Antikámen Alza TOP Valentin-nap

Busójárás - Kiemelkedő örökség

Termékkatalógus

Cikk

Aktualizálva 2022. február 24. Szerző: Kovács László

A mohácsi busójárás ősi eredete a történelem ködébe vész, de az bizonyos, hogy a népszokást a balkáni eredetű sokácok hozták magukkal, amikor Magyarország elnéptelenedett déli vidékeire települtek a török hódoltság idején. A busójárás aztán Mohácson, a magyar kultúrkörben formálódott tovább és nyerte el mai alakját, amely ugyan jelentős mértékben eltér az eredeti hagyományoktól, viszont látvány szempontjából gazdagabb mint valaha. Nem véletlen, hogy a busójárás minden évben hazai és nemzetközi látogatók kedvelt célpontja.

Busójárás - Kiemelkedő örökség

Busójárás - Kiemelkedő örökség - TARTALOM

 1. A busójárás - A hagyomány eredete
 2. Kik a busók?
 3. Események és szokások
 4. Busóálarc készítése
 5. Mire számíthatunk a Busójárással kapcsolatban az idei évben?

A busójárás - A hagyomány eredete

A busójárás ünnepe elképzelhetetlen busó jelmezek és rémisztő busó álarcok fel-alá hömpölygő sokasága nélkül. De honnan ered ez a hagyomány és mi az eredete?

A busójárás a télbúcsúztatás és a tavaszvárás ünnepe, mágikus szertartás, melynek célja a bőséges termés varázslása, valamint a termékenység és az újjászületés ünneplése. Az eseményt nemcsak nemzetközi turisták, hanem nemzetközi néptánccsoportok, dudás zenekarok, tamburazenekarok, népművészek, és nem utolsó sorban busócsoportok is látogatják, például Szerbiából és Lengyelországból. A hat napig tartó esemény a farsangi szezon végén, február utolsó hetében kerül megrendezésre, utolsó napja húshagyókedd, egy nappal hamvazószerda előtt, amely már a húsvéti böjti időszak kezdete.

Kik a busók?

Egyáltalán mit jelen a busó szó, és kik a busók? A busó fűzfából faragott, a hagyomány szerint állatvérrel festett, birkabőrcsuklyás maszkot viselő alak, jellegzetes öltözéke a bocskor és a színes, gyapjúból kötött harisnya, a szalmával kitömött gatya, a szőrével kifelé fordított bunda, amelyet öv vagy marhakötél fog össze a derekukon. Erre akasztják a jellegzetes marhakolompot, kezükben pedig buzogányt, hosszú fakürtöt, vagy kereplőt tartanak, amellyel iszonyatos zajt csapnak, ahogy a város utcáin vonulnak.

A busó jelmez legfontosabb része egyértelműen a busó álarc. A busójárás maszkok egyedi, fából készült maszkok, birkabőrcsuklyás álracok, amelyeket a hagyomány szerint fűzfából faragtak és állatvérrel festettek.

i

A jankelék

A busójárás fontos részét képezik a jankelék, akik a vonuló busókat kísérik, s feladatuk az utcán sétálók, főleg a gyerekek távol tartása a busóktól. Jelmezük tulajdonképpen rongyokból áll, vállukon pedig hamuval vagy liszttel, manapság többnyire ronggyal és fűrészporral tömött zsákot visznek, amellyel a nézőket és a csúfolódó gyerekhadat csépelik játékosan.

Események és szokások

A régi időkben a busók házról-házra jártak, áldást mondtak, jókívánságaikat fejezték ki, és varázslatokat végeztek, amelyért cserébe italokat és ételadományokat kaptak. Mára a hagyománynak ez a része jórészt elveszett, helyette látványos események zajlanak a busójárás minden napján.

A jankelék
Jankele szemléltetése - a figura eredete egy ruhakerekedő személyében keresendő, akit a gyerekek kicsúfoltak és ő ezért dühösen hozzájuk vágta a nála lévő zsákokat.
 • Dunai átkelés - A tánccsoportok, dudások és busók bemutatói után a Sokac-révben a busók csónakkal kelnek át a Dunán és a Kóló téren gyülekeznek.
 • Gyülekező a Kóló téren - Számos hazai és nemzetközi busócsoport gyülekezője, például ágyús, teknős, kürtös, ördögkerekes és szekeres busók.
 • Busófelvonulás - A sokféle busó csoportok a város utcáin át bevonulnak a főtérre. Busóavatás, majd szabad farsangolás következik a busókkal belvárosban.
 • Farsangi koporsó vízrebocsátása - A telet jelképező koporsó vízre bocsátása, elégetése, és elsüllyesztése.
 • Máglyagyújtás a Széchenyi téren - A busók a meggyújtott óriási mágja körül táncolnak és pajkoskodnak, incselkednek az emberekkel.
 • Koporsóégetés húshagyókedden - Az ünnepségek utolsó napján újabb máglyát gyújtanak, s mágjára helyezett koporsó elégetésével búcsúznak a tél hidegétől és ünneplik a tavasz eljövetelét.

