Letní výprodej Opři se do fandění

Corning Gorilla Glass - változatai, eredete, információk

Termékkatalógus

Cikk

Frissítve • Szerző: Szerkesztőség

Az átlagos ember évente hét alkalommal ejti le a telefonját. Szerencsére a különféle változatokban és formákban kapható speciális edzett üveg védi a törékeny elektronikai eszközöket a hirtelen bekövetkező sérülésektől. Ez alkalommal a legismertebb és legelterjedtebb típust vizsgáljuk meg, amelyet már több mint 45 gyártó 6 milliárdnál is több termékéhez használnak. Természetesen a Corning Gorilla Glass-ról van szó, amely bizonyítottan védi a telefonokat, laptopokat, tableteket, okosórákat, fitnesz karkötőket és sok más eszközt.

védőüveg; edzett üveg; telefonvédő; védőfólia;

A Corning Gorilla Glass védőüveg - TARTALOM

  1. Mi az a Corning Gorilla Glass?
  2. Honnan származik a Corning Gorilla Glass?
  3. A Gorilla Glass védőüveg típusai
  4. Van-e Corning Gorilla Glass a készülékeden?
  5. A Corning Gorilla Glass az egyetlen megoldás?

Mi az a Corning Gorilla Glass?

A Gorilla Glass egy olyan típusú védőüveg, amelyet a Corning amerikai cég gyárt, és amely ellenáll a különféle káros hatásoknak, különösen az ütéseknek és a karcolásoknak. Mindez kiváló védőeszközzé teszi, különösen a kijelzők esetében, amelyek a legtöbb elektronikai termék legsebezhetőbb részét képezik. Ugyanakkor a Corning Gorilla Glass az üveg hátlappal rendelkező okostelefonok hátulján is megtalálható, amelyek egyedi megjelenéssel és vezeték nélküli töltéssel büszkélkedhetnek.

A Corning Gorilla Glass alapvető tulajdonságait a kémiai úton történő edzés során szerzi meg, amelynek során az előre méretre vágott üveget megolvasztott, több mint 400 °C-os hőmérsékletű sóba merítik. Az ellenállóképesség mellett azonban a gyártó más tulajdonságokra is gondot fordít, például a kristálytiszta átlátszóságra, amely nem rontja a kijelző minőségét. Minden olyan tükröződést, amely megnehezíti a képernyő olvasását napos időben, szintén minimalizálni kell. Végül, de nem utolsósorban, a gyártó gondoskodik arról, hogy a termék érintéssel történő vezérlése továbbra is könnyen menjen.

Honnan származik a Corning Gorilla Glass?

A végfelhasználók elsősorban a védőüvegek révén ismerik a Corningot. A valóságban azonban egy sokoldalú gyártóról van szó, amely számos iparágban tevékenykedik. A cég neve az amerikai Corning város nevéből származik, ahol a lakosság nagy része a város nevével megegyező nevű cégnél dolgozik. Naponta többször hallható a sziréna, amely figyelmezteti a munkavállalókat például a műszak vagy az ebédszünet elejére.

A cég története 1851-re nyúlik vissza, és annyira izgalmas, hogy a CNBC még saját dokumentumfilmet is készített róla. A Corning rendelkezik azzal a nagyszerű képességgel, hogy mindig alkalmazkodni tud az aktuális piaci igényekhez, ennek köszönhetően Edison izzók vagy a NASA űrhajóinak gyártásához felhasznált ablakok előállításában is szerepet vállalt. Ugyanakkor a Corning egy nagyon innovatív vállalat, amely például üveg sütőedényeket vagy olyan optikai szálakat talált ki, amelyek 65 000-szer több információt tudnak továbbítani, mint a rézhuzalok.

A Corning az üvegre nem, mint nyilvánvaló tulajdonságokkal rendelkező anyagra tekint, hanem mint egy platformra, amely az egyedi jellemzők aktuális igényeknek megfelelő megváltoztatását teszi lehetővé. A társaság története és filozófiája arra késztette magát Steve Jobsot is, hogy a Corninghoz forduljon azzal a kéréssel, hogy hozzon létre egy kifejezetten esés- és karcálló üveget. Néhány hónapon belül létrejött a Gorilla Glass védőüveg, amely közvetlenül az iPhone első generációjához került. Az Apple megmaradt a Corning mellett, a Gorilla Glass pedig fokozatosan terjeszkedett, és már más gyártók termékein is megtalálható. Jelenleg a Corning a rugalmas üveg fejlesztésén dolgozik, amely a híresztelések szerint az eddig még titokban tartott rugalmas iPhone-hoz készül. A mai hajlítható telefonok esetében kizárólag műanyagot használnak, amely természetesen nem biztosít olyan tartósságot, mint az üveg.

