MEGA Výprodej březen Xiaomi 14

Elektromos autók (MINDEN, AMIT TUDNI ÉRDEMES)

Termékkatalógus
Elektromobily

Az elektromos autók létezése ma már nem csak az autóipar utópisztikus elképzelése, hanem egy olyan valóság, amely egyre nagyobb részesedést nyer a piacon. Az Európai Gépjárműgyártók statisztikája szerint az Európai Unióban értékesített elektromos autók száma ebben az évben 37,6 százalékkal nőtt. Ebben a cikkben végignézzük az elektromos autók rövid történetét, azok előnyeit és hátrányait a hagyományos autókhoz képest, valamint a kiválasztott modellek összehasonlítását.

Elektromobil BMW i3

Mik az elektromos autók és hogyan működnek?

Az első kérdés az, hogy mik is azok az elektromos autók és miben különböznek a hagyományos, belső égésű motorral hajtott autóktól. Az elektromos autók olyan elektromos járművek, amelyeket akkumulátorok, üzemanyagcellák és néha napelemek látnak el a mozgáshoz szükséges energiával. És nem rendelkeznek olyan hagyományos alkatrészekkel, amelyeket benzin és dízel üzemű járművekben találhatunk. Például nem csak belső égésű motorral, kipufogó rendszerrel, váltóval, hanem gyújtógyertyákkal, kuplunggal vagy motorolajjal sem találkozunk. Sok előnye van, de hátrányai is akadnak.

Az elektromos járművek eredete a 19. századra nyúlik vissza

Bár meglepőnek tűnhet, az első elektromos autót nem a 21., hanem a 19. században mutatták be. Ezt a holland professzor, Sibrandus Stratingh tervezte még 1835-ben. Ez azért is különösen érdekes, mert az első belső égésű motoros gépkocsi majdnem 50 évvel később jelent meg. Így nem meglepő, hogy az Egyesült Államokban a 20. század elején több elektromos jármű közlekedett, mint belső égésű motorral rendelkező autó. Minden megváltozott az elektromos indító feltalálásával és a Ford T modell gyártásának megkezdésével. Az autó mérföldkő volt az amerikai autók tömeges népszerűségében és szó szerint "kerekekre építette Amerikát". Ezután a forradalom után az elektromos járművek visszaszorultak, és háttérben is maradtak a 21. század elejéig.

Az egyik első elektromos autó több mint tíz millió forintba kerülne ma

Az egyik első sorozatgyártású elektromos autó az amerikai Baker Motor Vehicle terméke volt. Abban az időben a cég "A legnagyobb elektromos jármű gyártó a világon" címmel büszkélkedhetett. Az 1899 és 1915 között gyártott autók akár 80 km-es hatótávolságot, és 23 km/h végsebességet kínáltak. A Baker Electric akkor 2300 dollárba került (mai árfolyamon körülbelül 640 ezer forint). Manapság az autó 63.300 dollárba, vagyis körülbelül 17.700.000 forintba kerülne.

První elektromobil

A Tesla, és elektromos autóinak kereskedelmi sikere

Az elektromos autókat az amerikai Tesla Motors segítette ki az érdektelenség homályából. A Tesla Motors az elektromos autók gyártásán kívül napelemek és akkumulátorok előállításával foglalkozik. A határtalan képzeletéről híres Elon Musk, a cég vezérigazgatója ugyanezt a tisztet tölti be a SpaceX-nél, amely az egyik első magántulajdonú űrkutatási vállalat.


A cég által 2008-ban és 2012-ben indított Tesla X és Tesla S elektromos autók a legismertebbek közé tartoznak, és világszerte sikert arattak. De más autógyártók is csatlakoztak, és például BMW, Volkswagen, Hyundai, Nissan vagy Renault elektromos autót is vásárolhatsz. Még a cseh Škoda sem akar lemaradni, és tervezi elektromos autók gyártását. Nyilvánosságra is hozta a jövőbeni V elektromos járműre vonatkozó terveit.


Tesla S

Az elektromos autók nem csak környezetbarátak, hanem költséghatékonyak is

Az elektromos autóknak ismertek a vitathatatlan előnyei. Sokkal kevésbé szennyezőek, mint a belső égésű motorok, így nem jelentenek közel sem akkora terhet a környezetre. Ráadásul gyakorlatilag hibamentesek, és állandó, nagy nyomatékuknak köszönhetően nagyon alacsony sebesség mellett is rendkívül sima futást biztosítanak.


Mégis, a legtöbb ember számára az elektromos autó vásárlása melletti legnyomósabb érv az, hogy jóval olcsóbb fenntartani. Ha például egy év alatt 30 000 km-t utazol, a kilométerenkénti költséged 10 forint alatt lesz. Összehasonlításképpen a hagyományos autóval megtett kilométerekért több mint 20 forintot fizetsz - ha az autó gazdaságos. Így az elektromos autó működtetésének teljes megtakarítása 5 év használat után jóval 1 500 000 forint fölé emelkedhet. És ez egy nagyon vonzó összeg.


