Akvizice ApF HU 0% splátky mobily, notebooky

Hogyan mérjük a villamosenergia-fogyasztást? (ÚTMUTATÓ)

Termékkatalógus

Cikk

• Szerző: Szerkesztőség

Manapság nem tudunk meglenni áram nélkül. A készülékek csendben elnyelik az energiát, majd időnként kapunk egy számlát. Látszólag minden rendben van, de néha magadnak kell kiszámolni az egyes készülékek energiafogyasztását. Ebben a cikkben elmondjuk, hogyan szerezheted meg ezt az információt. Azoknak, akik nem szeretik a matekot, előre szólunk, hogy nem mindig kell bármit is kiszámolni. Csak tudnod kell, hogy hol kell keresned az információt.

áram fogyasztás kiszámítása képlet

Hogyan határozzuk meg a villamosenergia-fogyasztást? - TARTALOM

Mennyi egy háztartás átlagos éves fogyasztása?

Szeretnéd megtudni háztartásod villamosenergia-fogyasztását, de nincs kedve számításokat végezni, és csak egy durva becslésre van szükséged? Az átlagos éves fogyasztás a háztartás méretétől függően változik, ezért megnézzük a személyenkénti és lakásméret szerinti tájékoztató jellegű adatokat. Ezeket, valamint az éves költségeid kiszámítását az alábbi táblázatban találod.

Tétel Átlagos éves fogyasztás* Átlagos éves költség**
Készülékek és világítás 1 100 kWh/fő 77 000 Ft/fő
Főzés 200 kWh/fő 14 000 Ft/fő
Elektromos vízmelegítés 1 000 kWh/fő 70 000 Ft/fő
Villamos fűtés 110 kWh/m² lakásfelület 7 700 Ft/m² lakásfelület
*Az értékek csak hozzávetőlegesek. ** 70 Ft/kWh átlagárral számítva (2024. március 12-én érvényes)

Ha tehát egy átlagos háztartást veszünk - mondjuk egy négytagú családot, amely egy 75 m²-es lakásban él -, akkor évi 1 221 500 forintot kapunk. Ha azonban például csak alkalmanként használunk áramot, más hőmérsékletű vizet melegítünk stb. akkor ismét eltérünk ettől a számítástól. A fogyasztást azonban tovább finomíthatjuk.

Néha nem elég kézzel kiszámolni a villamosenergia-fogyasztást

Időnként előfordulhat, hogy szeretnéd kiszámolni egy adott készülék átlagos energiafogyasztását, hogy kiderüljön melyik készülék rója a legnagyobb terhet a költségvetésedre, vagy akár csak azért, hogy megtudd, mennyit fogyaszt a számítógép. Ha a matematikai utat választod, előre szólunk, hogy az energiafogyasztás kiszámítása kissé trükkös vállalkozás lehet, és az eredményben számos változó játszik szerepet. Ezek közül sokat nagyon nehéz meghatározni hazai körülmények között.

A villamosenergia-fogyasztást wattórában (vagy kilowattórában, wh × 1 000) vagy megawattórában (vagy kWh × 1 000) adják meg. Hogyan kapjuk meg ezeket az egységeket, ha nem ismerjük ezt az információt?

Villamosenergia-fogyasztás
Ha legalább egy kicsit spórolni szeretnél az áramon, vásárolj olyan konnektorokat a készülékekhez, amelyeket egyszerűen le lehet kapcsolni. Így elkerülheted az olyan feltűnésmentes "fogyasztó" készülékeket, mint a készenléti üzemmód.

Egyszerű példaként használjunk egy klasszikus 10 W-os izzót. A fogyasztást Wh-ban adjuk meg, és minden készülék óránként nagyjából annyi energiát használ fel, amennyi a watt teljesítménye. Tegyük fel tehát, hogy meg akarjuk tudni, mennyi volt az izzó energiafogyasztása, amikor 10 órán át volt bekapcsolva. Csak szorozzuk össze a két értéket, és az eredmény az izzó tíz órán át tartó fogyasztása. Azt kapjuk, hogy a fogyasztás 100 Wh.

