Hogyan válasszunk kerti grillsütőt: faszenes, elektromos vagy gáz grillsütő?

Termékkatalógus

Cikk

Frissítve • Szerző: Szerkesztőség

Ki ne szeretne grillezni egy kerti összejövetel, ebéd vagy esti buli során? Alig várod, hogy leülhess a barátokkal néhány finom falatra és hűsítő italra? A megfelelő grillsütővel nem csak a kertben, hanem a teraszon, az erkélyen, vagy akár házon belül is megrendezheted saját grillpartidat. A grillek több alaptípusa közül választhatsz.

Hogyan válasszunk kerti grillsütőt? – TARTALOM

 1. Hogyan válasszunk kerti grillsütőt?
 2. Faszén vagy brikett grillsütők
 3. Gáz grillsütők
 4. Elektromos grillsütők
 5. Mely paraméterekre figyeljünk választáskor?
 6. A megfelelő tartozékok éppolyan fontosak, mint maga a grillsütő.

Hogyan válasszunk kerti grillsütőt?

A kerti grillek alaptípusai közé tartoznak az elektromos grillsütők, gáz grillsütők és a faszenes grillsütők. Mindegyiknek megvannak a maga előnyei és hátrányai, és mindegyik kicsit másra alkalmas. A következő kérdések segítenek az ideális grillsütő kiválasztásában.

 • Hol tervezed a grillezést - a kertben, a teraszon, a télikertben, esetleg hétvégi nyaralóban?
 • Milyen gyakran szeretnéd használni a grillt?
 • Hány embernek fogsz grillezni? (A kis grillsütők 8 főig, a közepes grillsütők 15 főig, a nagyobb grillsütők pedig 25 főig használhatók.)
 • Aktívan szeretsz grillezni, vagy inkább pihentető tevékenységként tekintesz rá?
 • Mennyi pénzt vagy hajlandó befektetni egy új grillbe?

A legfontosabb kérdések átgondolása után nézzük a különböző grillek közötti konkrét különbségeket.

Hogyan válasszunk grillsütőt?
A kerti grill kiválasztását azzal kell kezdeni, hogy eldöntöd, melyik típus felel meg leginkább a te igényeidnek.

Faszén vagy brikett grillsütők

Ez a grilltípus csak szabadtéri használatra alkalmas, mivel a grillezés során irritáló füst szabadul fel. A faszén és a brikett finom és némileg füstölt ízt ad az ételeknek. Egyes modellek még füstszűrővel is fel vannak szerelve. A grillezett finomságok elkészítése faszénen vagy briketten azonban több időt és energiát igényel.

Faszenes vagy brikett grillsütők
A faszenes grillsütő tipikus ízt és aromát kölcsönöz a húsnak.

A faszenes grillsütőnek a felforrósodáshoz hosszabb időre, körülbelül 20-30 percre van szüksége. Más típusokhoz képest azonban sokkal magasabb hőmérsékletre képes felmelegedni. Ez lehetővé teszi, hogy lényegesen kevesebb idő alatt készítsd el az ételeket. A grillsütő kiválasztásakor nézd meg, hogy rendelkezik-e a speciális Quick Start és Quick Stop funkcióval, amely sok bosszúságtól kímél meg. Az ilyen típusú grillsütők beszerzési ára alacsonyabb mint az egyéb típusú grilleké, viszont számolnod kell a hozzá szükséges faszén vagy brikett költségével.

A faszenes grillek gyakran nem rendelkeznek hőmérséklet-szabályzó funkcióval, így a kevésbé tapasztalt szakácsok könnyen megégethetik véletlenül az ételt. A bonyolultabb karbantartás is hátrányt jelenthet. A grillezés során a kicsöpögő zsír közvetlenül a tűzbe csöpög, ami káros anyagok felszabadulását eredményezi. Ez alumíniumtálca használatával megelőzhető. Ezenkívül a grillsütő rendszeres és alapos tisztítást és súrolást igényel, mivel a parázs és egyéb égéstermékek miatt nagyon koszos lesz. Grillezés után mindig gondosan hűtsd le a parazsat - várd meg, amíg teljesen lehűl, vagy öntsd le vízzel.

Faszén vagy brikett?

 • A brikettel ellentétben a faszén gyorsabban és könnyebben meggyullad. Használata hatékonyabb, mert több hőt ad le. Többet fogsz használni belőle, de kevesebb hamut hagy maga után, mint a brikett.
 • Ezzel szemben a fa brikett hosszabb ideig és stabilabban ég. A szénnel ellentétben a brikett égés közben vegyi anyagokat bocsát ki, és több hamut hagy maga után.

