Kijelzőtechnológiák (ÖSSZEHASONLÍTÁS): LCD és OLED TV-k, kijelzők

Termékkatalógus

Cikk

Aktualizálva

Miben különböznek egymástól az LCD és az OLED kijelzők? És mi a különbség a TN és az IPS LCD TV között? Ezt és még sok mást is megtudhatsz ebből a cikkből, beleértve az egyes kijelzőtípusok előnyeit és hátrányait.

LCD kijelző

A belső konstrukció több rétegből áll, a pixelek maguk nem világítanak, csak továbbítani képesek a fényt, éppen ezért LED háttérvilágítással kell rendelkezniük. Az OLED kijelzőkkel összehasonlítva (amelyeknek nincs szükségük háttérvilágításra), nagyobb energiafogyasztás jellemzi őket, másfelől viszont az LCD kijelző gyártása jelentősen olcsóbb. Néhány változatuk és azok tulajdonságai közel állnak a prémium OLED-hez.

 • TN (Twisted-Nematic)
  Az egyik legrégebbi LCD-kijelző, amely még használatban van. A TN kijelzők olcsók, nagy fényerőt és gyors reakcióidőt biztosítanak. Hátrányuk a rosszabb látószög, amely során a kontraszt elveszik és a színek is torzulnak. Gyors reakcióidejüknek köszönhetően főleg játékosok körében népszerűek. A TN panelt olyan csúcsminőségű gamer monitoroknál is használják, amelyek maximális frissítési frekvenciája 240 Hz. Napjainkban viszont hiányosságaik és a konkurens panelek által nyújtott hasonló válaszidő miatt egyre inkább a háttérbe szorulnak.
 • IPS (In-Plane Switching)
  Kiváló minőség/ár arányt képviselnek. A legkorszerűbb IPS technológia drágább modellekben található meg. Valósághű színekkel büszkélkedő képernyőt és széles látószöget várhatsz el tőlük. A TN kijelzőkhöz képest az IPS modellek alacsonyabb kontrasztot és lassabb válaszidőt eredményeznek.
 • PLS (Plane-To-Line Switching)
  A Samsung 2010-ben vezette be az IPS közvetlen versenytársát. Viszonylag jobb fényerőt és látószöget kínál. Másik előnye az érintőképernyős kijelzőkhöz kapcsolódik, mivel érintéskor a szín nem változik meg, és nem hagy ujjlenyomatot a képernyőn. Ezek a technológiák olyannyira hasonlítanak, hogy az átlag felhasználó szinte nem is látja a különbséget.
 • VA (Vertical Alignment)
  Ennél a típusnál találkozhatunk MVA (Multi-domain vertical alignment) illetve a PVA (Patterned vertical alignment) technológiákkal. Az ilyen technológiák közötti különbség nem szembetűnő, de a PVA kissé jobb látószöget, kontrasztot és fekete színmegjelenítést kínál. Ezek a panelek valahol a TN és az IPS között helyezkednek el, és jobb látószöget kínálnak, mint a TN, de rosszabbat, mint az IPS. Azonban ezeket a paneleket nagyobb kontraszt és valósághűbb színek jellemzik, mint az IPS (ily formán a TN) paneleket. Árkategóriában a TN és az IPS között találjuk meg őket.
 • QLED (Quantum-dot Light-Emitting Diodes)
  Eredetileg a Samsung technológiája, amely a nagy teljesítményű OLED technológiával versenyez. Kvantumpontok (Quantum Dots) hozzáadásával javítja fel a régebbi LCD technológiát, így ellentétben az OLED háttérvilágítással, tökéletes fekete kontrasztarányt érhet el. A technológia arra törekszik, hogy felzárkózzon a legfeljebb 2000 nit (az OLED átlagosan 800 nit) fénysűrűséghez, így a színskála 100 %-át fedezni tudná.
Az LCD és az OLED közötti különbség

OLED kijelző

Prémium képalkotó technológia, ahol a fénykibocsátásért felelős elektrolumineszcens réteget szerves vegyület alkotja. Az LCD technológiától eltérően az OLED nem igényel háttérvilágítást (backlight), mivel a felhasznált szerves anyag fényt képes kibocsátani. Másrészt ha egy képpont használaton kívül van, egyáltalán nem bocsát ki fényt, tehát különösen nagy kontrasztot és kiváló feketét képes megjeleníteni. Az OLED kijelzők két alapvető kategóriába sorolhatók.

 • AMOLED (Active Matrix Organic Light Emitting Diode)
  Kijelző aktív mátrixszal. Széles körben használják a televíziók, mobiltelefonok és képernyők terén. Ez a legjobb képalkotó technológia jelenleg a piacon. Gyors reakcióidőt, széles látószöget, alacsony fogyasztást és élénk színeket biztosít. Az AMOLED kijelzők tökéletesen reprodukálják a fekete színt, amely nagyszerű kontrasztot eredményez. Hátránya a magasabb ár és a rövidebb élettartam - amely akár fél évvel is rövidebb, mint a LED kijelzőké.
 • PMOLED (Passive Matrix Organic Light Emitting Diode)
  Passzív mátrix kijelző. Az AMOLED-hez képest egyszerűbb felépítésű. Különösen a kisebb méretű kijelzőkhöz használható, statikus képek és szöveges információk megjelenítéséhez ideális.
i Kapcsolódó cikkeink:

Mindkét fent bemutatott technológiát gyakran használják a különböző márkájú televíziókban és számítógépes monitorokban. A QLED kijelző jelenleg egy modern trend, amelyet szintén a viszonylag drága UHD kijelzőkben használnak, azonban az OLED egyre nagyobb térhódításával ezek is egyre elérhetőbbek. A végső választás azonban csak a személyes preferenciáidtól függ. Ha fotószerkesztéshez van szükséged monitorra, akkor egy IPS kijelzővel jársz a legjobban, ha viszont nagy felületen tökéletes színeket és mély kontrasztot szeretnél, akkor egy modernebb QLED vagy OLED kijelző lesz a megfelelő választás.

Nyomtatás
P-DC1-WEB05
30 év tapasztalat az e-kereskedelemben
3 millió megrendelés évente
a vásárlók 98% visszatérő
Több infó
Felhívunk és szakértői tanácsot adunk
06-1-701-1111
Kérdés a rendeléssel kapcsolatban
Kérdés a termék(ek)kel kapcsolatban
Kérjük, add meg a telefonszámodat:
Keress minket
Az Ön adatainak védelme fontos számunkra Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és a beleegyezéseddel weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadod a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési felületeken.
További információ Kevesebb információ