Akvizice ApF HU Akvizice ApF HU

Főzünk, sütünk, szárítunk és befőzünk a sütőben

Termékkatalógus

Cikk

Frissítve 2021. augusztus 23.

A mai légkeveréses sütők számos modern funkciót és programokat kínálnak, így nem csak simán főzésre és sütésre alkalmas multifunkcionális eszközzé válnak a háztartásokban. Ezért minden ügyes és kevésbé tapasztalt konyhaművész számára tippeket és recepteket mutatunk be a légkeveréses sütőkhöz, amelyben a klasszikus rántott hús sütése mellett a légkeveréses sütőben való szárítással is foglalkozunk, és megnyitjuk a sütőben való befőzés témáját is. Ha tehát érdekel, hogyan kell sütőben csirkét sütni, hogyan kell rizst sütőben főzni, hogyan kell gombát szárítani a sütőben, vagy például hogyan lehet gyümölcsöt, zöldséget és húst befőzni a sütőben, akkor mindenképp olvasd tovább cikkünket.

Légkeveréses sütő receptek

Főzünk, sütünk, szárítünk és befőzünk a sütőben - TARTALOM

  1. Főzés és sütés a sütőben
  2. Tippek a sütőben való főzéshez és sütéshez
  3. Szárítás hőlégkeveréses sütőben
  4. Tippek a sütőben való szárításhoz
  5. Befőzés a sütőben
  6. Tippek a sütőben való befőzéshez

Főzés és sütés a sütőben

A többfunkciós hőlégkeveréses sütők többféle főzési módot tesznek lehetővé, és egyúttal időtálló funkciókkal és intelligens programokkal egyaránt rendelkeznek. Így mindig optimálisan kiválaszthatod vagy kombinálhatod a funkciókat a legjobb eredmény elérése érdekében, és az ételeidet nemcsak egyedi ízükkel, hanem vizuálisan is valóban kiemelkedővé varázsolhatod. Kipróbálhatod például a főzést vagy sütést hozzáadott gőzzel az omlósság és szaftosság érdekében, a gyorsabb és teljesebb sütés elérése érdekében a mikrohullámokkal kombinált főzést vagy sütést, vagy kipróbálhatod akár az előre beállított receptek egyikét, és azután csak elég megvárnod, hogy a sütő maga gondoskodjon a folyamatról.

Főzés és sütés gőzsütőben

Egyes sütőkben gőzzel való főzés vagy gőzzel való sütés is lehetséges. Ez az egyik legegészségesebb módja az ételkészítésnek. A gőzzel való főzés és sütés a 100 °C alatti hőmérsékletű, nyomás nélküli gőz elvén alapul, és az ételt nem kell különösebben fűszerezni sem. A gőzsütőben való főzés vagy sütés számos vitamint, ásványi anyagot és nyomelemet képes megőrizni az élelmiszerekben, és az elkészített étel színe és mindenekelőtt íze az adott ételfajtára jellemző marad. Az ízlelőbimbók kielégítése mellett a végeredmény a szemnek is garantáltan tetszeni fog. A gőzzel való főzés nemcsak húsok és zöldségek, hanem hüvelyesek, rizs és burgonya esetében is bátran alkalmazható.

Légkeveréses sütő receptek
A gőzsütőben való sütést és főzést különösen azok fogják értékelni, akik elkötelezett hívei az egészséges életmódnak.

A gőz a legtöbb multifunkciós sütőben kombinálható a hagyományos forró levegővel, így nemcsak főzésre, hanem gőzölésre is bátran használható. Ha tehát épp a kedvenc pitédet készülsz megsütni, kezdetben kombinálhatod a forró levegőt a gőzzel, ami csak fokozza az édes tészta ropogósságát és lágyságát, majd a sütési folyamat végén kapcsold ki a gőz funkciót, és csak forró levegővel fejezd be az étel elkészítését, így gyönyörűen ropogós lesz a tészta héja.


Tippek a sütőben való főzéshez és sütéshez

Érdekelnek a légkeveréses sütőhöz való receptek? Kiválasztottuk a legkeresettebbeket, és hasznos tippeket adunk a légkeveréses sütőben való főzéshez és sütéshez egyaránt.

Rántott hús légkeveréses sütőben

Menet:

Klopfoljuk ki a húst és panírozzuk be, ahogyan azt már a megszokott módon ismerjük. Helyezd a bepanírozott húsokat a sütőpapírral kibélelt tepsire vagy sütőedénybe. Állítsd a sütőt 210 °C-ra, és amikor a sütő felforrósodott, helyezd be a bepanírozott filéket a sütőbe. A sütési idő a hús fajtájától függően 20-30 perc között változik. Az ilyen módon, a forró légkeveréses sütőben elkészített rántott hús egészségesebb és könnyebb választás, mint a klasszikus serpenyőben sütött verzió, ráadásul szaftosságukkal és a ropogós, átsült panírral a felületükön is szintén jeleskednek.

