Shop roku Akvizice ApF HU

Gluténmentes receptek karácsonyra

Termékkatalógus

Cikk

Frissítve: 2021. november 8.

El tudod képzelni a karácsonyt vaníliás kifli, házi lekváros linzer, különféle karácsonyi sütik vagy egy jó adag hús nélkül? Mert mi biztosan nem. Úgy várjuk ezt az évszakot, mint a kisgyermekek. De hogyan is biztosíthatjuk be, hogy a gluténmentes diétát követők is velünk együtt egyformán élvezhessék az idei ünnepeket? Nemcsak a gluténmentes ételek, hanem például a gluténmentes karácsonyi sütik vagy a fonott kalács egyszerű receptjei is elkápráztatnak. Cikkünkben a már kipróbált és jól bevált gluténmentes karácsonyi sütikhez kaphatsz ihletet.

gluténmentes sütik

A nagynénénk évek óta gluténmentes ételeket süt karácsonyra - TARTALOMJEGYZÉK

  1. Egy kicsit a gluténről
  2. Hogyan lehet a lisztet gluténmentes liszttel helyettesíteni
  3. Minden egy igazi forralt borral kezdődik
  4. Gluténmentes karácsonyi sütik
  5. Gluténmentes karácsonyi fonott kalács
  6. További gluténmentes receptek - inspirációk

Egy kicsit a gluténről

A glutén valóban káros vagy csak egy divatirányzat áldozata? A glutén természetes módon a rozsban, az árpában és a búzában fordul elő, ahol akár 78%-ban is jelen lehet. A búzaglutén az allergiák és intoleranciák leggyakoribb forrása. A glutén közel 10 000 éve része az emberi étrendnek. Ez tehát nem olyan kémiai újdonság, amelyet feltétlenül kerülnünk kellene. Kétféle betegségtípusról kimutatták, hogy összefüggésben áll a gluténnel. Ezek mégpedig a cöliákia (azaz a vékonybél nyálkahártyájának krónikus gyulladása) és a klasszikus búzaallergia vagy -intolerancia.

gluténmentes karácsonyi sütik
A gluténmentes ételek sütése és főzése nem is olyan nehéz, mint azt gondolnád. Ráadásul a megfelelő konyhai segédeszközök, mint például az automatikus forgó tállal rendelkező Tefal HT654E38 Powermix Silence kézi habverő méginkább megkönnyítik a dolgunkat.

Egy egészséges ember számára a glutén fogyasztása nem veszélyes, és nem jár semmilyen kockázattal. Ennek ellenére sokan tapasztalnak pozitív hatást a saját szervezetükre, miután kihagyják a glutént az étrendjükből. Ne félj tehát kísérletezni és új ízeket, valamint recepteket kipróbálni. A glutén fontos összetevő a sütésben mert ez adja meg a tésztának a kívánt tulajdonságokat, mint például a merevséget, azt, hogy könnyedén megkel, az alakját és a rugalmasságát. Ezért a liszt egyszerű helyettesítése gluténmentes liszttel a receptekben nem működik mindig jól. Szereld fel magad megfelelő konyhai segédeszközökkel, és kezdj el sütni, főzni!

Hogyan lehet a lisztet gluténmentes liszttel helyettesíteni

A gluténmentes ételek sütése karácsonyra nem olyan egyszerű, mint amilyennek az elsőre tűnik. A gluténmentes tészta nem olyan rugalmas és nyújtható, és gyorsabban ki is szárad. Ezért nagyon nehéz úgy finom gluténmentes karácsonyi sütiket, tortákat vagy karácsonyi édességeket sütni, hogy a receptben a hagyományos lisztet egyszerűen gluténmentes liszt helyettesítse. Hogyan dolgozzunk gluténmentes liszttel? A kulináris kísérletek drágák és sok időbe kerülnek, amiből különösen karácsony előtt van kevés, ezért mindig a bevált recepteket kövesd. Kiváló háztartási segítő például egy kenyérsütőgép, amely a munka nagy részét elvégzi helyetted, és a gluténmentes pékáruk elkészítése esetében ráadásul a pénztárcádat is megkíméli.

gluténmentes receptek
Tefal PF220838 Pain Plaisir 1kg kenyérsütőgép nagyszerű segítő mindenhol, ahol szeretettel és örömmel sütnek.

