Akvizice ApF HU 30 dnů na vrácení

HDD merevlemezek

Termékkatalógus
Ár
-
Elérhetőség
Termék állapota
Vásárlói értékelések
Rendeltetés
Szerverhez
(42)
Adattároló
(82)
Kamerarendszerekhez
(17)
Tárhelykapacitás
0,00 GB
24000 GB
- 0,00 TB 24 TB
Formátum
(110)
(8)
Belső interfész

A HDD merevlemezeket (mágneses háttértárak) asztali számítógépekbe, laptopokba és mini-számítógépekbe telepíthetjük. Ugyanakkor egyre gyakrabban használják az intelligens hálózati adattárolókban (NAS), és persze a szerverekben is. Segítünk a választásban.

Tovább

Milyen kapacitású HDD merevlemezt válasszak?

A rendszernek helyet adó HDD kapacitása ne legyen kisebb mint 120 GB. Ez a kapacitás már elég az operációs rendszer és pár program (alkalmazás) telepítéséhez és futtatásához. Természetesen minél több tárhely áll rendelkezésünkre, annál jobb, de ha nem akarsz feleslegesen költeni, érdemes az igényeid alapján választani. Tehát mi fér el az adott kapacitású HDD winchesteren?

  • HDD 250 GB-tól – az operációs rendszer, minden telepített program és néhány játék.
  • HDD 500 GB-tól – az operációs rendszer, minden telepített program és kb. 10 játék.
  • HDD 1 TB-tól – az operációs rendszer, minden telepített program és játék, pár videó és fényképalbum.

Tájékoztató jellegű összehasonlítás a HDD kapacitásról és a lemezhasználatról

Kapacitás Videó (DVD) Zene (mp3) Fényképek (JPG)
120 GB 25 film 24 000 zeneszám 30 000 felvétel
500 GB 106 film 100 000 zeneszám 128 000 felvétel
2 000 GB 425 film 400 000 zeneszám 512 000 felvétel

2 TB feletti HDD

Meg kell jegyezni, hogy a fenti táblázat csak irányadó jellegű, és kaphatók már 2 TB feletti kapacitással is HDD winchesterek. A 4 TB HDD például ár/érték arányban remek választás. Az extrém adattárolásra pedig rendelkezésre állnak 8 TB és nagyobb HDD merevlemezek is.

Extrém HDD kapacitás

A HDD winchesterek egyértelműen a nagyobb kapacitást célozzák meg, míg az SSD lemezek előnye a fizikai méretük és a gyorsaságuk. A 10 TB feletti HDD már korántsem számít ritkaságnak. A hatalmas HDD kapacitásnak elsősorban NAS rendszerekben vesszük hasznát, amikor RAID 1 üzemmódban kötjük be őket, tehát két HDD merevlemezre ugyanaz az adat kerül, ezzel feleződik a tárhely mennyisége.

HDD

A HDD felhasználása

  • HDD asztali számítógépbe (3,5 inch HDD a legyakrabban/2,5 inch HDD ritkábban) – ezek a HDD winchesterek tetszőleges asztali számítógépbe szerelhetők, és minden olyan esetben használhatók, ahol a megbízhatóságon van a hangsúly.
  • HDD laptopokba (HDD 2,5 inch) – a laptopokba vagy mini PC-be telepíthető HDD winchesterek használhatók minden olyan esetben, ahol a tömeg nem kritikus tényező.
  • HDD hálózati adattárolóba (HDD 3,5 inch/2,5 inch egyaránt) – a hálózati adattárolóba (NAS), set-top boxokba, multimediális lejátszókba, kamerarendszerekbe telepíthető lemezek képesek 24/7 üzemmódú (szünet nélküli) működésre.
  • Szerverekbe (HDD 3,5 inch/2,5 inch) – A speciálisan a szerverekbe tervezett HDD merevlemezek többnyire lehetővé teszik a lemez cseréjét a számítógép kikapcsolása nélkül is (hot-plug/hot-swap).

