A kávé Ausztráliából és Új-Zélandról származik, az elmúlt század 80-as éveiből. Az alapja egy eszpresszó doppio (dupla eszpresszó adag), a maradékot tejhab alkotja, sűrű, ún. "mikrohab" formájában.
A kávéőrlemény durvasága ugyanaz, mint az eszpresszó esetében, tehát külsőleg a fogós lisztre kell, hogy hasonlítson.
Pont, mint az eszpresszó esetében, a flat white lekészítéséhez is legideálisabb a karos kávéfőző. A kávéfőzőnek szintén rendelkeznie kell egy tejhabos fúvókával és egy rozsdamentes aécl tejforraló kancsóra is szükséged lesz.
A flat white elkészítése során fontos a megfelelően felhabosított tej. Gőz segítségével habosítunk speciális rozsdamentes acél kancsóban, amelyet félig, ideálisan kihűtött, teljes tejjel töltünk meg.
A „Latté art“ különféle képeket és formákat jelent, amelyet a tejes emulzió segítségével "öntünk bele" a kávéba, esetleg a tejhab felső rétegébe "rajzolhatjuk" azokat. A mikrohab nagyon lágyra felhabosított tejhab, amely lehetővé teszi a "latté art" létrehozását.
i
Érdekességek a kávé világából, kávéitalok receptjei és a kávé elkészítésének módszerei megtalálhatóak a Kávé enciklopédiánkban.