VIP BOOST LEGO VIP BOOST LEGO

A vasaló tisztítása - Hogyan és miért?

Termékkatalógus

Cikk

Aktualizálva

A vasalás olyan tevékenység, amelyet gyakran egy kellemes tévéműsor nézésével vagy kedvenc zenénk hallgatásával teszünk kellemesebbé. Azonban elég egy kis figyelmetlenség vagy egy nem megfelelő hőmérséklet-beállítás, és máris a vasalótalpra éghet a vasalt anyag. Ilyenkor fontos, hogy a vasalótalp tisztítása gyorsan és hatékonyan történjen, és időben megszabaduljunk a vasalótalpra égett lerakódásoktól, hogy folytatni tudjuk a vasalást. Íme néhány tipp, hogyan tisztítsd meg a vasalót az égésnyomoktól és szabadulj meg a vízkőlerakódásoktól, amelyek a gőzvasalóknál gyakori problémát jelentenek.

A vasalótalp tisztítása

A vasaló tisztítása – Tartalom

  1. A vasalótalp tisztítása a ráégett anyagoktól
  2. A vízköves vasaló tisztítása
  3. A vasaló védelme rozsda ellen
  4. Tippek és tanácsok a vasaló hosszú élettartamáért

A vasalótalp tisztítása a ráégett anyagoktól

A leégett vasaló tisztítása az egyik leggyakoribb probléma, amellyel minden háziasszony találkozott már. A kényes anyagok vasalásakor rosszul megválasztott hőmérséklet vagy egy pillanatnyi figyelmetlenség olyan égett foltokat eredményezhet, amelyektől muszáj megtisztítani a vasalót, mielőtt folytatnánk a vasalást. A vasalótalp tisztítása házilag aránylag könnyedén megoldható feladat. A vasalótalp tisztítása fogkrémmel bevált trükk, de használhatsz ecetet vagy konyhasót is, hogy gyorsan és egyszerűen megszabadulj a vasalótalpra égett foltoktól.

A vasaló tisztítása, leégett vasaló tisztítása
A vasalótalp tisztítása azonnali feladat, amelyet nem szabad későbbre halasztani.

A vasalótalp tisztítása fogkrémmel

Mint ismert, fogkrémmel tisztíthatók a matt ékszerek vagy más fémtárgyak. A vasalótalp tisztítása fogkrémmel szintén sokak által ajánlott módszer a kevésbé súlyos esetekre, amikor a szennyeződések nincsenek erősen a vasalótalpra égve. Egyszerűen csak kenj némi fogkrémet a lehűtött vasalótalpra, és gyengéd, körkörös mozdulatokkal távolítsd el a nem kívánt szennyeződéseket. A felvitel után öblítsd le a vasalót langyos vízzel a szennyeződések és a fogkrém eltávolításához, és máris kezdheted újra a vasalást.

A vasaló tisztítása ecettel

A vasaló tisztítása ecettel szintén ajánlott módszer jobban odaégett szennyeződések esetén, amelyekhez a fogkrém nem elegendő. Ennél az eljárásnál a vasalót kissé fel kell melegíteni a teljes tisztítás érdekében. Egy ecetbe mártott ruhával óvatosan tisztítsd meg a vasaló talpát, vagy tologasd a vasalót az átitatott ruhán, mintha vasalni akarnád.

i Vasalók:

A vasalótalp tisztítása sóval

A vasalótalp tisztítása sóval olyan régebbi vasalók esetében ajánlott, amelyeknél nem áll fenn a vasalófelület megkarcolódásának veszélye. A modernebb típusú vasalók felülete károsodhat a konyhasó kristályaitól. A vasalótalp tisztítása sóval úgy történik, hogy kissé felmelegítjük a vasalót, majd egy kendőbe csomagoljuk a sót, amellyel aztán óvatosan áttörölgetjük a vasalótalp égett területeit, amíg a só el nem tűnik. Különösen ügyelj arra, hogy ne kerüljenek sókristályok a vasaló gőznyílásaiba.

