Pentax Ricoh Theta V (ÁTTEKINTÉS)

Termékkatalógus
Pentax Ricoh Theta V (ÁTTEKINTÉS)
Frissítve

A 360°-os, vagy virtuális néven is ismert szférikus fényképezőgépek többé nem számítanak újdonságnak, mára a különféle – különlegesebb és hagyományos – készülékeket gyártó cégek számos modellje özönlötte el a piacot. Ám a Ricoh Theta V még mindig, szó szerint többféle szempontból is kiemelkedőnek számít. Először is, valószínűleg ez volt kategóriájában az első olyan fényképezőgép, amely betört a piacra. Ugyanakkor szintén a Theta volt az első, nyilvánosság számára is elérhető, a Google Street View által hivatalosnak minősített 360°-os eszköz. A később érkező Youtube 360°-os video-támogatása pedig csak tovább növelte a készülék hihetetlen funkcionalitását.

RICOH THETA V – ergonomikus, kicsi és könnyen kezelhető fényképezőgép

A Ricoh Theta V a fényképezőgépek szériájának ötödik generációja (talán még emlékszel elődjére, a Ricoh Theta SC-re). Ennek ellenére a design semmit sem változott az első generáció óta, így az összes Theta modell – a színüket leszámítva – hajszálpontosan ugyanúgy néz ki. Személy szerint ezt nem tartom annyira kétségbeejtőnek, tekintve, hogy egy rendkívül kifinomult és praktikus kivitelezésről van szó, amely nem is ad okot a változtatásra. A gyártó sem véletlenül nyert el egy sor rangos, nemzetközi designer díjat. A siker jogos – mind a design, mind az ergonómia rendkívül jól átgondolt.

A leglényegesebb pont azonban, hogy a készülék leheletvékony objektívjei nagyon közel helyezkednek el egymáshoz, ami rendkívül fontos a képek tökéletes összeolvasztása szempontjából. A legtöbb versenytárs vastagabb szerkezete nagyobb holtszöget eredményez, ami a gyengébb képösszetételben tükröződik vissza, s leginkább a közeli tárgyak fotózásakor vehető észre. Ezt a Theta – és egyetlen fényképezőgép – sem tudja kiküszöbölni, ám esetében a probléma sokkal kisebb mértékben érzékelhető.

RICOH THETA V - recenze testRICOH THETA V - recenze testRICOH THETA V - recenze test
A Theta designja, ergonómiája és felépítése semmit sem változott az egyes generációk alatt, mégis tökéletes 360°-os felvételkészítést tesz lehetővé.

A készülék kifejezetten a tenyeredbe készült – kicsi, könnyű, egyszerűen kezelhető, és minimális vezérlőelemmel lett ellátva. A gyártó állítása szerint a fényképezőgép külseje kompozitból készült, de nehéz megmondani, hogy mit is takar ez valójában. Teljesen biztos, hogy nem fém, amit persze nem is várt el senki, és nem is igazán lényeges. A készüléken mindössze négy gomb található – az exponáló gomb, a bekapcsoló gomb, a vezeték nélküli kapcsoló, és az a gomb, amely a képkészítés, és a videofelvétel közötti váltakoztatást teszi lehetővé. Az összes többi funkció egy erre dedikált mobiltelefonos applikáción keresztül alkalmazható, amely Andorid-ot, és iOS-t futtató készülékekkel kompatibilis. Az alkalmazással kapcsolatos további információért és a letölthető linkekért látogass el a gyártó oldalára: Ricoh Theta S

i A virtuális túrák, vagy közismertebb nevükön a 360 fokos képek ma már viszonylag modernnek számítanak, és sokféleképpen elkészíthetőek. Alapvetően bármelyik géppel alkothatsz ilyet, ha megfelelő mennyiségű képet készítesz, majd egy speciális programban összeszerkeszted őket. Mobiltelefon, és a megfelelő alkalmazás segítségével ugyancsak készíthetsz 360°-os képeket. Ám ezek az opciók vagy meglehetősen munkaigényesek (a képek összeszerkesztése, azaz a panorámakép készítése sok munkát és időt igényel), vagy a végeredmény messze nem lesz tökéletes (mobilos alkalmazás), vagy mindkettő. Nem beszélve arról, hogy ez csak állóképek esetében használható, ha akárcsak egy kicsit is bemozdul valamelyik tárgy a képeden, akkor akár el is felejtheted ezen képek 360 fokos összeszerkesztését. Szóval, ha jó minőségű virtuális túrát szeretnél készíteni mindössze egyetlen gombnyomással, akkor az erre dedikált készülék az egyedüli igazi megoldás.

