A fehér kávé nem kávéital, hanem szárított cikóriagyökér, pörkölt cukorrépa és gabonafélék keverékéből készül. Az íze kávéra emlékeztet. Épp ezért koffeinmentes kávéként van számontartva. Az első kávéhelyettesítőt, ami a fehér kávéhoz hasonlított, a 17. században készítették el Hollandiában. Ezután az előállítása fejlődésnek indult Németországban, Ausztriában és Olaszországban.
A fehér kávé esetében olyan italról beszélünk, amely különböző adalékanyagok - cikória, cukorrépa, gabonafélék keverésével készül, és már a pörkölőkben megőrlik őket. Feloldható formában is kapható.
A fehér kávét speciális kávéfőző nélkül is elkészíthetjük. Itt tökéletesen elég, ha rendelkezésünkre áll egy gyorsforraló.
A forrásban levő vízhez hozzáadjuk a kávéhelyettesítő keveréket, rövid ideig forraljuk, 3 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük. Tejet is hozzáadhatunk az italhoz.
A fehér kávé inulint tartalmaz, ami egy növényi rost, amely a prebiotikus tulajdonságainak köszönhetően kedvezően hat az immunrendszer védekezőképességére. Erősíti a bélfalat, így véd a különféle betegségektől, és megelőzheti a rák kialakulását. Nem tartalmaz koffeint, így alkalmas várandósok és gyermekek számára is.
i
Érdekességek a kávé világából, kávéitalok receptjei és a kávé elkészítésének módszerei megtalálhatóak a Kávé-enciklopédiánkban.