A képernyő felbontása

Termékkatalógus

Cikk

Aktualizálva

Kétségtelenül hallottad már a kijelző felbontása kifejezést. Akkor találkozunk vele, amikor például televíziót, monitort vagy mobiltelefont vásárolunk - gyakorlatilag bármilyen képernyővel vagy kijelzővel rendelkező eszközt. Ez egy olyan paraméter, amely azt jelzi, hogy hány képpont - úgynevezett pixel - alkotja a kijelzőn vagy képernyőn megjelenő képet. A gyártók a pixelek számát vízszintesen és függőlegesen is megadják, és minél több pixeles egy kijelző, annál részletesebb rajta a kép. Mi a helyzet a tévékészülékek, laptopok és mobiltelefonok kijelzőjének felbontásával, és milyen előnyei vannak a nagy felbontásnak?

Nagy felbontású képernyő

A képernyő felbontása – TARTALOM

 1. A televíziók és monitorok felbontása
 2. A laptopok felbontása
 3. A mobiltelefonok és tabletek felbontása
 4. A nagy felbontás előnyei
 5. Felbontás vs. formátum vs. képátló
 6. Kijelző felbontás vs. tartalom felbontás

A televíziók és monitorok felbontása

A televíziók egyike azon eszközöknek, ahol a felbontás egy különösen fontos paraméter. Gyakorlatilag nem találkozhatunk olyan televízióval, melynek felbontása HD vagy HD Ready alatti. A ma elterjedt szabvány a Full HD és a 4K, amely a leggyakoribb átlóméreteknél elegendő felbontást biztosít. Már megjelentek a 8K felbontású tévék is, de ezek egyelőre csak előzetesen mutatják, hogy merre tartanak majd a tévékijelzők felbontásai a jövőben. A 8K tévék a részletességükkel és a valóban hatalmas képátlóméretükkel jeleskednek, de a fő probléma velük még mindig a megfelelő minőségben elérhető tartalmak hiánya.

A televízió felbontása

A Full HD a monitorok szabványa, de a 2K és 4K vagy Ultra HD monitorok is egyre nagyobb teret hódítanak. A felmérések szerint a Full HD statisztikailag a legelterjedtebb felbontás, a legtöbb felhasználó ilyen képernyőt használ. A sor végén az Apple áll az iMac készülékekkel, melyekben a Retina kijelző felbontása eléri az 5K-t. A következő táblázat áttekintést ad a leggyakoribb felbontási szabványokról, amelyekkel a tévék és monitorok vásárlásakor találkozhatsz, valamint azok leggyakoribb képátlójáról.

Megnevezés Képpontok száma Felhasználási terület
SD 720 × 576 px Manapság ez már egy elavult felbontásnak számít, ilyet láthatunk pl. a régebbi digitalizált VHS-eken.
qHD 960 × 576 px Ez szintén egy már elavult felbontás.
HD 1 280 × 720 px Alacsony felbontás mind a televíziók, mind a monitorok esetében.
HD ready 1 366 × 768 px Egy még mindig gyakori laptop felbontás.
HD+ 1 600 × 900 px A hagyományos televíziókban használt legkisebb felbontás.
Full HD 1 920 × 1 080 px A televíziók, monitorok és mobiltelefonok közös szabványa.
Quad HD (2K) 2 560 × 1 440 px Televíziókra nem jellemző, inkább mobiltelefonokban és monitorokban használatos.
Ultra HD 3 840 × 2 160 px Rövidebb oldala megegyezik a 4K-val, de maga a képernyő aránya más.
4K 4 096 × 2 160 px A kortárs televíziózás aranyszínvonala.
5K 5 120 × 2 880 px A Retina kijelzők kiváltsága az Apple iMac számítógépekben.
8K 7 680 × 4 320 px A jövő felbontása, mely jelenleg csak a magas minőség rajongói számára alkalmas, mivel egyelőre kevés tartalom készül rá.

Az alábbi ábra áttekintést ad a leggyakrabban használt felbontások közötti összefüggésről.

Felbontás összehasonlítás

A laptopok felbontása

A laptopoknál is találkozhatunk különböző képernyőfelbontási tartományokkal. A legelterjedtebb a Full HD, ami sokaknak elegendő mind a finomság, mind az akkumulátor-üzemidő szempontjából. Az alábbi táblázat a leggyakoribb felbontástartományokat mutatja be.

