Akvizice ApF HU Akvizice ApF HU

Beázott a telefonom, mit tegyek?

Termékkatalógus

Cikk

• Szerző: Szerkesztőség

Megeshet a medencénél, a strandon, a fürdőszobában vagy akár a WC-n is. Ezek mind olyan helyek, ahol elég egy pillanatnyi figyelmetlenség és a mobiltelefonunk máris a víz alatt találhatja magát. Egy vízbe esett telefon azonban nem jelenti automatikusan a végét, megpróbálhatjuk megmenteni. Cikkünkben azzal a kérdéskörrel foglalkozunk, hogyan segíthetünk a vízbe esett telefonon és miket érdemes inkább elkerülni.

Beázott a telefonom, mit tegyek?

Hogyan mentsük meg a vízbe esett telefont? – TARTALOM

  1. A vízbe esett telefon nem jelenti automatikusan a végét
  2. Rizs mint az elsősegélynyújtás eszköze
  3. A telefon kiszárítása hajszárítóval rossz ötlet
  4. A vízbe esett telefonra vonatkozó garancia általában nem érvényes
  5. Hogyan előzhetjük meg az ilyen helyzeteket?
  6. Hogyan távolítsuk el a vizet a telefon hangszórójából?

A vízbe esett telefon nem jelenti automatikusan a végét

A telefon vízbe ejtése egy szerencsétlenség, ami bárkivel megtörténhet. Legyen szó akár arról, hogy véletlenül beleesik a vízbe nyaralás közben, kiöntesz rá egy pohár vizet, vagy szerencsétlen véletlenből beleesik a WC-be, nem kell azonnal pánikba esni. Mit tegyünk a vízbe esett telefonnal?

Ha vízálló telefonod van, amely IP68-as védelmi szinttel bír, nincs mitől félned. Az ilyen telefonok több percig is kibírják a víz alatt anélkül, hogy bármi kárt szenvednének.

Ha azonban a mobilod nem vízálló, azonnal cselekedned kell. Az első és legfontosabb lépés a telefon kikapcsolása. Ezzel elkerülheted az esetleges rövidzárlatokat, amelyek a legtöbb kárt okozhatják a telefonban. A régebbi okostelefonok esetében lehetséges az akkumulátor eltávolítása. Ha tehát a telefonod lehetővé teszi az akkumulátor kivételét, azonnal tedd meg.

iA mobiltelefonok nem szeretik a telet. Hogyan használd a telefonodat a hidegben?

Ezt követően jön a készülék kiszárításának fázisa. Hagyd a telefont a lehető legjobban szellőzni, tehát vedd le róla a a védőtokot, és hagyd teljesen "meztelenül". Töröld le a telefon felszínéről az összes vizet és nedvességet papírtörlővel vagy ronggyal. Azonban mindig csak a felszíni nedvességet töröld le, és ne próbálj bejutni a készülék belsejébe. A csatlakozókat és a belső területeket hagyd maguktól megszáradni.

Telefon vízbe esett
A telefonról mindig csak a felszíni nedvességet távolítsd el. A készülék belsejébe való behatolás károsíthatja azt. Forrás: which.co.uk

Rizs mint az elsősegélynyújtás eszköze

Ahogy az ismert, a rizs képes elnyelni a nedvességet, és többnyire ez az első olyan megoldás, amely a legtöbb felhasználónak rögtön kéznél van. Tehát tedd a vízbe esett telefont egy dobozba, és szórd meg rizzsel úgy, hogy minden oldalról körbe legyen véve, majd zárd le a dobozt. Mennyi ideig hagyjuk a telefont a rizsben? Ebben az esetben a sietség nem célravezető, a telefonnak legalább 24 órán át a rizsben kell maradnia.

iHa nincs kéznél doboz, használj tányért, ez azonban nem nyeli el a környezeti nedvességet, tehát lehet, hogy nem olyan hatékony megoldás.

Egy nap elteltével vedd ki a telefont a dobozból, és próbáld ki, működik-e. Ha nem reagál, lehetséges, hogy a 24 óra túl kevés idő volt. Ismételd meg újra az egész folyamatot. Ha azonban a következő nap, 48 óra elteltével a telefon továbbra sem reagál, valószínűleg a mentési kísérlet sikertelen volt.

iNe vedd biztosra, hogy a megmentett telefon 100%-osan rendben van. Ha sikerül újraélesztened, azonnal készíts biztonsági mentést az adataidról. Előfordulhat, hogy a vízbe esés miatt néhány héttel később meghibásodik.

