A cappuccino, magyarul kapucsínó - az egyik legközkedveltebb ital a kávéházakban. A nevét a felhabosított tejhab formájáról kapta, mely arra a süvegre emlékeztet, amelyet a római katolikus vallás kapucinus rend tagjai hordtak. A cappuccino mai formája nagyjából 1950 óta kerül felszolgálásra a kávézókban.
A megfelelő cappuccino alapja a helyes elkészítés. A tapasztalt barista, aki tudja, hogyan is kell cappuccino-t csinálni, igazi eszpresszóból, forró tejből és lágy tejhabból készíti el és szolgálja fel a cappuccino-t. Ha a tej megfelelően fel van habosítva, az ital egyes rétegei különválnak egymástól. A nagyjából 150-től 180 ml-es űrtartalomig terjedő, felmelegített csésze szintén egy fontos alapkő. Gyakran nevezik a cappuccino-t csészébe töltött café latte-nak. A cappuccino azonban a tej mennyiségében és az ital méretében is különbözik, valamint a lattéval ellentétben erősebb.
Hogyan készítsünk otthon cappuccino-t? Hogy elkészíthesd a házi cappuccino-t, szükséged lesz egy karos, vagy automata kávéfőzőre tejhabosító fúvókával és rozsdamentes acél tejtartállyal.
Először készítsd el a felmelegített csészébe az eszpresszót, mely magas minőségű, és legjobb, ha frissen őrölt kávéból készül. A rozsdamentes acél tartályt töltsd fel félig félzsíros tejjel és a gőzfúvóka segítségével habosítsd fel a lágy tejhabot. A tartály néhányszor ütögesd finoman az asztalhoz, hogy a nem kívánatos buborékok eltűnjenek. Ezután elkezdheted a tejhab töltését, legjobb a csésze közepétől fokozatosan a csésze széle felé haladni.
i
Érdekességek a kávé világából, kávéitalok receptjei és a kávé elkészítésének módszerei megtalálhatóak a Kávé-enciklopédiánkban.