Minden egy igazi forralt borral kezdődik

Egy igazi házi forralt bor a közelgő tél és a közelgő adventi időszak egyik szimbóluma. A karácsonyi díszekbe öltöztetett városban tett séták során forralt borral melegítheted fel magad, vagy akár kellemesebbé varázsolhatod az otthon töltött karácsonyi időszakot is. A forralt bor finom illata, akárcsak az édességek illata, a karácsony alapvető velejárója. Ezért mutatunk be egy egyedi és eredeti forralt bor receptet, amelyet otthonod kényelmében élvezhetsz kedvenc bögrédből vagy akár termoszban, hogy magaddal is vihesd a hosszú sétákra. A gyerekeknek alkoholmentes változatot is készíthetünk szőlőlé felhasználásával (a mazsolát fekete teába áztathatjuk), és emellett még gluténmentes karácsonyi sütik is hozzájárulnak az ünnepi hangulathoz.

gluténmentes sütik és forralt bor
Kényeztesd magad a karácsonyi hangulatban egy igazi forralt borral, ahol csak éppen kedved támad a Tefal 0.36 l Travel Mug Easy Twist N2011610 utazó bögrének köszönhetően.

Ondra Slanina forralt bor receptje almával és körtével, mazsolával, valamint rummal

Adagok száma: 2-4 személyre, Elkészítési idő: 10 percen belül

  • 200 ml vörösbor
  • 2 nagy sárgarépa
  • 100 ml víz
  • 1 körte
  • 1 alma
  • ½ teáskanál őrölt fahéj
  • 20 g vaníliás cukor
  • 1 szál menta
  • ½ teáskanál zúzott csillagánizs
  • 3 zúzott szegfűszeg
  • 20 g mazsola
  • 40 ml rum

Elkészítési eljárás

  1. Tisztítsuk meg a körtét és az almát egy zöldséghámozó segítségével, ezt követően magozzuk ki és tegyük a nagy sebességű turmixgépbe.
  2. Adjuk hozzá a fűszereket, a vaníliás cukrot, öntsük fel vízzel és borral, adjuk hozzá a mentaleveleket és forraljuk fel.
  3. Add hozzá a beáztatott mazsolát a már kész forralt borhoz a rummal együtt.

Gluténmentes karácsonyi sütik

Gluténmentes karácsonyi süti recepteket találni nem is olyan nehéz, mint amilyennek az elsőre tűnik. Az interneten több száz ilyen receptet találhatsz ma már, köztük garantáltan recepteket az összes kedvencedhez is. Ne feledd, hogy a gluténmentes nem feltétlenül jelenti azt, hogy egészséges! Tanulmányozd át a gluténmentes ételeket, és vedd figyelembe a tápértéküket, valamint a szervezetedre gyakorolt hatásokat. De karácsonykor a bűnözés megengedett, ezért most elhoztuk a gluténmentes karácsonyi sütik bevált receptjeit.

pavlova gluténmentes recept
A Pavlova gyönyörűen felfújt és hófehér. Az előkészítést megkönnyíti számodra a Tefal HT650E38 Powermix Silence kézi habverő.

Kókuszos habcsók

  • 2 tojás
  • 1 bögre porcukor
  • 2 bögre kókusz
  • citromhéj
  1. Keverjünk össze minden hozzávalót, reszeljük le egy jól megmosott citrom héját, és készítsünk belőle tésztát.
  2. Formázzuk golyóvá a kezünkben, ezután tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe, süssük alacsonyabb hőmérsékleten, kb. 120 fokon rózsaszínűre. Sütés után hagyjuk kihűlni.