A telefon kiszárítása hajszárítóval rossz ötlet

Ha a telefonod vízbe esett, semmiképpen ne próbálkozz azzal, hogy közvetlen hőforrással szárítod. Sok felhasználó próbálja felgyorsítani a szárítási folyamatot hajszárítóval. A magas hőmérséklet azonban komoly kárt okozhat a készülékben. A belőle származó pára bejuthat a kijelző alá, vagy teljes károsodást okozhat a készülékben. Ugyanez vonatkozik a fűtőtestre is. Tehát semmilyen gyors hőforrást nem ajánlunk.

Telefon vízbe esett
Az elektromosság és a víz nem szeretik egymást. Ne próbáld meg feltölteni a beázott telefont. Forrás: unsplash.com

Egy másik kerülendő eset az eszköz áramforráshoz való csatlakoztatása. Ha a beázott telefonod nem működik és nem reagál, az 99%-os valószínűséggel nem az akkumulátor lemerülése miatt van. Ha áramforráshoz csatlakoztatod, az rövidzárlatot okozhat a telefon belsejében, ami végleges károsodáshoz vezethet.

A vízbe esett telefonra vonatkozó garancia általában nem érvényes

Ha arra gondoltál, hogy garanciálisan javíttatnád a telefonod, amelyet szerencsétlenül vízbe ejtettél, ki kell, hogy ábrándítsunk. Sok telefonban találhatók speciális matricák, amelyek vízzel való érintkezéskor bizonyos színre változnak, jelezve, hogy a telefon vízbe volt ejtve. Így a garancia érvényesítésével próbálkozni ebben az esetben felesleges.

Még a vízálló telefonok esetében is előfordulhat, hogy nem sikerül érvényesíteni a garanciát. A garancia feltételeiben gyakran olvasható, hogy nem vonatkozik a víz okozta károkra. Bár egy vízálló telefonnak ki kell bírnia a vizet, a körülményektől függően sok minden változhat. A vízállóság nem jelent vízhatlanságot, a víz könnyen bejuthat a telefon belsejébe, ha például nagy magasságból esik le és a becsapódáskor nyomás keletkezik, ha túl hosszú ideig van víz alatt, vagy ha túl nagy mélységben van, ahol nagyobb a nyomás.

iA legtöbb erre szakosodott szervizben megoldható a vízbe esett telefon javítása. Ha nem sikerül a telefont életre kelteni, legalább az adatokat le lehet menteni.

A telefon víz- és porállóságának megkülönböztetése az IP védettségi szint alapján

Az IP védettségi szint (Ingress Protection) az idegen testek és folyadékok behatolásával szembeni ellenálló képesség mértékét jelzi. Két számjegyből áll, ahol az első számjegy az idegen tárgyak elleni védelmet, a második számjegy pedig a folyadékok elleni védelmet jelzi.

iAz IP védettség mértéke a telefon folyadékkal és porral szembeni ellenállóságát jelöli

Az ellenállósági értékelést az egyes eszközök tesztelésével határozzák meg. A számok eltérőek lehetnek az egyes gyártók laboratóriumi körülményeitől függően, ahol az eszközöket tesztelik. Ez magában foglalja a hőmérsékletet, a víz nyomását, valamint a távolságot és a szöget, amelyen a víz az eszközre hat. Nagy szerepet játszhat a sós és az édesvíz közötti különbség is. Íme egy összehasonlító táblázat az IP védettségi szintekről:

Első számjegy: védelem az idegen tárgyak behatolása és a veszélyes érintkezés ellen

Védelmi fokozat Veszélyes érintkezés elleni védelem Idegen tárgyak behatolása elleni védelem
IP0x védetlen védetlen
IP1x tenyérrel nagy (>50 mm)
IP2x ujjal kicsi (>12,5 mm)
IP3x eszközzel apró (>2,5 mm)
IP4x eszközzel, dróttal nagyon apró (>1 mm)
IP5x bármilyen eszközzel részben por ellen
IP6x bármilyen eszközzel teljesen por ellen

Második számjegy: védelem a folyadékok behatolása ellen

Védelmi fokozat Víz behatolása elleni védelem (IPX specifikáció)
IPx0 védetlen
IPx1 védett a függőlegesen csepegő víz ellen
IPx2 védett a 15°-os dőlésnél csepegő víz ellen
IPx3 védett a vízpermet ellen (permetezés, eső)
IPx4 védett a fröccsenő víz ellen
IPx5 védett a sugárzó víz ellen
IPx6 védett az intenzíven sugárzó víz ellen (habzás)
IPx7 védett a víz alatti merülés ellen 30 percig 1 méter mélységig
IPx8 védett a víz alatti merülés ellen legalább 1 méter mélységben
IPx9 védett a magasnyomású víz ellen (WAP)

Hogyan előzhetjük meg az ilyen helyzeteket?