A HDD sebessége

  • Szekvenciális írás és olvasás (MB/s) – folyamatos nagy méretű fájlok átvitele, tipikusan a filmek és más videófájlok esetében. Ebben a mutatóban a HDD gyengébben szerepel, mint például az NVMe SSD kártyák.
  • Véletlenszerű írás és olvasás (IOPS) – a HDD merevlemezen véletlenszerűen elhelyezkedő fájlok átvitele, ezek az értékek döntőek a rendszerindítás, az operációs rendszer és az alkalmazások futásának sebessége szempontjából.

A klasszikus HDD winchesterek 120 – 150 IOPS érték körül teljesítenek, az SSD merevlemezek elérik a 100 000 IOPS értéket is. Az operációs rendszer és a rendszer gyors működése szempontjából az SSD egyértelműen jobb, mint a HDD.

HDD

A HDD legelterjedtebb csatolófelületei

A HDD csatolófelülete határozza meg a maximális elméleti átviteli sebességet. A leggyakoribb belső interfész a SATA, amelynek átviteli sebessége a II. verzióban 300 MB/s, a III verziótól pedig 600 MB/s-ig terjed. Az esetek túlnyomó többségében mindkét verzió kölcsönösen kompatibilis. Általánosságban az mondható, hogy a HDD kiválasztásánál mindig vedd figyelembe az alaplap által támogatott csatlakozó felületet (ahova a lemezt csatlakoztatni fogod).

  • IDE – régi HDD csatlakozási forma, már nincs használatban.
  • SATA – a SATA III 2x nagyobb sebességre képes, mint az előző generációs SATA II. A HDD merevlemezek SATA kapcsolatot használnak.
  • M.2 – nemcsak a felületet, de a lemez formátumát is megadja. Az M.2 csatlakozó felület az NVM Express (NVMe) vezérlővel akár 4 GB/s adatátviteli sebességre is képes lehet. Az SSD lemezekre jellemző.
  • SAS – ez a felület főleg a HDD szerverlemezeknél használatos.
Csatolófelület SATA II SATA III SAS M.2, U.2 (PCIe, NVMe)
Max. adatátviteli sebesség* 300 MB/s 600 MB/s 1200 MB/s 3938 MB/s

*Ez a felület elméleti maximális sebessége. A valós sebességek ennél mindig alacsonyabbak, függenek a HDD típusától, a vezérlőtől, a meghajtóprogramoktól, de az átvitt fájlok típusától is. Egy nagy fájl mindig gyorsabban másolódik át, mint egy sok kis fájlt tartalmazó mappa.

i

Érdemes-e HDD winchesterről SSD-re váltanod?

A modern SSD lemezek régi számítógépekbe történő telepítésénél problémát okozhat, ha az alaplap régi, SATA I (150 MB/s) csatolófelülettel rendelkezik. Ilyenkor a csatolófelület korlátai miatt a gyors lemezek telepítésének nincs túl sok értelme. Ilyen számítógép esetén előnyösebb egy új számítógép beszerzése.

HDD vs. SSD sebesség

A két merevlemez típus között a legnagyobb különbség az adatátviteli sebesség. A HDD csak SATA kapcsolattal tudja biztosítani az adatátvitelt, ami 6 Gbps-t jelent, ami meghaladja a HDD winchesterek képességeit. Az M.2 SSD kártyák és a 2,5 inch SSD winchesterek szintén SATA alapú tárhelyek, de azt teljes mértékben kihasználják, írási-olvasási sebességük 500 MB/s körül mozog. Az új PCIe alapú NVMe szabvány már ennek ötszörösét is tudja. Ezzel a HDD már nem tud versenyezni.

HDD vs. SSD méretek

HDD merevlemez 2,5 inch és 3,5 inch méretben létezik, a kisebbeket úgy is ismerjük, mint laptop winchesterek. A 2,5 inch méret az SSD esetében is adott, azonban a 2010-es években megjelentek az SSD kártyák is, először az mSATA meghajtók képében, őket követték az M.2 SATA SSD merevlemezek és az említett NVMe SSD kártyák.

