Milyen karórát vegyek

Termékkatalógus

Az óra sokat elmond viselője stílusáról és státuszáról, egyszerre praktikus és szép. A modern órák nemcsak az időt mutatják, hanem számos más funkcióval is rendelkeznek. Tanácsot adunk, hogy mire figyelj az óra kiválasztásakor.

Milyen karórát vegyek
Először is, válaszold meg ezeket a kérdéseket
 • Férfi, nő vagy gyermek számára keresel órát?
 • Milyen alkalomból szeretnéd viselni az órát?
 • Analóg vagy inkább digitális órát szeretnél?
 • Az ár, a márka vagy inkább a pontosság alapján választanál órát?
 • Milyen tulajdonságokkal kell rendelkeznie egy órának?

Óratípusok

Női óra

Női karórák

A nők számára az órák elsősorban stílusos divatkiegészítők, amelyek feldobják az öltözéküket. A női órákat általában keskenyebb szíj és kisebb számlap jellemzi.

Mi alapján válassz órát egy hölgynek?

 • A felhasználás célját szem előtt tartva válassz órát.
 • A klasszikus órák mindennapi viseletre, a luxus kivitelű órák különleges alkalmakra, a sportórák pedig különböző sporttevékenységekhez alkalmasak.
 • Az óra designjának összhangban kell lennie viselője személyiségével és stílusával.
Férfi óra

Férfi karórák

A férfi órának tükröznie kell a férfi jellemét és személyiségét. A férfiaknak szánt órák általában masszívabbak és széles szíjjal rendelkeznek.

Mi alapján válassz órát egy férfinak?

 • A felhasználás célját szem előtt tartva válassz órát.
 • Mindennapi viseletre klasszikus órát válassz. Ünnepi alkalmakra luxus kivitelű, sportoláshoz pedig sportos modellek közül válassz.
 • A férfiak általában nagyra értékelik, ha az óra számos funkcióval rendelkezik.
 • Vedd figyelembe az óra műszaki adatait is. Ezeknek meg kell felelniük azoknak a körülményeknek, amelyben az órát viselni fogják.
 • Az óra designjának tükröznie kell viselője személyiségét.
Gyerek óra

Gyerek karórák

A gyermekek már egészen kicsi koruktól kezdve érzékelik az időt, és körülbelül 4 éves korukban kezdik el használni az órát. Ennek 1. osztályos kortól kezdve természetesnek kell lennie. A gyerek órákat legtöbbször vidám, gyermekeknek kedves motívumok díszítik, és általában nagyon ellenállóak a mechanikai sérülésekkel szemben.

Mi alapján válassz órát egy gyermek számára?

 • Győződj meg róla, hogy az óra elég tartós-e.
 • Ahhoz, hogy a gyermekek kényelmesen viselhessék, az órának könnyűnek kell lennie.
 • Az egyszerű, nagy számokkal ellátott számlap ideális a gyermekek számára.
 • A kis vízimádók értékelni fogják, ha az óra vízálló.
 • A színes, vidám motívumokkal díszített design a gyerekek számára elengedhetetlen.

Fontos tulajdonságok

Az óra anyaga

Az óra kivitelezése

Az egyik legfontosabb tulajdonság az óratok anyaga, amelynek kopásállónak kell lennie. Leggyakrabban az óratok rozsdamentes acélból készül, ideális esetben 316L acélból. A legjobb minőségű óratokok titánból, tömör aranyból vagy platinából készülnek. Ezzel szemben a műanyag, ötvözött és sárgaréz tokok inkább divatos tömegcikkek, amelyek bizonyára nem ígérnek hosszú élettartamot.

Az óra leginkább igénybevett része az üveg, ezért annak a legjobb minőségűnek kell lennie. Az olcsóbb órákat akrilüveg vagy a valamivel jobb hesalite üveg borítja. A legelterjedtebb a szilikon óraüveg, amelynek legnagyobb előnye a minőség/ár arány. A legjobbak a zafír óraüvegek, amelyek különösen ellenállóak a karcolásokkal és az ütésekkel szemben. Szintén nagyszerű választás a Hardlex edzett üveglap, amely egy kvarcüvegre helyezett mesterséges korund rétegből áll. Ez nagy keménységet és tartósságot biztosít. A tükröződésmentes üveg lehetővé teszi, hogy az órán lévő adatokat még közvetlen napfényben is gond nélkül le tudd olvasni - képesek elnyelni az erős fényt, a közvetlen fényt és az üveg tükröződését.