Ezenkívül, ha meg akarjuk tudni, hogy mennyibe kerül nekünk ez a tíz órányi világítás, akkor az így kapott számot egyszerűen megszorozzuk a Wh-onkénti árral. Ezt az értéket általában az energiaszolgáltató adja meg az árlistájában. Ha az árlistában 1 kWh-ra vonatkozó ár van feltüntetve, akkor ezt a számot el kell osztani 1 000-rel, mert mint tudjuk, 1 kWh 1 000 Wh. Az így kapott áramfogyasztás kiszámítási képlet tehát a következő:

készülékhasználati ár ft-ban = a készülék teljesítménye * a használat ideje órákban * Wh ár a szolgáltató szerint

Az eredmény, amelynek elég sok tizedesjegye lesz, az egy Wh-ra jutó ár. Tehát, visszatérve ismét a villanykörténkhez: tegyük fel, hogy az energiaelosztónk árlistájában 1 kWh-ért 70 Ft kérnek. Osszuk el ezt az összeget 1 000-rel, és megkapjuk az áram egy Wh-jára jutó 0,07 Ft árat. Ezt a számot szorozzuk meg az így kapott 100 Wh fogyasztással (10 óra szorozva 10 W árammal), így azt kapjuk, hogy egy izzó 10 órás világítása 7 forintba kerül.

Áram fogyasztás kiszámítása képlet
Energiafogyasztásunkat az elosztók ellenőrzik. Időről időre azonban szükség van arra, hogy otthon számoljuk ki, legalábbis iránymutatásként.

Az energiacímke megmondja, hogy mennyi az átlagos villamosenergia-fogyasztás

Ennek az egész folyamatnak azonban számos buktatója van. Nem minden készülék veszi fel egységesen az energiát. Menjünk csak egy kicsit tovább, a villanykörtétől a fénycsőig. Utóbbi induláskor vesz fel több áramot, a mosógépek akkor, amikor vizet melegítenek, a hűtőszekrények pedig váltakozva kapcsolnak ki és be.

Az áramfogyasztás kiszámítása bizonyos elektromos készülékek esetében bonyolultabb számításokat igényel. Sok esetben a készülékek gyártói mérik és számítják ki a villamosenergia-fogyasztást, majd ezt az értéket feltüntetik az energiacímkén, amelyet a termékhez mellékelnek. A címkén az átlagos áramfogyasztásról találunk információt (értelemszerűen a készüléktől függően évente, 100 ciklusonként vagy 1 000 óránként), vagyis arról, hogy a készülék normál üzemmódban hány kWh energiát igényel. Ha ezután újra ki akarjuk számolni az árat, egyszerűen megszorozzuk az értéket a kWh-onkénti árral.

Készülék típusa Átlagos fogyasztás* Átlagos kiadások**
Hűtőgép 1 500 kWh/év 105 000 Ft/év
Fagyasztó 300 kWh/év 21 000 Ft/év
Szárító 200 kWh/év 14 000 Ft/év
Automata mosógép 300 kWh/100 ciklus 21 000 Ft/100 ciklus
Televízió 50 kWh/1000 óra 3500 Ft/1000 óra
*Az értékek hozzávetőlegesek. **70 Ft/kWh átlagárral számolva (2024. március 12-én érvényes).

A számítás azonban ismét csak tájékoztató jellegű, mivel a ténylegesen felhasznált energia sok tényezőtől függ. A mosógép fogyasztása például a választott programtól függően változik, a nyaralóban lévő hűtőszekrény valószínűleg nem fog egész évben működni, és ha az éves tévéfogyasztást mérjük, nehéz megmondani, hány órát nézzük naponta. A legpontosabb áramfogyasztás mérés érdekében ezért a fogyasztásmérőket ajánljuk az okosotthon részeként.

áramfogyasztás mérése
A végső energiafogyasztásban számos olyan tényező játszik szerepet, amelyeket nehéz figyelembe venni az "otthoni" számítások során.

Az okos konnektorok pontosak, és nem kell különösebben foglalkoznod semmivel

Mint már tudjuk, a villamosenergia-fogyasztás kézi számításával a legjobb esetben is csak nagyon közelítő értékeket kapunk. Használj például fogyasztásmérő okos konnektort, hogy a lehető legpontosabban megismerd a fogyasztásodat. Ezek gyakran csak egy hagyományos aljzatba, majd magába a készülékbe csatlakoznak. A fogyasztásmérőt aztán összekapcsolhatod például az okosotthon többi részével egy mobilalkalmazás segítségével, hogy mobiltelefonon részletesen nyomon követhesd a fogyasztást.

