Alza TOP Valentin-nap

Túlzott izzadás: az okok és hogyan szabadulhatunk meg tőle

Termékkatalógus

Cikk

Aktualizálva

A túlzott izzadás a hónaljban vagy a test más részein kellemetlen probléma, amely sokak számára komoly stresszt okozhat. Az izzadás teljesen természetes folyamat, amely mindenkinél jelen van, de nem szabad, hogy beavatkozzon magán-, szakmai vagy társasági életünkbe. Kíváncsi vagy, melyek az erős izzadás okai? Szeretnéd megtudni, mi a különbség a dezodor és az izzadásgátló között, vagy hogy mi az az anti-transpirant? Érdekel, hogyan kell ezeket a termékeket helyesen használni? Megtudhatod cikkünkből.

Fokozott izzadás: az erős izzadás okai és kezelése

Túlzott izzadás: az okok és hogyan lehet szabadulhatunk meg tőle – TARTALOM

 1. Miért izzadunk?
 2. A túlzott izzadás okai
 3. Mit tehetünk a túlzott izzadás ellen?
 4. Dezodor vs. izzadásgátló vs. antitranspirant – tudod mi a különbség?
 5. A dezodorok és izzadásgátlók típusai
 6. Hogyan használjuk helyesen az izzadásgátló termékeket?

Miért izzadunk?

A test túlmelegedését, amely a verejtékmirigyeket izzadságtermelésre készteti, nem csak fizikai megerőltetés vagy forró időjárás okozhatja. Az izzadás természetes jelenség, amellyel az emberi szervezet szabályozza a hőmérsékletét és eltávolítja a káros anyagokat. Izzadás nélkül a túlmelegedés életveszélyes lehetne. Ezen túl a verejtékmirigyek részt vesznek bőrünk antibakteriális szűrőjének kialakításában, egyfajta védőréteget képezve.

A túlzott izzadás a lakosság 3-4%-át érinti, és a mértéke változó a test különböző részein. Az erős izzadás nemcsak hónaljban, hanem a homlokon, a karokon, a lábakon vagy a háton is jelentkezhet. Az eredmény gyakran látható foltok a ruházaton, nedves lábak és kezek, valamint érezhető testszag.

Fokozott izzadás, homlok, hónalj
Az erős izzadás a test különböző részein jelentkezhet. Leggyakrabban a hónaljban, de nem kivétel a homlok, a kéz vagy a láb sem.

A túlzott izzadás okai

Az izzadás nem ellenségünk, de a kellemetlen szag és a hónaljban látható izzadásfoltok, vagy akár a testen csordogáló izzadságcseppek jelentősen megnehezíthetik a társasági életet. Ezért célszerű elgondolkodni azon, hogyan milyen lehetőségeink vannak a túlzott izzadás kezelése terén. Mielőtt azonban hatékony segítőket mutatnánk be az izzadás elleni küzdelemben, meg kell ismerkednünk a lehetséges okokkal, amelyek mögött érzelmi tényezők és betegségek is állhatnak.

A túlzott izzadás leggyakoribb oka a vegetatív idegrendszer rendellenessége, mely lehet örökletes, de okozhatja rossz általános egészségi állapot vagy káros külső hatások is. Annak érdekében, hogy könnyebben megtalálhasd a probléma okát, nézzük, mi minden befolyásolhatja negatívan az izzadás természetes folyamatát a szervezetben.

 • Menopauza
 • Elhízás
 • Terhesség
 • Hipoglikémia
 • Fokozott pajzsmirigyműködés
 • Szívbetegség
 • Perifériás idegsérülések
 • Autoimmun betegségek
 • Tumoros megbetegedések
 • Malária
 • Tuberkulózis
 • Bizonyos gyógyszerek (különösen a béta-blokkolók) mellékhatásai
 • Dohányzás
 • Túlzott alkohol- vagy kávéfogyasztás
 • Fűszeres ételek fogyasztása
sport - fokozott izzadás
Sportolás és egyéb fizikai tevékenység közben az izzadás teljesen normális.

Mit tehetünk a túlzott izzadás ellen?

