AP+ nový vizuál Splátky bez navýšení

Bitcoin vs. Bitcoin Cash. Mi a különbség?

Termékkatalógus

Az elmúlt néhány évben az egész Bitcoin közösség azon gondolkodott, mi a legjobb megoldás a Bitcoin tranzakciók gyorsítására és egyszerűsítésére. A felhasználók gyarapodó tábora miatt megnövekedett tranzakció mennyiséget a jelenlegi BitTorrent hálózat már nem képes hatékonyan kezelni. Úgy tűnt, lesz egy békés út, melyben az összes résztvevő egyetért, de a Bitcoin-bányászok egy csoportja úgy döntött, radikálisabb változásra van szükség, így létrejött az új Bitcoin Cash fizetőeszköz. Mi történt pontosan? Mi a különbség a Bitcoin Cash és a klasszikus Bitcoin között? És fenyegeti ennek az új kriptopénznek a megjelenése a Bitcoin árát, illetve esetleg a létét?bitcoin distribution; bitcoin logo; fork

Mit tudhatunk a Bitcoin Cash-ről?

 1. A Bitcoin kétfelé szakadása
 2. A különbség a Bitcoin és a Bitcoin Cash között
 3. Az Ethereum "erős elágazása"
 4. Mi a Bitcoin szakadásának hatása a fizetőeszköz birtokosaira?
 5. Bitcoin Cash bányászat
 6. Lehet haszna a Bitcoin Cash-nek?

A Bitcoin kétfelé szakadása

A Bitcoin egy decentralizált adatbázison alapul, amely képes tárolni és megvédeni egy folyamatosan növekvő adatállományt. A számítástechnikában ezt a különleges adatbázist az angol blockchain (blokklánc) szóval jelölik. Szóval némi túlzással a Bitcoin blokklánc olyasmi, mint egy nyilvános főkönyv, amely tartalmazza a Bitcoint használók tranzakcióinak minden adatát. Minden egyes tranzakciót egy úgynevezett blokkon kell rögzíteni, amikből összeáll a blokklánc. A gond az, hogy ezek a blokkok beteltek, így a tranzakciók feldolgozása és hitelesítése lelassult. Ma egyetlen utalás visszaigazolása órákat vehet igénybe, ez később akár napokig is eltarthat majd, ami gyakorlatilag alkalmatlanná teszi a Bitcoint a fizetőeszközként való használtra.

i Bitcoin hitelesítés
A Bitcoin hitelesítésének problémája abból fakad, hogy minden blokk mérete maximum 1 MB lehet. Minden ennél nagyobb blokk automatikusan visszautasításra kerül, mint érvénytelen. Emiatt a Bitcoin hálózat nagyjából 3 tranzakciót képes kezelni másodpercenként. Ezzel szemben például a Visa átlagosan 1677 utalást hajt végre egy másodperc alatt. A blokkok méretének 1 MB-ra való korlátozása megnövekedett tranzakciós költségekhez és lassú működéshez vezetett. 

A Bitcoin Cash-t erre válaszul hozták létre, egy „elágazás”, vagy leválási folyamat során. A Bitcoin-bányászok egy csoportja (vélhetően Kínában) levált a fő Bitcoin blokkláncról, és alapítottak egy teljesen új blokklánc adatbázist. Érthetőbben úgy lehet megfogalmazni, hogy ez a csoport egy új szoftverre váltott, és új szabályokat vezetett be annak érdekében, hogy a hálózat tovább működhessen. Az augusztus elseje minden bizonnyal neves dátum lesz a legnépszerűbb kriptopénz, a Bitcoin történetében.

A különbség a Bitcoin és a Bitcoin Cash között

Ahogy már írtuk, az egész Bitcoin közösség próbált megoldást találni egy jelentős problémára – hogyan lehet gyorsítani a tranzakciók hitelesítését. Logikailag 2 lehetséges megoldás is van. Az első az ellenőrizendő adatok mennyiségének csökkentése az egyes blokkokban. Így az utalások gyorsabbak lennének, és kevésbé lenne erőforrásigényes az ellenőrzésük. A második megoldás az egyes blokkokban tárolt adatok méretének növelése, amivel azt tenné lehetővé, hogy egy időben több információt lehessen feldolgozni. Még ez a megoldás is gyorsuláshoz vezetne.fork; bitcoin; hard fork

A Bitcoin hálózati torlódása – mi lehet a megoldás?

A Bitcoin közösség majdnem 90%-a elfogadta a „Segregated Witness”, avagy SegWit2x-nek nevezett technológiát a jövő útjának. Ez úgy csökkenti az egyes blokkokban található adatok mennyiségét, hogy kiveszi belőle az aláírási információkat. Az ugyanis akár 65%-át is kiteszi az egyes blokkokban feldolgozásra kerülő adatoknak. Ugyanakkor nem lehet egyszerűen csak kivágni őket, így ezeket az adatokat megnövelt, csatolt blokkban helyezik el. A SegWit2x jelenleg elfogadott és működik a BitTorrent hálózaton. Összegzésként elmondhatjuk, hogy ez egy „enyhe elágazás” (soft fork) volt. Miben különbözik ez az „erős elágazástól”? Abban, hogy nem hozott létre új kriptopénzt.

iÉrdekelnek a virtuális fizetőeszközök, és szeretnél mélyebbre ásni a Bitcoin témájában? Oktató cikkünk segít megtalálni, amit tudni szeretnél a kriptopénzekről. Például olvashatsz az ellentmondásos, de nagyon népszerű digitális zsetonról, a Ripple-ről (XRP). Koncepciója és nem teljes decentralizációja jelentősen eltér a más virtuális fizetőeszközöknél tapasztalhatóaktól.

