Levé ucho Alza dny Pravé ucho Alza dny

A mobiltelefonok kijelzőjének felbontása

Termékkatalógus
Aktualizálva

A telefon kijelző felbontása olyan paraméter, amely a képernyőn megjelenő képpontok (pixelek) számát jelzi. Jellemzően olyan formátumban jelölik, mint pl. 1920 × 1080 px, és minél nagyobb a felbontás, annál finomabb a kijelző. A felbontást azonban mindig össze kell hasonlítani a kijelző átlójával - ha két azonos felbontású telefon van, akkor a kép minősége a kisebb kijelzőn jobb lesz, mivel több pixel esik a felületére. Melyek a szokásos felbontások ma? És mik a hátrányai a finom kijelzőnek?

A felbontás a mobiltelefonoknál is fontos

A mobiltelefonok kijelzőjének felbontása – TARTALOM

  1. Felbontás és átló: két összekapcsolódó paraméter
  2. A nagy felbontás nem feltétlenül plusz
  3. Melyek a legnépszerűbb mobiltelefon-kijelző felbontások?
  4. Fontos paraméter: a kijelző finomsága
  5. Apple specialitás: Retina

Felbontás és átló: két összekapcsolódó paraméter

A nagy felbontás finom kijelzőt jelent, de a felbontást mindig össze kell vetni a kijelző átlójával. Ha két azonos felbontású telefonod van, akkor a kép minősége a kisebb kijelzőn lesz jobb, mivel több pixel esik a felületére. Bár a mobiltelefonok viszonylag kicsi kijelző-panellel rendelkeznek, a mobiltelefon-gyártók fokozatosan növelik a kijelzőik felbontását, és ez számukra gyakran az egyik értékesítési lehetőség. A mobiltelefonok olyan multimédiás eszközökké váltak, amelyeket filmek és sorozatok lejátszására is használnak, és itt a nagy felbontás kívánatos.

A nagy felbontás nem feltétlenül plusz

A mobiltelefon-gyártók gyakran abban versenyeznek, hogy milyen nagy felbontást kínálnak nekünk, a felhasználóknak. Azt állítják, hogy csak így lehet a legtöbbet kihozni a videók és képek megtekintéséből. A lehető legnagyobb felbontásra való törekvés azonban nem mindig felhasználóbarát. Például a 4K felbontás felesleges, mert egy apró kijelzőn (ellentétben a televízióval vagy a monitorokkal) ez nem nyújt semmi extra funkciót a többi felbontási értékhez képest.

Sony Xperia XZ Premium

A Full HD és a magasabb variánsok közötti különbség, legalábbis a látvány szempontjából, nem túl felismerhető. A gyártók ezt használják, és QHD-vel rendelkező telefont adnak el, amely azonban Full HD-ban is megjeleníthető. Ennek oka, hogy a nagyobb felbontás hátránya az akkumulátor-fogyasztás növelése. A telefonokban olyan funkcióval találkozhatunk, amely lehetővé teszi, hogy átváltson az alacsonyabb és kevésbé energiaigényes felbontásra.

Melyek a legnépszerűbb mobiltelefon-kijelző felbontások?

A mobiltelefon-kijelzők felbontása általában bizonyos, nagyon hasonló kategóriákba tartozik. Az alábbi oszlopdiagram a piacon leggyakrabban használt mobiltelefon-felbontások ábrázolását mutatja 2019-ben, ahogy a DeviceAtlas webhely összehasonlította őket.

Nagy felbontások

A következő táblázatban összehasonlíthatod számos népszerű okostelefon-modell felbontását is a különféle árkategóriákból.

Modell Felbontás
Samsung Galaxy S20 3200 × 1440 px
iPhone 11 Pro 2436 × 1125 px
iPhone 11 1792 × 828 px
Xiaomi Mi Note 10 Pro 2340 × 1080 px
Samsung Galaxy S10 3440 × 1440 px
Honor 20 Pro 2340 × 1080 px
LG V40 ThinQ 3120 × 1440 px
Huawei P30 2340 × 1080 px
Samsung Galaxy A70 2040 × 1080 px
Huawei P30 Lite 2312 × 1080 px
Xiaomi Redmi Note 8T Pro
2340 × 1080 px
Samsung Galaxy A20e 1560 × 720 px
iA screensiz.es weboldalon rendszeresen kibővített adatbázist találhatsz a mobileszközök képernyőinek felbontásairól és méreteiről.

Fontos paraméter: a kijelző finomsága

A telefonok felbontásával szorosan összefügg egy másik paraméter: a finomság. Ez az érték azt jelzi, hogy a telefon hány pontot képes megjeleníteni egy négyzetcentiméteren. Nagyon gyakran DPI egységekben (dots / inch, ami a sajtó és a nyomtatás területéről vett egység) van megadva, illetőleg PPI-ben (pont / hüvelyk).

Az adatok alapvetően megmutatják, hogy a kijelzőn megjelenített objektumok szélei mennyire lesznek simák, egyszerűen fogalmazva, mennyire lesznek "szaggatottak" az ívelt vonalak és mennyire lesz látható a pontrács. A legkisebb felhasználóbarát érték 250 ppi, 300 ppi-nél nagyon koncentráltnak kell lennie ahhoz, hogy szabad szemmel felismerje a pixeleket. A 400 ppi körüli és magasabb értékeknél az egyes pixelek gyakorlatilag már nem különböztethetők meg.

Nagy felbontások

Általában minél nagyobb a képernyő felbontása, annál finomabb a kép. Ez az arány azonban csak akkor érvényes, ha az összehasonlított képernyők átlója azonos.

Apple specialitás: Retina

Az Apple érdekes megoldással állt elő Retina kijelzőjével, amelyet iPhone-ok,  iPad-ek, valamint Mac és MacBook számítógépek használnak. A Retina kijelző paraméterei nincsenek egyértelműen megadva, de a méret, az eszköz típusa és a megtekintési távolság függvényében különböznek. A kisebb látótávolságú kijelzőknél nagyobb a pontsűrűség, a nagyobb látótávolságú kijelzőknél a ppi kisebb. A gyakorlatban a Retinára való áttérés az elődeihez képest azt jelenti, hogy a pixeleket mindkét irányban megduplázták, azaz a felbontás négyszeresét érték el. Ez a változás élesebb képet eredményez, azonos fizikai dimenziókkal.

i Ez is érdekelhet
Nyomtatás
P-DC1-WEB12
28 év tapasztalat az e-kereskedelemben
3 millió megrendelés évente
a vásárlók 98% visszatérő
Több infó
Felhívunk és szakértői tanácsot adunk
06-1-701-1111
Kérdés a rendeléssel kapcsolatban
Kérdés a termék(ek)kel kapcsolatban
Kérjük, add meg a telefonszámodat:
Keress minket
Az Ön adatainak védelme fontos számunkra Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és a beleegyezéseddel weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadod a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési felületeken.
További információ Kevesebb információ