A túlzott izzadást okozó tényezők közül néhányat mi magunk is befolyásolhatunk. Ezek olyan egészségtelen életmódbeli szokások, amelyek jelentősen növelhetik az izzadás intenzitását. Ha a fokozott izzadás téged is érint és negatív hatással van a társasági életedre, akkor gondold át szokásaidat, és próbálj javítani rajtuk. Az erős izzadás okai közé tartozhat például:

 • Koffein
 • Nikotin
 • Alkohol
 • Fűszeres és csípős ételek
 • Hagymás, fokhagymás, currys vagy köményes ételek

Ha szeretnéd jól és magabiztosan érezni magadat bármilyen társaságban, és nem akarsz a hónaljban vagy más testrészeken jelentkező izzadás miatt izgulni, csökkentsd a fent említett anyagok vagy ételek fogyasztásának gyakoriságát, vagy próbáld meg kizárni őket étrendedből és életmódodból. Ugyanakkor természetesen az izzadás ellen megfelelő testkozmetikumok segítségével is küzdhetsz. A következő fejezetben ezért bemutatjuk a dezodor és az izzadásgátló közötti különbséget, és tanácsokat adunk a termékek helyes használatához.

Túlzott izzadás - dohányzás
A dohányzás számos negatív következménye közül az egyik a fokozott izzadás és az erősebb izzadságszag.

i

Hiperhidrózis: kezelés

Ha a túlzott izzadás mértéke jelentősen meghaladja a normális izzadás intenzitását, akkor kóros izzadásról, hiperhidrózisról beszélünk. A hiperhidrózis kezelése izzadásgátló gyógyszeres kezeléssel, fitoterápiával vagy iontoforézissel lehetséges, a legsúlyosabb esetekben pedig sebészeti kezelésre van szükség.

Dezodor vs. izzadásgátló vs. anti-transpirant – tudod mi a különbség?

A dezodor és az izzadásgátló közötti különbségek alapvető fontosságúak. És hogy a helyzet ne legyen túl egyszerű, léteznek anti-transpirant termékek is. Ahhoz, hogy ezeket a kozmetikai termékeket helyesen használhassuk, tisztában kell lennünk azzal, hogy melyik mire való.

Dezodorok

A dezodorok alapvetően csak elfedik a baktériumok bomlása által okozott szagot, és megpróbálják megakadályozni a további baktériumok szaporodását. Biztonságosabbak és kíméletesebb megoldást kínálnak az erős izzadás enyhítésére anélkül, hogy beavatkoznának a testi folyamatokba. Ezért inkább azoknak alkalmasak, akik kevésbé izzadnak, vagy nem tolerálják az izzadásgátlókban található alumíniumvegyületeket vagy ezüstöt.

Ha érzékeny vagy intoleráns vagy a fent említett anyagokra, mindig figyelmesen olvasd el a dezodor összetevőit - az alumínium és más vegyületek hiánya nem szabály, és egyes dezodorok tartalmazhatnak ilyeneket. Különösen érzékeny bőrűek esetén fontos megjegyezni, hogy a dezodorok általában alkoholt és sót tartalmaznak, amelyek gátolják a baktériumok szaporodását.

Előnyök

 • Hatékonyan elfedik a szagokat
 • Kíméletesebbek a bőrhöz
 • Általában nem tartalmaznak alumíniumvegyületeket

Hátrányok

 • Nem gátolják az izzadságtermelést
Fokozott izzadás - foltok
Egyes dezodorok nyomokat hagyhatnak a bőrön és a ruhán. Ennek elkerülése érdekében válassz foltmentes dezodort.

i

Viszonylag nemrégiben kerültek piacra férfi dezodorok intim területekre.

Izzadásgátlók

Az izzadásgátlók valamivel hatékonyabbak az izzadás elleni küzdelemben, mivel nemcsak a szagok kialakulását akadályozzák meg, hanem az izzadságtermelést is csökkentik. Különösen hasznosak sportolás vagy fizikai megterhelés esetén. Ugyanakkor viszont nem olyan kíméletesek a bőrhöz, mivel izzadásgátló hatásukat általában alumíniumvegyületek segítségével fejtik ki, amelyek szűkítik a verejtékcsatornákat, és így egy bizonyos ideig korlátozzák a pórusokból történő verejtékelválasztást. Az érzékeny bőrűek számára ezért használatuk kellemetlen lehet, s a bőr irritációval vagy égő érzéssel reagálhat.