Az igazi, minden oldalról történő 360 fokos képfelvétel érdekében a fényképezőgép két körkörös halszemoptikával lett felszerelve. Ahogy már fentebb is írtam, a Ricoh Theta remek ergonómiával rendelkezik, de az objektívekkel nagyon óvatosnak kell lenni, a készüléket ugyanis gyakorlatilag nem lehet stabilan elhelyezni. Álló helyzetben kiválóan használható, de vigyázz, nehogy véletlenül eldőljön vagy elcsússzon, különben az egyik objektív fogja bánni (az objektívekben lévő üvegek miatt a súlypont magasan van). 

Ha az oldalára akarod fektetni, akkor vagy az egyik lencsével kell megtámasztanod, vagy pedig a vékony oldalszélre kel helyezned, de ekkor a felborulás és az összekarcolódás esélye ugyancsak fennáll. Ám ez a probléma könnyedén kiküszöbölhető, ha az eszközt mindössze a használat idejére veszed elő a mellékelt, puha tokból. Bár ez néha kényelmetlen lehet, én mégsem negatívumként, hanem inkább olyan tulajdonságként tekintek rá, amely a legtöbb érzékeny elektronikai eszközre jellemző, és könnyedén megszokható.

A RICOH THETA V praktikus alkalmazása

A Ricoh Theta V egyszerű elven működik – két teljesen megegyező fényképezőgép egy készülékben, saját objektívvel és érzékelővel. Mindkét kamera valamivel 180° feletti látószögben készít felvételt, majd a Theta V egyetlen képpé olvasztja össze azokat, ezáltal 360°-ban mindent, és minden irányból képes rögzíteni. Az 1.3 mm-es (4 mm-es ekvivalens) lencse fókusztávolsága annyira rövid, a mélységélesség pedig annyira nagy, hogy a kamera nem is fókuszál, mert egyszerűen nincs rá szükség. Az objektívek magas fényereje ellenére minden tökéletesen éles marad, függetlenül attól, hogy a tárgy 10 cm-re, vagy pedig végtelenül messze található.

Gyertyafénnyel megvilágított templom Štěchovicében. #theta360 - Szférikus kép - RICOH THETA

A rekesznyílás és a fényerő az autofókusz funkcióhoz hasonlóan működik. Mindkét objektív nagyszerű f/2 fókusztávolsággal rendelkezik, amely fixen beállított, tehát nem változik. A CMOS érzékelők ugyanolyan felbontással bírnak, mint a korábbi Ricoh Theta S és Ricoh Theta SC modellek, például 2x 12 Mpx, ám a Theta szenzorjai újabbak, és valószínűleg fejlettebbek is. A végeredmény egy körülbelül 14.5 Mpx-es, azaz 5376 x 2688 pixeles képben ölt formát. A képek egy 19 GB-os (ez több, mint kétszerese a korábbi 8 GB-os verziónak) belső memóriában tárolódnak, de sajnos csakis JPG formátumban. Sok felhasználó igényelte már korábban is a RAW formátumot, de ez a funkció azóta sem került pótlásra.

A fényképezőgép főleg vezeték nélkül, mobiltelefonos applikáción keresztül irányítható, amelyet ráadásképp a gyártó meglehetősen gyakran frissít és fejleszt – sokkal gyakrabban, mint a hagyományos készülékek firmware frissítéseit. A Theta V továbbá okostelefon segítségével helyadatokat gyűjt, amelyet aztán Exif adatként tárol el. A kommunikáció Bluetooth-on (távirányító, beállítások, megosztás) vagy WiFi-n keresztül jön létre, amely az élőképet, és a fényképátvitelt is lehetővé teszi.

Žďáreci templom #theta360 - Szférikus kép - RICOH THETA

A fókusz és a rekesznyílás beállításainak hiánya révén a Theta kezelése rendkívül egyszerű, a felvételkészítésre pedig négy üzemmód áll rendelkezésre – teljesen automata, időprioritási, ISO érzékenység-prioritási, és teljesen manuális mód. Ezeket a módokat a hagyományos készülékekből ismert általános funkciók egészítik ki, mint például a fehéregyensúly, az expozíció kompenzáció, az önkioldó, stb. Az ISO érzékenységi tartomány 64 – 6400 között állítható be, a teljes zársebesség tartománya pedig 1/25,000-től 60 másodpercig terjed. A készülékben emellett egy, akár 4K felbontást (H264/H265) is lehetővé tévő, 360°-os videofelvétel opció is helyet kapott, beleértve a beépített mikrofon által rögzíthető térbeli hangzást, valamint a time-lapse funkciót.