A Bitcoin Cash eredete is erre a problémára vezethető vissza

Néhány Bitcoin fejlesztőnek és bányász körnek ugyanis ez nem jelentett elfogadható megoldást. Ennek a csoportnak a fő aggodalma az a tény volt, hogy a SegWit2x technológia nem volt elég átlátható, bevezetése aláássa a decentralizációt, és a fizetőeszköz demokratikus jellegét. Innen jött a Bitcoin Cash. Ez az új fizetőeszköz a Bitcoin közösségének többségével való nézeteltérésből alakult ki. Ráadásul a Bitcoin Cash akár 8x annyi utalást képes kezelni, mint a továbbfejlesztett Bitcoin, mert az új és átlátható szoftvernek köszönhetően gyorsabb a rendszer. Másrészt a piac nagyon szkeptikus az új fizetőeszközzel szemben, egyszerűen azért, mert a Bitcoin Cash iránt nem alakult ki elég bizalom, és mert létezésével rontja az eredeti Bitcoin hitelességét. A Bitcoin Cash létrejötte az, amit „erős elágazás”-nak (hard fork) nevezünk.

i Az Ethereum "erős elágazása"
Már a Bitcoin szakadása előtt, 2016. július 20-án bekövetkezett egy erős elágazás a legismertebb blokkláncban, az Ethereum hálózatban. Azzal indult a dolog, hogy eltulajdonításra került 50 millió ether (ETH) a DAO-nak rövidített, kudarcba fulladt Distributed Autonomous Organization (Szétosztott Autonóm Szervezet) kísérlet nyomán. Az ezt követő változásokra jellemző volt az indulatosság, és máig kritika tárgyát képezik. Az Ethereum blokkláncban eszközölt módosításokról szóló szavazásban 860 felhasználó vett részt, miközben az egész "hard fork"-ot többször vették ostrom alá a hekkerek. Végül is az ether túlélte a válságot, és egy évvel utána a legnépszerűbb kriptopénzek között szerepel. Ez alapján nem kell nagyon aggódnod a Bitcoin szakadása miatt. Ha szeretnél többet tudni az etherről, olvasd el az Ethereumról szóló cikkünket (MINDEN, AMIT TUDNI SZERETNÉL).

Mi a Bitcoin szakadásának hatása a fizetőeszköz birtokosaira?

Az átlagos Bitcoin tulajdonos számára ez a legfontosabb kérdés. A válasz valószínűleg az, hogy egyáltalán nem fogja befolyásolni a Bitcoinjaidat. Nem kell nagyon aggódnod, sőt, még nyerhetsz is rajta. A blokklánc megtörése többek között azt is jelenti, hogy augusztus elsején mindenki, aki rendelkezett Bitcoinokkal, ugyanannyi Bitcoin Cash tulajdonosa lett, mint amennyi Bitcoinja volt az adott pillanatban. Így lehet, hogy neked is sok Bitcoin Cash van a tárcádban.bitcoin; users; family

Ha van a tulajdonodban Bitcoin, és a hozzá tartozó privát kulcsokkal is rendelkezel, ezekkel újonnan beszerzett Bitcoin Cash "egységeket" is használhatsz. Más a helyzet, ha van Bitcoinod, de a privát kulcsok felett nincs közvetlen befolyásod. Ebben az esetben a Bitcoinjaidat valamelyik digitális tárca tartalmazza, vagy a tőzsdén vannak. Ilyenkor ellenőrizned kell, hogy az általad választott platform támogatja-e a Bitcoin Cash-t. Ha nem, akkor valószínűleg véglegesen elvesztetted a Bitcoin Cash állományodat. Ellenben ha a Bitcoin Cash támogatott fizetőeszköz, akkor tetszésed szerint használhatod.

iA privát kulcs
A privát kulcs a Bitcoin témában egy titkos kódot jelöl, ami lehetővé teszi, hogy Bitcoinnal fizess. Minden tárca tartalmaz egy vagy több ilyen kulcsot, amiket a tárcafájl tárol. A privát kulcsok tárolhatóak számítógépes fájlok, vagy QR kódok formájában.