A Gorilla Glass védőüveg típusai

Természetesen egy olyan innovatív vállalat, mint a Corning, folyamatosan fejleszti a védőüvegét. A Gorilla Glass ezért számos változatban és típusban létezik, amelyek bizonyos jellemzőkben különböznek egymástól. Nézzük meg, milyen üvegekkel találkozhatunk.

Az Antimicrobial Corning Gorilla Glass egy speciális típusú védőüveg, amely elpusztítja az élő mikroorganizmusokat vagy megállítja azok növekedését. Ez egy nagyon kívánatos tulajdonság, különösen a mobiltelefonok esetében, amelyekre gyakran a baktériumok melegágyaként tekintenek. Ez nemcsak átmeneti megoldás, mivel ez a tulajdonsága az élettartama végéig megmarad. Ez a képesség az ezüstion tartalmának köszönhető, amely megbízhatóan elpusztítja a baktériumok 99,9%-át. A tartósság és az optikai tisztaság szempontjából a 3. generációs Corning Gorilla Glass jellemzőinek felel meg.

A Corning Gorilla Glass SR+ egy olyan védőüveg, amelyet a hordható elektronikai eszközökhöz, elsősorban az okosórákhoz terveztek. A keménység, az optikai tisztaság és a Corning Gorilla Glass egyéb előnyeinek prémium kombinációját ígéri. Ennek köszönhetően az ilyen típusú üveggel inkább a drágább eszközök esetében fogsz találkozni. A gyártó adatai szerint 70%-kal nagyobb ütésállóság, 5%-kal jobb optikai tulajdonságok és 25%-kal kisebb tükröződés jellemzi.

A Corning Gorilla Glass DX és DX+ a hordozható elektronikai készülékekhez tervezett üvegpár, amelyet a 6. generációs Corning Gorilla Glass védőüveggel együtt mutattak be. A legfontosabb előnyei közé tartozik a tükröződés 75%-os csökkentése, a megnövelt kontraszt és az 50%-kal jobb olvashatóság alacsonyabb képernyő fényerő mellett is, ami kíméli az akkumulátort. A drágább DX+ változat ezen kívül még jobb védelmet kínál a karcolásokkal szemben, ami a drágább órák esetében el is várható.

védőüveg; típusok; változatok; edzett üveg; telefonvédő; védőfólia;
A Corning Gorilla Glass számos okostelefonon megtalálható.

A vállalat a Corning Gorilla Glass védőüveggel mutatkozott be, amelyet az Apple számára készített az első iPhone-hoz. Az összes követelménynek megfelelt, tehát a karcolásokkal és esésekkel szemben is ellenálló.

A Corning Gorilla Glass 2 2012-ben került piacra, amely 20%-kal vékonyabb, miközben az eredeti üveg összes fontos tulajdonságát megőrizte. Ez önmagában lehetővé tette, hogy a készülék kissé vékonyabb legyen, az érintőképernyő jobb érintésérzékenységgel és tisztább képpel rendelkezzen.

A Corning Gorilla Glass 3-at a CES-en mutatták be 2013-ban, és jelentős változást jelentett. A kémiai úton történő edzést az atomkonfigurációval egészítették ki, amely nagyobb ellenállást biztosít. Elődjéhez képest a Gorilla Glass 3× hosszabb ideig tart és ellenáll azoknak a karcolásoknak is, amelyek esetenként nem láthatók, de sok esetben hozzájárulnak a töréshez.

A Corning Gorilla Glass 3+ megnevezése egy kissé zavaró. Ezt a verziót csak 2019 augusztusában mutatták be, és a lehető legjobb ár-teljesítmény arányt célozta meg, különösen az alacsonyabb és a középkategóriás termékek területén. Különösen a nagyobb leesés elleni ellenállását értékeljük, amely 2× jobb, mint az ugyanabba az árkategóriába tartozó alternatív üvegeké. Egészen pontosan képes ellenállni a 0,8 méteres magasságból (derékmagasságból) kemény anyagra történő esések 70%-ának.