A RICOH THETA V fő technikai jellemzői 

ParaméterekRICOH THETA V
Érzékelő típusa2x CMOS 1/2.3" (6,17 × 4,55 mm)
Képfelbontás14,5 Mpx, 5376 × 2688 px
Objektívek2× 4 mm f/2 (2× 190°)
StabilizációNincs
Képfeldolgozó processzorSnapdragon 625
ISO érzékenységi tartományISO 64 – 6400
Zársebesség tartomány1/25 000 – 60 s
AutofókuszNincs (10 cm-ről is éles képet készít)
Sorozatfelvételi sebességTime-lapse felvétel
LCD monitorNincs (okoseszközön keresztül igen)
ÉlőképNincs (okoseszközön keresztül igen)
Video4K (3840 × 2160 / 30p) / H264 + H265
Vezeték nélküli kapcsolatWiFi, Bluetooth
MemóriakártyaNincs, 19 GB belső memória
Készülék anyagaKompozit
Méretek45 × 131 × 23 mm
Tömeg121 g

RICOH THETA V – kreativitásra tervezve

Tapasztalataim alapján a fényképezőgép WiFi kapcsolattal teljesít a legjobban, amely ugyan jobban leszívja az akkumulátort, mint a Bluetooth, de az élőkép és a fényképek azonnali, telefonra történő átküldése miatt nagyon is megéri. A szabályozás és a képek átvitele zökkenőmentesen és gyorsan zajlik, bár igaz, ami igaz, a WiFi jeltartomány lehetne nagyobb is – sokszor akár több tíz méterről is működik, de amint valamilyen akadály kerül a telefon és a fényképező közé, a jel erőteljesen lecsökken. 

Az elérhető módok közül az ISO prioritás vált be a legjobban, különösen az álló tárgyakról készült fotók esetében. Az érzékenységet a maximális képminőség érdekében alacsonyra állítottam, a megfelelő zársebesség kiszámítását pedig a gépre hagytam. Az objektívek magas fényerejének köszönhetően az expozíciós idő a legtöbb esetben – még alacsony ISO érzékenység esetén is – elfogadható. Néha előfordul, hogy túl sok a fény, ezért a gyártó a legújabb Ricoh Theta modellt extra alacsony ISO 64 érzékenységgel, valamint a leggyorsabb, mindössze 1/25,000 másodperces zársebességgel látta el, amely minden kétséget kizáróan jól fog jönni a fényben úszó nyári napokon.

RICOH THETA V - recenze testRICOH THETA V - recenze testRICOH THETA V - recenze test RICOH THETA V - recenze testRICOH THETA V - recenze testRICOH THETA V - recenze test
A RICOH THETA V esetében a kreativitás nem ismer határokat. A fotóidat ráadásul akár a mobiltelefonodon is szerkesztheted.

A fényképezés gyakorlata a Ricoh Theta V-tel eltér a megszokott, kompakt készülékekétől. Némi időbe telik, mire az összes titokzatos részletet megismered és elsajátítod, de nem rakétatudományról van szó, a gép számos újdonsága pedig bizonyára izgalomba hozza majd a lelkes, kreatív fotósokat. Csak egy példa: ha bármiről is úgy készítesz képet, hogy a készüléket a kezedben tartod, akkor Te is mindig a kép része leszel. 😊 Ha nem szeretnéd, hogy a fényképezőgép minden egyes fotóval halhatatlanná tegye elbűvölő énedet, akkor el kell helyezned az eszközt valahol, vagy használhatod a tripod + okostelefonnal, vagy önkioldóval vezérelt távirányító kombinációt. Sajnos az állvány általában így is látható marad. 😊

A fényképezőgép elhelyezésének problémáit kreatívan, különféle módokon is megoldhatod – például ráköthetsz egy zsinórt, amellyel bárhová felakaszthatod. Én személy szerint a horgászdamilt ajánlanám, mivel az gyakorlatilag láthatatlan, de legalábbis szerkesztéssel egyszerűen eltüntethető a képről. Ráadásul az sem probléma, ha a készüléket fejjel lefelé akasztod fel, ugyanis a Theta V helyzetérzékelő giroszkóppal is fel lett szerelve. Ugyanakkor remek eredményeket érhetsz el a megfelelően kiválasztott szelfibottal, amelynek segítségével még jobb képkészítési helyzetbe állíthatod az eszközt, vagy akár magadat is lefotózhatod egy kicsit nagyobb távolságból.

