Ez az eredetileg olasz ital szinte az egész világon ismert. És mivel a legjobb kávé a frissen őrölt kávé, a megfelelő eszpresszót őrölt szemes kávéból, karos kávéfőzővel készítjük.
Az őrlemény megfelelő durvasága olyan, amelyen a víz sem túl gyorsan, sem túl lassan folyik keresztül. A külsejének a fogós liszt állagához kéne hasonlítania. A kávé őrléséhez a kézi daráló a megfelelőbb, ugyanis így nem kell attól tartanunk, hogy a kávét úgymond elégeti. Nagyobb mennyiségű kávé elkészítése során azonban választhatjuk az elektromos kávédarálót is.
Az eszpresszó elkészítéséhez ideális a karos kávéfőző. Az eszpresszót emellett elkészíthetjük különféle automata kávéfőzőkben is, amely leggyakrabban a kávé minőségének rovására megy. Otthoni környezetben azonban használhatunk különböző mechanikus kávéfőzőket, vagy például mokka kávéfőzőket.
A megfelelő extrakcióhoz fontos a pontos víznyomás, tömörítés, hőmérséklet, idő- és kávémennyiség betartása. Mindegyik feltétel hatással van a kávé végső ízére. A felszínen levő crema színe mogyorószínű kell, hogy legyen. Sötétebb hab nem megfelelő elkészítés során, például magas nyomás vagy túl finomra őrölt kávé miatt keletkezhet. Az ital végső íze így keserű, vagy akár "megégett" hatást is kelthet.
Az extrakció, vagy ázási folyamat, az őrölt kávé ízének csészébe történő átvitele egy szitán keresztül, mely a kávéfőző karjában van elhelyezve.
i
Érdekességek a kávé világából, kávéitalok receptjei és a kávé elkészítésének módszerei megtalálhatóak a Kávé enciklopédiánkban.