Manapság az üvegkerámia vagy indukciós főzőlapok már szinte minden modern háztartásban megtalálhatóak. Innovatív funkcióik mellett, amelyek élvezetesebbé és kevésbé időigényessé teszik az ételkészítést, a konyha izgalmas design elemévé és masszív központjává is válnak. De hogyan tudod eldönteni, hogy az indukciós vagy az üvegkerámia lenne-e jobb a számodra? Ezen főzőlapok hasznos összehasonlításával készültük, amelyből minden alapvető dolgot megtudhatsz. Tanácsokkal látunk el többek között azzal kapcsolatban is, hogy hogyan csatlakoztasd megfelelően és tartsd tisztán ezeket a készülékeket.
Habár az üvegkerámia és az indukciós főzőlapok első pillantásra nem sokban térnek el egymástól, jelentős különbségeket vélhetünk felfedezni közöttük. Milyen elven működnek, mi jellemzi őket és mi a helyzet például az energiafelhasználásukkal?
Az indukciós főzés az indukciós melegítés elvén működik. Elektromágneses hullámokat használ, hogy csak az edény alját melegítse fel, amelyben örvénylő hőáramlatok alakulnak ki, tehát maga az indukciós főzőlap nem melegszik fel. Ennek a rendszernek köszönhetően jelentősen gyorsabban készíthetsz ételeket, és szinte egyáltalán nincs hőveszteség, amely komoly megtakarítást eredményezhet az áram tekintetében. Az ételek kellemetlen leégése miatt sem kell aggódnod, és egy ilyen főzőlap határozottan biztonságosabb opciót jelent a kisgyerekes háztartásokban. Az indukciós főzőlap hátránya leginkább az, hogy új főzőedényeket kell beszerezni hozzá.
Az üvegkerámia főzőlapok főzési zónákra vannak osztva, amelyeket elektromos fűtőtekercsek melegítenek fel. A felmelegedésük után az edények alja átveszi a hőt. Azt, hogy a fűtőtekercs elérte-e a kívánt hőmérsékletet, az adott főzési zóna piros színéről ismerheted fel, ám ez sokkal tovább tart, mint az indukciós főzés. A főzési zónák a főzés befejezése után is hosszú ideig melegek maradnak, amely magasabb energiafelhasználást jelent, mint az indukciós főzőlapok esetében.
Egy indukciós főzőlappal jobb és célzottabb hőátadás érhető el, amely gyorsabb és egyenletesebb melegítést eredményez. A főzőlapok felülete a főzés során nem izzik, így nem kell az odaégett ételek eltávolításával bajlódnod. Ez minden bizonnyal egy biztonságosabb opció is, amely kiküszöböli a forró felületek okozta égési sérülések kockázatát. Az indukciós főzőlapok hátránya a beszerzési áruk, amely gyakran az üvegkerámia főzőlapok akár háromszorosa. Azonban hála a jelentős energiamegtakarításnak, ez a költség gyorsan megtérül. A kerámia főzőlapokhoz képest az indukciós készülékek valamivel zajosabbnak tűnnek, és ami a legfontosabb, csak indukciós főzőlaphoz alkalmas edényeket használhatunk hozzájuk, amelyek mágneses anyagokból készülnek.
A főzés egy üvegkerámia főzőlapon sokkal időigényesebb, mivel a kívánt hőmérséklet elérése tovább tart. A főzés után a főzőlap még egy ideig meleg marad és fokozatosan hűl le, ezáltal a maradék étel könnyedén odaéghet. Összességében intenzívebb energiafelhasználású, ám az indukciós főzőlappal ellentétben nem kell beszerezned semmilyen speciális edényt, és ez határozottan megfizethetőbb is.
Üvegkerámia vagy indukciós főzőlap? Új főzőlap beszerzésekor gondold át, mennyi időt fogsz főzésre szánni és milyen sűrűn. Több személy számára történő, gyakori főzés esetén bizonyára jobban megéri egy alacsony energiafelhasználású készüléket választani, amelynek számos innovatív funkciója kényelmes és modern ételkészítést tesz lehetővé. A következő pontok szintén segítséget nyújtanak a számodra ideális főzőlap kiválasztásában:
A különféle méretű főzőlapok között 2 – 6 főzőlapos modellekkel is találkozhatunk. A legtöbb háztartás számára a négy főzőzónás darab az alapvető választás, de rajtad áll, melyik változat mellett döntesz.
Ha több főzési zónával rendelkező főzőlapot vásárolsz, vedd figyelembe az egyes főzőzónák különböző méreteit és teljesítményét. A legkisebb főzési zóna általában 1 200 W-os, a nagyobbak 2 300 W-osak, a speciális WOK égővel ellátott főzőlapok pedig akár a 4 000 W-ot is elérhetik. Egyes főzőzónák teljesítményét olyan speciális funkciókkal is növelheted, mint a Booster.
Az indukciós és üvegkerámia főzőlapokat beépített érzékelők segítségével egyszerűen és kényelmesen, egyetlen érintéssel vezérelheted. Beállíthatod a vezérlő hangreakcióját, vagy gyerekzárral előzheted meg az izgő-mozgó bébiujjak sérüléseit.
A főzőlapokat a leggyakrabban klasszikus fekete kivitelben készítik. Ha azonban merészebb vagy, vagy stílusos konyhai belső térrel rendelkezel, valamilyen színes darabot is választhatsz. A matt és fényes fekete főzőlap mellett fehér indukciós vagy fehér kerámia modellekkel is találkozhatsz, s a pasztell színek és az egyre népszerűbb barna kivitelek sem ritkák.
Az indukciós és üvegkerámia főzőlapok szó szerint csordultig vannak innovatív funkciókkal és modern technológiákkal, amelyek egyszerűbbé és időtakarékosabbá teszik az ételkészítést:
Az indukciós vagy üvegkerámia főzőlap viszonylag törékeny anyagból készül, amely gondatlan kezelés esetén könnyedén megkarcolódik, a legrosszabb esetben pedig akár meg is repedhet. Hogyan kezeljük tehát a főzőlapot, hogy a lehető legtovább bírja?
Az indukciós vagy üvegkerámia főzőlapok gyengéd ápolást és rendszeres tisztítást igényelnek, ideális esetben minden egyes főzés után. A rutinszerű karbantartáshoz elegendő lesz egy puha mosogatószivacs, egy speciális, üvegkerámia felületekhez való tisztítószer vagy egy normál edényzsírtalanító. A kerámia vagy indukciós főzőlap meghálálja a mikroszálas kendővel végzett kíméletes ápolást. Ha a foltok vagy ételmaradékok már rászáradtak a főzőlapra, óvatosan kapard le őket egy speciális pengés kaparóval.
Annak érdekében, hogy főzőlapod évek múlva is újnak hasson, minden egyes használat után igyekezz rendszeresen letörölni egy puha törlőkendővel, és ne hagyd, hogy szennyeződések keletkezzenek rajta. Ne használj durva szivacsot és semmi esetre se próbálkozz dörzsivel vagy késsel, amelyek tartósan károsíthatják a felületét. Tisztítószer használatakor csakis olyat válassz, amely kifejezetten főzőlaphoz való, például egy hagyományos folyékony súrolószer teljes mértékben alkalmatlan erre a célra.
Az indukciós vagy üvegkerámia főzőlapok teljesen új arculatot kölcsönöznek a konyhádnak, és intelligens funkcióik révén a főzés modern, egyszerűbb, és ami a legfontosabb, élvezhetőbb módját kínálják.