Termékkatalógus

Inovace Posledního Roku

A tavalyi év innovációi

Frissítve

Egyesek számára talán úgy tűnhet, hogy a mobiltelefonok világa egy helyben ácsorog, ám ha közelebbről megnézzük, akkor folyamatos fejlődésre lehetünk figyelmesek. A gyártók hajlítható kijelzőkkel kápráztatnak el, a kamerák egyre több dologra képesek, és, habár a kialakítást gyakran éri kritika a monotonitása miatt, semmiféleképp sem merül feledésbe. Milyen újdonságokkal rukkoltak elő a tavalyi mobiltelefonok, amelyeket a legjelentősebbnek és legelőnyösebbeknek vélünk?

Kamerák

Kamerák

A kamerák egy izgalmas terület, ahol a gyártók versenghetnek egymással abban a tekintetben, hogy ki kínál több objektívet, mekkora a chip mérete, mekkora és mennyire okos az általuk alkalmazott mesterséges intelligencia, és milyen szerkesztési lehetőségeket fog a szoftver nyújtani. De vajon milyen valódi technikai innovációk mentek végbe a tavalyi év során? Összegyűjtöttük számodra legérdekesebbeket.

A kamerák egyre több objektívvel büszkélkedhetnek

Kamerák - Objektív

Manapság már igazi művészet olyan mobiltelefont találni, amely csak egy kamerával rendelkezik. Ilyenből csak régebbi modelleket, vagy alacsonyabb árkategóriájú készülékeket találhatsz. Hasonlóképp eltűnőben vannak a dual kamerák. A kamerák nagy része egyszerűen olyan területet, ahol a gyártók tényleg versenyre tudnak kelni egymással. A hardverrel ellentétben a kamerák valóban láthatók és megérinthetők. És jó benyomást kelt, ha több is van belőlük.


Általában olyan telefonokkal találkozunk, amelyek három vagy négy kamerával vannak ellátva, a leggyakoribb konfiguráció pedig a főegység, nagylátószögű objektív, optikai zoomal bíró teleobjektív és a jobb mélyélességet biztosító, úgy nevezett portré érzékelő együttese alkotja. Szintén népszerű a makró objektív, amely a körülbelül 2 centiméterről történő fotózáskor tesz jó szolgálatot.

A kamerák számát tekintve a jelenlegi rekordtartók a Xiaomi Mi Note10 vagy a Nokia 9 PureView – mindkettő öt objektívvel. Az első kiemelkedik, utóbbi nem annyira. Ez egyrészről bizonyíték rá, hogy a kamerák száma nem jelent automatikusan magasabb minőséget, másrészről viszont a Nokia 9 PureView technológiai úttörőnek számított, úgyhogy megbocsátható. Tudj meg többet az objektívekről a Több kamera a mobiltelefonokban: előnyük, működési elv és funkciók című cikkünkből.

A mesterséges intelligencia egyre okosabbá válik

mesterséges intelligencia (AI) az elkészült képek esetében is hozott újításokat, amely leginkább az automatikus módban mutatkozik meg. Ha készítesz vele egy képet, a háttérben különféle folyamatok mennek végbe. Főleg a tárgyak (több százezer kép adatbázisán alapuló) felismerése és az optimális expozíció kiértékelése a legjobb képminőség érdekében.

Kamerák - Mesterséges intelligencia

A kamera más esetekben is alkalmazza a mesterséges intelligenciát: arcfelismeréshez a telefon feloldásakor és a valóság kiterjesztésekor. Utóbbinál a kamera által rögzített tárgyakat illeszti be a képbe, és helyettesít velük, például egy arcot.

A ToF érzékelő homályos hátteret eredményez

Kamerák - ToF

ToF érzékelő (time-of-flight) egy olyan alkatrész, amely gyönyörűen elmosódott hátteret kölcsönöz a portréfotóknak, így szépen kitűnik belőle a fotózott személy. A művelet elve egyszerű, a tengeralattjárók szonárjához hasonló: a Time-of-Flight érzékelő jelet küld, amely visszatükrözi a tárgyakat, majd visszatér az érzékelőben lévő vevőhöz. Az egyes pixelek átviteli idejének összehasonlításával az érzékelőtől való távolság meghatározott értékét kapjuk, ahonnan a jel visszaverődött.

A technológia meglehetősen fejlett, az objektum és a háttér ebből adódó felbontása, valamint a tér mélysége és a megfelelő elmosódás sok esetben rendkívül pontos. Maga a technológia nagyon olcsó és technikailag nem túl igényes. Nem csak a Samsung Galaxy Note10+ vagy az LG V60 ThinQ 5G, de már az elérhető Redmi Note 9 Pro készülékben is találkozhatunk vele.