Az ilyen helyzetekre, mint a telefon vízbe esése, előre is fel lehet készülni. Ha például tengerparti nyaralást tervezel, vagy csak elmész a strandra, és tudod, hogy magaddal viszed a mobiltelefonodat, szerezz be egy speciális vízálló tokot.

A vízálló tokok elegendő védelmet nyújtanak a telefon beázása ellen, így nem kell aggódnod a készülék károsodása miatt. Néhányuk továbbá csillapítja az ütéseket vagy támogatja a vezeték nélküli töltést.

Hogyan távolítsuk el a vizet a telefon hangszórójából?

A beázott telefon egyik leggyakoribb problémája a nem működő hangszóró. Ez egy érzékeny terület, ahol a víz komoly károkat okozhat. Sok újabb okostelefonban már van beépített funkció a hangszórókból származó víz eltávolítására közvetlenül a telefon rendszerében. A mobil egy sor hangot indít el, amelyek elég erősek ahhoz, hogy intenzitásukkal kipréseljék a vizet a hangszórókból.

Ha a telefonod nem támogatja ezt a funkciót, tölts le egy erre a célra készült alkalmazást. Az egyik ilyen alkalmazás a Speaker Cleaner, amely ingyenesen elérhető a Google Play-en és az App Store-ban.

i Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Egy beázott telefon igencsak kellemetlen perceket tud okozni. Ha azonban időben lépsz, meg tudod menteni. A legjobb segítségnek a rizs bizonyul. Vigyázz azonban az elektromossággal és a hajszárítóval, ezek károsíthatják a telefont.