Hasábburgonya légkeveréses sütőben készítve

Menet:

Készíthetsz légkeveréses sütőben hasábburgonyát is fagyasztott, félkész termékekből, vagy akár kipróbálhatod a házilag készített hasábburgonyát is - szintén légkeveréses sütőben. Az elkészítés nagyon egyszerű, csak vágd a nyers, hámozott burgonyát nagyjából egyforma vastagságúra, öblítsd le, szárítsd meg és terítsd ki sütőpapírra. Javasoljuk, hogy a sütőt melegítsd elő 180 °C-ra, és süsd benne a hasábburgonyát körülbelül 30-40 percig, ez idő alatt többször megforgatva. Ízlés szerint sózhatod és fűszerezheted, és ha a sült krumplihoz ízletes mártást készítesz, akkor máris egy remek tipped lesz egy finom vacsorához vagy egy baráti összejövetelhez.

Csirke készítése légkeveréses sütőben

Menet:

Ha kíváncsi vagy hogyan grillezhetsz csirkét a sütőben, próbáld ki a jól bevált és nagyon egyszerű eljárást, amelyhez egy speciális, elektromos sütőkhöz való grillrácsra lesz szükséged. Egyszerűen helyezd a megmosott és besózott csirkét a legalsó rácsra, és az előmelegített sütőben süsd körülbelül 1,5 órán át. Folyamatosan adagolj vizet a sütőedénybe, miközben a csirkét szintén ezzel kenegeted, körülbelül 15-20 percenként. 30 perccel a sütés vége előtt kend meg a csirkét olvasztott, csak fűszerekkel összekevert vajjal. A lédús hús finom íze az aranyszínű, ropogós bőrével garantáltan elvarázsol mindenkit!

hogyan kell grillezni a sütőben
Hogyan kell sütni a csirkét a sütőben úgy, hogy belül szaftos legyen, a felszínen pedig aranybarna, ropogós kérget kapjon? A légkeveréses sütőkhöz ajánlott receptek alapján megtudhatod, hogyan is kell helyesen elkészíteni.

Hogyan főzzük a rizst a sütőben

Menet:

A légkeveréses sütőkhöz készült receptek a rizs sütőben való főzésére vonatkozó utasításokat is tartalmaznak. Hagyd, hogy a leöblített és lecsöpögtetett rizs a pirított hagymával együtt a fazékban kb. 2 percig enyhén piruljon. Ezután önts rá forró vizet, fedd le, és 200 °C-os sütőben kb. 20 percig hagyd párolni. A rizst nem kell megkeverni vagy felöntögetni.

Hogyan kell kenyeret sütni a sütőben

Menet:

Készítsd el a kovászt 3 evőkanál langyos vízből, 5 dkg élesztőből és 1 teáskanál cukorból. Miután megkelt, keverd össze 1 kg sima liszttel, 1 evőkanál sóval, egy csipetnyi köménnyel és 1/2 liter langyos vízzel. Ezután hagyd a jól összegyúrt tésztát rendesen megkelni. Formázzunk belőle 2 cipót, és helyezzük sütőpapírral kibélelt tepsibe. Hagyjuk a kenyereket a tepsiben néhány percig kelni. Ha ez megvan, a tepsit 230 °C-ra előmelegített sütőbe helyezzük a kezdeti sütéshez. 10 perc elteltével kenjük meg a kenyereket olvasztott vajjal és sós vízzel, majd süssük tovább a kenyereket még körülbelül 1/2 órán át.

Hogyan kell kuglófot sütni a sütőben 

Menet:

Keverd össze a kuglófhoz való süteménytésztát 1 csésze kristálycukorból, 1 csomag vaníliás cukorból és sütőporból, valamint 2 csésze félig durva lisztből, amelyhez ezután adj hozzá további 3 tojássárgáját, egy pohár olajat és egy csésze meleg vizet. A tojásfehérjéből vert havat keverd bele a már összekevert hozzávalókba. Öntsd a tészta 2/3-át a tepsibe, keverj 2 evőkanál kakaót a maradék 1/3-ba, ezután öntsd a tetejére. A sütőt 160 °C-ra melegítjük, és 20 percig sütjük a kuglófot, majd a sütő hőmérsékletét 180 °C-ra emeljük, és igény szerint 20-30 percig tovább sütjük a kuglófot. 

hogyan kell légkeveréses sütőben sütni
A légkeveréses sütőre vonatkozó receptjeinkből többek között megtudhatod azt is, hogy mennyi ideig kell sütni egy kuglófot elektromos sütőben.

i

Még több receptet szakácskönyvekben találhatsz, nem kizárólag csak sütéshez. Nálunk találhatsz szakácskönyveket kezdőknek és tapasztalt szakácsok számára egyaránt, mindenféle ételkedvelőnek és minden lehetséges formátumban.

