Nakupování budoucnosti Vásárolj kényelmesebben az Alza.hu alkalmazással 1

DJI Spark - részletes teszt

Termékkatalógus

Teszt

Az intelligens DJI Spark drón a jól ismert kínai gyártó termékcsaládjának forró újdonsága és új szintre emeli a kvadrokopterrel való repülést. Ez a létező legkisebb DJI drón, amely áttörést jelent a gesztusvezérlés szempontjából is. Kis méretének, tökéletes képminőségének és kellemes árának köszönhetően nagy valószínűséggel az elkövetkezendő hónapok legkeresettebb drónjává válik. A Sparkot teszteltük és részletes beszámolót készítettünk róla.

DJI Spark Alza.cz vélemény és teszt

A kisméretű DJI Spark szilárd konstrukcióval rendelkezik

A DJI Spark minőségi műanyagból készült és kis méretének ellenére vagy éppen ennek hála, nagyon masszív és igazán szilárdnak tűnik. A töltésre szolgáló microUSB csatlakozó a test hátsó részén kapott helyet, konkrétan a „Spark“ felirattal ellátott fedél alatt. Mellette a microSD kártya-nyílás található. Lejjebb a fedél alatt maga az akkumulátor rejtőzik, amely természetesen kivehető - lehet tartalék akkumulátorod és ameddig töltődik az első, tovább repülhetsz a másikkal. A négy darab zöld LED töltésállapot kijelzőként szolgál. Töltés közben folyamatosan villognak az elsőtől a negyedikig. Amint kialszanak az akkumulátor teljesen fel van töltve (100%). Az akkumulátor összkapacitása 1 480 mAh és nulláról százra 80 perc alatt tölthető fel. 

A DJI Spark drón kvadrokopter kézmozdulatokkal vezérelhető

A DJI Spark drón kvadrokopter kézmozdulatokkal vezérelhető A DJI Spark drón kvadrokopter kézmozdulatokkal vezérelhető A DJI Spark drón kvadrokopter kézmozdulatokkal vezérelhető

A DJI Spark drón kvadrokopter kézmozdulatokkal vezérelhető A DJI Spark drón kvadrokopter kézmozdulatokkal vezérelhető A DJI Spark drón kvadrokopter kézmozdulatokkal vezérelhető

A DJI Spark testén, illetve a kivehető akkumulátoron egyetlen gomb található, amely 6 funkcióval bír:

 • Bekapcsolás/kikapcsolás (rövid majd rögtön hosszú gombnyomás)
 • Töltöttségi szint kimutatása (rövid gombnyomás)
 • Távirányítóval való párosítás (3 másodpercig tartó gombnyomás)
 • Távirányítóról való lekapcsolás (6 másodpercig tartó gombnyomás)
 • WiFi beállítások visszaállítása (9 másodpercig tartó gombnyomás)
 • Tenyérből való felszállás (két rövid gombnyomás egymás után)

Elülső részét a gimbal kamera és az akadályokat észlelő érzékelő uralja. Ez infravörös diódákat alkalmaz, tehát éjszaka is használható és az akadályokat 5m-es távolságban érzékeli. A kamerát egy 2 tengelyes gimbal stabilizálja - az egyenletes videofelvétel a mechanikai stabilizátornak köszönhető, nem pedig a digitálisnak. A felvételek igazán fantasztikusak lesznek. További érzékelők, amelyek a DJI Spark „hasán“ kaptak helyet, figyelik a drón alatti teret és segítik a leszállást. Az akkumulátor alsó részén elhelyezett négy érintkezési felület lehetővé teszi a vezeték nélküli töltést, amely az eddig még nem kiadott Charging Hub töltőállomás segítségével lesz lehetséges. 

A DJI Spark drón kvadrokopter kézmozdulatokkal vezérelhető

i Nem elégedsz meg a Full HD felbontással, a 15 percnyi repülési idővel, illetve a legaktuálisabb darabbal szeretnél büszkélkedni? Ebben az esetben tekintsd meg a DJI Mavic Air modellt, amely összecsukható konstrukciójának köszönhetően még kisebb, 4K felbontásban rögzíti a felvételeket, 100 Mb/s adatátvitellel, 21 percnyi repülési idővel és még sokkal több dologgal rendelkezik mint a DJI Spark.

