DNY LEGO ApF HU

hogyan válasszunk házimozit

Termékkatalógus

házimozi kiválasztásának legegyszerűbb módja, ha a televízióval kezdjük. Majd a TV-hez választunk egy megfelelő hangrendszert és esetleg egy videolejátszót. Cikkünkben lépésről lépésre mutatjuk be, hogyan válasszuk ki az egyes eszközöket a nappali méretének függvényében és, hogy mire figyeljünk a vásárlás előtt.

A házimozi kiválasztása

 1. Hogyan válasszunk házimozit?
 2. Mekkora televíziót válasszunk?
 3. Milyen a TV ideális felbontása?
 4. Milyen televíziós technológiát részesítsünk előnyben?
 5. Házimozinak sík vagy ívelt TV jobb?
 6. Projektor: alkalmas házimozinak?
 7. A térhangzás kiválasztásának dilemmája: hangfal-rendszer vagy soundbar?
 8. Hogyan válasszunk hangfal-rendszert?
 9. Hangfal-rendszer tulajdonosoknak: hogyan válasszunk receivert?
 10. Hogyan válasszunk soundbart?
 11. Hogyan válasszunk Blu-ray lejátszót?

Hogyan válasszunk házimozit?

Házimozi kiválasztásánál a legfontosabb azt figyelembe venni, hogy mekkora a nappali és hol helyezhetők el a hangszórók. Ez alapján választjuk ki a televízió átlóját és a megfelelő hangrendszert is.

Mekkora televíziót válasszunk?

Az ideális televízió mérete a TV és az ülőhely közti távolságtól függ. Ezért a legegyszerűbb, ha fogunk egy mérőszalagot és lemérjük a pontos távolságot.

Modern televízió

Majd hasonlítsuk össze a kapott hosszértéket a táblázatban szereplő adatokkal, és tudni fogjuk, hogy hány hüvelykes kellene, hogy legyen a leendő televíziónk.

Képátló FelbontásAjánlott nézési távolság méterben*
22" / 55 cm HD Ready1,2
Full HD0,9
28" / 71 cmHD Ready1,6
Full HD1,1
32" / 81 cmHD Ready1,8
Full HD1,3
40" / 101 cm4K0,8
Full HD1,6
42" / 106 cm4K0,8
Full HD1,7
48" / 121 cm4K0,9
Full HD1,9
50" / 127 cm4K1,0
Full HD2,0
55" / 139 cm4K1,1
Full HD2,2
60" / 152 cm4K1,2
Full HD2,4
65" / 165 cm4K1,3
Full HD2,6
70" / 177 cm4K1,4
Full HD2,8
75" / 190 cm4K1,5
Full HD3,0
78" / 198 cm4K1,5
Full HD3,1
88" / 224 cm4K1,7
Full HD3,5
* Az értékek a TV képátlója és felbontása alapján kerültek kiszámításra.

Milyen a TV ideális felbontása?

Ez a kérdés valószínűleg akkor jutott eszedbe, amikor észrevetted a táblázatban, hogy még a felbontás is hatással van az ideális távolságra. És ez bizony igaz. Ha ugyanis túl közelről fogsz nézni egy alacsony felbontású TV-t, akkor különálló képpontokat (pixeleket) fogsz látni, amely egy házimozi esetében, ahol az elsőrangú élmény a lényeg, nem kívánatos. Ezért érdemes (nemcsak) kisebb távolságok esetében nagyobb felbontásba fektetni.

4K

De vizsgáljuk meg az egyes felbontásokat kicsit közelebbről:

HD Ready (720p)

A HD Ready televíziók előnye az alacsonyabb vételár. A HD Ready televíziók jók például a konyhába, ahol főzés közben figyelemmel kísérhetjük a híreket, de házimozihoz ez a formátum gyakorlatilag használhatatlan.

Full HD (1080p)

Ez már egy megfelelő formátum a házimozihoz. A kép minősége jó és elég éles, így nézés közben élvezhetők a részletek. Előnye, hogy a Full HD tartalom könnyen hozzáférhető: az aktuális Blu-ray lemezek Full HD felbontású filmeket kínálnak és a legtöbb internetes TV adás elérhető 1080p minőségben.

Ultra HD/4K (2160p)

Jelenleg a legfejlettebb videó felbontás. A 4K televízió előnye a kép lélegzetelállító részletessége, amely ideális a házimozi rendszer számára. Az ismertebb filmek már könnyen beszerezhetők 4K felbontásban is speciális 4K Blu-ray lemezeken (ezek általában meg vannak jelölve). Sajnos az interneten elérhető 4K tartalommal már rosszabb a helyzet, de például a Netflixnek úttörő szerepe van ezen a téren. Valójában csak idő kérdése, hogy az Ultra HD mikor hódítja meg teljesen az internetes TV-k világát.

i3D filmek
​Filmeket 3D-ben is nézhetünk. Ehhez szükségünk van egy olyan televízióra, amely támogatja ezt a technológiát (manapság minden komolyabb modell ilyen), egy 3D Blu-ray lejátszóra, egy filmre 3D Blu-ray lemezen (ahogy a 4K Blu-ray lemezeket, úgy a 3D Blu-ray lemezeket is speciális jelöléssel látták el) és természetesen egy 3D szemüvegre.