Szárítás légkeveréses sütőben

Ha jelenleg nem rendelkezel élelmiszerszárító géppel, akkor a légkeveréses sütőszárítás is egy lehetőség az ételek szárítására. Ez az egyik módja az élelmiszerek hosszú ideig történő tartósításának, mivel a száraz élelmiszerekben nem alakul ki penész, baktérium vagy élesztőgomba. Ráadásul, ha kipróbálod az otthoni sütős szárítást, a boltban vásárolt szárított élelmiszerekhez képest az otthon szárított élelmiszerek íze biztosan jobb lesz, és ami a legfontosabb, elkerülheted a kén-dioxid jelenlétét is, amelyet általában hozzáadnak az iparilag szárított élelmiszerekhez.

Tippek a sütőben való szárításhoz

Gombával teli kosarakat szedtél meg, és azon gondolkodsz, hogy hogyan szárítsd meg a gombát otthon a sütődben, vagy akár a nyári gyümölcsöket szeretnéd télig aszalva megőrizni? A légkeveréses sütőben való szárításhoz gyakorlati útmutatásokat adunk.

Hogyan kell szárítani a gombát sütőben

Menet:

Rendezd a felszeletelt gombákat egy sütőpapírral kibélelt tepsibe. Ez megakadályozza, hogy a gombák összeragadjanak. A sütőt kezdetben 20-30 °C-ra melegítsd fel, hogy a gomba ne barnuljon meg. Szárítsd a gombát körülbelül 2 órán át, majd növeld a hőmérsékletet 50-70 °C-ra. Ideális esetben használd a hőlégkeveréses üzemmódot úgy, hogy a ventilátor is működjön, vagy pedig hagyd nyitva a sütő ajtaját, amíg a gomba szárad, hogy a gőz távozni tudjon. Szárítsd a gombát 12 órán át, 3 óránként megforgatva.

Hogyan szárítsuk gyümölcsöt a sütőben

Menet:

A megtisztított és felszeletelt gyümölcsdarabokat helyezd a sütőpapírral kibélelt tepsire. A szárítási folyamatot 30- 40 °C-on kezdd el, és körülbelül egy-két óra elteltével emeld a sütő hőmérsékletét 60-70 °C-ra. A sütő ajtaját kissé nyitva hagyva szárítsd meg a gyümölcsöket, hogy a nedvesség távozni tudjon. Az utolsó 1-2 órában csökkentsd kissé a sütő hőmérsékletét. A gyümölcsöket összesen 6-12 órán át kell szárítani, a gyümölcs fajtájától vagy a felszeletelt darabok méretétől függően. Az alma szárításához például 7 óra elegendő, míg például a narancs szárításához 11-12 óra is szükséges.

Befőzés a sütőben

Ha érdekel, hogyan lehet a sütőben befőtteket készíteni, meg fogsz lepődni, milyen egyszerű. A sütőt mindig egy adott hőmérsékletre kell előmelegíteni, attól függően, hogy gyümölcsöt, zöldséget vagy húst kívánsz épp befőzni. Ezután csak tedd a lezárt üvegeket a sütőrácsra, legalább 1 cm távolságot hagyva közöttük, hogy a sütőben történő befőzés során ne repedjenek meg. A sütőtálat illetve tepsit 1,5 cm magasan meg kell tölteni meleg vízzel, mielőtt a sütőbe tennénk. A teljes sterilizálási idő ismét a sütőben befőzendő konkrét élelmiszertől függ.

i

A sütőben történő befőzés során a megfelelő hőmérséklet biztosítása érdekében először csak egy üveget főzd be, majd ennek megfelelően módosítsd a hőmérsékletet és a befőzési időt szükség szerint.

Tippek a sütőben való befőzéshez

A sütőben történő befőzés lehetővé teszi a különböző gyümölcsök és zöldségek kipróbálását és kombinálását, hogy egyedi kulináris íz élvezeteket hozhass létre. A gyümölcsök és zöldségek mellett gombát, húst vagy készételeket is befőzhetsz.

Receptek a zöldségek sütőben történő befőzésére

A sütőt 200-220 °C-ra szükséges előmelegíteni. A sterilizálási idő az üvegek méretétől és a zöldségek keménységétől függ; a nagyobb üvegek és a keményebb zöldségek esetében 10-13 perc szükséges, míg a kisebb és puhább zöldségek esetében 5-8 perc elegendő. A sterilizált zöldségek különösen hasznosak a téli hónapokban, amikor az egészségre ható vitaminok nagyszerű tárházaként szolgálnak. Amennyiben ráadásul a saját kertedben termesztett zöldségeket főzöd be, biztos lehetsz a bio minőségben is.

