Akvizice ApF HU 0% splátky mobily, notebooky

Egyforma csatlakozó minden készülékhez. Az USB-C 2024-re kötelező lesz minden telefonban

Termékkatalógus

Cikk

• Szerző: Szerkesztőség

Ami már jó ideje beszédtéma, az most valósággá vált. Az Európai Parlament egyértelmű többséggel jóváhagyta a mobiltelefonok, tabletek és egyéb hordozható eszközök töltőinek egységesítéséről szóló határozatot. A választás az univerzális USB-C-re esett, amely már egyébként is uralja a mezőnyt. A szabályt az uniós országokban 2024 őszén, a laptopok esetében pedig két évvel később kezdik alkalmazni.

USB-C

2024-re minden mobiltelefon USB-C csatlakozóval lesz ellátva, két évvel később pedig a laptopok is

Az USB-C csatlakozók bevezetése a mobiltelefonokban, tabletekben, laptopokban és egyéb eszközökben számos előnnyel jár. Elsősorban a felhasználói kényelemre lesz hatással, mivel elég lesz egyetlen töltő az összes otthoni eszköz feltöltéséhez. Az Európai Unió azonban azt reméli, hogy a változtatással jelentősen csökken az e-hulladék keletkezése is. Ez évente körülbelül 1 000 tonnát jelentene.

Az új rendelet minden elektronikus eszközre, így a mobiltelefonokra is vonatkozik. A zászlóshajókban és a középkategóriás modellekben az univerzális "C" már megszokottnak számít, de az alsóbb osztályban még mindig találhatunk olyan készülékeket, amelyek csak az elavult micro USB-vel vannak felszerelve.

i

A legjobb mobiltelefonok 2022-ben

Az Apple kénytelen lesz megválni a Lightning csatlakozótól az EU-ban

Azonban nem mindenki támogatta a változtatást. Az Apple számára előnytelen a határozat, de természetesen ő sem lehet kivétel. Ennek értelmében 2024-től az új iPhone-ok már csak USB-C-vel rendelkezhetnek, nem pedig az eddig használt Lightning csatlakozóval. Feltételezhető, hogy nem akarják majd emiatt leállítani telefonjaik értékesítését az Európai Unióban. Az USB-C azonban nem újdonság az Apple számára, mivel az iPad-ek - az iPad 2021 alapmodell kivételével - már ezt a csatlakozót használják.

Az Apple azonban egy másik érdekes megoldáson spekulál. A jövőben akár egy teljesen csatlakozó nélküli iPhone is megjelenhet, amely csak vezeték nélkül tölthető. Ez az infomáció azonban még nem került megerősítésre, ez egyelőre még a jövő zenéje.

USB-C Apple
A határozat az Apple-t is érinti, USB-C-t kell majd használnia a telefonjaihoz, legalábbis Európában. Várhatóan az iPhone 15 már ilyen lesz.

A laptopgyártók több időt kapnak

Az USB-C csatlakozókra való átállás a laptopokra is vonatkozik. Erre azonban a gyártóknak 2026 őszéig van idejük. Meg kell jegyezni azt is, hogy ezeknél a készülékeknél a korábban a drágább készülékeknek fenntartott technológia adaptálása kicsit igényesebb lesz. Emellett a laptopszektorban a töltők kialakítása gyakran laptopról laptopra eltér.

i Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Jelentős változásnak számít, hogy az USB-C valóban univerzális töltőcsatlakozóvá vált és minden mobiltelefon-gyártó számára kötelező válik. Bár bizonyos szempontból negatívnak tűnhet a határozat, mégis lényegesen több előnnyel jár, különösen a felhasználók és a fenntarthatóság szempontjából.

Mobiltelefonok iPhone telefonok Android telefonok
Nyomtatás
P-DC1-WEB05
30 év tapasztalat az e-kereskedelemben
3 millió megrendelés évente
a vásárlók 98% visszatérő
Több infó
Felhívunk és szakértői tanácsot adunk
06-1-701-1111
Kérdés a rendeléssel kapcsolatban
Kérdés a termék(ek)kel kapcsolatban
Kérjük, add meg a telefonszámodat:
Keress minket
Az Ön adatainak védelme fontos számunkra Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és a beleegyezéseddel weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadod a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési felületeken.
További információ Kevesebb információ