Milyen televíziós technológiát részesítsünk előnyben?

Erre a kérdésre nem létezik univerzális válasz, mivel minden technológiának vannak előnyei és hátrányai is, így a választás csak a saját preferenciáinkon múlik.

A klasszikus LCD TV-ket átugorjuk, ugyanis a széles képátlóval rendelkezőket, amelyek egy házimozihoz kellenének, már szinte nem is gyártják. Ezért áttérünk a LED háttérvilágítású LCD televíziókra, amelyeket egyszerűen LED TV-nek nevezünk. Előnyük az éles kép és a nagy fényerő, ha a készülék még Quantum Dot technológiával is rendelkezik, akkor kiváló színeket kínál. A LED TV-k általános hátránya a nem túl jó minőségű fekete szín és az alacsonyabb kontraszt az OLED televíziókkal szemben. 

Fekete szín az LCD és az OLED számára
Egy példa a fekete szín különbségére az LCD és az OLED technológiánál. A LED TV-k, mint LED háttérvilágítással ellátott LCD-panelek, ebben a példában az LCD-kijelzők alá esnek.

Az OLED televízió, ahogy már említettük gyönyörű mély fekete színnel és természetesen nagy kontraszttal büszkélkedhet. A hátránya az OLED kijelzők bonyolult és költséges gyártása, amit a TV-k magas ára is tükröz.

iOlvasd el mi lett az eredménye a QLED TV és az OLED TV összehasonlításának.

Házimozinak sík vagy ívelt TV jobb?

Ez attól függ, hogy hány nézője lesz a házi mozinak.

Az ívelt televíziót úgy alkották meg, hogy a képernyő minden pontja egyforma távolságban legyen a szemünktől. Ez ugyan növeli a néző kényelmét, de ehhez szinte teljesen a TV elé kellene ülnünk, így nem marad hely másoknak.

Ha tudjuk, hogy a házimozit az idő nagy részében egyedül fogjuk használni, akkor érdemes elgondolkodni az ívelt TV-n. De ha tervben vannak a családi vagy baráti vetítések is, akkor az ívelt TV nem a legjobb megoldás.

Projektor: alkalmas házimozinak?

projektor természetesen nagyon is alkalmas házimozinak. Ideális esetben ez lehet egy házimozi projektor. A teljességhez szükségeltetik még egy vászon is, de ezzel már semmi nem állhat a filmezés útjába.

A projektor egy nagy előnye az atmoszféra: filmezés közben olyan érzésünk lehet, mintha egy moziban ülnénk. Ha a filmet a családdal vagy barátokkal nézzük, akkor ez rendszeres társas eseménnyé is válhat.

A család és a házimozi

Hátrány lehet, hogy a projektor lámpája és a színszűrők korlátolt élettartammal bírnak. Így nem túlzottan alkalmas a normál TV-nézéshez, például amikor csak háttérzajnak megy vasalás közben. De persze nem kell attól tartani, hogy a projektor alkatrészei egy éven belül tönkremennek, párszáz vetítést gond nélkül kibírnak. Viszont nem rossz ötlet a projektor mellé egy TV készüléket is beszerezni.

iRészletesebb információkat arról, milyen projektort érdemes beszerezni a Hogyan válasszunk projektort cikkünk tartalmaz.

A térhangzás kiválasztásának dilemmája: hangfal-rendszer vagy soundbar?

Minden attól függ, hogy mekkora a helyiség, ahova a házimozit helyezzük. Ha például kisebb a nappalink, elegendő lehet egy kisebb hangfal-rendszer (3.1 csatornás) vagy egy soundbar. A mai soundbarok annyira jó minőségű térhangzással rendelkeznek, hogy érdemes rajtuk komolyan elgondolkodni. A legtöbb hangfalhoz képest vezeték nélküliek és nagy részük érdekes kivitelben készül, így dekoratív funkciót is betölthetnek.

Ha nagyobb helyiséggel rendelkezünk, akkor nincs értelme hangfalak vásárlásán gondolkodnunk. A soundbarok az utóbbi években nagy javulást értek el, de még a legjobb minőségűek sem veszik fel a versenyt a jobb hangfal-rendszerekkel. A hangfal-rendszerekről és a soundbarokról még részletesebben is szót ejtünk majd.