A Theta különlegessége, hogy nem csak beépített memóriával rendelkezik, hanem klasszikus microUSB csatlakozón keresztül tölthető akkumulátorral is, amely rendkívüli módon leegyszerűsíti a helyzetet, hiszen így a töltéshez akár hagyományos mobiltelefon, vagy power bank töltőt is használhatsz. A gyártó szerint az akkumulátor élettartama körülbelül 300 kép készítésére, vagy 80 percnyi videofelvételre elegendő, de ezeket a számokat nem árt némi fenntartással kezelni, a kapacitás ugyanis - ahogy az elektronikai cikkek esetében általában - nagymértékben függ a használat módjától. A Rihoc Theta azonban nem egy olyan készülék, amellyel képek százait akarod majd elkészíteni egy hétvége alatt, ezért nem kell aggódnod a normál üzemmódban történő használata során. A funkciók közül egyedül a time-lapse szív le több energiát. Az akkumulátor aktuális töltöttségi szintjét a hagyományos kamerákhoz hasonlóan mobiltelefonos applikáción keresztül követheted figyelemmel.

A számítógépeden a fotóid szerkesztéséhez bármilyen grafikai szerkesztő programot használhatsz, de sajnos, csakis JPG formátumban dolgozhatsz. A virtuális túraként megszerkesztett képeidet egy speciális programban tekintheted meg, amely egyúttal a fényképezőgép firmware frissítését, illetve a képek webes galériában történő megosztását is lehetővé teszi, és egyéb praktikus funkciókkal is bír. A galériában HTML kódot generálhatsz, így a 360 fokos képekkel akár a saját honlapodat is feldobhatod.

Ha szeretnéd letölteni a szoftvert és a galériát, látogass el a következő weboldalra: Ricoh Theta

Még a víz alatt is készíthetsz 360°-os képeket

Minden kiváló kamera szintén kiváló kiegészítőket igényel, és ez a Theta V esetében sincs másképp. Már említettem a mindenekfelett álló okostelefonos alkalmazást, amely a készülék kezeléséhez szükséges, de ez még nem minden! Más mobiltelefonos applikációk is rendelkezésre állnak, mint például a THETA+ és a THETA Video, amelyekben feldolgozhatod és szerkesztheted a képeket, vagy akár az előre beállított eszközöket is használhatod az úgynevezett „Miniatűr Bolygó” hatás létrehozása érdekében.

Nagyon egyszerű a dolgod – nyisd meg a fotót a THETA +-ban, ahol egy különleges funkció segítségével könnyedén létrehozhatod a miniatűr bolygódat. Ezt nyisd meg a képszerkesztődben, végezd el a szokásos szerkesztéseket, majd nyomtasd ki. Muszáj kiemelnem, hogy a THETA + egy igazán nagyszerű alkalmazás, de ez még csak a jéghegy csúcsa, ugyanis a Google Play-en számos olyan applikációval találkozhatsz, amelyek tovább bővítik a Ricoh Theta V fényképezőgép funkcióit és lehetőségeit.

RICOH THETA V - recenze testRICOH THETA V - recenze testRICOH THETA V - recenze test
Egy speciális tok segítségével a víz alatt is készíthetsz 360°-os képeket.

Nem kevésbé érdekes az a funkció sem, amely vezeték nélkül, közvetlenül a televízióra továbbítja, vagy az Interneten élő videóként streameli a fényképezőgépen található képeket. Ennek talán az egyetlen hátránya, hogy az alkalmazás és a honlap nem magyar nyelvű. A gyártó legutóbbi nyilatkozata szerint azonban már dolgoznak az ügyön, és 2018-ban talán már magyar nyelvű Ricoh Theta V felülettel találkozhatunk az applikációban és a honlapon egyaránt. Magyar nyelvűek vagy sem, ezek a felületek rendkívül intuitívak és felhasználóbarátak, és a nyelv egyébként sem olyan fontos, mint maga a fényképezőgép.

A készülékhez járó alaptartozékok közül a szokványos, mégis rendkívül praktikus tok tetszik a legjobban. Meglehetően erős, mégis puha, ezáltal megbízhatóan óvja a fényképezőgépet a zsebedben, vagy a fotós hátizsákodban. De ha biztosra szeretnél menni, ahogy például én is tettem a nagyobb kihívást jelentő kültéri tevékenységet során, akkor ajánlom egy kemény szemüvegtok beszerzését – bármelyik optikus tud ajánlani olyan puha bélésű tokot, amelyikbe a Theta V tökéletesen illeszkedik.

RICOH THETA V - recenze testRICOH THETA V - recenze testRICOH THETA V - recenze test
A magas minőségű térbeli hangfelvétel érdekében érdemes beszerezni a kiegészítő mikrofont, amely nem fog látszódni a képeken.