A Spark QR kód segítségével párosítható a telefonnal

A biztonság érdekében az akkumulátor hibernált állapotban kerül kiszállításra és bár lehet teljesen feltöltve a drónt nem indítja el, amíg nem csatlakoztatod a töltőhöz. Tehát a drónt a konnektorba kell csatlakoztatni. Az akkumulátor feltöltése mellett az első lépésnél szükséges a DJI GO alkalmazás letöltése is az okos készülékbe. Természetesen ezen alkalmazás elérhető mind a Google Play-en, mind az iTunes-on. A telepítendő fájl körülbelül 100MB nagyságú, de a telepítés után az alkalmazás 482 MB tárolóhelyet igényel. A DJI GO alkalmazás elindítása után be kell jelentkezned, majd regisztrálnod a DJI fiókba. A kezdőképernyőn kiválasztod a DJI drón konkrét modelljét. A alkalmazás angol nyelven vezérelhető.

DJI GO 4 alkalmazás DJI GO 4 alkalmazás DJI GO 4 alkalmazás DJI GO 4 alkalmazás DJI GO 4 alkalmazás DJI GO 4 alkalmazásDJI GO 4 alkalmazás DJI GO 4 alkalmazás DJI GO 4 alkalmazás

A következő lépés a Spark párosítása az alkalmazással, amely QR kód segítségével lehetséges. Az alkalmazáson belül lefényképezed a kódot (a menüben, a képernyő jobb felső sarkában „Scan QR Code“). Az egyedi QR kód a WiFi SSID-vel együtt az akkumulátor alatt elhelyezett címkén található. Ugyanez a címke a polisztirén tokon is megtalálható. A QR kód fényképezésénél csatlakoztatni kell az okos telefont/tabletet az internethez, a következő lépésnél már közvetlenül csatlakozhatsz a drónhoz, a WiFi összeköttetésen keresztül.

A DJI Spark drón kvadrokopter kézmozdulatokkal vezérelhető

A Spark használatánál nem sikerült elérnünk, hogy természetesen közvetítse a WiFi jelet. Ahogyan a DJI GO alkalmazás javasolta, amennyiben a kvadrokopter nem jelenik meg a kikeresett WiFi berendezések között, 6 másodpercig lenyomva tartod a gombját, így a DJI Spark átkapcsol a „Mobile Device Control Mode“ üzemmódba és a telefonodon meg kellene jelennie a hozzáférhető WiFi berendezések között. Nálunk ez a lépés nem segített. A WiFi beállítások visszaállítása azonban segített (9 másodpercig tartó gombnyomás). Ezen lépést sajnos minden bekapcsolásnál ismételnünk kellett.

A DJI GO 4 egy rendkívül kidolgozott alkalmazás

Amennyiben csatlakozol a Spark WiFi-jéhez, az alkalmazás kezdőképernyőjén megváltozik az ENTER DEVICE gomb GO FLY-ra. Kezdődhet a móka! Ha eddig nem rendelkeztél DJI drónnal (vagy bármilyen mással) készülj fel arra, hogy a 16 percnyi repülési idő a kezdetekben átkozottul kevésnek fog tűnni. Az összes beállítás, amely az alkalmazásban lehetséges, igényli a Spark drón bekapcsolását és a telefonnal való párosítását. Néhány beállítás, mint például a vezérlés változtatása, csak repülés közben változtatható. Mire megkezdesz tájékozódni az alkalmazás környezetében és megpróbálsz legalább egyszer felszállni és elvégezni pár óvatos manővert az akkumulátor már 20%-ra csökken és inkább arra próbálsz rájönni, hogyan is érhetnél vele földet a lehető legbiztonságosabban. 