A vasalótalp tisztítása
A vasaló tisztítása sok probléma kialakulását megelőzi

A vízköves vasaló tisztítása

A vízkő kellemetlen probléma, amely a vasaló mellett a mosógépet, a kádat vagy a mosogatót is érintheti. Leggyakrabban akkor fordul elő, ha otthonodban kemény víz van, amely vízkőlerakódást okoz. A vasaló esetén a vízkő megakadályozza, hogy a gőz szabadon áramolhasson a vasaló gőznyílásain keresztül, vagy a víztartályt tömíti el, és a vasaló nem működik úgy, ahogyan kellene. A vasalás során vízkő is felszabadulhat, ami azt eredményezi, hogy az éppen mosott ruhák koszosak lesznek. Hogyan oldható meg könnyedén a vasaló vízkőtelenítése?

i Hosszabbítsd meg a gőzölős vasaló élettartamát desztillált víz használatával. A desztillált víz megakadályozza a vízkő felhalmozódását, és megkímél a vasaló tisztításával járó gondoktól.

Az öntisztító funkcióval rendelkező vasaló vízkőtelenítése

Ha olyan modern vasalód van, amely rendelkezik vízkőmentesítő öntisztító funkcióval, akkor elég csak időnként bekapcsolni, és a vasaló elvégzi a tisztítást helyetted. A szokásos eljárás az, hogy a párologtató edénybe hideg vizet helyezel és hagyod a vasalót a legmagasabb hőmérsékletre felmelegedni. Az így keletkező gőz megbízhatóan eltávolítja a vízkőlerakódásokat.

Az öntisztító funkcióval nem rendelkező vasaló vízkőtelenítése

Ebben az esetben az ecet a megoldás. Keverd össze vízzel 1:1 arányban, és öntsd a keveréket a víztartályba. Kapcsold be a vasaló gőzölési fokozatát, és hagyd bekapcsolva körülbelül öt percig. Az ecet megbízhatóan eltávolítja a vízkövet, de a tartályt többször is át kell öblítened tiszta vízzel, hogy megszabadulj az ecetszagtól.

A vasaló vízkőtelenítése
A vasaló vízkőtelenítése megfelelően működő vasalót és könnyebb vasalást eredményez

A vasaló védelme rozsda ellen

A rozsdásodás általában a régebbi vasaló modelleket érinti, amelyek nem rendelkeznek rozsdamentes acél vasalófelülettel. Ilyen vasalóval ne vasalj semmit, mivel a rozsda károsítja a ruhákat, és gyakran nem lehet eltávolítani az anyagból. Érdemesebb új vasaló vásárlását fontolóra venni. Ha ezt a problémát új vasalónál tapasztalod, fordulj szervizközponthoz. A rozsdásodást leggyakrabban a vas belsejébe szivárgó víz okozza. Ezért a vasalás befejezése után mindig öntsd ki a gőztartályból a maradék vizet, és hagyd alaposan megszáradni. Ezáltal elkerülhetők a vas rozsdásodásával kapcsolatos problémák.

Tippek és tanácsok a vasaló hosszú élettartamáért

A következő lépésekkel a jövőben megkímélheted magadat a vasaló tisztításának gondjától, és meghosszabbíthatod annak élettartamát:

  • A vasaló használata után mindig öntsd ki az összes vizet a tartályból.
  • A vasalót száraz, pormentes helyen tárold.
  • A vasalót rendszeresen tisztítsd a használati útmutatóban található utasításoknak megfelelően.
  • Használj desztillált vagy lágy, ásványi anyagokat nem tartalmazó vizet.
  • Vasalj sima felületen, használj vasalódeszkát.
  • A tapadásmentes felülettel és öntisztító funkcióval rendelkező vasalók időt és munkát takarítanak meg, ráadásul ezek a funkciók hosszabb élettartamot garantálnak.
A vasaló tisztításához a gyártó által az adott vasalótípushoz ajánlott professzionális termékeket is használhatsz. Mindig kövesd a gyártó javaslatait, különösen a drágább vasalómodellek esetében. A vasaló rendszeres tisztítása meghosszabbítja az élettartamát, és gyorsabbá és kíméletesebbé teszi a vasalást. A tiszta vasalótalp ugyanakkor a kényes anyagokat is megvédi az esetleges égéstől vagy szennyeződéstől.
4,3 13×
XAVAX vasalóra 50 ml
Tisztítószer - eltávolítja a szennyeződéseket a vasaló talpáról, mikroszálas kendő a csomag része
3 490 Ft
Szállításra kész 3 db
Éjfélig megrendeled, reggel az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: EAN3141x9a
4,8
Barna BRSF 001
Vízkőmentesítő - cserélhető vízkőmentesítő patron a következő modellekhez: CareStyle Compact, IS 2044 VI, IS 2043 BL, élettartam: 30 l csapvíz, akár ötször hosszabb generátor élettartam a patron csere nélküli generátorhoz képest, egyszerű és intuitív cserélhetőség
2 690 Ft
Szállításra kész > 10 db
Éjfélig megrendeled, reggel az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: BRAPR459
5,0
Tefal XD9060E0 vízkőmentesítő patron
Vízkőmentesítő - tartalék vízkőmentesítő patron a bojler mentes Fasteo SV60xx gőzgenerátorhoz, eltávolítja a vízkő lerakódásokat, Anti-Calc Pure szűrő, 2 vízkőmentesítő patron
6 850 Ft -tól
több darab vásárlása esetén
Szállításra kész 3 db
Éjfélig megrendeled, reggel az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: TEPGP143
Szűrőkazetta Laurastar vasalórendszerekhez, 3 db
Gőzállomás vízszűrő - kompatibilis a következőkkel: Laurastar S Plus, Laurastar SMART M, Laurastar SMART i, Laurastar S Xtra, Laurastar S, Laurastar SMART U
17 650 Ft -tól
több darab vásárlása esetén
Szállításra kész 2 db
Éjfélig megrendeled, reggel az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: LAUCF583
4,7
Szűrő granulátum Laurastar vasalórendszerekhez, 3 db
Gőzállomás vízszűrő - kompatibilis a következőkkel: Laurastar S Plus, Laurastar SMART M, Laurastar SMART i, Laurastar S Xtra, Laurastar S, Laurastar SMART U
17 560 Ft -tól
több darab vásárlása esetén
Szállításra kész > 5 db
Éjfélig megrendeled, reggel az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: LAUGF584
4,7 21×
Leifheit permetező ruhákhoz, 600 ml
Spriccelő - ruhákhoz, műanyag flakon szórófejjel a ruhák vasalás közben történő nedvesítéséhez, anyag: tartós műanyag, szín: kék, fehér, térfogat: 600 ml
1 790 Ft
Szállításra kész > 10 db
Éjfélig megrendeled, reggel az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: LEIRO168
4,0
Leifheit vasalókesztyű
Munkakesztyű - vasaláshoz, alátétként szolgál a ruházat nehezen hozzáférhető részeinek, anyagának vasalásakor: 100% pamut, fémes felület, szín: kék, fehér
1 690 Ft
Kérés esetén megrendeljük 2 db
Várható 2023. 12. 05.
Termékkód: LEIRU182
Nyomtatás
P-DC1-WEB05
28 év tapasztalat az e-kereskedelemben
3 millió megrendelés évente
a vásárlók 98% visszatérő
Több infó
Felhívunk és szakértői tanácsot adunk
06-1-701-1111
Kérdés a rendeléssel kapcsolatban
Kérdés a termék(ek)kel kapcsolatban
Kérjük, add meg a telefonszámodat:
Keress minket
Az Ön adatainak védelme fontos számunkra Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és a beleegyezéseddel weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadod a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési felületeken.
További információ Kevesebb információ