Az optikai képstabilizátor elsimítja a rázkódásokat

Ha az a benyomásod, hogy a fényképezésre használt karod olyan szilárd, mint a szikla, valószínűleg tévedsz. Mindig léteznek olyan finom rezgések, amelyek szemmel nem érzékelhetők, ám jelentősen befolyásolják a fókuszt és az elmosódást a kapott képben. Ezt oldja meg az optikai képstabilizátor, amely jelenleg sok esetben képezi a csúcskategóriás telefonok részét. A digitális képstabilizátorral szemben az az előnye, hogy tisztán mechanikus úton megy vége, így nincs szükség nem kívánt szoftveres beavatkozásra az elkészült fényképeken.

Kamerák - Optikai képstabilizátor
Vezeték nélküliség

Vezeték nélküliség

Az innováció szó hallatán sokaknak a vezeték nélküliség jut először az eszükbe. Az új vezeték nélküli technológiák lehetővé teszik a villámgyors mobilfizetést vagy az adatmegosztást anélkül, hogy adatokat kellene kitölteni vagy kábeleket bedugni. Sokak számára ez jelenti a jövőt, és most közelebbről is megnézzük a legjelentősebb újításokat, amelyek az utóbbi években tovább szélesítették a vezeték nélküli szolgáltatások területét .

Fizetés pillanatok alatt, hála az NFC technológiának

Vezeték nélküliség - NFC Fizetés

Habár az NFC már egy ideje része az életünknek, csak a közelmúltban tapasztalhatunk valódi fellendülést. Ha megnézed bármely modern okostelefon specifikációját, nagy valószínűséggel meg fogod találni benne ezt a chipet. És hogy mire használják? Leggyakrabban vezeték nélküli fizetésekhez. Egy rendkívül olcsó és biztonságos módja annak, hogy gyakorlatilag bárhol fizethess. Csupán annyi a dolgod, hogy telepítsd a fizetési alkalmazást (Google Pay az Androidhoz, Apple Pay az iOS-hez stb.) az NFC-s okostelefonodra, töltsd fel egyszer a bankkártya információkat, majd tartsd a telefonodat fizetéskor a terminálra.

A fizetés speciális titkosításon megy keresztül, így nem kell aggódnod a kártyád adatainak visszaélése vagy ellopása miatt. Ha többet szeretnél megtudni a mobilfizetésről, beleértve az olyan bankok áttekintéséről, amelyek támogatják ezt a technológiát, olvasd el NFC mobilfizetés című cikkünket.


Az NFC-nek köszönhetően például azonnal párosíthatod a telefonodat Bluetooth-on keresztül, kinyithatod az ajtókat és gyakorlatilag bármit megtehetsz, amire egy okostelefon képes. A technológia a speciális "NFC matricákkal" történő kommunikáción alapul, amelyet bárki egyszerűen tud kezelni. A jövőben a személyigazolványokon is ilyen NFC matricák lesznek.

Vezeték nélküliség - NFC Matricák

A Bluetooth megnyitja az utat a vezeték nélküli kiegészítőkhöz

Vezeték nélküliség - Kiegészítők

Bluetooth természetesen nem egy új technológia, elvégre már az okostelefonok kora előtti készülékekben is benne volt. Akkoriban azonban szinte kizárólag a telefonok közötti adatátvitelt szolgálta, amelyet manapság a közösségi hálózatok és a felhőalapú tárhely váltottak fel.

Mostanában sokkal inkább használjuk olyan vezeték nélküli kiegészítőkhöz történő csatlakoztatáshoz, mint például fejhallgatók, okosórák vagy az okosotthon elemei. Ez a sokkal nagyobb hatótávolságnak köszönhető (akár 240 m a legújabb Bluetooth verzió esetén). 

A vezeték nélküli és fordított töltés már nem csak a zászlóshajók kiváltsága

Kevés technológia tűnik olyan futurisztikusnak, mint a vezeték nélküli töltés és a fordított töltés. Épp ezért egy vezető gyártó sem fogja kihagyni ezeket a csúcskategóriás készülékeiből. Csak helyezd a telefont egy speciális, vezeték nélküli töltőre, és a töltés máris elindul - mindennemű kábel csatlakoztatása nélkül. A fordított töltés is a fent említett vezeték nélküli kiegészítőkkel működik. Ez közvetlenül tölti az okostelefont, egyszerűen a hátoldalára helyezve.

Vezeték nélküliség - Vezeték nélküli és fordított töltés

Manapság a vezeték nélküli töltés legnagyobb hátránya elsősorban az alacsonyabb teljesítmény, ezért a töltés hosszabb időt vesz igénybe, mintha USB-C-t használnánk. Ennek ellenére a technológia számos mobiltechnológiában látható viszont, és főleg különféle vezeték nélküli töltőállványok és vezeték nélküli powerbankok esetében találkozhatsz vele.   

Már a középkategóriás telefonok is elkezdték az 5G hálózat támogatását

Vezeték nélküliség - 5G Hálózat

Az 5G hálózat az utóbbi évek egyik központi témájává vált. Míg itt várakozunk, már napvilágot látott több 5G hálózattal rendelkező telefon, és számuk fokozatosan növekszik. A nagy 5G domain jelentősen nagyobb bitrátával büszkélkedhet, mint a 4G hálózat. Jelen pillanatban az új 5G hálózatok akár 250 MB/s átviteli sebességet támogatnak (4G esetén ez csak ± 7 MB/s), de a jövőben akár 12,5 GB/s sebességet is elérhetik.