DJI GO 4 alkalmazásDJI GO 4 alkalmazásDJI GO 4 alkalmazás

DJI GO 4 alkalmazásDJI GO 4 alkalmazásDJI GO 4 alkalmazás

Nekünk ezen a téren nagyon sokat segítettek az útmutató videók, közvetlenül a DJI-től (angol nyelven, az alkalmazásban, az Academy listában vagy a DJI.com honlapon). Ahelyett, hogy az egyes funkciókat élesben próbálnád ki, inkább megnézed/elolvasod mit is tudnak és ha bekapcsolod a feltöltött drónt, jobban tudatosulnak benned a vezérlési utasítások. A vezérlésre szolgáló kijelző ugyanis rengeted információval és gombokkal rendelkezik és a kezdeteknél túlzsúfoltnak és zavarónak tűnhet. Egy nap alatt azonban megszokod és rájössz, hogy az egyes elemek elhelyezése rendkívül funkcionális.

DJI GO 4 alkalmazásDJI GO 4 alkalmazásDJI GO 4 alkalmazás

DJI GO 4 alkalmazásDJI GO 4 alkalmazásDJI GO 4 alkalmazás

A felső lista főleg informáló jellegű. Bal részén láthatod, hogy készen-e áll a DJI Spark a felszállásra és esetleg mi gátolja azt - az írásos információn kívül színek is mutatják az állapotot (zöld/sárga/piros). Ezen panel mutatja megközelítőleg a maradék repülési időt is. Továbbá itt található a GPS jel és a WiFi összeköttetés erősségét jelző ikon, valamint az akkumulátor kapacitását jelző ikon is. A kijelző jobb oldalán láthatod a fényképek és videók beállításához szükséges ikonokat, valamint mindkét funkció indítási gombját. Az alsó részen figyelheted a drón aktuális magasságát, a vezérlőtől való távolságát és aktuális sebességét. A kijelző bal oldalán a felszállást indító gomb (Take off), a leszállást kezdeményező gomb és a repülési üzemmód változtatására szolgáló gomb kapott helyet.

A DJI Spark tulajdonságai és vezérlése

A Spark egyféle képen juttatható a levegőbe - a „Take off“ ikon megnyomásával és az ujjad húzásával a kijelzőn. A propellerek forogni kezdenek és a drón 1.2m magasba emelkedik, ahol lebegni kezd és várja a következő utasítást. A kiválasztott vezérlési üzemmódtól függően a pilóta a két hüvelykujját használja az emelkedéshez, ereszkedéshez, forduláshoz, előre vagy hátra haladáshoz, illetve a két oldalra való manőverezéshez. Gyárilag a 2 módra van beállítva (fenti kép), amely a kezdők számára természetesebb.

Maga az alkalmazás felajánlja a „Beginner mode“ használatát, tehát a kezdők számára alkalmas üzemmódot. Ez az összes támogató rendszert kihasználja, hogy megakadályozza az esetleges ütközést, valamint a drónt nem hagyja elrepülni 30 méternél nagyobb távolságra. Az utasításra való reagálás „élessége“ és a repülési sebesség is korlátozott. Ez a későbbiekben megváltoztatható. Az akadályt érzékelő rendszer bekapcsolása korlátozza a repülési sebességet 3 m/s-ra, azaz 10.8 km/h-ra.

A DJI Spark drón kvadrokopter kézmozdulatokkal vezérelhető

A repülési magasság szintén korlátozva van, mégpedig 50 méterre. Mobil készülékkel való vezérlésnél a repülési táv a WiFi hatáskörével korlátozott 100 méterre, ezt azonban az interferencia is befolyásolja. Nekünk sikerült ezt a távolságot lakóterületen kívül túlhaladni, jelekkel túlterhelt városi környezetben a kapcsolat nagymértékben csökkent. Amennyiben nem szentelsz elég figyelmet a legstabilabb csatorna megkeresésére az alkalmazás figyelmeztetni fog („Poor radio channel quality“) már 20 m-es távolságnál. Nem kell félned, hogy azonnal megszűnne a kapcsolat. A drón jól reagált 50 méteres és ennél nagyobb távolságnál is, csak a videó átvitele néha megakadt. Ha a jel minősége olyan szintre csökken, hogy a drón nem képes fogadni az utasításokat, a kijelző beszürkül és a kapcsolat megszűnik. Ne félj a drón a helyén marad („lebeg“), elég pár másodpercet várni, míg megújul a kapcsolat és közelebb irányíthatod magadhoz vagy egyszerűen pár lépéssel közelebb mehetsz hozzá. Ezen problémákat elkerülheted a távirányító használatával, amely lényegesen hosszabb hatáskörrel rendelkezik - elméletileg akár 2 km. 