Az új, 30 méteres vízmélységig tervezett Ricoh TW-1 víz alatti tok szintén a Theta V érdekes és praktikus kiegészítője. Az extra magas minőségű térbeli hangfelvételt lehetővé tévő mikrofon is említést érdemel, amelyet úgy terveztek meg, hogy a Theta aljára illeszkedjen, anélkül, hogy belelógna a képbe. A további, eredeti és más gyártók által előállított kiegészítők könnyedén megtalálhatóak a boltokban, vagy a gyártók honlapján.

A RICOH THETA V végső értékelése

A Theta ötödik generációja - a 360 fokos Ricoh Theta V – egy kicsit előrébb mozdítja a minőséget. A korábbi modellekhez viszonyítva az új chipnek és képfeldolgozó processzornak köszönhetően a képek minősége minden szempontból javult, gondoljunk csak a nyomtatásra, a mobiltelefonnal való gyorsabb kommunikációra és adatátvitelre, a jelentősen nagyobb kapacitású belső memóriára, a 4K videókra, a TV-n történő lejátszás lehetőségére, a streamingre és az online 4K videókra, a négycsatornás térbeli hangzásra, vagy az új kiegészítőkre.

Ami a hátrányokat illeti, (az igények ellenére) még mindig hiányzik a RAW formátum, emellett a társalkalmazások nem magyar nyelvűek. Másrészről, mindezen fenntartások ellenére maga a fényképezőgép, valamint a hozzá tartozó alkalmazások infrastruktúrája, a webes galériák, a kiegészítők, stb., mind a csúcskategóriába tartoznak. Végül, de nem utolsó sorban, fontos kiemelni a rendkívül okosan átgondolt designt, amely meghatározó szerepet játszik a holtszög minimalizálásában. Igaz, hogy a gyártó rendesen meg is fizette ezt a minőséget, ezért a Ricoh Theta V ára viszonylag magas, jelenleg (2018. január) is több, mint 136 ezer Ft-ra rúg.

i Az előző modell, a Ricoh Theta SC körülbelül fele annyiért hasonló kiegészítőket és képminőséget kínál, 4K video-támogatás nélkül, és kevesebb memória kapacitással.

De ha komolyan gondolkodsz a 360 fokos képkészítésen, akkor a Ricoh Theta az egyértelmű választás, illetve én személy szerint úgy gondolom, hogy ez a típus hosszú ideje már nem csak a kísérleti és kreatív játékokhoz, de a nagyobb igényeket támasztó használathoz, és professzionális munkához is alkalmazható.

Mintaképek teljes felbontásban

A RICOH THETA V fő előnyei és hátrányai

 Értékelés 92 % Alza.hu
Fő paraméterek: Szerkezet
97 %
Képminőség
95 %
Ár / érték arány
85 %

Előnyök

 • Kitűnő design (a képminőségre is hatással van)
 • Kiemelkedő kép- és videominőség
 • Távirányítás okostelefonon keresztül
 • Funkciók széles választéka
 • Nagyszerű támogatás és infrastruktúra
 • Google Street View támogatás
 • Kicsi, könnyű és egyszerűen tárolható
 • Mókás kiegészítők

Hátrányok

 • Magas ár
 • RAW formátum hiánya
 • Magyar nyelv hiánya (hamarosan)
 • Használat során fokozott óvatosságot igényel
Michal Kupsa

Michal Kupsa 1970-ben született Brnoban. Fotós pályafutása 15 éves korában kezdődött, amihez 3 évvel később újságírói tevékenység is párosult. Számos rangos cseh, és külföldi médiával működött együtt, beleértve a Cseh Televíziót, a Cseh Rádiót, a National Geographic-ot, a Kongresszusi Könyvtárat (Amerikai Egyesült Államok nemzetközi könyvtára), az iDNES-t, a People in Need-et (Člověk v tísni), illetve a legtöbb cseh fotó magazint. Munkája során főleg utazási cikkekkel, fényképészeti áttekintésekkel, és fotós tanfolyamokkal foglalkozik.

Nyomtatás
P-DC1-WEB20
30 év tapasztalat az e-kereskedelemben
3 millió megrendelés évente
a vásárlók 98% visszatérő
Több infó
Felhívunk és szakértői tanácsot adunk
06-1-701-1111
Kérdés a rendeléssel kapcsolatban
Kérdés a termék(ek)kel kapcsolatban
Kérjük, add meg a telefonszámodat:
Keress minket
Az Ön adatainak védelme fontos számunkra Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és a beleegyezéseddel weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadod a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési felületeken.
További információ Kevesebb információ