Megnevezés Képpontok száma A következő méreteknél használatos
HD 1 280 × 800 px laptopok 14"-ig
HD ready 1 366 × 768 px laptopok 14" és 15,6" között
Full HD 1 920 × 1 080 px 14", 15" és nagyobb laptopok
Ultra HD 3 840 × 2 160 px laptopok 15"-től
4K 4 096 × 2 160 px 15" és nagyobb laptopok

A mobiltelefonok és tabletek felbontása

A mobiltelefon-gyártók gyakran versengnek azon, hogy ki tud nagyobb felbontású készüléket piacra dobni. A cél azonban nem mindig a legnagyobb felbontás. Sőt, a Sony már extrém 4K felbontású készüléket is piacra dobott, de ez a legtöbb esetben egy apró, pici kijelzőn (a tévékkel vagy monitorokkal szemben) nem jelent igazi előnyt.

Sony Xperia XZ Premium

A Full HD és a magasabb felbontású változatok közötti különbség a felhasználó számára nehezen felismerhető, legalábbis a látványt tekintve. A gyártók ezt kihasználva eladnak egy QHD felbontású telefont, amely azonban Full HD felbontásban is képes megjeleníteni. Ennek oka, hogy a nagyobb felbontás egy jelentős hátrányt hoz magával, mégpedig a nagyobb akkumulátor fogyasztást. Ezért egyes gyártók közvetlenül a telefonjaikban kínálnak olyan funkciót, amely lehetővé teszi, hogy a felbontást alacsonyabbra váltsuk, így jelentős mennyiségű energiát takaríthatunk meg.

i Retina kijelző
Az Apple azt az érdekes megoldást találta ki, hogy az iPhone, iPad, Mac és MacBook készülékeiben Retina kijelzőt használ. A Retina kijelző paraméterei nincsenek egyértelműen meghatározva, hanem a készülék méretétől, típusától és a betekintési távolságtól függően változik. A kisebb betekintési távolsággal rendelkező kijelzők nagyobb pontsűrűséget (PPI), míg a nagyobb betekintési távolsággal rendelkező kijelzők kisebb PPI-t használnak. A gyakorlatban a Retinára való átállás a képpontok megduplázását jelenti mindkét irányban, azaz a felbontás megnégyszerezését. Ez a változás élesebb képet eredményez ugyanolyan fizikai méretek mellett.

Légy körültekintő, ha VR-t szeretnél használni a telefonodon. Ehhez ugyanis a lehető legnagyobb felbontásra van szükség. Ezért alaposan le kell ellenőrizni, hogy egy adott modell valóban nagy felbontással működik-e, vagy csak papírcsali a vásárló számára, ami nem befolyásolja a tényleges megjelenítést. A nagy felbontás és a nagyobb kijelző mellett a magasabb frissítési frekvencia is hasznos. Ez ugyanis simábbá és élvezetesebbé teszi a VR-élményt.

A mobileszközök képernyőfelbontásainak és -méreteinek rendszeresen bővülő adatbázis a screensiz.es oldalon található.

A nagy felbontás előnyei

Általában a nagyobb felbontás simább képet jelent, de ez csak akkor igaz, ha a képernyő átlója nem változik.

Nagy felbontás

Az SD (Standard Definition) felbontáshoz képest a nagy felbontás számos előnnyel jár:

 • Minél nagyobb a felbontás, annál több képinformáció jeleníthető meg.
 • A nagyobb felbontású kijelző logikusan nagyobb, így több elemet tud befogadni. Ez különösen hasznos a számítógépes monitorok és a telefonok kijelzői esetében.
 • Több részlet - a nagyobb pixelsűrűségnek (PPI) köszönhetően (lásd alább) a TV/kijelző több részletet képes megjeleníteni, különösen HDR-rel együtt.
 • Tisztább és élesebb - a kép még a gyorsabb jeleneteknél sem elmosódott vagy ködös.
 • A nagyobb felbontás nagyobb tévékészüléket is jelent, ami a nézési távolságot is módosítja. Nem kell a képernyőre tapadnod, hogy el tudd olvasni a feliratokat.
 • Élénkebb színek.
Felbontás összehasonlítás

Felbontás vs. formátum vs. képátló

A képfelbontás és a képformátum kifejezések használata könnyen zavart okozhat, pedig a jelentésük határozottan nem ugyanaz. Mint fentebb írtuk, a felbontás a megjelenítő eszközön található képpontok száma. A képformátum viszont az az arány, amelyben ezek a pixelek elhelyezkednek. Ez azt jelenti, hogy a kép közelebb áll-e a négyzethez - mint a korábban használt 4 : 3 televíziós formátumnál -, vagy pedig változó magasságú vagy szélességű téglalap lesz belőle. Minél hosszabb a kép vízszintes oldala és minél rövidebb a függőleges oldala, annál alacsonyabb a kép.