A DJI Spark drón kvadrokopter kézmozdulatokkal vezérelhető A DJI Spark drón kvadrokopter kézmozdulatokkal vezérelhető A DJI Spark drón kvadrokopter kézmozdulatokkal vezérelhető

Mivel a DJI Spark kisméretű, nem túl nehéz szem elől téveszteni, főleg fákkal vagy bokrokkal a háttérben. A drón aktuális irányát segíti meghatározni a rotor alatt elhelyezett világító gyűrű, illetve a zöld LED akkumulátor indikátor, de nagyobb távolságnál ezek sem biztos, hogy láthatóak lesznek. A megadott maximális sebesség 50km/h szélcsendben, ez azonban csak távirányítóval érhető el, amely lehetővé teszi a Sport Mode aktiválását. Tesztelés során 35km/h sebességet sikerült elérnünk, amelyet azonban teljes mértékben elégségesnek találtunk. Kipróbáltuk szeles időben is és a rotorok remekül megbirkóztak a széllökésekkel. A stabilizátornak köszönhetően a videón nem is érzékeled a szelet. A szél sebességét azonban ajánlott figyelni - a DJI azt állítja, hogy a Spark megbirkózik a 28km/h sebességű széllel is.

A DJI Spark drón kvadrokopter kézmozdulatokkal vezérelhető

A 15 perces repülési idővel (nem számolva a felszállást és a leszállást) végeredményben elég sokat tudsz csinálni. Amennyiben az akkumulátor 15% alá csökken a Spark lassan ereszkedni kezd, az alkalmazás figyelmeztet a kritikus szintre és eléggé indulatosan folytatja a figyelmeztetést, míg végül bekövetkezik a káosz. Miközben a kijelzőn egymás után megjelenő figyelmeztetéseket és az automatikus leszállást kínáló ablakot igyekszel bezárni a Spark mindig ereszkedik lefelé. Mi inkább az összes figyelmeztetést visszatartottuk és kézi vezérléssel magunkhoz irányítottuk a Sparkot.

A DJI Spark drón kézmozdulatokkal vezérelhető

A DJI már több éve gyártja a drónokat és ezen a területen világvezetővé vált. A fejlesztőcsapat nemcsak tökéletesen kifinomította az alkalmazás környezetét, de kifejlesztett egy egyedi felismerő és követő rendszert is. A DJI Spark a nagyobb és öregebb testvéreitől (Mavic Pro és Phantom) örökölte az úgynevezett „trackoló“ okos funkciót, tehát a kiválasztott tárgy követését, valamint elsőként büszkélkedhet a Gesture Mode üzemmóddal - a tenyered mozgatásával irányíthatod a repülést. Tekintsük meg az összes repülési üzemmódot, amelyekből válogathatsz a vezérlő ikon megnyomásával a kijelző bal részén.

Gesture

A Gesture Mode üzemmód azon repülési üzemmódok egyike, amely a menüben aktiválható, de ugyanúgy kezedben tarthatod a drónt (kamerával feléd irányítva) és kinyújtott kézzel kétszer röviden megnyomod a hátsó gombot. A rotorok elindulnak és a Spark a tenyeredből felrepül szemmagasságba. A hátsó diódák zölden világítanak, míg az elülsők pirosak. Ha a tenyeredet szembe állítod a kamerával a DJI Spark felismeri (az elülső diódák sárgán villognak) és beméri (az elülső diódák zölden világítanak). Ettől a pillanattól kezdve tenyered mozgatásával oldalra, fel és le irányítod a Sparkot. Két másodpercig tartó integetéssel tovább küldöd a drónt és elindítod a saját személyed automatikus követését. Ha a kezeidet egymáshoz közel teszed és ujjaiddal képkeretet alkotsz a Spark 3 másodperc elteltével képet készít rólad. Felemelt kézzel visszahívod magadhoz a drónt és ha alá nyújtod a tenyered a Spark rászáll. Minderre anélkül képes, hogy csatlakoztatnád a telefonhoz vagy a távirányítóhoz. Ebben az üzemmódban azonban nem lehet videót feljátszani, csupán állóképeket rögzíteni.