Hogyan válasszunk hangfal-rendszert?

Ha házimozi rendszerhez keresünk hangfalakat, a legfontosabb kritérium a csatornák száma, amely alapján megállapítható, hogy hány darab hangfal van a szettben. Ha a szett mondjuk 5.1 csatornás, az azt jelenti, hogy hat hangfalat tartalmaz: egy központi hangszórót, négy szatellitot és egy mélynyomót.

Az 5.1 csatornás hangfal-rendszer széthelyezése a következőképpen néz ki: a központi hangszórót a televízióhoz, a négy szatellitot pedig, amely általában doboz vagy oszlop alakú a szoba négy sarkába helyezzük. A mélynyomót, amely a basszust adja a TV alá a padlóra szokás helyezni. Minden erős lökés vagy robbanás a filmben a padlón keresztül eléri a nézőt is, ami növeli az élményt.

iTudtad, hogy…
A hangfal-rendszerek nagy többsége tartalmaz Blu-ray lejátszót is, így a Blu-ray lejátszós hangfal szettek megtalálhatók a Házimozi kategóriában is.

Ahogy az 5.1-es hangfal-rendszereknél, amelyeknél a csatornák száma páratlan, úgy például a 7.1 vagy a 3.1 esetében is ez a helyzet.

3.1 hangfalrendszer
A 3.1 csatornás hangfal szett egy lehetséges széthelyezési módja. A példából látszik, hogy miért ideális ez a hangfal-rendszer a kisebb nappalikba.

Léteznek páros számú csatornával rendelkező hangfal rendszerek is, például a 4.1. Ebben az esetben hiányozhat a központi hangszóró, vagy eltérhet a szatellitek széthelyezésének módja. Ezért jobb megvizsgálni a konkrét szett tartalmát, hogy meggyőződjünk arról, milyen hangfalakat tartalmaz.

Hogy hány csatornás szettet válasszunk? Ez a helyiség konkrét méretétől függ. A közepesen nagy nappalikba ideális az 5.1 csatornás rendszer. A kisebb nappalikba, mondjuk egy panellakásban, elegendő a 2.1 csatornás rendszer hátsó szatellitek nélkül, vagy egy 3.1 csatornás, amikor a központi hangszóró a TV alá, a másik kettő pedig a kanapé mellé kerül. A terjedelmesebb nappalikban nem kell magunkat korlátozni, nyugodtan válasszuk a 7.1-es rendszert.

Hangfal-rendszer tulajdonosoknak: hogyan válasszunk receivert?

Ma már a legtöbb TV első osztályú hangot képes produkálni, de a tökéletes hangzáshoz még mindig hiányzik valami és talán mindig is fog. Éppen ezért könnyen előfordulhat, hogy a hangfal-rendszer valódi teljesítménye kiaknázatlan marad. Ilyen helyzetekben lépnek színpadra a többcsatornás receiverek (ne keverjük a sztereo receiverekkel, azok elsősorban zenehallgatásra szolgálnak).

A többcsatornás receiverek olyan berendezések, amelyek (nemcsak) hang transzformátorként működnek. A receiver a HDMI porton keresztül kapja meg a hangot a televízióból, majd módosítja, feljavítja és elosztja azt a házimozi hangfalai között.

Receivert választani egyszerű: ahány csatornás a hangfal-rendszerünk, legalább annyi csatornával kell, hogy a receiver rendelkezzen. Plusz mínusz a maximális teljesítménye (W) is meg kell, hogy feleljen a hangfal-rendszer teljesítményének, hogy a két berendezés kompatibilis legyen.

Jak vybrat domácí kino

A többi már pofonegyszerű: minél több hangtechnológiát támogat a receiver, annál jobb. Néhány újabb receiver Dolby Atmos-t is képes lejátszani, ami a létező legjobb hangzás, amit egy házimozi hangfalból hallhatunk.

Hogyan válasszunk soundbart?

Ha a soundbar hangfalainak számáról van szó, akkor az ugyanolyan, mint a hangfal-rendszereknél. A 2.1 csatornás soundbar kettő darab hangfallal + subwooferrel rendelkezik, az 5.1-es soundbar pedig öt hangfallal és egy subwooferrel stb. A legtöbb soundbar subwoofere különálló, és ahogy a hangfal-rendszereknél, úgy itt is a televízió alá kerül a földre.

Meg kell említeni, hogy minél több hangfallal rendelkezik egy soundbar, annál szebb a térhangzás, mivel minden hangszóró saját hangzásszöggel és specifikus funkciókkal rendelkezik, ami hozzájárul a színesebb hangzáshoz.