A Corning Gorilla Glass 4 2014-ből származik, és azzal a képességgel büszkélkedhet, hogy azonos tulajdonságokkal rendelkezik, mégis vékony. Az egy méterről történő esés vonatkozásában 2× tartósabbnak kell lennie, mint a harmadik generációba tartozó üvegnek.

A Corning Gorilla Glass 5 a korábbi verziók tulajdonságait megőrizve még nagyobb ellenállást biztosít a kemény felületekre történő esésekkel szemben, és a magasabbról történő leejtéskor is új eredményeket érhet el. Az esetek 80%-ában képes ellenállni az 1,6 méterről történő esésnek, amely megegyezik a vállmagassággal, ami a fényképezéskor jellemző magasság. A gyártó adatai szerint ez négyszer jobb, mint amit a versenytársak anyagai kínálnak.

A Corning Gorilla Glass 6 továbbra is a legújabb verzió, amelyet 2018 júliusában mutattak be. Az ötödik generációhoz képest 2× tartósabb, és az 1 méterről kemény felületre történő esésből 15 sorozatot képes túlélni. Jobb eredményeket ér el akkor is, ha magasabbról esik le.

A Corning Gorilla Glass Victus, amelyet 2020-ban vezettek be, azt a célt tűzte ki maga elé, hogy ennél is tovább menjen. Még ellenállóbb az esésekkel és a karcolásokkal szemben is. Kemény felületen akár 2 méteres magasságból is képes ellenállni az esésnek, a karcállósága pedig kétszer is felülmúlja a Gorilla Glass 6-ét.

Van-e Corning Gorilla Glass a készülékeden?

Az ügyfelek, beszállítók és viszonteladók néha nem rendelkeznek információval arról, hogy egy adott eszköz fel van-e szerelve Corning Gorilla Glass védőüveggel. A Corning ezért létrehozott egy online adatbázist, amelyben meg lehet keresni azokat a telefonokat, hordható elektronikai eszközöket, laptopokat és tableteket, amelyek ezzel a védelemmel rendelkeznek. A legtöbb esetben a Gorilla Glass adott típusát is megadják, amely a fent bemutatott tulajdonságokkal együtt minden változat esetében egyértelmű képet ad arról, hogy milyen tartósság várható el a terméktől. Az egyetlen kivétel az Apple, amely időnként nem kívánja közzétenni ezeket az információkat.

A Corning Gorilla Glass az egyetlen megoldás?

Noha a beépített Corning Gorilla Glass védőüveg elhanyagolható módon növeli a készülék végső árát, ez általában egy olyan befektetés, amely valóban kifizetődő. A gyártó szerint a Corning Gorilla Glass előnyösebb, mint a ragasztható üvegek, amelyeket gyakran cserélni kell, míg a Gorilla Glass a készülék élettartamának végéig tart. Ha azonban a készüléken nincs védelem, természetesen jobb, ha külső üveget vásárolsz, amely szintén viszonylag jó védelmet nyújthat.

védőüveg; típusok; változatok; edzett üveg; telefonvédő; védőfólia;
A Corning Gorilla Glass védőüveg kabalafigurája egy gorilla.

A Corning Gorilla Glass hosszú ideig tart, de nem elpusztíthatatlan. Ezért azt is megfontolhatod, hogy külön üveget vásárolsz egy olyan eszközhöz, amely eredetileg is rendelkezik Gorilla Glass védőüveggel. Ennek oka az, hogy a ragasztott üveg könnyen, szakember segítsége nélkül is cserélhető, ha összetörik,  míg a beépített üveg cseréje drágább és bonyolultabb. Nézd meg az okostelefonokhoz, tabletekhez és okosórákhoz tervezett védőüveg-kínálatunkat.