iPhone 12 Pro 128GB óceánkék - Mobiltelefon Ingyenes
szállítás boltjainkba
4,9 251×
iPhone 12 Pro 128GB óceánkék
Mobiltelefon - 6,1"-es OLED kijelző 2532 × 1170 felbontással, 6 GB RAM, 128 GB belső tárhely, single + eSIM, Apple A14 Bionic processzor, kameramodul: 12Mpx (f/1,6) fő kamera + 12Mpx széles látószögű + 12Mpx teleobjektív, 12Mpx felbontású előlapi kamera, GPS, NFC, LTE, 5G, Lightning port csatlakozó, IP68 vízálló, gyorstöltés 20W, vezeték nélküli töltés 15W, 2815 mAh kapacitású akkumulátor, megjelenés éve 2020, iOS operációs rendszer
402 690 Ft
Pillanatnyilag nem elérhető
Termékkód: RI034b1
iPhone 15 128 GB zöld - Mobiltelefon
Ingyenes
szállítás boltjainkba
4,8 161×
iPhone 15 128 GB zöld
Mobiltelefon - 6,1"-es Super Retina XDR OLED kijelző 2556 × 1179 felbontással, 6 GB RAM, 128 GB belső tárhely, single + eSIM, Apple A16 Bionic processzor, kameramodul: 48Mpx (f/1,6) fő kamera + 12Mpx széles látószögű, 12Mpx felbontású előlapi kamera, GPS, NFC, LTE, 5G, USB-C csatlakozó, IP68 vízálló, gyorstöltés 20W, vezeték nélküli töltés 15W, megjelenés éve 2023, iOS operációs rendszer
359 590 Ft
Szállításra kész > 5 db
Éjfélig megrendeled, reggel az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: RI045b3
iPhone 15 Pro 128GB natúr titán - Mobiltelefon
Ingyenes
szállítás boltjainkba
4,8 269×
iPhone 15 Pro 128GB natúr titán
Mobiltelefon - 6,1"-es Super Retina XDR OLED kijelző 2556 × 1179 felbontással (120Hz), 8 GB RAM, 128 GB belső tárhely, single + eSIM, Apple A17 Pro processzor, kameramodul: 48Mpx (f/1,8) fő kamera + 12Mpx széles látószögű + 12Mpx teleobjektív, 12Mpx felbontású előlapi kamera, GPS, NFC, LTE, 5G, USB-C csatlakozó, IP68 vízálló, gyorstöltés, vezeték nélküli töltés 15W, megjelenés éve 2023, iOS operációs rendszer
449 490 Ft
Szállításra kész > 5 db
Éjfélig megrendeled, reggel az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: RI047b4
Samsung Galaxy S24 8GB / 128GB Borostyánsárga - Mobiltelefon
Ingyenes
szállítás boltjainkba
4,9 97×
Samsung Galaxy S24 8GB / 128GB Borostyánsárga
Mobiltelefon - 6,2"-es AMOLED kijelző 2340 × 1080 felbontással (120Hz), 8 GB RAM, 128 GB belső tárhely, dual SIM, Samsung Exynos 2400 processzor, kameramodul: 50Mpx (f/1,8) fő kamera + 12Mpx széles látószögű + 10Mpx teleobjektív, 12Mpx felbontású előlapi kamera, ujjlenyomat-olvasó, GPS, NFC, LTE, 5G, USB-C csatlakozó, IP68 vízálló, gyorstöltés 25W, vezeték nélküli töltés 15W, 4000 mAh kapacitású akkumulátor, megjelenés éve 2024, Android operációs rendszer
341 390 Ft
Szállításra kész 1 db
Éjfélig megrendeled, reggel az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: HSAMO0259b4
Samsung Galaxy S24 Ultra 12GB / 256GB Titánlila - Mobiltelefon
Ingyenes
szállítás boltjainkba
4,9 169×
Samsung Galaxy S24 Ultra 12GB / 256GB Titánlila
Mobiltelefon - 6,8"-es AMOLED kijelző 3120 × 1440 felbontással (120Hz), 12 GB RAM, 256 GB belső tárhely, dual SIM, Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3 processzor, kameramodul: 200Mpx (f/1,7) fő kamera + 12Mpx széles látószögű + 10Mpx teleobjektív, 12Mpx felbontású előlapi kamera, ujjlenyomat-olvasó, GPS, NFC, LTE, 5G, USB-C csatlakozó, IP68 vízálló, gyorstöltés 45W, vezeték nélküli töltés 15W, 5000 mAh kapacitású akkumulátor, megjelenés éve 2024, Android operációs rendszer
550 590 Ft
Szállításra kész 5 db
Éjfélig megrendeled, reggel az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: HSAMO0261b3
Xiaomi 14 12 GB/512 GB, Jade Green + Photo Printer 1S - Mobiltelefon
Ingyenes
szállítás boltjainkba
Xiaomi 14 12 GB/512 GB, Jade Green + Photo Printer 1S
Mobiltelefon - 6,36"-es AMOLED kijelző 2670 × 1200 felbontással (120Hz), 12 GB RAM, 512 GB belső tárhely, dual SIM, Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3 processzor, kameramodul: 50Mpx (f/1,6) fő kamera + 50Mpx széles látószögű + 50Mpx teleobjektív, 32Mpx felbontású előlapi kamera, ujjlenyomat-olvasó, GPS, NFC, LTE, 5G, USB-C csatlakozó, IP68 vízálló, gyorstöltés 90W, 4610 mAh kapacitású akkumulátor, megjelenés éve 2024, Android operációs rendszer
399 990 Ft
Szállításra kész > 5 db
Éjfélig megrendeled, reggel az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: HXI285c2PP
4,9 426×
Xiaomi Redmi Note 13 Pro+ 5G 8GB/256GB Aurora Purple
Mobiltelefon - 6,67"-es AMOLED kijelző 2712 × 1220 felbontással (120Hz), 8 GB RAM, 256 GB belső tárhely, dual SIM, MediaTek Dimensity 7200 Ultra processzor, kameramodul: 200Mpx (f/1,65) fő kamera + 8Mpx széles látószögű + 2Mpx makró, 16Mpx felbontású előlapi kamera, ujjlenyomat-olvasó, GPS, NFC, LTE, 5G, USB-C csatlakozó, IP68 vízálló, gyorstöltés 120W, 5000 mAh kapacitású akkumulátor, megjelenés éve 2023, Android operációs rendszer
179 990 Ft
Szállításra kész 2 db
Éjfélig megrendeled, reggel az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: HXI284b3
Nyomtatás
P-DC1-WEB10
28 év tapasztalat az e-kereskedelemben
3 millió megrendelés évente
a vásárlók 98% visszatérő
Több infó
Felhívunk és szakértői tanácsot adunk
06-1-701-1111
Kérdés a rendeléssel kapcsolatban
Kérdés a termék(ek)kel kapcsolatban
Kérjük, add meg a telefonszámodat:
Keress minket
Az Ön adatainak védelme fontos számunkra Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és a beleegyezéseddel weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadod a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési felületeken.
További információ Kevesebb információ