Mágneses háttértárak vs. SSD konstrukció

A méretbeli különbség abból is fakad, hogy az SSD nem tartalmaz mozgó alkatrészeket, NAND flash chipek felelősek az adattárolásért, míg a HDD mágneses réteggel bevont forgó lemezeket tartalmaz, amelyeket író-olvasó fejek kezelnek, innen származik a mágneses háttértár elnevezés.

További fontos paraméterek a HDD kiválasztásához

  • Magasság – a notebookokban 7 és 9,5 mm magas HDD winchestert használnak. Az alacsonyabb HDD merevlemeztt átalakítóval lehet telepíteni. Ha 7 mm-es HDD merevlemeznek van csak hely a laptopban, akkor a megfelelő magasságút kell választani.
  • RAID – a HDD lemezek tükrözésével megnövelheted az adatbiztonságot. A RAID winchesterek úgy vannak kialakítva, hogy megbízhatóan működjenek a hálózati adattárolókban (NAS), szerverekben és az olyan helyzetekben, ahol feltételezhető az igényes szünetmentes működés.

Mi legyen a lecserélt HDD merevlemezzel?

Ha gépünkben nagyobb HDD bővítést hajtunk végre, nem kell megszabadulni a merevlemezektől, sőt. Egy jobb HDD dokkoló képes akár 3-4 HDD befogadására is, így tovább szolgálhatnak, mint külső tárhelyek.

A HDD dokkolókon kívül van egy hordozhatóbb megoldás is, mégpedig a HDD külső ház. HDD winchester ház elérhető a 2,5 inch és 3,5 inch HDD számára is. Így varázsolhatjuk régi HDD merevlemezünket egy külső háttértárrá.

i

HDD klónozás dokkolóval

A HDD dokkolók egyik leghasznosabb funkciója a klónozás lehetősége számítógép és szoftver nélkül. Ez a HDD kapacitás függvényében nagyon időigényes feladat lehet, de ez az egyik legegyszerűbb módja, hogy a HDD lemezek tartalmát másoljuk.

A leírás elrejtése
Hasznosnak találtad ezt az információt?
Ez az űrlap csak a fenti leírásban található információk értékelésére szolgál.
Ha kérdésed van a termékekkel, szolgáltatásokkal, szállítással, vagy egyéb ügyekkel kapcsolatban, keresd fel ügyfélszolgálatunkat.
Mit javíthatnánk benne? Hiányolsz valamit? Valami rosszul van feltüntetve? Oszd meg velünk.

Legtöbbet eladott

1.
Seagate BarraCuda 2TB Szállításra kész > 5 db
Merevlemez - 3,5", SATA III, 220 MB/s olvasási sebesség, 256 MB cache (gyorsítótár), 7200 ford/perc
24 490 Ft

2.
Synology HAT3300-4T Szállításra kész > 5 db
Merevlemez - 3,5", SATA III, 202 MB/s olvasási sebesség, 256 MB cache (gyorsítótár), 5400 ford/perc
49 890 Ft

3.
WD Red Plus 4TB Szállításra kész > 5 db
Merevlemez - 3,5", SATA III, 256 MB cache (gyorsítótár), 5400 ford/perc
50 990 Ft