Gluténmentes mézeskalács recept csokoládémázzal

  • hajdinaliszt 150 g
  • vaj 50 g
  • tojás 1 darab
  • datolyaszirup 70 g
  • egy teáskanál fahéj vagy mézeskalácsfűszer
  • kakaó 10 g
  • borkrém vagy szódabikarbóna 1/2 teáskanál
  • nutella vagy lekvár tölteléknek
  • Csokoládé 85% 100 g
  • Kakaóvaj 25 g
  1. Az összes hozzávalót dolgozd össze tésztává, és egy éjszakára tedd a hűtőbe.
  2. A tésztát kb. 3-5 mm vastagra nyújtjuk ki, és 170 °C-on körülbelül 7 percig sütjük.
  3. Két mézeskalácsot ragassz össze lekvárral, dzsemmel vagy nutellával.
  4. Készítsük el a feltétet. Vízfürdőben olvaszd fel a kakaóvajat és a csokoládét. Mártsd a kihűlt mézeskalácsokat a mázba. A csokoládé azonnal megszilárdul.
  5. Először az egyik oldalról mártsd bele őket, ezt hagyd picit megkeményedni, majd a másik oldalról ismételd meg ugyan ezt.

Csokoládés habcsók

  • 4 tojásfehérje
  • 180 g kristálycukor
  • 2 evőkanál burgonyakeményítő
  • 1 evőkanál borecet
  • egy csipet só
  • 50 g étcsokoládé
  1. A csokoládét vízfürdőben felolvasztjuk, és hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni.
  2. A tojásfehérjét egy csipet sóval verjük kemény habbá. Adjuk hozzá a cukrot és a keményítőt, és jól keverjük össze. Ezután óvatosan adjuk hozzá az ecetet.
  3. Egy kanál segítségével tegyél kis adagokat a sütőpapírral kibélelt tepsibe.
  4. Egy pálcika segítségével keverjünk egy kis csokoládét minden habcsókba.
  5. Helyezz egy tepsit 150 °C-ra előmelegített sütőbe, majd csökkentsd a hőmérsékletet 110 °C-ra.
  6. Süssük körülbelül egy órán át. A habcsókoknak tisztán fehérnek, szilárdnak és ropogósnak kell maradniuk.

Rumos golyók mazsolával

  • 300 g mazsola
  • 300 ml rum
  • 300 g étcsokoládé
  • 300 g darált dió
  • 300 g cukor
  • tej szükség szerint, kb. 5 evőkanál
  1. A mazsolát néhány nappal korábban, de legalább egy éjszakára pácoljuk be rumba.
  2. Keverjük először össze a száraz hozzávalókat, majd adjuk hozzá az olvasztott csokoládét, a mazsolát a maradék rummal és egy kevés tejet, és keverjük jól össze.
  3. Tegyük a tésztát legalább egy órára a hűtőszekrénybe.
  4. Formázzunk golyókat, és végül hempergessük meg darált dióban, kakaóban vagy kókuszban.

Gluténmentes Linzer

  • 150 g vaj
  • 100 g cukor
  • 80 g őrölt mandula
  • 250 g gluténmentes liszt
  • 1 tojás
  • vanília aroma
  • lekvár vagy mogyoróvaj a ragasztáshoz
  1. A vajat a cukorral és a vaníliaaromával habosra verd fel. Add hozzá az egész tojást, és folytasd a habverést.
  2. Egy másik tálban keverd össze az őrölt mandulát a gluténmentes liszttel.
  3. A száraz keveréket keverd bele a felvert vajas keverékbe. Készíts sima tésztát, és lehetőleg legalább egy éjszakán át pihentesd a hűtőben.
  4. Vágj ki tetszőleges formákat, és süsd kb. 8 percig.
  5. A lekvár felhasználásával összeragasztjuk őket.

