhelyen
Szállításra kész > 5 db
Termékkód: ROWTV545
0
Nyomtatás
Alza fiókom Bejelentkezés Szállítás és fizetés Rólunk
Szállítás ide:
P-DC1-WEB5
27 év tapasztalat az e-kereskedelemben
3 millió megrendelés évente
a vásárlók 98% visszatéro
Több infó
Felhívunk és szakértői tanácsot adunk
06-1-701-1111
Kérdés a rendeléssel kapcsolatban
Kérdés a termék(ek)kel kapcsolatban
Kérjük, add meg a telefonszámodat:
Keress minket