TapFly

A TapFly üzemmóddal meghatározhatod a repülési irányt koppintással a kijelzőre. Továbbá az üzemmódon belül két módból választhatsz, miközben elsőként a Coordinate Mode aktiválódik. Ennél elég koppintani a kijelzőn megjelenített térre és a drón automatikusan átrepül erre a helyre. A Direct Mode aktiválásával a kijelzőre való koppintással meghatározható a drón repülési iránya, miközben magassága nem változik.

DJI GO 4 TapFly Spark

QuickShot

A következő hozzáférhető üzemmód a QuickShot, amelynél a drón önnálóan repül és követi a kiválasztott tárgyat. Itt nélkülözhetetlen a kiváló GPS jel és az akadálymentes tágas környezet. Az objektumot, amelyet szeretnénk, hogy a kamera figyeljen, keret rajzolásával vagy a kijelzőre való koppintással tudjuk meghatározni. Ezek után a kijelző alsó részén 4 ikon jelenik meg, mind külön változatot jelent QuickShot – Dronie, Circle, Helix és Rocket. Mindegyik változatnál elég koppintani a GO gombra és a Spark felrepül, illetve megkezdi a videó feljátszását.

 • Dronie - a Spark 60 m-es távolságot vesz fel és felemelkedik, hogy megmutassa a kiválasztott tárgy környezetét
 • Circle - a Spark körberepüli a kiválasztott tárgyat
 • Helix - a Spark spirálban fog repülni és folyamatosan távolodik és emelkedik a magasba
 • Rocket - a Spark függőlegesen emelkedik, 40 m-es magasságba

A távolság a Dronie és a Rocket üzemmódnál megduplázódik a távirányító használatával. Amennyiben kész a felvétel a DJI Spark visszarepül a kiindulási pontra. A piros körben elhelyezett X-re koppintva, bármikor leállíthatod a folyamatot. Ha kész a felvétel, kisebb felbontásban azonnal lejátszhatod magadnak. Teljes felbontásban később tekintheted meg az editor segítségével.

ActiveTrack 

Üzemmód, amely jól ismert a DJI Phantom és a DJI Mavic Pro drónoknál. Az alap ismét a keret rajzolása vagy az objektumra való koppintás. A Spark követni kezdi a kiválasztott tárgyat. Ismét választhatsz a részletesebb módok közül - Trace módban a kvadrokopter elölről, hátulról készíti a felvételt vagy a kiválasztott objektum körül forog, a Profile módban közvetlenül a kiválasztott tárgy mellett repül és oldalról filmez.

Tripod

Az állvány üzemmód még simább videókat készít. A drón sokkal lustábban reagál az utasításokra és a sebessége is a minimumra csökken. A Spark lényegében egy helyben lebeg vagy csak nagyon óvatosan mozog, tehát a felvétel végeredményben maximálisan stabil lesz.

Hogyan készíti az új DJI Spark a képeket és a videókat?

A Spark CMOS érzékelővel rendlelkezik, 1/2.3” mérettel és f/2.6 rekesznyílással. 1080P felbontásban, 30 képpel másodpercenkét és 24 Mb/s adatátvitellel készíti a videókat. A képek 12 Mpx felbontással büszkélkedhetnek és több módban rögzíthetőek - klasszikus egy kép, 3 kép, 3 kép különböző expozíciós értékkel EV (bracketing), panoráma (remek tájképekre), illetve intervallumban való rögzítés. A fényképeknél az érzékelő egész felülete kihasználható a videóknál ez a felület kisebb, így a drónnak messzebbre kell repülnie, hogy te vagy a kiválasztott tárgy beleférjetek a képbe. A memóriakártyára a képek csupán JPEG formátumban menthetőek a veszteségmentes RAW nem hozzáférhető.