Előnyök

 • Ideiglenesen csökkentik az izzadást
 • Hatékonyan elfedik a szagokat
 • Fizikai megterhelés esetén is alkalmas

Hátrányok

 • Kevésbé gyengédek a bőrhöz
 • Alumíniumvegyületeket tartalmaznak

Anti-transpirant termékek

Az anti-transpirant termékek nagyon hasonlítanak a hagyományos izzadásgátlókhoz, de nem illatosítottak. Különösen azok számára alkalmasak, akik nagyon erős izzadástól szenvednek. Az anti-transpirant termékek valamivel intenzívebb formulával rendelkeznek, amelyek olyan hatóanyagokat tartalmaznak, amelyek blokkolják a hónaljban lévő verejtékmirigyeket, és megállítják az izzadtság áramlását.

Akkor a leghatékonyabbak, ha éjszaka használják őket, és általában napi egyszeri, később pedig még ritkább alkalmazás mellett. Hosszú távú használatra alkalmasak, és megvan az az előnyük is, hogy általában egyúttal bőrápoló tulajdonságokkal is rendelkeznek.

Előnyök

 • Gátolják az izzadást
 • Ritkább használat
 • Bőrápoló hatásuk is van

Hátrányok

 • Nem illatosított
 • Általában drágábbak
Fokozott izzadás hónaljban
A túlzott izzadás hónaljban látható nedves foltokat okoz a ruhákon, ami nem túl esztétikus látvány. Viszont könnyen megelőzhető a megfelelő kozmetikumok használatával.

A dezodorok és izzadásgátlók típusai

Mindenkinek más a megfelelő, ezért a dezodorok és izzadásgátlók számos változatban kaphatók. A saját preferenciáid és a használat típusa szerint a következők közül választhatsz:

 1. Spray
 2. Golyós dezodorok és izzadásgátlók
 3. Szilárd készítmények (stift)
 4. Gélkészítmények
 5. Krémek

Hogyan használjuk helyesen az izzadásgátló termékeket?

Ahhoz, hogy a kozmetikumok használata valóban hatékony legyen, be kell tartani néhány alapvető szabályt az alkalmazásuk során. A dezodort, izzadásgátlót és anti-transpirant termékeket mindig száraz bőrön ajánlott alkalmazni, ugyanis a vízzel való érintkezés csökkentheti a hatóanyagok hatását, így az izzadást nem feltétlenül akadályozzák meg. Ugyanakkor ne használd őket ruhára, mivel az ilyen használat teljesen felesleges lenne.

Golyós dezodor – hónalji izzadás
A golyós izzadásgátló az egyik lehetőség a sok közül, hogy megszabadulj a hónalji izzadástól.

A megfelelő kozmetikumok használatával hatékonyan elfedheted a túlzott izzadást, vagy akár jelentősen csökkentheted azt. Most, hogy megismertük a dezodorok, izzadásgátlók és anti-transpirant termékek tulajdonságait, örökre búcsút mondhatsz a hónalj alatti izzadságfoltoknak és a kellemetlen szagoknak. 

4,6 12×
ANGRY BEARDS Antisweat – Intim dezodor 150 ml
Dezodor - krém állagú, intim dezodor férfiak számára, csökkenti az intim testrészek összetapadását, növeli a komfortérzetet

4 690 Ft
Szállításra kész > 10 db
Termékkód: DEO501
4,9 47×
DRICLOR Antiperspirant Roll-On 20 ml
Izzadásgátló - golyós kivitel, uniszex, minden bőrtípusra ajánlott, illatmentes, nem hagy foltot, 20 ml-es

Szuper ár
5 120 Ft -tól
több darab vásárlása esetén
Szállításra kész > 10 db
Termékkód: DEO333
4,9 199×
OLD SPICE WhiteWater 50 ml
Dezodor - stift kivitel, férfiak számára, minden bőrtípusra ajánlott, aromás illatú, 50 ml-es

1 340 Ft -tól
több darab vásárlása esetén
Szállításra kész > 20 db
Termékkód: DEO045
4,8 38×
Rexona Maximum Protection Sensitive Dry Izzadásgátló krém stift 45 ml
Izzadásgátló - stift kivitel, nők számára, minden bőrtípusra ajánlott, üde illatú, védő hatású, nem hagy foltot, 45 ml-es

1 690 Ft -tól
több darab vásárlása esetén
Szállításra kész > 10 db
Termékkód: TM045
4,7 95×
NIVEA MEN Deep Black Carbon 150 ml
Izzadásgátló - spray kivitel, férfiak számára, minden bőrtípusra ajánlott, üde illatú, védő hatású, hosszantartó hatású, 150 ml-es