Gáz grillsütők

A gáz grillsütő nagyobb kényelmet biztosít a grillezés során, és kevésbé tapasztalt szakácsok számára is alkalmas. Használható a kertben, az erkélyen vagy a teraszon történő grillezéskor, mivel nem bocsát ki csípős füstöt. Használatához propán-bután palack szükséges, ami drágább, mint a hagyományos faszén vagy brikett. Biztosan tetszeni fog azonban az egyszerű és gyors begyújtás és az, hogy mindössze 10 perc szükséges a felmelegedéséhez. A gáz grillsütő másik előnye az úgynevezett piezoelektromos begyújtás funkció, amelyhez nincs szükség öngyújtóra vagy gyufára.

Gáz grillsütő
A gáz grillsütők kifinomult eszközök és nem termelnek fanyar füstöt, így szinte bárhol alkalmasak a szabadban történő grillezésre.

A gáz grillsütő további előnye a hőmérséklet-szabályzó funkció, amely lehetővé teszi az ételek pontosan a kívánt mértékben történő átsütését. A gáz grillsütő karbantartása rendkívül egyszerű. A közepe gyakran eltávolítható, és nem csöpög belőle a zsír, mint a faszénes grillnél. A gáz grillsütő ugyanakkor nem nyújtja azt az intenzív füstölt ízt, mint a faszenes grillek. Ennek ellensúlyozására egy speciális, tálakból álló aromarendszer használható. Ezekbe bor, sör vagy fűszerek tölthetők. A gáz grillsütő hátránya a magasabb beszerzési ár és működtetéséhez szükséges gáz ára, ugyanakkor a gáz grillsütők viszonylag hosszú élettartamúak.

Elektromos grillsütők

Az elektromos grill olyan kompakt méretű grillsütő, amely zárt térben is kényelmesen használható. A grillezés során nem keletkezik irritáló füst. Előnye a nagyon gyors felmelegedés, a könnyű használat, a kényelmes tisztítás, a könnyű hőmérséklet-szabályozás és az egyszerű hálózati áramellátás. Az ételek elektromos grillen történő elkészítése nem bonyolult, és nem igényel nagy tapasztalatot. A grillezett ételek azonban nem kapják meg a faszénparázs finom füstös ízét. Az elektromos grill egész évben, évszaktól függetlenül használható. Tetszeni fog a viszonylag alacsony vételár is.

Elektromos grillsütő
Az elektromos grillsütő kompakt és sokoldalú, akár beltérben is gond nélkül használható.

Mely paraméterekre figyeljünk választáskor?

A grill kiválasztásakor fontos figyelembe venni néhány fontos paramétert. Melyeket?

 • Felszereltség - a grillsütőnek lehet füstölője, fedele és hőmérője.
 • Biztonság - az anyag minősége, a lábak vagy az alap stabilitása, tűzbiztonság, égés elleni védelem (hőszigetelt fogantyúk, stb.)
 • Anyag - az anyag tartóssága és szilárdsága.
 • Vezérlés, mozgathatóság és karbantartás.
 • Rács és annak állítási lehetőségei.
 • Gyakorlati funkciók és tárolóhelyek.
 • Tervezés és méretek.

A megfelelő tartozékok éppolyan fontosak, mint maga a grillsütő

Bármely szakács vagy grillezés szerelmese elmondja, hogy a megfelelő munkaeszköz már fél siker. Ezért jó ötlet a megfelelő tartozékokat kiválasztani a grillezéshez. Grilleszközök kínálatunkban találhatsz fordítólapátokat, fogókat, villákat és rengeteg más eszközt, amelyek segítségével igazán kreatívan állhatsz az ételkészítéshez. A különféle grillezéshez használható edények, fazekak és bográcsok szintén elengedhetetlenek. És amikor a grillezésnek vége, a grillvédő takarók megvédik a grillsütőt az elemektől.

i Az AlzaMagazine-ban további cikkeket találhatsz:

Akár a szabadban grillezel szép időben, akár házon belül elektromos grillen a téli hónapokban, a grillezés kétségtelenül az egyik legnépszerűbb családi vagy baráti esemény. Az élvezetes élmény megteremtésében nem kis szerepet játszik a megfelelő grill kiválasztása. Reméljük, sikerült néhány hasznos tanácsot adnunk a választáshoz.