Az okos konnektor pontosan méri, hogy mennyit fogyasztottál - se többet, se kevesebbet -, és az összes adatot tárolja és egyértelműen megjeleníti az alkalmazásban. A statisztikákat általában különböző időszakokra lehet szűrni, vagy összehasonlíthatod egymás mellett több mérőműszer teljesítményét, és így több eszköz fogyasztását is.

Okos konnektor, okosotthon
A fogyasztásmérővel ellátott okos konnektorok pontosabbak, mint bármilyen áramfogyasztás-számítás.

A fogyasztásmérő az arany középút

Egy teljesen automatizált megoldás, amely az okos konnektorokhoz hasonlóan bonyolult számítások nélkül működik, a fogyasztásmérő nevű eszköz. Ez, akárcsak az okos konnektor, a hagyományos aljzat és a készülék közé kerül. Nagyon pontosan méri a készülék áramfogyasztását, még a normál számításokkal nehezen figyelembe vehető ingadozásokkal együtt is, és a jobb fogyasztásmérők az eredményt megszorozzák az energia árával is.

i

Gyakran előfordul, hogy a fogyasztásmérő és az okos konnektor kifejezések átfedik egymást. Ez azért van így, mert az okos konnektor lényegében egyfajta fogyasztásmérő, amely olyan okos funkciókat kínál, mint például a mobilalkalmazással vagy az okosotthonokkal való kapcsolódás.

Abban különböznek az okos konnektoroktól, hogy nem kapcsolhatók semmilyen alkalmazáshoz az egyszerű és egyértelmű megjelenítés érdekében. Az adatokat legtöbbször csak a beépített kijelzőn lehet leolvasni, néhány jobb fogyasztásmérő lehetővé teszi az exportálást, például USB-kábelen keresztül. Előnyük azonban a nagyon alacsony, gyakran 3000 Ft alatti ár.

Számos virtuális energiafogyasztás kalkulátor is rendelkezésünkre áll

Ha nem egyetlen készülékkel van dolgunk, és a célunk az áramfogyasztás kiszámítása az egész háztartásra, akkor érdemes - és sok szempontból mindenképpen pontosabb - szakemberekre bízni magunkat. Az interneten számos villamosenergia fogyasztás kalkulátor érhető el, akár az energiaszolgáltatóknál, akár a különböző árösszehasonlító oldalakon, amelyek kiszámítják az energia fogyasztást és a teljes költséget.

i

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Terméktippek DIY megoldásokhoz

i Ajánljuk figyelmedbe:

A villamosenergia-fogyasztás meghatározásának több módja is van. Bármelyiket is választod, mindig vedd figyelembe, hogy az többé-kevésbé tájékoztató jellegű, ahhoz azonban elég, hogy egy átfogó képet kapj a fogyasztásodról.