DJI Spark drón által készített kép példaként DJI Spark drón által készített kép példaként DJI Spark drón által készített kép példaként

DJI Spark drón által készített kép példaként DJI Spark drón által készített kép példaként DJI Spark drón által készített kép példaként

DJI Spark drón által készített kép példaként DJI Spark drón által készített kép példaként DJI Spark drón által készített kép példaként

A képek minősége tökéletes és az átlagos felhasználót lenyűgözi. Ugyanúgy mint a videók, amelyeknek minősége és stabilitása elképesztő (1 920 × 1 080 felbontás és 30 kép/ másodperc). Amennyiben nincs microSD memóriakártya a készülékben az adatok a WiFi összeköttetésen keresztül továbbítódnak az okos készülékbe, de csak 720p felbontásban - mind a videó (1 280 × 720), mind a fényképek (960 × 720). A videókról felesleges tovább írni, inkább nézd meg az általunk készített felvételeket.

Képek teljes felbontásban:

A DJI Spark ára és kinek is alkalmas

A gyártók többségénél érvényes, hogy a legolcsóbb termékük a legkevésbé felszerelt egyben. A DJI Sparknál ez nem teljesen érvényes: a gesztusvezérlés a DJI termékcsaládban még nincs elterjedve és például a Phantom bár egy elsőosztályú kvadrokopter, képességeit teljes mértékben csak a felhasználók töredéke képes kihasználni. Elképesztő 4K felvételeket tud készíteni óriási adatátvitellel, valamint színprofilokkal is rendelkezik, amelyekkel nagyon egyszerűen mozifilm-minőségű videókat hozhatsz létre. Nem beszélve a 7 km-es hatótávolságról vagy a nagyobb sebességről. De a DJI Spark más. A Spark mindenekelőtt „selfie drón“. A Spark azon drónok közzé tartozik, amelyről letöltheted a videókat és a képeket és azonnal megoszthatod másokkal. A Spark azoknak készült, akik szeretnék élvezni a repülést és szeretnének szokatlan felvételeket készíteni, feleslegesen komplikált vezérlés nélkül. Végül, de nem utolsó sorban a Spark azok számára is alkalmas, akik csak most ismerkednek a drónok vezérlésével. Óriási előnye a kis mérete és hagyományos microUSB kábellel való töltése, akár powerbank segítségével.

Lehet azt mondod, hogy a 190 ezer mindig sok pénz és azonos szolgáltatást tud felkínálni a konkurens, nem márkás kvadrokopter és csak az egyharmadába vagy feleannyiba kerül mint a Spark. Hidd el, hogy a DJI az eddigi legkisebb termékébe bekomponálta több éves tapasztalatát és igazán elsőosztályú, rendkívül intelligens és előrehaladott készüléket sikerült létrehoznia, amely több szempontból is azt tudja biztosítani, amit drágább Mavic Pro és Phantom testvérei. Mi több azt merjük állítani, hogy a kép és a videóminőség (kép + stabilizátor), amely a DJI Spark-ra jellemző, árkategóriájában felülmúlhatatlan.

A DJI Spark végső értékelése

Értékelés83% Alza.cz

Fő paraméterek

Repülési tulajdonságok

80 %

Képminőség

80 %

Alkalmazás és funkciók

90 %

DJI Spark drón vélemény és értékelés

Pozitívumok

 • Kis méret és ellenálló konstrukció
 • Tökéletes stabilizátor és gyönyörű Full HD videó
 • Sokféle képfunkció
 • Gesztusvezérlés és számos ügyes funkció
 • Nagyszerű, átdolgozott alkalmazás

Negatívumok

 • Rövid üzemidő

9 490 Ft áfa nélkül 7 470 Ft
Kosárba
Különleges ajánlat
Átvehető: holnap 9:00-tól
Szállításra kész 3 db
Termékkód: CVI533p5
0
Nyomtatás
Alza fiókom Bejelentkezés Cégeknek Hogyan vásárolj Rólunk
Szállítás ide:
P-DC1-WEB10
27 év tapasztalat az e-kereskedelemben
3 millió megrendelés évente
a vásárlók 98% visszatérő
Több infó
Felhívunk és szakértői tanácsot adunk
06-1-701-1111
Kérdés a rendeléssel kapcsolatban
Kérdés a termék(ek)kel kapcsolatban
Kérjük, add meg a telefonszámodat:
Keress minket
Az Ön adatainak védelme fontos számunkra Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és az Ön beleegyezésével weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadja a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési hálózatokon.
További információ Kevesebb információ