Busóálarc készítése

A farsang és a busójárás időszaka a különösen izgalmas a gyerekeknek, akik önfeledt lelkesedéssel vetik magukat a jelmezkészítés és farsangi mulatozás lázába. A busóálarc készítése akkor is érdekes és szórakoztató időtöltés, ha nem készülsz az idei busójárásra. De hogyan is lássunk hozzá? A neves népművészek által készített valódi, faragott busójárás maszkok igazán egyediek és különleges kivitelűek. Neked viszont nem szükséges ennyi energiát belefektetned.

Gyermekeddel otthon könnyedén készíthetsz busóálarcot mindig kéznél lévő vagy könnyen beszerezhető alapanyagokból. A maszk készítésébe gyermeked beleviheti saját ízlését, ötleteit és kreativitását. Lényegében csak kartonra, színes papírok-ra, és néhány egyszerű szerszámra lesz szükséged, például ollóra és papírragasztóra.

 • Vágj ki egy arcformát kartonpapírból. Ügyelj arra, hogy gyermeked arcának megfelelő méretű legyen, vagy kicsit nagyobb.
 • Vágd ki a szemek helyét, majd vágd be a karton homlokrészét két helyen, a két szem felett. A bevágások két oldalán lévő részt csúsztasd egymásra és rögzítsd tűzőgéppel. Így létrehoztad a busó álarc homlok részét, amely gyermeked homlokára fog simulni.
 • Vágj ki kartonból orrot és szájat, majd ragaszd őket az arcra, akár több rétegben. Készíthetsz szemöldököt, akár bajuszt is.
 • Ezután ragassz az arcra csomagolópapírt akár több rétegben, hogy az álarc minél erősebb, vaskosabb legyen, majd ízlésed szerint ragassz rá további színes papírrétegeket.
 • Színes papír helyett használhatsz festéket. Válassz bátor, vad színeket és árnyalatokat, például feketét és vöröset. A szemek, az orr, és a száj kiemeléséhez használhatsz filctollat.
 • Végül készíts szarvakat összesodort csomagolópapírból, kend be őket bőségesen ragasztóval a megszilárdításukhoz, s ha megszáradtak, tűzd vagy ragaszd őket a busó álarc felső részéhez.
 • Fúrj apró lyukat a maszk két szélébe, s fűzz át rajtuk gumit, hogy gyermeked az arcára tudja helyezni az álarcot.
A busójárás - A hagyomány eredete
Egy nagyon tipikus példa a busóálarcra és a klasszikus, autentikus viseletre.

i

Busó álarc készítése - Milyen kellékekre lesz szükséged?

Ha nincs kedved vagy lehetőséged időt fordítani busó álarc vagy farsangi maszk készítésére, akkor jelmezek és farsangi álarcok kínálatunkban számtalan előre elkészített jelmez és álarc közül választhatsz. Az arcfestékek bármilyen jelmezt képesek új szintre emelni.

Ha szívesen vágsz bele kreatív projektekbe gyermekeiddel, akkor a busó álarc készítése is biztosan sok boldog percet fog hozni. Nálunk pedig minden hozzávalót megtalálsz, kezdve a színes papírok-tól és papírragasztó-tól egészen az ollók-ig és a markerek és filctollak-ig.

Busójárás 2022 - Mire számíthatunk az idei évben?

Ugyan 2021 februárjában a súlyos koronavírus-járvány és az aktuális járványügyi intézkedések miatt a busójárás elmaradt, a 2022-es évben újra örülhetünk az eseménynek. A busójárás hivatalos honlapján található információk és program szerint az idei Mohácsi Busójárás 2022. február 24. és március 1. között kerül megrendezésre, s a részvétel a jelenleg hatályos rendelkezések értelmében nem kötött védettségi igazolványhoz.

A busójárás Magyarország nagyon egyedi téltemető tradíciója, amely évente megrendezésre kerül. Ha valaki a tél-elűző hatásában nem is hisz, de az ijesztő maszkok látványa és az érdekfeszítő eseményeken való részvétel olyan emlékeket szerezhet az embernek, amelyekre jó érzés lesz visszaemlékezni.

1490 RON komfort, 14 cm
Papírvágó olló - 14 cm hosszú, ergonomikus, műanyag anyagú markolat, fix, Csavar penge, penge anyaga rozsdamentes acél, fix csavar, 1 db a csomagolásban

920 Ft -tól
több darab vásárlása esetén
Szállításra kész 1 db
Termékkód: RNN08
5,0
RON 1483 teljes fém, 20 cm
Papírvágó olló - éles hegyű, 20 cm hosszú, szimmetrikus, fém anyagú markolat, fix, Csavar penge, penge anyaga rozsdamentes acél, fix csavar, 1 db a csomagban

2 590 Ft
Átmenetileg nem elérhető
Termékkód: RNN04
Nyomtatás
P-DC1-WEB10
28 év tapasztalat az e-kereskedelemben
3 millió megrendelés évente
a vásárlók 98% visszatérő
Több infó
Felhívunk és szakértői tanácsot adunk
06-1-701-1111
Kérdés a rendeléssel kapcsolatban
Kérdés a termék(ek)kel kapcsolatban
Kérjük, add meg a telefonszámodat:
Keress minket
Az Ön adatainak védelme fontos számunkra Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és a beleegyezéseddel weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadod a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési felületeken.
További információ Kevesebb információ