Még több
117 termék
Classic Kategória Olcsó, de kiválóra értékelt
5,0
Synology HAT3300-4T
Merevlemez - 3,5", SATA III, 202 MB/s olvasási sebesség, 256 MB cache (gyorsítótár), 5400 ford/perc
Szuper ár
49 890 Ft
Szállításra kész > 5 db
Éjfélig megrendeled, reggel az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: SNLG23_015
Arany középút Kiváló ár/érték arány
4,2 36×
Hozzáadás a PC konfigurátorhoz
Seagate Exos X18 18TB 512e/4kn SATA
Merevlemez - 3,5", SATA III, 270 MB/s olvasási sebesség, 256 MB cache (gyorsítótár), 7200 ford/perc
129 390 Ft
Szállításra kész > 5 db
Éjfélig megrendeled, reggel az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: FX078i9h
Arany középút Kiváló ár/érték arány
4,5 30×
Hozzáadás a PC konfigurátorhoz
Seagate Exos X18 16TB 512e / 4kn SATA
Merevlemez - 3,5", SATA III, 261 MB/s olvasási sebesség, 256 MB cache (gyorsítótár), 7200 ford/perc
113 190 Ft
Szállításra kész > 5 db
Éjfélig megrendeled, reggel az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: FX078i9g
Premium Kategória Minőség kompromisszumok nélkül
4,4 55×
Hozzáadás a PC konfigurátorhoz
WD Red Pro 16TB
Merevlemez - 3,5", SATA III, 259 MB/s olvasási sebesség, 512 MB cache (gyorsítótár), 7200 ford/perc
175 390 Ft
Szállításra kész > 5 db
Éjfélig megrendeled, reggel az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: FW236b8j
4,9 13×
Hozzáadás a PC konfigurátorhoz
Seagate IronWolf Pro 8TB
Merevlemez - 3,5", SATA III, 255 MB/s olvasási sebesség, 256 MB cache (gyorsítótár), 7200 ford/perc
Szuper ár
96 490 Ft
Szállításra kész > 5 db
Éjfélig megrendeled, reggel az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: FP986a1d
Synology HAT5310-8T
Merevlemez - 3,5", SATA III, 248 MB/s olvasási sebesség, 256 MB cache (gyorsítótár), 7200 ford/perc
168 190 Ft
Szállításra kész > 5 db
Éjfélig megrendeled, reggel az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: SNLG23_020
5,0
Hozzáadás a PC konfigurátorhoz
Seagate IronWolf 2TB
Merevlemez - 3,5", SATA III, 180 MB/s olvasási sebesség, 256 MB cache (gyorsítótár), 5400 ford/perc
Szuper ár
37 790 Ft
Szállításra kész > 5 db
Éjfélig megrendeled, reggel az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: FP995u6b1
5,0
Hozzáadás a PC konfigurátorhoz
Synology HAT3310-8T
Merevlemez - 3,5", SATA III, 260 MB/s olvasási sebesség, 256 MB cache (gyorsítótár), 7200 ford/perc
109 990 Ft
Szállításra kész 2 db
Éjfélig megrendeled, reggel az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: SNLG24_001
4,7 162×
Hozzáadás a PC konfigurátorhoz
WD Red Plus 4TB
Merevlemez - 3,5", SATA III, 256 MB cache (gyorsítótár), 5400 ford/perc
50 990 Ft
Szállításra kész > 5 db
Éjfélig megrendeled, reggel az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: FW233b2d
4,5
Synology HAT3300-12T
Merevlemez - 3,5", SATA III, 240 MB/s olvasási sebesség, 256 MB cache (gyorsítótár), 7200 ford/perc
144 890 Ft
Utolsó termék a raktáron
Termékkód: SNLG23_018
4,8 24×
Hozzáadás a PC konfigurátorhoz
Seagate Exos X20 20TB SATA
Merevlemez - 3,5", SATA III, 285 MB/s olvasási sebesség, 256 MB cache (gyorsítótár), 7200 ford/perc
142 190 Ft
Szállításra kész > 5 db
Éjfélig megrendeled, reggel az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: FX079EX2020a
4,7
Synology HAT3300-6T
Merevlemez - 3,5", SATA III, 202 MB/s olvasási sebesség, 256 MB cache (gyorsítótár), 5400 ford/perc