Elon Musk ambiciózus projektje - a Starlink, nagy hatással lehet az 5G hálózatok fejlődésére, elsősorban negatív. Célja egy közel 12 000 műholdból álló hálózat létrehozása 2027-ig annak érdekében, hogy az egész világon Wi-Fi lefedettséget biztosítson. A kapcsolat állítólagosan ingyenes lenne, de a sebessége alacsonyabb, mint a 5G hálózatok esetében.

Biometria

Biometria

A biometria egy hosszú távú kérdés, és szerves részét képezi a mai mobiltelefonoknak. Általában véve a hitelesítés az egyedi biológiai tulajdonságaink felismerésén alapul.  Egyszerűen fogalmazva: az okostelefonodat az ujjlenyomatod vagy az arcod segítségével oldhatod fel.

Az ujjlenyomat-olvasók ma már alapvetőnek számítanak

Biometria - Ujjlenyomat-olvasó

Az ujjlenyomat-olvasók gyorsan megvetették a lábukat, és nem sokkal a technológia úttörőjének számító és még mindig népszerű kivitelezésű iPhone 5S után először a zászlóshajók, majd a középosztálybeli készülékek is büszkélkedhettek vele. Az olvasók előnyei nyilvánvalóak. Biztonságban tartják a telefonon tárolt adatokat és felgyorsítják a hozzáférést, hiszen a felhasználóknak többé nem kell a PIN-kódjukkal bajlódniuk. Emellett a Google Pay vagy Apple Pay rendszerek használatához is hozzájárulnak.

Megbízhatóságuk mindig is meglehetősen jó volt, és mindenki probléma nélkül tudja (vagy tudta) használni. Ám a fejlődés sohasem áll meg, és a gyártók a fejlesztés során a kijelzőbe integrálták az ujjlenyomat-olvasókat. A 2019-es év fordulópont volt ebből a szempontból. Néhány egzotikus kísérletet követően a vezető gyártók, köztük a Samsung, Huawei vagy a Xiaomi elkezdték bevezetni ezt az újítást a készülékeikben, és manapság már elég gyakorinak mondható.

Az olvasók a legegyszerűbb mobiltelefonok kivételével már minden okostelefonon megtalálhatók. Azonban technológiájukban és funkcióikban különböznek. Az okos optikai olvasók a 2D-s ujjlenyomatok képén alapulnak, a leggyakoribb kapacitású szkennerek az ujjsejt papilláris vonalait olvassák be, a legmodernebb ultrahangos olvasók pedig ultrahang-átalakítóval tapogatják le az ujjbegyet. A témáról a Ujjlenyomat-olvasók a mobilokban: típusok és funkciók című cikkünkben olvashatsz többet.

Az arcfelismeréssel történő feloldás biztonságos és praktikus

Ám nem az ujjlenyomat-olvasók jelentik az egyetlen biometrikus hitelesítést a telefonok biztosításában. A gyártók egyre inkább alkalmazzák az arcfelismerés általi feloldást is. Ennek persze nem kell helyettesítenie az ujjlenyomat-olvasókat, mindkét módszer létezhet egymás mellett. Az arcfelismerésnek számos előnye van - kényelmes és viszonylag gyors, nem akadályoz a nedves ujj és általában szilárd biztonságot nyújt. Amikor először állítod be a telefonodon, egyszerűen csak beszkenneli az arcod, és a feloldáskor mindig összehasonlítja a megjelenésedet a korábban rögzített képpel.

Biometria - Arcfelismeréses feloldás

A beolvasási technológia az arc leképezésének módjától függ. Különbségek vannak az Androidos telefonokon észlelt 2D-s változatban, ám ezek általában az előlapi kamerára, az infravörös kamerára vagy egyéb érzékelőkre támaszkodnak. A 3D-s verzió hozzáadja az arc 3D-s modelljének számítását. Tudj meg többet a témáról az Arcfelismerő funkció: Hogyan működik és mire kell figyelni? című cikkünkből.

i Még érdekelhet

A tavalyi év számos újdonságot és innovációt hozott a mobiltelefonok körében. A legérdekesebbek a kamerákra vonatkoznak, ám a növekvő teljesítmény és az intelligensebb algoritmusok is pozitívumnak számítanak.

Mobiltelefonok
Nyomtatás
P-DC1-WEB15
30 év tapasztalat az e-kereskedelemben
3 millió megrendelés évente
a vásárlók 98% visszatérő
Több infó
Felhívunk és szakértői tanácsot adunk
06-1-701-1111
Kérdés a rendeléssel kapcsolatban
Kérdés a termék(ek)kel kapcsolatban
Kérjük, add meg a telefonszámodat:
Keress minket
Az Ön adatainak védelme fontos számunkra Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és a beleegyezéseddel weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadod a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési felületeken.
További információ Kevesebb információ