3,8 42×
CATTARA MASTER CHEEF
Grill - gáz, oldalsó gázégővel, kerti, grillfelület 2430 cm², méretek 98 × 133 × 51 cm (Ma×Sz×Mé), grillezőfelület anyaga zománc, grill anyaga rozsdamentes acél, oldalsó gázégő, csepptálca, lehajtható felület, fedő, hőszabályzás, hőmérő és kivehető rács, tömege 25 kg
98 190 Ft
Raktáron > 5 db
Éjfélig megrendeled, délelőtt az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: CMP191a
4,3 77×
Cattara ROYAL
Grill - faszén tüzelésű, kerti, BBQ, hordozható és állványos, grillfelület 2436 cm², méretek 106 × 102 × 60 cm (Ma×Sz×Mé), grillezőfelület anyaga öntöttvas, grill anyaga acél, lehajtható felület, kerekek, fedő, hőmérő és kivehető rács, tömege 29 kg
59 990 Ft
Raktáron > 5 db
Termékkód: Cattara006
4,6 33×
Cattara VESUV tűzrakóhely fedéllel
Kerti tűzrakó - anyaga: acél, 48 cm-es átmérővel, kerti tűzhely teljes mérete: 48 × 48 cm (sz×mé), tömege: 5,7 kg, tartozék: fedő
19 190 Ft
Raktáron > 5 db
Éjfélig megrendeled, délelőtt az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: CMP195c
4,7 174×
SENCOR SBG 106BK
Elektromos grill - 2300 W teljesítmény, grillező anyaga: fém, 1 db összesen 47 × 31 cm széles grillfelület, 1 m hosszú tápkábel, jellemzői: tapadásmentes felület, csepptálca, hőszabályzás és hőbiztosíték, tömege: 3,1 kg
17 990 Ft
Raktáron > 5 db
Éjfélig megrendeled, délelőtt az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: EAV1110d
4,7 27×
ECG KG 300 deluxe
Elektromos grill - 2000 W teljesítmény, grillező anyaga: rozsdamentes acél, 1 db 24 cm átmérő, 0,65 m hosszú tápkábel, jellemzői: tapadásmentes felület, csepptálca, fedő, csúszásgátló lábak, hőszabályzás és állapotjelzés, tömege: 5,8 kg
29 190 Ft
Raktáron > 5 db
Éjfélig megrendeled, délelőtt az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: EAV1154
4,5 16×
SAGE BGR840 SMART
Kontakt grill - 2400 W teljesítmény, 2 db, összesen 884 cm2 grillfelület, grill anyaga: rozsdamentes acél, kijelző, tapadásmentes felület, csepptálca, hőszabályzás, állapotjelzés, hőmérő és kivehető rács, tömege: 9,1 kg
168 290 Ft
Raktáron > 5 db
Éjfélig megrendeled, délelőtt az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: SAGBG840
4,5 24×
TRISTAR BQ-2816 Barbecue
Elektromos grill - 2200 W teljesítmény, 5 program, grillező anyaga: fém, 1 db összesen 46 × 35 cm széles grillfelület, 3 m hosszú tápkábel, jellemzői: tapadásmentes felület, csepptálca, fedő, hőszabályzás és kivehető rács, tömege: 7,3 kg
62 290 Ft
Raktáron > 5 db
Éjfélig megrendeled, délelőtt az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: JQ705o
4,4 34×
Happy Green Grill Ball
Grill - faszén tüzelésű, gömb és hordozható, grillfelület 1320 cm², méretek 57 × 41 × 41 cm (Ma×Sz×Mé), grillezőfelület anyaga rozsdamentes acél, grill anyaga acél, lehajtható felület, fedő és hőszabályzás, tömege 3,5 kg
Szuper ár
11 290 Ft
Pillanatnyilag nem elérhető
Termékkód: HPG101j
4,8 94×
Fieldmann FZG 1003
Grill - faszén tüzelésű, asztali és hordozható, grillfelület 490 cm², méretek 26 × 25 × 25 cm (Ma×Sz×Mé), grillezőfelület anyaga króm, grill anyaga acél, kivehető rács, tömege 1 kg
7 990 Ft
Raktáron 1 db
Termékkód: BOJ114d2
4,2 36×
Cattara BARI
Grill - faszén tüzelésű, gömb és hordozható, grillfelület 1660 cm², méretek 75 × 46 × 50 cm (Ma×Sz×Mé), grillezőfelület anyaga fém, grill anyaga acél, csepptálca, fedő és hőszabályzás, tömege 4 kg
12 990 Ft
Raktáron > 5 db
Éjfélig megrendeled, délelőtt az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: CMP191b
Nyomtatás
P-DC1-WEB20
30 év tapasztalat az e-kereskedelemben
3 millió megrendelés évente
a vásárlók 98% visszatérő
Több infó
Felhívunk és szakértői tanácsot adunk
06-1-701-1111
Kérdés a rendeléssel kapcsolatban
Kérdés a termék(ek)kel kapcsolatban
Kérjük, add meg a telefonszámodat:
Keress minket
Az Ön adatainak védelme fontos számunkra Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és a beleegyezéseddel weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadod a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési felületeken.
További információ Kevesebb információ