83 990 Ft
Szállításra kész > 5 db
Éjfélig megrendeled, reggel az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: SNLG23_016
4,7 162×
Hozzáadás a PC konfigurátorhoz
WD Red Plus 6TB
Merevlemez - 3,5", SATA III, 256 MB cache (gyorsítótár), 5400 ford/perc
64 990 Ft
Szállításra kész > 5 db
Éjfélig megrendeled, reggel az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: FW233b2e
Synology HAT5300-12T
Merevlemez - 3,5", SATA III, 242 MB/s olvasási sebesség, 256 MB cache (gyorsítótár), 7200 ford/perc
215 390 Ft
Szállításra kész 4 db
Éjfélig megrendeled, reggel az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: SNLG23_021
4,3 18×
Hozzáadás a PC konfigurátorhoz
Seagate Exos 7E10 8TB Standard SATA
Merevlemez - 3,5", SATA III, 255 MB/s olvasási sebesség, 256 MB cache (gyorsítótár), 7200 ford/perc
70 390 Ft
Szállításra kész > 5 db
Éjfélig megrendeled, reggel az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: FX078e1g3
Synology HAT5310-18T - Merevlemez Ingyenes
szállítás boltjainkba
Synology HAT5310-18T
Merevlemez - 3,5", SATA III, 268 MB/s olvasási sebesség, 512 MB cache (gyorsítótár), 7200 ford/perc
315 990 Ft
Szállításra kész 2 db
Termékkód: SNLG23_023
4,7 1296×
Hozzáadás a PC konfigurátorhoz
Seagate BarraCuda 2TB
Merevlemez - 3,5", SATA III, 220 MB/s olvasási sebesség, 256 MB cache (gyorsítótár), 7200 ford/perc
24 490 Ft
Szállításra kész > 5 db
Éjfélig megrendeled, reggel az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: FP957k1b1
Hozzáadás a PC konfigurátorhoz
Synology HAT3310-12T
Merevlemez - 3,5", SATA III, 281 MB/s olvasási sebesség, 512 MB cache (gyorsítótár), 7200 ford/perc
142 690 Ft
Szállításra kész > 5 db
Éjfélig megrendeled, reggel az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: SNLG24_002
4,5 65×
Hozzáadás a PC konfigurátorhoz
Seagate IronWolf 4TB CMR
Merevlemez - 3,5", SATA III, 202 MB/s olvasási sebesség, 256 MB cache (gyorsítótár), 5400 ford/perc
45 290 Ft
Szállításra kész > 5 db
Éjfélig megrendeled, reggel az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: FP995u6d1
4,7
Synology HAT3300-6T
Merevlemez - 3,5", SATA III, 202 MB/s olvasási sebesség, 256 MB cache (gyorsítótár), 5400 ford/perc
79 790 Ft
Felbontott raktáron
Termékkód: SNLG23_016
4,7 27×
Hozzáadás a PC konfigurátorhoz
Seagate SkyHawk 4TB
Merevlemez - 3,5", SATA III, 180 MB/s olvasási sebesség, 256 MB cache (gyorsítótár), 5400 ford/perc
37 090 Ft
Szállításra kész > 5 db
Éjfélig megrendeled, reggel az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: FX188s4a
Synology HAT5300-16T
Merevlemez - 3,5", SATA III, 262 MB/s olvasási sebesség, 512 MB cache (gyorsítótár), 7200 ford/perc
294 990 Ft
Szállításra kész 2 db
Termékkód: SNLG23_022
4,6
Hozzáadás a PC konfigurátorhoz
Seagate IronWolf Pro 4TB
Merevlemez - 3,5", SATA III, 250 MB/s olvasási sebesség, 256 MB cache (gyorsítótár), 7200 ford/perc
60 490 Ft
Szállításra kész > 5 db
Éjfélig megrendeled, reggel az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: FP986a1b
4,7 1296×
Hozzáadás a PC konfigurátorhoz
Seagate BarraCuda 4TB
Merevlemez - 3,5", SATA III, 190 MB/s olvasási sebesség, 256 MB cache (gyorsítótár), 5400 ford/perc
39 390 Ft
Szállításra kész > 5 db
Éjfélig megrendeled, reggel az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: FP957k1d2