1 620 Ft -tól
több darab vásárlása esetén
Szállításra kész > 10 db
Termékkód: DEO209
4,9
NIVEA Fresh Flower 150 ml
Dezodor - spray kivitel, nők számára, minden bőrtípusra ajánlott, virágos illatú, tápláló hatású, alumínium mentes, 150 ml-es

1 290 Ft -tól
több darab vásárlása esetén
Szállításra kész > 10 db
Termékkód: KSPL1652
5,0 10×
Dove Matcha & Sakura izzadásgátló spray 150ml
Izzadásgátló - spray kivitel, nők számára, minden bőrtípusra ajánlott, virágos illatú, hidratáló és regeneráló hatású, hosszantartó hatású, 150 ml-es

1 340 Ft -tól
több darab vásárlása esetén
Szállításra kész > 20 db
Termékkód: DEO285
4,6 19×
Axe Dark Temptation izzadásgátló spray férfiaknak 150 ml
Izzadásgátló - spray kivitel, férfiak számára, minden bőrtípusra ajánlott, aromás illatú, hidratáló és védő hatású, nem hagy foltot, 150 ml-es

1 590 Ft
Szállításra kész > 20 db
Termékkód: DEO188
4,8 21×
NIVEA Men Fresh Active 150 ml
Dezodor - spray kivitel, férfiak számára, minden bőrtípusra ajánlott, frissítő illatú, alumínium mentes, nem hagy foltot és hosszantartó hatású, 150 ml-es

1 960 Ft -tól
több darab vásárlása esetén
Szállításra kész > 5 db
Termékkód: KDR066
4,7 21×
VICHY Deodorant Anti-Transpirant 48H 50 ml
Dezodor - golyós kivitel, nők számára, minden bőrtípusra ajánlott, hipoallergén hatású, hosszantartó hatású, 50 ml-es

5 790 Ft
Szállításra kész 4 db
Termékkód: KSTE0617
4,8 28×
OLD SPICE Rock 50 ml
Izzadásgátló - stift kivitel, férfiak számára, érzékeny bőrtípusra ajánlott, védő hatású, nem hagy foltot és hosszantartó hatású, 50 ml-es

1 430 Ft -tól
több darab vásárlása esetén
Szállításra kész > 20 db
Termékkód: KSTE969
4,7 46×
Rexona Invisible Black+White Izzadásgátló spray 150 ml
Izzadásgátló - spray kivitel, nők számára, minden bőrtípusra ajánlott, illatmentes, nem hagy foltot, 150 ml-es

1 000 Ft -tól
több darab vásárlása esetén
Szállításra kész > 20 db
Termékkód: DEO031
AXE Leather & Cookies Dezodor stift férfiaknak 50 g
Dezodor - stift kivitel, férfiak számára, minden bőrtípusra ajánlott, védő hatású, nem hagy foltot és hosszantartó hatású, 50 ml-es

1 790 Ft
Szállításra kész 3 db
Termékkód: DEO551
4,7 18×
VICHY Stress Resist Anti-transpirant 72H 50 ml
Dezodor - golyós kivitel, nők számára, minden bőrtípusra ajánlott, 50 ml-es

5 790 Ft
Szállításra kész > 10 db
Termékkód: KSTE0584
4,0
VICHY Deodorant Anti-Transpirant Cream Treatment 7 Days 30 ml
Izzadásgátló - krém kivitel, nők számára, minden bőrtípusra ajánlott, nem hagy foltot, 30 ml-es

5 390 Ft
Szállításra kész 2 db
Termékkód: KSTE1246
4,3
BOROTALCO Invisible Deo Stick 40 ml
Dezodor - stift kivitel, uniszex, minden bőrtípusra ajánlott, frissítő illatú, nem hagy foltot, 40 ml-es

1 590 Ft
Átmenetileg nem elérhető
Termékkód: DEO405
Nyomtatás
P-DC1-WEB27
28 év tapasztalat az e-kereskedelemben
3 millió megrendelés évente
a vásárlók 98% visszatérő
Több infó
Felhívunk és szakértői tanácsot adunk
06-1-701-1111
Kérdés a rendeléssel kapcsolatban
Kérdés a termék(ek)kel kapcsolatban
Kérjük, add meg a telefonszámodat:
Keress minket
Az Ön adatainak védelme fontos számunkra Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és a beleegyezéseddel weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadod a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési felületeken.
További információ Kevesebb információ