A szíj is jelentősen befolyásolja az óra használati értékét. A fémből készült szíjaknak ugyanabból az anyagból kell lenniük, mint az óratoknak, ideális esetben tömör rozsdamentes acélból vagy egyenesen nemesfémből. A legjobb szíjak vízálló és antiallergén valódi bőrből készülnek.

Vízállóság

Vízállóság

A "Water Resistant" címkével ellátott órák csak a levegőben lévő nedvességgel szemben ellenállóak, tehát semmilyen körülmények között nem érintkezhetnek vízzel. Mindig vedd le a karodról, mielőtt bemész a fürdőbe vagy a medencébe.

Ha a jelölés mellett a mélység méterben vagy a nyomás atmoszférában (atm) vagy bárban (bar) is meg van adva, akkor az óra tartósabb, és bizonyos mértékig ellenáll a vízzel való érintkezésnek. Ezek az értékek az órára ható vízoszlop nyomását jelentik.

Gyakran tévesen azt feltételezik, hogy ez azt a mélységet jelenti, ameddig biztonságosan lemerülhetsz az órával anélkül, hogy az megsérülne. Ez az állítás azonban csak laboratóriumi körülmények között igaz, azaz abban az esetben, ha állandó hőmérsékletű, tiszta, nyugodt vízbe merülünk, és ez a helyzet a mindennapi életben igen valószínűtlen.


Vízállóság Vízállósági szint
30 m/3 ATM/3 bar Ellenáll a fröccsenő víznek és az esőnek.
50 m/5 ATM/5 bar Zuhanyzás közben is hordható.
100 m/10 ATM/10 bar Úszáshoz és búvárkodáshoz is alkalmas.


Óraszerkezet

Óraszerkezet

Manapság az óragyártásban a kvarc óraszerkezetek (amelyek mutatóit villanymotor mozgatja) a legelterjedtebbek, amelyek működésére és pontosságára maximálisan számíthatsz. Egy hagyományos elemmel működő óra minimális élettartamát a gyártó és az eladó 6 hónapra, lítiumos elem esetében 5-7 évre garantálja. A szerkezetet a számlapon lévő napelemmel is lehet táplálni. A kézi vagy automatikus felhúzós mechanikus szerkezetek is újra divatba jönnek. A legkiválóbb minőségű óraszerkezetek két hétre elegendő járástartalékkal rendelkeznek (általában 36-55 óra). Minden óraszerkezet minőségét befolyásolja a gyártás, az összeszerelés és a beállítás során tanúsított gondosság. A kvarc és mechanikus órák mellett digitális, kombinált vagy bináris órák is kaphatók. Ezek az órák az eredeti időmegjelenítésben különböznek a többi óratípustól, amely a karakterek, összeadás, kivonás stb. rendszerén alapul.

Az óra pontossága

Az óra pontossága

A kvarcórák napi eltérése +/- fél másodperc, a jobb mechanikus óráké +/- 4 másodperc, a közönséges mechanikus óráké pedig 10-20 másodperc. A legpontosabbak a jelvezérelt órák (mikroprocesszorral), amelyek maximális járáseltérése 1 másodperc 1 millió év alatt.

Fogalomtár - Órák

Analóg óra

Óra, amely óra-, perc- és esetleg másodpercmutatóval mutatja az időt.

Automatic - Automata

Mechanikus óra, amelyet egy rotor húz fel, amely a kar mozgásával együtt mozgó lengősúlyt tartalmazza.

Digitális óra

Óra, amely az időt a kijelzőn lévő számjegyekkel jelzi ki.

Chronograph

A kronográf kifejezés alatt egy stopperóra funkcióval ellátott órát értünk.

Kombinált óra

Óra mutatóval és digitális kijelzővel.

Mechanikus óra

Olyan óra, amelynek szerkezetét egy korona segítségével felhúzott rugó működteti.

Óratok

Az óra burkolata, amely az óraszerkezetet rejti.

Quartz

A kvarckristály által szabályozott oszcillátort használó elektronikus óra megnevezése.

Radio control

Nagyon pontos órák és rádiójelekkel vezérelt műszerek - az atomidő hordozói, amelyek 1 millió év alatt +/- 1 másodperc eltéréssel rendelkeznek.

Nyomtatás
P-DC1-WEB10
28 év tapasztalat az e-kereskedelemben
3 millió megrendelés évente
a vásárlók 98% visszatérő
Több infó
Felhívunk és szakértői tanácsot adunk
06-1-701-1111
Kérdés a rendeléssel kapcsolatban
Kérdés a termék(ek)kel kapcsolatban
Kérjük, add meg a telefonszámodat:
Keress minket
Az Ön adatainak védelme fontos számunkra Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és a beleegyezéseddel weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadod a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési felületeken.
További információ Kevesebb információ