HDD merevlemezek

szótárRAID lemezkötegek A különböző RAID lemezkötegek alapvető módon különböznek egymástól, ami befolyásolja a teljesítményüket, a biztonságot és az árat. Egyes kötegek alkalmasak az írás és olvasás gyorsítására, míg mások szinte azonnali adatmentést biztosítanak több meghajtó hirtelen...
A merevlemez hibák nem elszigetelt jelenségek. Ebben a cikkben arról lesz szó, hogyan lehet őket előre jelezni. Azt is megtudhatod, mi a teendő, ha a hiba már bekövetkezett, és máris rendellenes viselkedést vagy fájlvesztést tapasztalsz a lemezen.
Ha HDD-t vagy SSD-t keresel, de elakadtál a kiválasztási folyamatban, készítettünk számodra egy cikket, amely segít eligazodni az alapvető paraméterek között, hogy ki tudd választani az igényeidnek leginkább megfelelő adattárolót.
cikkMilyen WD meghajtót vegyek? (Western Digital színek) Mondani sem kell, hogy a Western Digital (WD) az informatika egyik legnagyobb presztízsű neve. Meghajtóik a minőség és a megbízhatóság megtestesítői. De mit takarnak a Western Digital merevlemez színek? Cikkünkben tippeket adunk a termékcsaládban való eligazodáshoz,...
A merevlemez klónozása egyszerű, de hatékony módja az összes felhasználói adat és alkalmazás megőrzésének a merevlemez cseréjekor. Cikkünkből megtudhatod, hogyan végezhető a meghajtó klónozása, és azt is megmutatjuk, hogyan végezhetsz biztonsági mentést lemezkép...
Szükséged van egy nagy háttértárolóra, de nem engedheted meg magadnak a költséges SSD-t? A megoldás az Intel Optane gyorsítótárral ellátott merevlemezes-meghajtó kombinációja. Milyen teljesítménynövekedést várhatsz? Mi az Intel Optane memória ára? És mi a...
További cikkek Összes cikk

HDD merevlemezek

Már lassan tíz év telt el a thaiföldi árvíz óta, aminek romboló hatását leginkább a HDD árak érzeték meg. Eddig a szerencsétlen katasztrófáig természetes volt, hogy a HDD ára folyamatosan csökken, míg a kapacitásuk növekszik. A gyártás leállása és az ebből fakadó készlethiány 30-40%-kal növelte meg a HDD winchesterek árát.

Szerencsére a HDD ára azóta normalizálódott, új technológiák (SATA 3) jelentek meg, megnőtt az írási és olvasásai sebesség, a mágneses háttértár kínálat sokkal színesebb és szerteágazóbb lett.

HDD ár – a legolcsóbbak

Pár év alatt nagyot fordult a világ a winchesterek piacával, ami természetesen a mágneses háttértárak árán is megmutatkozik. Meglepő módon az ár szerinti merevlemez rangsor elején a SSD meghajtók találhatók, közülük is a 128 GB körüli modellek. Ebből az érdekességből is látszik a trend, hogy a klasszikus HDD merevlemezek elmentek az extra kapacitás irányába, míg az SSD-ből népvinyó lett.

A HDD ára 13 000 Ft környékén kezdődik, ezen az árszinten szinte csak 500 GB és 1 TB merevlemezeket találunk. A HDD ár szerinti rangsorába 20 000 Ft környékén kapcsolódnak be a 2 TB mágneses háttértárak. Olvasási és írási sebességük nagyjából hasonló, azonban méretben jelentős a különbség. A speciális NAS HDD ára szintén 20 000 Ft-on kezdődik, a kapacitás marad 1 TB a megbízhatóság és az ebből fakadó hozzáadott funkciók jelentik a különbséget.

