ApF HU ApF HU

Mit jelent a képátló, azaz a kijelző átmérője?

Termékkatalógus

Cikk

Aktualizálva

A képátló a kijelző bal alsó és jobb felső sarka közötti távolság. A kijelző átlóját általában hüvelykben adják meg, 1" = 2,54 cm. Rövid cikkünkben többet is megtudhatsz a telefonok, tabletek és laptopok képátlójáról.

Mi a képátló?

Hüvelyk átváltása centiméterre

1 hüvelyk = 2,54 centiméter

Inches to cm Converter

A következő táblázat a leggyakoribb képátlók átváltását szemlélteti (hüvelykről centiméterre).

Képátló (hüvelyk) Képátló (cm)
4" 10,16 cm
5" 12,7 cm
6" 15,24 cm
7" 17,78 cm
8" 20,32 cm
9" 22,86 cm
10" 25,4 cm
11,6" 29,46 cm
12" 30,48 cm
13,3" 33,77 cm
14" 35,56 cm
15,6" 39,624 cm
17" 43,18 cm
17,3" 43,942 cm
19" 48,26 cm
22" 55,8 cm
30" 76,2 cm
40" 101,3 cm

Képernyőátmérő

Az okostelefonok képátlója

Napjainkban az okostelefonoknál az a trend, hogy folyamatosan növelik a kijelzőik méretét. Elmúltak azok az idők, amikor egysoros kijelzőket néztünk a telefonjainkon, így ma már találkozhatunk 4 colos (ilyen képátlóval rendelkezik például az iPhone SE 2022), 5 colos (ebbe a kategóriába tartozik péládul az iPhone 13 Mini), sőt 6,5 colos vagy annál nagyobb modellekkel is. Ide sorolható például az iPhone 14 Pro Max.

A kijelző mérete együtt jár magának a készüléknek a méretével, de ez egyesek számára hátrányt jelenthet. Egy 4 hüvelykes okostelefon egy kézzel is kezelhető, de egy nagyobb kijelző mindkét kéz használatát igényli. A nagyobb kijelző azonban nagyszerű az internetezéshez, játékhoz, videók és fényképek megtekintéséhez. Az 5 és 7 hüvelyk közötti kijelzővel rendelkező készülékeket néha phabletnek is nevezik, utalva a telefon és tablet közötti átmenetre.

A közeljövő zenéje az úgynevezett keret nélküli telefonok, vagyis a gyártók azon törekvése, hogy teljesen eltüntessék a telefonok kereteit, és így nagyobbá tegyék a kijelzőket anélkül, hogy maguk a készülékek mérete megnőne. A valódi bezel-less telefonok (vagyis azok, amelyek előlapja csak a kijelzőből áll, minden más elem nélkül, beleértve az úgynevezett notch-ot is, ahová a gyártók manapság az előlapi kamerát rejtik) még csak a prototípusok és koncepciók stádiumában vannak. Az azonban biztos, hogy van jövőjük. A nagyobb kijelzők utáni hajsza nyilvánvaló, és a felhasználók is azt szeretnék, ha telefonjaik kompaktak maradnának.

Ezt a trendet követik a dizájnerek is, akik a hajlítható telefonok tervezésén dolgoznak. Valami olyasmi ez, mint "egy kis zsebbe hajtogatott nagy kijelző". A hajlítható kijelzők is érdekes út előtt állnak, már több gyártó is piacra dobta az saját a hajlítható telefonjait, pl.: Samsung Galaxy Z Flip4, Motorola Razr 40 Ultra.

A tabletek képátlója

A tabletek korszaka 2010-ben kezdődött az iPad-del. A tabletek rajongói nagyra értékelik egyszerű használatukat és mobilitásukat. A 6"-7" méretű tabletek könnyűek, a 8" és 10" méretűek nagyszerű kompromisszumot jelentenek a mobilitás és a használhatóság között, a nagyméretű 12"-es tableteket pedig munkára tervezték.

A monitorok képátlója

A számítógépes monitorok méretére vonatkozóan egyértelmű a szabály: minél nagyobb, annál jobb. A nagy asztali monitor javítja a munka hatékonyságát, a játékok és a filmek pedig jobban néznek ki rajta. De a szem és a képernyő közötti távolság is számít. Míg a legelterjedtebb méret, a 24 hüvelykes egy pillantással lefedhető, addig 27 hüvelykes és annál nagyobb méretnél nem lehet elkerülni, hogy ne mozogjon a fejünk. Az ívelt képernyők részleges megoldást jelenthetnek.

A széles látószögű, azaz 16 : 9-es képarányú monitorok napjainkban elterjedt trendnek számítanak. Ezek elég praktikusak a mindennapi munkához, a grafikák és a multimédia megtekintéséhez. Azonban az úgynevezett ultraszéles monitorok is kezdenek teret nyerni. Ezek 21 : 9-es képarányúak. Érvelhetsz azzal, hogy két szélesvásznú monitor kombinálásával nagyobb munkaterületet kapsz. De az ultraszéles monitorok egyszerűen kellemesebb látványt nyújtanak. Pusztán azért, mert nincs középen választóvonal a monitorok kerete mentén, így semmi sem vonja el a figyelmedet. A gyártók az ilyen monitorok elhelyezésének problémáját (a szélek általában sokkal távolabb vannak a szemtől, mint a középpont) az ívelt monitorok gyártásával kezdték megoldani.

A laptopok képátlója

A laptop kijelzőjének átlós mérete az egyik alapvető paraméter laptop vásárlásakor. A leggyakoribb méret a 15,6".

  • 11,6" - azok számára, akik mindig úton vannak
  • 13,3" - utazáshoz és irodai munkához
  • 14" - utazáshoz és irodai munkához
  • 15,6" - irodai munkához, játszáshoz és multimédiához
  • 17,3" - irodai munkához, játszáshoz és multimédiához
i Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

A képátló - legyen szó telefonról, tabletről, laptopról vagy külső monitorról - az egyik legfontosabb paraméter. Az új készülék kiválasztásakor vedd figyelembe, hogy mire fogod használni, ennek megfelelően válaszd meg a képátlót. Ez minden alkatrészre igaz, de a kijelzőkre különösen.

Nyomtatás
P-DC1-WEB10
28 év tapasztalat az e-kereskedelemben
3 millió megrendelés évente
a vásárlók 98% visszatérő
Több infó
Felhívunk és szakértői tanácsot adunk
06-1-701-1111
Kérdés a rendeléssel kapcsolatban
Kérdés a termék(ek)kel kapcsolatban
Kérjük, add meg a telefonszámodat:
Keress minket
Az Ön adatainak védelme fontos számunkra Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és a beleegyezéseddel weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadod a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési felületeken.
További információ Kevesebb információ