Nagy felbontás

A formátumot figyelembe kell venni mind maguknál a megjelenítő eszközöknél (a tévékészülékek ma már 16 : 9-esek, a mobiltelefonok gyakran 18 : 9-es vagy 19,5 : 9-es formátummal rendelkeznek), mind pedig a tartalomnál, amelyet nézni szeretnénk. Gyakori jelenség, hogy vízszintes fekete sávokat láthatunk a képen, ha a médiaformátum keskenyebb, mint a TV-formátum. Ritkábban a TV függőleges fekete sávokat jelenít meg a kép oldalain. Ez a helyzet például akkor áll fenn, amikor a régebbi 4 : 3 TV-műsorokat nézzük a ma már elterjedt 16 : 9-es képernyőn.

Érdekességképpen nézzük meg a leggyakrabban használt formátumokat, amelyek a mozifilmektől erednek, és a mozifilmekkel együtt fejlődtek.

 • 1,33 : 1 – (más néven 4 : 3) a hagyományos televíziós képernyő formátuma.
 • 1,37 : 1 – a 35 mm széles filmszalag formátuma, amelyet a hangosfilm felfedezésétől 1953-ig használtak.
 • 1,466 : 1 – az IMAX technológiában használt formátum.
 • 1,66 : 1 – a Super 16 mm-es filmszalag formátuma.
 • 1,77 : 1 – vagy 16 : 9 - a ma legelterjedtebb televíziós formátum és a digitális műsorszórás szabványa.
 • 1,85 : 1 – egy másik formátum, amelyet az Egyesült Államokban a 35 mm-es filmekhez használnak, flat-nek nevezik.
 • 2,40 : 1 – egy szélesvásznú formátum, amely cinemascope néven vált ismertté.

Van még egy lényeges szám, amelyről szót kell ejtenünk, amikor a monitorok, kijelzők és televíziók paramétereinek összehasonlításáról van szó, ez pedig a képátló. Ez a képernyő bal alsó és jobb felső sarka közötti távolságot jelzi. Hüvelykben szókás megadni, és minél nagyobb a szám, annál nagyobb a kijelző területe. A növekvő képernyőfelbontás lehetővé teszi a képernyők megnagyobbítását is. Míg a 4K tévék korábban 65 vagy 75 hüvelyknél érték el a méretbeli felső határt, addig a 8K tévék már majdnem elérik a száz hüvelykes határt.

Kijelző felbontás vs. tartalom felbontás

Ezen a ponton még egy lényeges tényre rá kell mutatni: fontos megérteni a különbséget a kijelző (azaz a TV, monitor stb.) és a tartalom (azaz a film, amit meg akarunk nézni) felbontása között. Igazi 4K-t csak akkor kapunk, ha 4K videojelet fogadunk. Ebben az esetben a tévé egy pixele a videó egy pixelét jeleníti meg. Ha a kijelző nagyobb felbontású, mint a videojel, akkor felskálázza a képet. Ezzel szemben egy Full HD panelen a 4K tartalom minősége kárba vész.

i Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

A felbontás a kép minőségét befolyásoló paraméter. Különösen a nagyobb megjelenítési területek esetében fontos. A mobiltelefonok esetében a túl nagy felbontás csalóka lehet a vásárlók számára, mivel a gyakorlati haszna nem feltétlenül jelentős.

iPhone 14 256 GB kék - Mobiltelefon Ingyenes
szállítás boltjainkba
4,8 420×
iPhone 14 256 GB kék
Mobiltelefon - 6,1"-es OLED kijelző 2532 × 1170 felbontással, 256 GB belső tárhely, single + eSIM, Apple A15 Bionic processzor, kameramodul: 12Mpx (f/1,5) fő kamera + 12Mpx széles látószögű, 12Mpx felbontású előlapi kamera, GPS, NFC, LTE, 5G, Lightning port csatlakozó, IP68 vízálló, gyorstöltés 15W, vezeték nélküli töltés, megjelenés éve 2022, iOS operációs rendszer
342 390 Ft
Raktáron > 5 db
Termékkód: RI041c3
Nyomtatás
P-DC1-WEB05
30 év tapasztalat az e-kereskedelemben
3 millió megrendelés évente
a vásárlók 98% visszatérő
Több infó
Felhívunk és szakértői tanácsot adunk
06-1-701-1111
Kérdés a rendeléssel kapcsolatban
Kérdés a termék(ek)kel kapcsolatban
Kérjük, add meg a telefonszámodat:
Keress minket
Az Ön adatainak védelme fontos számunkra Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és a beleegyezéseddel weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadod a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési felületeken.
További információ Kevesebb információ