Az alábbi táblázat összehasonlítja az elektromos járművek, hibridek és a dízel, illetve benzin üzemű motorokkal ellátott hagyományos autók körülbelüli üzemeltetési költségeit. Minden kategóriában bemutatjuk a leghíresebb autókat, amelyeket az utakon láthatunk.Tesla Model S 75D Toyota Prius Prime Skoda Octavia 1.9 TDI Ford Focus 1.6 L 
Típus Elektromos autó Hibrid Dízel Benzin
Költség 1 km-enként 3,6 Ft 8,7 Ft 15,5 Ft 17,9 Ft
30 000 km éves költsége 108 000 Ft 261 000 Ft 465 000 Ft 537 000 Ft

Megjegyzés: Az adatok az átlagos üzemanyagárakra vonatkoznak 2017 első felében: 1 kWh - 21 HUF, 1 liter benzin - 334 HUF, 1 liter dízel - 322 HUF.

Az elektromos járművek eddig korlátozott hatótávolsággal rendelkeztek

Itt a földön semmi sem tökéletes, és nem jelentenek kivételt az elektromos autók sem. A legfőbb hátrányai között említik, hogy csak rövid utat képes megtenni egy feltöltéssel. Az elektromos autók akkumulátorainak állapota nem rossz, de az biztos, hogy van hova fejlődni. Az egy feltöltéssel megtehető távolság az olcsóbb modellek esetében 100-200 kilométer, ami nagyon kevés. Egy átlagos belső égésű motorral szerelt autó egy teli tankkal 700 kilométert gond nélkül megtesz. A Tesla S elektromos autó feltöltött akkumulátorával akár 466 km-t utazhatsz. Ez durván a hatótávolság fele a hagyományos autókhoz képest.

A töltőállomások hálózata sem túl sűrű hazánkban jelenleg. Ma Magyarországon csak mintegy 200 elektromos töltőállomás van. A kormány szeretné ezt a számot jelentősen növelni. Ez minden bizonnyal örömteli tény, de a hagyományos benzinkutak számával még sokáig nem említhető majd egy napon. Az országban 2146 hagyományos töltőállomást tartottak nyilván 2015-ben.

Elektromobil Nissan Leaf

Az elektromos autók vételára magasabb, mint a belső égésű motorral szerelt autóké

Sokakat elriaszt az elektromos autó vásárlásától annak magas ára. Természetesen a márkák és a modellek között van különbség, de általánosságban elmondható, hogy az elektromos autók 2-3-szor drágábbak, mint az ugyanolyan kategóriás benzines és dízel társaik. A Tesla S luxus szedán alapára például közel 22 millió forint. Más gyártóknak vannak olcsóbb modelljeik. A BMW i3 elektromos változata 10.5, a Volkswagen e-Up!-ja csak 7 millió forintba kerül. Viszont ez csak akkora, mint a Škoda Citigo. Vagyis, ha az árak nem csökkennek a belátható jövőben, akkor a fogyasztók túlnyomó többsége maximum használtan fog tudni elektromos autót venni. 

Elektromos autó Tesla Model S 75D VW e-Up Nissan Leaf BMW i3
Hatótávolság     490 Km 160 km 250 km 250 km
Gyorstöltés (400 V) 70 min 30 min 30 min 30 min
Hagyományos töltés (230 V) 8 h 11 h 13 h 14 h
Akku kapacitása 75 kWh 18,7 kWh 30 kWh 33 kWh
Teljesítmény 386 kW 60 kW 80 kW 125 kW
Tömeg 2 108 kg 1 214 kg 1 505 kg 1 195 kg
Forgatónyomaték 498 Nm 210 Nm 224 Nm 250 Nm
Fogyasztás (/ 100 km) 19,13 kWh 11,7 kWh 15 kWh 12,6 kWh
Max. sebesség 225 km/h 130 km/h 144 km/h 150 km/h
Csomagtartó térfogata 894 l 251 l 370 l 260 l
Ár kb. 26 millió Ft 6,9 millió Ft 8,4 millió Ft 11 millió Ft

Az Alza az első webshop, amely elektromos autókat is értékesít

A magasabb ár nem rettent el, és szeretnél elektromos autót vásárolni? Akkor jó hírünk van: az Alza.hu elindítja az elektromos járművek online értékesítését. Igen, jól hallod. Épp most változtatjuk meg a történelmet, és forradalmi módon elkezdjük az autóknak kizárólag az interneten keresztül történő értékesítését.

Tesla v showroomu v Holešovicích

Az elektromos autóval nem kell attól félni, hogy lejár a parkolójegyed

Az elektromos autók Magyarországon zöld rendszámot kapnak, amellyel minden közterületi parkolóban ingyen parkolhatnak Budapesten. Ezt a lehetőséget az ország több nagyvárosa is biztosítja regisztráció után, mivel felismerték a kevésbé környezetszennyező autók előnyeit.


Elektromobil Škoda Vison E


Nyomtatás
P-DC1-WEB20
28 év tapasztalat az e-kereskedelemben
3 millió megrendelés évente
a vásárlók 98% visszatérő
Több infó
Felhívunk és szakértői tanácsot adunk
06-1-701-1111
Kérdés a rendeléssel kapcsolatban
Kérdés a termék(ek)kel kapcsolatban
Kérjük, add meg a telefonszámodat:
Keress minket
Az Ön adatainak védelme fontos számunkra Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és a beleegyezéseddel weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadod a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési felületeken.
További információ Kevesebb információ