Mini pavlova

  • 5 tojásfehérje
  • 180 g kristálycukor
  • 1/2 evőkanál citromlé
  • 3/4 teáskanál vaníliaaroma
  • 1 és 1/2 teáskanál kukoricakeményítő
  • 400 ml tejszínhab
  • friss gyümölcs a díszítéshez
  1. Az 5 tojásfehérjét konyhai robotgépben dolgozd kemény habbá.
  2. Nagy sebességű habverés közben részletekben adj hozzá 180 g cukrot, és folytasd a habverést kb. 10 percig, amíg a massza sima és fényes nem lesz.
  3. A sütőt 120°C-ra előmelegítjük, a tepsit sütőpapírral kibéleljük.
  4. Adj hozzá 1/2 evőkanál citromlevet és 3/4 teáskanál vanília aromát, majd egy spatulával ezt óvatosan keverd hozzá a masszához.
  5. Adj hozzá 1 és 1/2 teáskanál kukoricakeményítőt, és ismét óvatosan dolgozd össze.

Gluténmentes karácsonyi fonott kalács

A fonott kalács az egyik legnépszerűbb édes karácsonyi étel. A takaróba burkolt kis Jézusra hasonlít, és az élet születését, valamint a termékenységet szimbolizálja. A hagyományos fonott kalácsot élesztős tésztából sütik, amelyet előzetesen fáradságos munkával kell megmunkálni. Ezt megteheted manuálisan is, vagy igénybe vehetsz például egy konyhai robotgépet, amit biztosan értékelni fogsz a konyhában, bármit is főzöl vagy sütsz.

A tefal konyhai robotgép nem csak a karácsonyi sütéshez a legjobb
A Tefal QB813D38 Masterchef Grande konyhai robotgép nemcsak a gluténmentes karácsonyi sütik egyszerű elkészítéséről gondoskodik. 

Gluténmentes receptek karácsonyra

A gluténmentes karácsonyi receptekhez a következőkre lesz szükséged

  • egy csomag gluténmentes vaníliás cukor
  • 100 ml olaj
  • 2 tojássárgája
  • 3-4 evőkanál kristálycukor
  • egy csipet szerecsendió
  • 0,5 kg zöld liszt
  • 2 evőkanál rum
  • citromhéj
  • 0,5 teáskanál só
  • 300 ml tej
  • 1 kocka élesztő
  • mazsola ízlés szerint

Hogyan kell elkészíteni a kovászt?

A jó minőségű élesztő már fél siker a kovászos sütés sikeréhez. És ezért jól kell rá vigyázni. Az egyik alapvető hiba, hogy ha 50 °C feletti hőmérsékletnek tesszük ki. Ilyenkor egyenest futhatsz is egy új élesztőért, mert így minden fontos élő kultúrád el fog pusztulni.

A friss élesztőt keverd el egy bögrében egy kanál cukorral, és adj hozzá egy kevés langyos tejet. Fedd le a keveréket egy konyharuhával, és hagyd meleg helyen megkelni. Ha a térfogata körülbelül 4-szeresére nőtt, a kovászkészítmény készen áll a tésztához való felhasználásra.

