Az espresso lungo, mely olaszról lefordítva hosszút, higított vagy vizes kávét jelent, egy, a klasszikus eszpresszóból készült ital. A lungo kávé főleg azok számára alkalmas, akik szeretik a nagyobb csésze kávét, vagy túl erősnek találják az eszpresszót.
A café lungo tehát egy kétszeresen higított kávé, tehát 60 ml víz jut 8 gramm kávéra, az eszpresszóval ellentétben, amely 30 ml vizet tartalmaz. Hogy a kávét café lungo-nak hívhassuk, forró vízzel kell azt higítanunk 1:1 arányban.
A lungo kávénak azonban nem feltétlenül muszáj gyengébb eszpresszónak lennie, ellenkezőleg - a higítás során olyan ízek is felszabadulhatnak, amelyek az erős eszpresszó tónusának gyengítése után érezhetőek.
A café lungo-nál fontos a helyes elkészíté. Gyakran találkozhatunk a kávézókban olyan lungo-val, amely közvetlenül úgy kerül a csészébe, hogy a karon keresztül a kávéval együtt kétszer olyan hosszú ideig folyik át a forró víz. A végeredmény íze viszont keserű és fás.
A lungo legjobb és helyes elkészítési módja az ital nagyobb csészébe való elkészítése, melyet különálló, kis pohár forró vízzel szolgálnak fel a vendégnek. Így a vendés a saját ízléése szerint "hosszabbíthatja meg" az eszpresszót, emellett a kávé nem lesz túlextrahálva a kétszeres vízmennyiséggel, így megtartja az eszpresszó természetes ízét.
i
Érdekességek a kávé világából, kávéitalok receptjei és a kávé elkészítésének módszerei megtalálhatóak a Kávé-enciklopédiánkban.