Bitcoin Cash bányászat

A Bitcoin Cash szinte ugyanaz, mint a Bitcoin. Vagyis ha szeretnél profitálni belőle, akkor csak annyi a különbség, hogy a számítási teljesítményedet egy olyan bányász közösségben kell használnod, mely erre az új kriptopénzre koncentrál. Az eddigi legnépszerűbb Bitcoin Cash bányász-csoport Kínában született. Az oldalunkon és a ViaBTC-n is regisztrálhatsz.

i Lehet számodra a Bitcoin Cash és a Bitcoin egyszerre nyereséges?
Néhányak számára a virtuális fizetőeszközök elosztása és a hozzá kapcsolódó bányászat módja még nem egészen világos. Mivel a Bitcoin Cash teljesen elkülönült a Bitcointól és nem is kompatibilis vele, a kettő nem használható egy időben. Ha szeretnél elkezdeni hasznot húzni a kriptopénzekből, nézd meg részletes leírásunkat aBányászat a Simplemining.net-tel címen.

Lehet haszna a Bitcoin Cash-nek?

Amikor a szakadás megtörtént, egy blokk kinyerése a Bitcoin Cash blokkláncban ugyanannyi erőforrást igényelt, mint a Bitcoin esetében. Viszont 1 BCC (Bitcoin Cash) értéke kevesebb, mint egy tizede volt 1 BTC-nek (Bitcoin). Miért érné hát meg a Bitcoin Cash-sel foglalkozni?bitcoin mining; extraction; coin

A válasz az észrevehetetlen Bitcoin Cash szoftverben rejlik, amely csökkenti a bányászat bonyolultságát. Ez egyszerűen úgy történik, hogy ha 12 óra alatt kevesebb, mint 6 blokk kerül kinyerésre, a bányászat 20%-kal könnyebb lesz. Az első blokk bányászata nagyjából 13 órát vett igénybe, így a művelet nehézségét 6 alkalommal csökkentették, ami által a Bitcoin Cash kinyerésének üteme a negyedére esett. A hosszú távú bányászat tekintetében a Bitcoin Cash kétségkívül rendelkezik vonzó tulajdonságokkal.

i A névtelenség miatt a virtuális fizetőeszközök használata a törvényesség határán mozog a deep weben. Mi az a deep web? Olvasd el cikkünkben. Kiderül belőle, hogy a deep web nem a dark web szinonimája.

Lehet sikeres a Bitcoin Cash? 

Ahogy a Bitcoin, a Bitcoin Cash léte is a támogató közösségtől függ, és csak akkor lehet siketes, ha elég bányász és felhasználó szavaz bizalmat neki. Mit gondolsz, megmarad a Bitcoin Cash?

5,0
APC Power Saving Back-UPS Pro 1500
Szünetmentes tápegység - hagyományos UPS, biztonsági mentési idő 100%-os terhelés mellett 3,92 perc, biztonsági mentési idő 50%-os terhelésnél 11,76 perc, valóságos/látszólagos teljesítmény 865 W / 1500 VA, line interactive, 2×IEC Jumpers, 10×IEC 320 C13, RJ-45 Adathálózati védelem, RJ-11 Telefonhálózati védelem, USB és RS-232, méretek 301 × 112 × 380 mm (H×Sz×Mé), tömege 12,7 kg
195 490 Ft
Szállításra kész 1 db
Termékkód: NZ274p
4,9
APC Smart-UPS 750VA LCD
Szünetmentes tápegység - biztonsági mentési idő 100%-os terhelés mellett 4,90 perc, biztonsági mentési idő 50%-os terhelésnél 15,69 perc, valóságos/látszólagos teljesítmény 500 W / 750 VA, line interactive, 2×IEC Jumpers, 6×IEC 320 C13, USB, 98% hatékonyság 100%-os leterheltségnél, 97% hatékonyság 50%-os leterheltségnél, méretek 161 × 138 × 363 mm (H×Sz×Mé), tömege 13,18 kg
200 690 Ft
Szállításra kész 5 db
Éjfélig megrendeled, reggel az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: NZ371l
APC Smart-UPS C 1500VA 2U RM LCD - Szünetmentes tápegység Ingyen
Alzabox szállítás
4,5
APC Smart-UPS C 1500VA 2U RM LCD
Szünetmentes tápegység - biztonsági mentési idő 100%-os terhelés mellett 6,86 perc, biztonsági mentési idő 50%-os terhelésnél 18,63 perc, valóságos/látszólagos teljesítmény 900 W / 1500 VA, 2U rackhoz tervezve, line interactive, 2×IEC Jumpers, 4×IEC 320 C13, USB, 97% hatékonyság 100%-os leterheltségnél, 97% hatékonyság 50%-os leterheltségnél, méretek 89 × 432 × 406 mm (H×Sz×Mé), tömege 28,64 kg
407 790 Ft
Kérés esetén megrendeljük 1 db
Várható 2024. 03. 06.
Termékkód: NZ349h
Nyomtatás
P-DC1-WEB05
28 év tapasztalat az e-kereskedelemben
3 millió megrendelés évente
a vásárlók 98% visszatérő
Több infó
Felhívunk és szakértői tanácsot adunk
06-1-701-1111
Kérdés a rendeléssel kapcsolatban
Kérdés a termék(ek)kel kapcsolatban
Kérjük, add meg a telefonszámodat:
Keress minket
Az Ön adatainak védelme fontos számunkra Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és a beleegyezéseddel weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadod a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési felületeken.
További információ Kevesebb információ