A gluténmentes fonott kalács elkészítési módja

  1. Vedd ki az összes hozzávalót előre a hűtőből. A tojásoknak, a tejnek és a többi hozzávalónak szobahőmérsékletűnek kell lennie ahhoz, hogy a tészta jól sikerüljön.
  2. A gluténmentes liszt és a többi száraz hozzávaló mehetnek a konyhai robotgép táljába, és alaposan keverd őket össze.
  3. Add hozzá a kovászt, a tejet és a többi hozzávalót, és gyúrd a tésztát konyhai robotgéppel közepesen keményre. Használj dagasztóhorgot.
  4. Hagyd a tésztát kb. 20 percig kelni.
  5. Miután a tészta megkelt, készítsünk 9 szálat, és fonjuk össze a tésztát. Az alsó emelet 4 szálból, a középső 3 szálból, a felső pedig a maradék 2 szálból fog állni. Az összefonott kalácsot fogpiszkálóval rögzítsük. A gluténmentes recept teljesen másképp viselkedik, mint a hagyományos tészta. Ezért előfordulhat, hogy nem fog sikerülni összefonni a tésztát, vagy hogy szétesik sütés közben. De ez esetben sem lógasd az orrod, a tésztát akár karácsonyi sütőformába is teheted.
  6. Hagyd a sütésre kész kalácsot 15-20 percig kelni.
  7. A gluténmentes karácsonyi fonott kalácsot 180 °C-on 45 percig sütjük. 20 perc sütés után fedjük le alufóliával, hogy a teteje ne égjen meg.
  8. A karácsonyi fonott kalácsot akkor szeleteljük fel, amikor már teljesen kihűlt, mert különben összemegy.

További gluténmentes receptek - inspirációk

Bár első pillantásra úgy tűnhet, hogy a gluténmentes élet nehéz, de mégsem teljesen az, ne csüggedj. A természetesen gluténmentes receptek egy gyors átgondolás után valójában évek óta mindannyiunk repertoárjában megtalálhatóak. Az alábbiakban további inspirációkat találhatsz gyors, és nem csak karácsonyi receptekhez.

tefal karácsonyi tárolódobozok
Tárold és tartsd hosszabb ideig frissen a gluténmentes ételeket a praktikus Tefal Optima üvegekben.

Chia puding erdei gyümölcsökkel egy pohárban

  • 8 teáskanál chia mag
  • 200 ml bármilyen tej, beleértve a növényi alternatívákat is
  • 1 teáskanál nádcukor
  • 100 g vegyes erdei gyümölcs
  1. Öntsd a chia magot, a nádcukrot és a tejet egy nagy, kb. 0,7 literes, zárható pohárba. Alaposan zárd le, rázd össze, és hagyd a hűtőben megduzzadni másnapig. Időnként rázd fel, amíg a hűtőszekrényben tárolod.
  2. A gyümölcs kb. 2/3-át kis lángon főzzük meg egy lábasban. Édesítsd ízlésed szerint.
  3. A szétfőzött gyümölcsöket tedd a pohár aljára, add hozzá a chia magokat, öntsd hozzá ismét a megfőzött gyümölcsöket, és a végén díszítsd a maradék friss gyümölcsökkel.

Gluténmentes csokoládés brownie kesudióvajjal

  • 250 g kesudióvaj
  • 260 g almapüré
  • 30 g méz
  • 60 g kiváló minőségű holland kakaó
  • 100 g 75%-os csokoládé
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 35 g kókuszliszt
  • 1 marék dió (pekándió, dió, mogyoró)
  1. Melegítsd elő a sütőt 180 fokra.
  2. Tedd a kesudióvajat, az almapürét és a mézet egy serpenyőbe, és alacsony hőfokon állandó kevergetés mellett, teljesen keverd össze.
  3. A csokoládét vágd fel apró darabokra.
  4. Add hozzá a kakaót, a kókuszlisztet, a sütőport és a csokoládéforgács 3/4 részét a serpenyőben lévő keverékhez. Keverj össze mindent alaposan.
  5. Egy kisebb sütőformát bélelj ki sütőpapírral, és öntsd bele a csokoládés brownie-keveréket. Szórd meg a maradék csokoládéforgáccsal és a dióval.
  6. Süsd a sütőben 180 °C-on körülbelül 20 percig. Hagyd teljesen kihűlni, ezután már tálalhatod is.