33 000 Ft felett jön a következő változás a HDD árakban, megjelennek a 4 TB HDD meghajtók és hasonló trend figyelhető meg, mint a kisebb kapacitás esetében, tehát a klasszikus 3,5 inch HDD merevlemezeket, követik a NAS HDD mágneses háttértárak és a szerveres HDD winchesterek.

HDD ár – a középosztály

20 000 és 50 000 Ft között állapítható meg az a HDD ár, amely a legtöbb felhasználó számára elfogadható. Az összes mágneses háttértár nagyjából negyede tartozik ebbe a halmazba. Az ilyen szintű HDD ár már lehetővé teszi adatok archiválását, külső winchesterek mellőzését vagy adattárolást NAS gépekben.

Ezen az árszinten egymást váltják a külső és belső HDD merevlemezek 1 TB kapacitás felett. Nem véletlenül ez a szintű HDD ár a legnépszerűbb, az 1 TB kapacitás az átlag felhasználók zömét tokéletesen kielégíti. 20 000 Ft felett kapható már 1 TB HDD NAS merevlemez is.

A HDD árak ezen szintje olyan változatos kínálatot eredményez, hogy még ütésálló külső merevlemezt is találunk, ami a mágneses háttértár mozgó alkatrészeit fokozottan óvja. 2020-ra kijelenthető, hogy mind a kínálat, mind a HDD árak alakulása visszatért a normális kerékvágásba és bármilyen felhasználási területre keresünk mágneses háttértárat, az ár nem lesz limitáló tényező.

HDD ár – a legdrágábbak

100 000 Ft felett az átlagember ritkán vásárol HDD merevlemezt, azonban érdekes módon ebbe a halmazba tartozik a HDD winchesterek kb. egyharmada. A HDD árak ezen szintjén csupa specialitást találunk. Itt találhatóak a nagy kapacitású külső HDD meghajtók, a 10 TB körüli HDD-k és a speciális SAS mágneses háttértárak is. A magasabb HDD árak analízise során fel-felbukkannak az otthoni NAS adattárolók is.

A HDD ár rangsor csúcsán azok a modellek vannak, amelyek remélhetőleg 1-2 év múlva már elérhető közelségbe kerülnek. A több milliós és több százezres osztályt a profi céges NAS HDD megoldások uralják, amelyek akár egy tucat mágneses háttértárat is kezelni tudnak. Ha elvonatkoztatunk a profi adattároló megoldásoktól és a szimpla HDD árára koncentrálunk, az HDD meghajtóknak a 200 000 Ft jelenti a határt, ezek a speciális, 20 TB körüli NAS HDD winchesterek.

HDD árak a kapacitás függvényében

Érdekes megvizsgálni a HDD árak alakulását a kapacitás függvényében, tehát bizonyos típusoknál, mennyibe kerül 1 GB adat tárolása. Ez az összehasonlítás remek képet ad az ár/érték arányról és segít meghatározni a HDD árak arany középútját.

Külső HDD ár Forint vs. GB

Érdemes ketté választani a külső meghajtókat a klasszikus HDD és a legújabb SSD modellekre, most az olcsóbb, HDD külső winchesterekre fogunk koncentrálni. A technológia előrehaladtával ez a külső HDD ár és kapacitás korreláció folyamatosan változik, de 2020 végén a külső HDD merevlemezek analízise így fest:

  • 500 GB – 28 Ft/1 GB
  • 1 TB – 18 Ft/1 GB
  • 2 TB – 13 Ft/1 GB
  • 3 TB – 14 Ft/1 GB
  • 4 TB – 10,7 Ft/1 GB
  • 6 TB – 9,5 Ft/1 GB
  • 8 TB – 9,3 Ft/1 GB

Ebből a külső HDD ár analízisből látszódik, hogy az 500 GB és az 1 TB között van egy nagyobb törés, az 1 TB és 2 TB HDD között szintén van egy nagyobb ugrás, utána az arány finoman csökken. Van egy érdekes jelenség a 3 TB szintjén. Ez a kapacitás nagyon ritka, kevés termék is szerepel a kínálatban. Ebből arra a következtetésre jutunk, hogy a legjobb ár/érték mutatókat a 2 TB külső HDD merevlemezek nyújtják, ha nagyon szorít a nadrágszíj, akkor maradjunk 1 TB HDD kapacitás mellett.

