Válaszd ki azt az elemet az oldalon, amelyet a hiba érint
HU tisíce produktů ihned k odběru Eko drogerie

Arabica vs robusta: tanuld meg megkülönböztetni

Termékkatalógus

Cikk

Aktualizálva 

Nincs két egyforma kávé. A kávébabok fajtája kiemelkedő szerepet játszik a kávé elkészítése során, mert ez adja meg az ízét, aromáját, habját és keserűségét. A koffeintartalmuk szintén különbözik. Mi alapján különböztesd meg, hogy arabica vagy robusta szemeskávét tartasz a kezedben? Nem csak a külsejük és az illatuk lehet a segítségedre, hanem a származási helyük, hogy milyen körülmények között növekedtek és hogy az ültetvényesek milyen módszerrel takarították be őket.

Arabica vs Robusta

A kávécserjék két legközkedveltebb fajtája

Többszáz kávé-alfaj létezik, de csak két fajtájuk szerzett világszintű hírnevet az ízüknek és a betakarításuk módjának köszönhetően.

Arabica – Coffea Arabica vagy arab kávécserje.

Robusta – Coffea Canephora vagy robuszta kávécserje.

Az arabica és a robusta közötti különbség

Mindegyik kávé más igényekkel rendelkezik, ami a termőtalajt és az éghajlati viszonyokat illeti, tulajdonságaik pedig ezektől a tényezőktől függenek. Mik a különbségek és hogyan ismerjük fel pontosan melyik kávéról van szó?

Arabica vs robusta: a kávébabok külseje

Ha kezedbe veszel egy arab kávébabot és egy robuszta kávébabot, figyeld meg a külsejük egészét és a közepükön található barázdát.

Az arabica kávébabjai hosszabbak, laposabbak, és a középső barázda "s" betűt formáz.

A robusta kávébabok egyenletesebbek, szinte kör alakúak, és a középen található barázda egyenes.

i Az arabica és robusta kávébabok közötti különbséget felismerhetjük a pörkölés előtti illatukból is. Ha behunyod a szemed, és megszagolod az arabica kávébabot, illata azáfonyához hasonló. Ezzel szemben a robusta illata mogyoróra hasonlít.

Arabica vs robusta: az íz, amelyet az első korty után érzel

Az arabica szemeskávé intenzív aromájával hív a csészéhez, ugyanakkor az íze lágy és kellemes gyümölcsízekre emlékeztet. Természetesen édesebb a robustánál.

A robusta ezzel szemben nagyon keserű. Ennél a típusnál érezhetjük a föld ízét, emellett nagyjából kétszer magasabb koffeintartalommal rendelkezik, mint az arabica. A keserű utóíze alapján is felismerhető.

Arabica vs robusta: a termesztés feltételei

Mindkét kávécserje szereti a meleget, és nem bírja a fagyos időjárást - ezért főleg a trópusokon találkozhatunk velük, a Rák- és a Baktérítő között.

Az arabica kávéfajta legnagyobb termelője Brazília. Emellett gyakran megtalálható még Kolumbiában, Etiópiában, Mexikóban vagy Guatemalában.

A robusta kávéfajta legnagyobb termelője Vietnam. Azonban gyakran termesztik Brazíliában, Indonéziában, Indiában, Malajziában, Ugandában vagy a Fülöp-szigeteken.

Az arabica a magasabb tengerszint feletti magasságokat kedveli (600-tól 2000 m tengerszint feletti magasságig), és a legjobb termést 17-25 °C-os hőmérséklet mellett hozza. Azonban érzékenyebb a hirtelen hőmérsékletváltozásokra.

A robusta kedveli az alacsonyabb tengerszint feletti magasságokat (0-tól 900 m tengerszint feletti magasságig), és a 20-30 °C a legmegfelelőbb számára. Nem annyira kényes a hőmérsékletváltozásokra sem.

i Az arab kávécserje bár kisebb (kb. 3 m), mint a robuszta kávécserje (kb. 13 m), de a gyökérrendszere mélyebbre nyúlik, mivel sziklás talajon kell megkapaszkodnia, és mélyebb rétegekből kell a vizet felszívnia. A jó gyökérrendszer kifejlődéséhez ajánlott a két cserje közötti 1,5 - 2 méter távolság.

Arabica vs robusta: a betakarítás módja

Az arabica leghamarabb 3 éven belül hoz termést a kiültetéstől számítva, és nagyjából 9 hónapig tart, míg a virágokból termés lesz. Ezek legtöbbször saját maguktól lehullanak, így leggyakrabban kézzel szedik őket, esetleg fésüléses módszerrel, ami azonban időigényesebb.

A robusta némileg hamarabb hoz termést, de emellett eléggé rendszertelen módon. A virágok érése nagyjából 11 hónapig tart, és amint a termés megérett a betakarításra, gépeket vetnek be a folyamat befejezéséhez. A kávébabok ugyanis rajta maradnak az ágakon, így a kézi szedés időigényes és nehéz lenne.

Kávová zrna
Nem kell szakértőnek lenned ahhoz, hogy felismerd az arabica és a robusta közti különbségeket.

Az arabica vagy a robusta a jobb?

Egyértelmű választ nem tudunk adni erre a kérdésre. Mindkettőnek megvan a maga előnye. Az arabicát általában magasabb minőségű és finomabb kávénak tartják, de a robusta ugyanúgy meglephet némelyik tulajdonságával. Meglátod, hogy mindkettőnek megéri adni egy esélyt.

Arabica és az előnyei

  • Aromás illat
  • Kiemelkedő és kellemes íz
  • Lágyabb és édesebb utóíz

Általában az arabica savasabb és gazdagabb ízzel rendelkezik. Sokféle módon szerezhet számodra örömet, mivel nem csak gyümölcsös íze lehet, hanem csokoládé, virág, vagy akár fűszeres is. Nagyobb mennyiségben tartalmaz lipideket, (zsírok, olajok és vitaminok), emellett 2x több cukrot, de ezzel szemben 3x kevesebb koffeint tartalmaz.

Robusta és az előnyei

  • Alacsonyabb ár
  • Magasabb koffeintartalom (akár 2,7 %)
  • Főleg eszpresszó készítéséhez alkalmas - megadja a keserűségét, a tökéletes cremát és a kávé testének földszerű ízét

Az összes előny összeköthető a szemeskávé keverékek segítségével. Ezzel nem csak ízletes kávét kapsz, de gazdag cremát és elégséges mennyiségű koffeint is.

i Ha még mindig nem tudsz dönteni a számodra legalkalmasabb kávéról, olvasd el a kávéról szóló útmutatónkat.

Elmagyaráztuk, mi a különbség a robusta és az arabica között, így most már tőled függ, melyikkel töltöd meg a csészédet. Ahogy az arabica, úgy a robusta is kellemes ízélményt nyújt majd. Az egyik édes ízt hoz, a másik pedig kellemesen neutralizálja a kedvenc bonbonod a kesernyés ízével. És ha összekevered őket, valódi íz-tűzijátékot élhetsz át.

0
Nyomtatás
Alza fiókom Bejelentkezés Szállítás és fizetés Rólunk
Szállítás ide:
WEB15
25 év tapasztalat az e-kereskedelemben
3 millió megrendelés évente
a vásárlók 98% visszatérõ
Több infó
Felhívunk és szakértői tanácsot adunk
06-1-701-1111
Kérdés a rendeléssel kapcsolatban
Kérdés a termék(ek)kel kapcsolatban
Kérjük, add meg a telefonszámodat:
Keress minket