Lágy mandulás torta liszt nélkül

  • 120 g lágyított vaj
  • 200 g kristálycukor
  • 1/2 teáskanál vanília kivonat
  • 1 bio citrom reszelt héja
  • 4 külön tojásfehérje és tojássárgája
  • 240 g finomra őrölt mandula
  • 300 g ricotta vagy lágy krémsajt
  • mandulapehely a díszítéshez
  • porcukor a tetejére
  1. Melegítsük elő a sütőt 160 °C-ra. Egy 20 cm átmérőjű tortaformát béleljünk ki sütőpapírral.
  2. A vajat, 165 g cukrot, a vaníliát és a citromhéjat habosra keverjük ki. Ezután fokozatosan verjük bele a tojássárgáját, amíg a keverék egyenletes nem lesz. Végül a darált mandulával és a ricottával fejezzük be.
  3. A tojásfehérjéket egy tiszta tálban verjük félkeményre. Verjük bele a maradék cukrot, és addig verjük, amíg kemény hó nem képződik. Az egyharmadát óvatosan keverd bele az előző keverékbe, majd a többi hozzávalót is részletekben dolgozd szintén bele.
  4. Öntsük a tésztát az előkészített formába, simítsuk el a felületét, szórjuk meg vastagon mandulapehellyel, és süssük 40-45 percig, amíg a tészta át nem sül és a sütemény szilárd tapintású nem lesz. Hagyjuk teljesen kihűlni a formában.

Gluténmentes kenyér szárított paradicsommal

  • 200 g gluténmentes liszt
  • 1 teáskanál só
  • 3 teáskanál lisztérzékenyeknek szánt sütőpor
  • 300 ml író
  • 3 tojás
  • 1 teáskanál paradicsompüré
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • maréknyi szeletelt szárított paradicsom
  • 25 gramm parmezán sajt
  • zsír a forma kikenéséhez
  1. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
  2. Szitáljuk a lisztet, a sót és a sütőport egy nagy tálba.
  3. Öntsük az írót egy másik edénybe, és adjuk hozzá a paradicsompürét és az olívaolajat.
  4. Keverjük össze és öntsük a száraz hozzávalókra.
  5. Adjuk hozzá a napon szárított paradicsomot és a parmezán sajt felét.
  6. Zsírozzunk ki egy 900 g-os püspök kenyér formát, és öntsük bele a tésztát.
  7. A cipót reszelt parmezán sajttal megszórjuk, és 50 percig vagy egy óráig sütjük.
  8. A gluténmentes kenyér ezennel kész is, már csak fordítsd ki a formából, és hagyd teljesen kihűlni egy rácson.
tefal akció
Nézd meg a Tefal kedvező karácsonyi akcióit, hogy ajándékokat kaphass Te is a vásárlásaid mellé.

Karácsonyi inspirációk a Tefal-tól

A Tefal speciálisan a számotokra készített néhány receptet, amelyeknek köszönhetően a karácsonyt még különlegesebbé varázsolhatjátok. A receptekért kattints az alábbi linkre.

i Szintén érdekelhet

Élvezd a karácsonyt a konyhai fáradságok nélkül, és hagyd, hogy a konyhai segédeszközök főzzenek helyetted. Segítenek megidézni a megfelelő karácsonyi illatokat és a hangulatot egyaránt. Már csak annyi a dolgod, hogy feldíszítsd a fát, és élvezd a karácsony esti lakomát az egész család jelenlétével.


Nyomtatás
P-DC1-WEB15
28 év tapasztalat az e-kereskedelemben
3 millió megrendelés évente
a vásárlók 98% visszatérő
Több infó
Felhívunk és szakértői tanácsot adunk
06-1-701-1111
Kérdés a rendeléssel kapcsolatban
Kérdés a termék(ek)kel kapcsolatban
Kérjük, add meg a telefonszámodat:
Keress minket
Az Ön adatainak védelme fontos számunkra Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és a beleegyezéseddel weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadod a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési felületeken.
További információ Kevesebb információ