4,2 39×
AQARA intelligens foglalat
Okos konnektor - ZigBee segítségével működés: központi egységgel, Aqara Home kompatibilis, energiafogyasztás mérése, alkalmazás: angol, cseh, német és szlovák, Android és iOS támogatása,
10 490 Ft
Raktáron > 5 db
Éjfélig megrendeled, reggel az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: AqRAA_0012
4,0 21×
Eve Energy Smart Plug (Matter - compatible w Apple, Google & SmartThings)
Okos konnektor - működés: önállóan, Apple Siri, Samsung SmartThings és Google Home kompatibilis, energiafogyasztás mérése, alkalmazás: angol és német, Android és iOS támogatása,
Leárazás -9 %
16 390 Ft 17 990 Ft
Raktáron
Éjfélig megrendeled, reggel az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: Eve23_04
5,0
Smart Plug 3× Bundle
Okos konnektor - WiFi segítségével vezérelhető, működés: önállóan, Gyártó saját alkalmazása kompatibilis, energiafogyasztás mérése, alkalmazás: angol, cseh, német és szlovák, Android és iOS támogatása,
19 990 Ft
Kérés esetén megrendeljük > 5 db
Várható 2024. 05. 21.
Termékkód: Tsl_22_03
4,5 133×
Immax NEO LITE okos beltéri aljzat v2 tűvel, E típus, WiFi
Okos konnektor - WiFi segítségével Bluetooth segítségével vezérelhető, működés: önállóan, Tuya és Apple Siri kompatibilis, energiafogyasztás mérése, alkalmazás: angol, cseh, német, szlovák és magyar, Android és iOS támogatása, IP20
6 760 Ft -tól
Raktáron > 10 db
Éjfélig megrendeled, reggel az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: IMXX21385
3,9 16×
Tellur WiFi Smart AC Plug, energy reading, 3680 W, 16 A, fehér
Okos konnektor - WiFi segítségével vezérelhető, működés: önállóan, Gyártó saját alkalmazása kompatibilis, energiafogyasztás mérése, alkalmazás: angol, cseh, német és szlovák, Android és iOS támogatása,
8 590 Ft
Raktáron 2 db
Éjfélig megrendeled, reggel az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: TLLR2122
4,7 280×
Solight DT26
Energiafelhasználás mérő - min. 2W, max .: 3680W / 16A, max. áramfogyasztás: 9999kWh, átlátszó LCD kijelző, 2 "- 5cm átlós, energiaárak beállítása, 2 egyszerűen használható gomb, pontos árkalkuláció és mérés fogyasztott áramfrekvencia, túlterhelés jelzés, feszültségmérés, pillanatnyi teljesítmény felszállás, integrált feszültségstabilizátor max ± 1,5% eltérés a névleges feszültségtől a pontos méréshez, üzemi hőmérséklet 0 ... + 50 ° C, tápellátás AC 230V, 50Hz
2 790 Ft
Raktáron > 10 db
Éjfélig megrendeled, reggel az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: SD054a
4,5 46×
Gosund Smart Power Strip P1
Okos konnektor - WiFi segítségével vezérelhető, működés: önállóan, Tuya kompatibilis, energiafogyasztás mérése, USB port a töltéshez és kábellel, alkalmazás: angol, Android és iOS támogatása,
Leárazás -18 %
12 790 Ft 15 690 Ft
Raktáron
Termékkód: GoSnd05
5,0
MOES WP-X Wi-Fi, FR, White
Okos konnektor - WiFi segítségével vezérelhető, működés: önállóan, kompatibilis, energiafogyasztás mérése, alkalmazás: angol, cseh, német, szlovák és magyar, Android és iOS támogatása,
Leárazás -30 %
4 190 Ft 5 990 Ft
Raktáron
Éjfélig megrendeled, reggel az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: Moes22_31
4,8 253×
TP-Link Tapo P110 (CZ, SK)
Okos konnektor - WiFi segítségével vezérelhető, működés: önállóan, Gyártó saját alkalmazása kompatibilis, energiafogyasztás mérése, alkalmazás: angol, cseh, német és szlovák, Android és iOS támogatása,
Leárazás -6 %
5 990 Ft 6 390 Ft
Raktáron
Éjfélig megrendeled, reggel az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: TP21_09
5,0
Shelly Pro 3EM, fogyasztásmérő, 3 csipesz, 120 A, WiFi, LAN, BT
Energiafelhasználás mérő - 3 fázisú fogyasztásmérő háztartási fogyasztók, elektromos áramkörök és irodai berendezések fogyasztásának ellenőrzésére, információt nyújt a nap- vagy szélenergia-rendszerek hatékonyságáról, WiFi, Bluetooth és LAN kapcsolat, DIN szabványos szerelési lehetőség, kétirányú fogyasztás kiszámítása, más Shelly eszközök és WiFi vezérlésének lehetősége, MODBUS támogatás, mTLS protokoll MQTT, HTTP számára és védett kimeneti WebSockets, Alexa, Google Home, Android és iOS kompatibilis
66 790 Ft
Raktáron > 5 db
Éjfélig megrendeled, reggel az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: Shell23_001
Nyomtatás
P-DC1-WEB10
30 év tapasztalat az e-kereskedelemben
3 millió megrendelés évente
a vásárlók 98% visszatérő
Több infó
Felhívunk és szakértői tanácsot adunk
06-1-701-1111
Kérdés a rendeléssel kapcsolatban
Kérdés a termék(ek)kel kapcsolatban
Kérjük, add meg a telefonszámodat:
Keress minket
Az Ön adatainak védelme fontos számunkra Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és a beleegyezéseddel weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadod a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési felületeken.
További információ Kevesebb információ