A többcsatornás soundbaroknál fontos odafigyelni a hangfalakra: miden gyártó fel kellene, hogy tüntesse a modell leírásánál, hogyan működnek az egyes hangfal típusok, gyakran még rajzot is mellékelnek arról, hogyan terjed a hang a helyiségben. Ennek alapján már el tudjuk képzelni, hogyan működne az adott soundbar az otthonunkban, így könnyen választhatunk.

Hogyan válasszunk házimozit

A soundbarok különböző funkciókkal rendelkeznek, amelyek segítik a hang reprodukcióját. A jobb minőségű soundbarok képesek akusztikusan alkalmazkodni a szobához, és konkrét nappalira szabott térhangzást nyújtanak. Ha nagyobb összeget szeretnél elkölteni, akkor biztosan ilyen funkcióval rendelkező soundbart válassz.

Hogyan válasszunk Blu-ray lejátszót?

Ha egyedül állítunk össze házimozi rendszert vagy a soundbar mellett tettük le voksunkat, kerülhetünk olyan helyzetbe, hogy különálló Blu-ray lejátszóra lesz szükségünk.

iHa érdekel a Blu-ray formátum történelme és fejlődése, olvasd el Mi a Blu-ray című cikkünket.

Blu-ray lejátszót választani egyszerű: minden Blu-ray lejátszó megbirkózik a hagyományos Blu-ray lemezekkel, és ha szeretnénk Ultra HD/4K felbontású filmeket nézni, csak le kell ellenőriznünk, hogy az általunk választott modell képes-e rá. Az ilyen információk a termék leírásában szerepelnek. Ha 3D-s filmeket szeretnénk nézni, ugyanígy kell ellenőriznünk a 3D támogatást.

Összefoglaló a házimozi kiválasztásáról:

 • Válasszunk televíziót. Határozzuk meg a nézési távolságot és válasszunk megfelelő képátlóval, 4K felbontással és HDR-rel rendelkező LED vagy OLED TV-t.
 • Válasszunk hangfal-rendszert. Kisebb nappaliba válasszunk soundbart vagy kisebb hangfal-rendszert, nagyobb nappaliba válasszunk többcsatornás rendszert.
 • Blu-ray lejátszó - legyen képes 4K felbontású filmek lejátszására.
DENON CEOL RCD-N11 DAB White + Polk Audio Signature S20e White - Szett Ingyen
Alzabox szállítás
DENON CEOL RCD-N11 DAB White + Polk Audio Signature S20e White
Szett - DENON CEOL RCD-N11 DAB-vevő és Polk Audio Signature S20e hangszórók fehér színben
342 590 Ft
Szállításra kész 2 db
Éjfélig megrendeled, reggel az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: DEN143d9set
Sonos Beam 5.1 Surround set fekete - Házimozi rendszer Ingyen
Alzabox szállítás
Sonos Beam 5.1 Surround set fekete
Házimozi rendszer Sonos Beam + Sonos SUB 3rd Gen. + 2x Sonos One SL fekete
726 490 Ft
Szállításra kész > 5 db
Éjfélig megrendeled, reggel az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: SON010e
Sonos Beam 5.0 Surround set fekete - Házimozi rendszer Ingyen
Alzabox szállítás
Sonos Beam 5.0 Surround set fekete
Házimozi rendszer Sonos Beam + 2x Sonos One SL fekete
383 690 Ft
Szállításra kész > 5 db
Éjfélig megrendeled, reggel az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: SON010c
Sonos Beam 5.0 Surround set fehér - Házimozi rendszer
Ingyen
Alzabox szállítás
Sonos Beam 5.0 Surround set fehér
Házimozi rendszer Sonos Beam + 2x Sonos One SL fehér
383 690 Ft
Szállításra kész 5 db
Éjfélig megrendeled, reggel az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: SON010d
Sonos Beam 3.1 Surround Set fekete - Házimozi rendszer
Ingyen
Alzabox szállítás
Sonos Beam 3.1 Surround Set fekete
Házimozi rendszer - vezeték nélküli hangszórók, vezeték nélküli mélynyomó, mélynyomó méretei 38,9 × 40,2 × 15,8 cm (Ma×Sz×Mé)
553 490 Ft
Szállításra kész > 5 db
Éjfélig megrendeled, reggel az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: SON010a
Nyomtatás
P-DC1-WEB12
28 év tapasztalat az e-kereskedelemben
3 millió megrendelés évente
a vásárlók 98% visszatérő
Több infó
Felhívunk és szakértői tanácsot adunk
06-1-701-1111
Kérdés a rendeléssel kapcsolatban
Kérdés a termék(ek)kel kapcsolatban
Kérjük, add meg a telefonszámodat:
Keress minket
Az Ön adatainak védelme fontos számunkra Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és a beleegyezéseddel weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadod a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési felületeken.
További információ Kevesebb információ