Természetesen a Corning Gorilla Glass nem az egyetlen védőüveg gyártó. A versenytársak közül érdemes megemlíteni legalább a DragonTrail-t, amely a japán Asahi Glass terméke, amelynek üvege például a Google Pixel telefonokon található meg. Zafír használatával is találkozhatunk. Szélsőséges keménységének köszönhetően rendkívül ellenáll a karcolásoknak, de kevésbé áll ellen a hajlításnak, ezért az esésnek is. A zafír viszonylag drága is, és különösen kis felületeken használható, például okosórákhoz vagy a mobiltelefon kamerájához. A beépített üvegek mellett léteznek a már említett ragasztható edzett üvegek is, amelyeket 600 °C feletti hőmérsékletre történő melegítés és légárammal történő hűtés során hoznak létre.

i Ez is érdekelhet

A Corning Gorilla Glass és más védőüvegek jelentősen növelik az eszköz ellenállóképességét, meghosszabbítva ezzel annak élettartamát, védve a pénzügyi befektetést. Ezért új eszköz kiválasztásakor javasoljuk, hogy vedd figyelembe a beépített védelem típusát, vagy külön vásárolj hozzá edzett üveget vagy védőfóliát.

OnePlus 8T 128 GB zöld
Mobiltelefon - 6,55"-es kijelző, 2400 × 1080, 120Hz, AMOLED kijelző, 8 magos Qualcomm Snapdragon 865 processzor, 8 GB RAM, 128 GB belső tárhely, 48 Mpx felbontású (f/1,7) + 16 Mpx felbontású (f/2,2) + 5 Mpx felbontású (f/2,4) + 2 Mpx felbontású (f/2,4), hátlapi kamera, 16 Mpx felbontású előlapi kamera, optikai képstabilizátor, GPS, Glonass, NFC, 4G (LTE), 5G, USB-C, ujjlenyomat-olvasó a kijelzőn, dual SIM, kártyafüggetlen, gyorstöltés 65W, 4500 mAh kapacitású akkumulátor, Android 11

178 290 Ft áfa nélkül 140 390 Ft
Kosárba
Különleges ajánlat
Átvehető: vasárnap 7.25. 8:00-tól
Szállításra kész 2 db
Termékkód: ONE0075b2
Garmin Fenix 6 Silver/Black Band
Okosóra - unisex, közvetlen pulzusmérés a csuklón, GPS, véroxigénszint mérő, iOS és Android kompatibilis, tárhely kapacitása: 64 MB, üveg anyaga: gorilla glass, szíj anyaga: szilikon, tok anyaga: acél

161 790 Ft áfa nélkül 127 390 Ft
Kosárba
Különleges ajánlat
Átvehető: holnap 8:00-tól
Szállításra kész > 5 db
Termékkód: PPfenix6p07
Xiaomi Amazfit Stratos 3
Okosóra - férfi, közvetlen pulzusmérés a csuklón, vízállóság: 50 m (5 ATM) , Amazfit OS, iOS és Android kompatibilis, tárhely kapacitása: 4000 MB, üveg anyaga: gorilla glass, szíj anyaga: szilikon, tok anyaga: egyéb fémek

56 390 Ft kedvezményes kóddal  NYARI7000
63 390 Ft áfa nélkül 49 910 Ft
Kosárba
Átvehető: holnap 8:00-tól
Szállításra kész > 5 db
Termékkód: XI300i09a
Xiaomi Amazfit T-Rex Army Green
Okosóra - férfi, közvetlen pulzusmérés a csuklón, lehetőség telefon összepárosítása után hívás fogadás/vagy elutasítása, vízállóság: 50 m (5 ATM) , Amazfit OS, iOS és Android kompatibilis, üveg anyaga: gorilla glass, szíj anyaga: szilikon, tok anyaga: műanyag

28 590 Ft kedvezményes kóddal  NYARI7000
35 590 Ft áfa nélkül 28 020 Ft
Kosárba
Különleges ajánlat
Átvehető: vasárnap 7.25. 8:00-tól
Szállításra kész > 5 db
Termékkód: XI300i12a
0
Nyomtatás
Alza fiókom Bejelentkezés Hogyan vásárolj Rólunk
Szállítás ide:
P-DC1-WEB15
27 év tapasztalat az e-kereskedelemben
3 millió megrendelés évente
a vásárlók 98% visszatérő
Több infó
Felhívunk és szakértői tanácsot adunk
06-1-701-1111
Kérdés a rendeléssel kapcsolatban
Kérdés a termék(ek)kel kapcsolatban
Kérjük, add meg a telefonszámodat:
Keress minket
Az Ön adatainak védelme fontos számunkra Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és az Ön beleegyezésével weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadja a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési hálózatokon.
További információ Kevesebb információ