HDD ár Forint vs. GB

A HDD belső winchesterek egyértelműen elmentek az extrém tárolóképesség irányába. Archiválás vagy adattárolás során nem mutatkozik meg az SSD előnye, sokkal észszerűbb a jó öreg HDD winchesterekre bízni ezeket a feladatokat.

A belső HDD ár és GB kapcsolata is nagyon érdekes és könnyen megállapítható a leginkább felhasználóbarát kategória. Az alábbi HDD ár analízisből látszódik, hogy 500 GB HDD-t nagyon nem éri meg vásárolni, tényleg csak azok számára jelentenek opciót, akik képtelenek plusz pár ezer forintot a mágneses háttértárra kiadni. A különbség az 500 GB és 1 TB között brutális, de szintén jelentős ugrás van egy szinttel feljebb.

4 TB fölött aztán egyenletes a Forint/GB kapcsolat, így megállapítható, hogy egy 2 TB HDD winchester ára nyújtja számunkra a legjobb lehetőségeket. A fejlődés azonban nem áll meg és elképzelhető, hogy pár év múlva már a 12 TB lesz a legjobb választás.

A számok alakulása nagyon hasonlít a külső HDD esetében tapasztaltakra, az árkülönbség nagyjából 20%.

  • 500 GB – 32 FT/1 GB
  • 1 TB – 15 FT/1 GB
  • 2 TB – 10,5 FT/1 GB
  • 3 TB – 10,3 FT/1 GB
  • 4 TB – 8,75 FT/1 GB
  • 6 TB – 8,67 FT/1 GB
  • 8 TB – 8,75 FT/1 GB

HDD ár összegzés

Az összes típusnál és HDD ár rangsornál megfigyelhető egy trend, hogy a legkisebb kapacitást már nem éri meg választani, a legnagyobb kapacitást meg még nem. A legjobb döntést akkor hozzuk, ha nem csak a HDD árára koncentrálunk, de azt összemérjük a kapacitással. Így megállapítható az a HDD ár, ami jelen körülmények között a legracionálisabb megoldás.

Hasznosnak találtad ezt az információt?
Ez az űrlap csak a fenti leírásban található információk értékelésére szolgál.
Ha kérdésed van a termékekkel, szolgáltatásokkal, szállítással, vagy egyéb ügyekkel kapcsolatban, keresd fel ügyfélszolgálatunkat.
Mit javíthatnánk benne? Hiányolsz valamit? Valami rosszul van feltüntetve? Oszd meg velünk.
Tekintsd meg a legolcsóbb termékeket a következő kategóriában: olcsó HDD merevlemezek Az ár alapján a legdrágábbtól csökkenő sorrendbe rendezett termékeket keresd ennél a kategóriánál: legdrágább HDD merevlemezek A termékeket a legnépszerűbbtől a legkevésbé kedveltig rendezve ebben a kategóriában találod: legnépszerűbb, legjobb HDD merevlemezek A vásárlóink körében legnépszerűbb termékeket itt találhatod: HDD merevlemezek vélemények
P-DC1-WEB05
28 év tapasztalat az e-kereskedelemben
3 millió megrendelés évente
a vásárlók 98% visszatérő
Több infó
Felhívunk és szakértői tanácsot adunk
06-1-701-1111
Kérdés a rendeléssel kapcsolatban
Kérdés a termék(ek)kel kapcsolatban
Kérjük, add meg a telefonszámodat:
Keress minket
Az Ön adatainak védelme fontos számunkra Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és a beleegyezéseddel weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadod a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési felületeken.
További információ Kevesebb információ