Cékla befőzése a sütőben

Hozzávalók:

  • 1 kg cékla
  • 50 g kristálycukor
  • 500 ml víz
  • 150 ml ecet
  • 1/2 teáskanál só
  • ízlés szerint édesköményt

Menet:

A céklát egészben, héjástól főzzük (így több vitamin marad meg benne) körülbelül 60 percig. Miután kihűlt, lereszeljük, és összekeverjük a sós lével. Készítsd el a savanyú levet egy külön edényben. Add a sót, a cukrot és az ecetet a forrásban lévő vízhez, és várd meg, amíg forrni kezd. Ha kedveled a cékla édesköményes ízét, ízlés szerint adj a vízhez édesköményt, és főzd egy kis ideig. Tedd a céklát egy befőttesüvegbe, és öntsd bele a sós illetve savanyú levet az üveg térfogatának 2/3-áig. Zárd le az üvegeket a céklával, és a sütőben kb. 15 percig főzd be.

cékla befőzése
Például a befőzött cékla és a rizottó tökéletesen kiegészítik egymást.

Paradicsom befőzése a sütőben

Hozzávalók:

  • 1 kg paradicsom
  • csipet só
  • víz

Menet:

Vágd fel a paradicsomokat (mérettől függően félbe vagy negyedekre). Tedd őket az üvegekbe a lehető legszorosabban egymáshoz nyomva. Adj egy csipet sót és vizet minden üvegbe, majdnem az üvegek pereméig. Alaposan zárd le, és a sütőben kb. 20 percig főzd be.

paradicsom befőzése
Bármilyen kerti zöldséget sterilizálhatsz - a paradicsom és az uborka a legalapvetőbbek közé tartoznak.

Uborka befőzése a sütőben

Hozzávalók:

  • 1,75 kg elrakni való uborka
  • 500 ml ecet
  • 60 g só
  • 390 g kristálycukor
  • 1,5 l víz

Minden 720 ml-es pohárhoz:

  • 2 karika sárgarépa
  • 1 karika hagyma
  • 1 karika torma
  • 1 babérlevél
  • 4 szem bors 
  • 4 szem szegfűbors
  • fél teáskanál mustármag
  • egy kevés kapor

Menet:

Tedd a befőtt levének hozzávalóit egy lábasba, forrald fel, majd azonnal kapcsold le a lángot. Hagyd kihűlni. Közben készítsd elő az uborkát. Rendezd őket szorosan egymás mellé az üvegekbe, és add hozzá a további hozzávalókat. Ezután öntsd rá a kihűlt levet, és a sütőben kb. 20 percig főzd be. Végül vedd ki őket, és hagyd kihűlni egy konyharuhán. Ha az uborkát forró sütőben hagynánk kihűlni, előfordulhat könnyen, hogy túlfőne. 

uborka befőzése
A savanyú uborkát gyakran tálaljuk például húsételek mellé.

Receptek a gyümölcsök sütőben való befőzésére

A gyümölcs sütőben való befőzése kétféleképpen történhet. A sütőben történő gyümölcsbefőzés során vagy finom lekvárokat vagy akár gyümölcskompótokat készíthetsz könnyedén. Mindkettő jól jön a konyhában, különösen a téli hónapokban, amikor kevés a szezonális gyümölcs. A gyümölcsök befőzéséhez tegyél egy vízzel teli tepsit és a gyümölcsökkel teli üvegeket a 160 °C-ra előmelegített sütőbe, és 35-45 percig főzd be. Ezután hagyd az üvegeket a kikapcsolt sütőben 30 percig elkészülni. 

Példának a sárgabaracklekvár befőzését és a cseresznyekompót befőzését mutatjuk meg sütőben történő készítéséhez, de ugyanezeket a recepteket használhatod például alma befőtt, szilva befőtt vagy más különféle gyümölcsök sütőben történő befőzéséhez egyaránt. 

Sárgabaracklekvár befőzése a sütőben

Hozzávalók:

  • 1 kg sárgabarack
  • 450 g kristálycukor
  • teáskanál citromsav

Menet:

A kimagozott sárgabarackot 300 g kristálycukorral állandó kevergetés mellett sűrűre főzzük. Ezután adjunk hozzá még 100-150 g cukrot és a citromsavat. Főzzük tovább, állandóan kevergetve, kb. 5 percig, majd a még forró lekvárt öntsük az előkészített üvegekbe, és végül a sütőben főzzük be.

gyümölcs befőzése sütőben
A sárgabarackot még egy kevésbé tapasztalt szakács is könnyedén be tudja főzni a sütőben.

i

Szereted a lekvárokat és a dzsemeket? Szeretnéd egyszerűbben és egészségesebben elkészíteni őket? Olvasd el következő Mi az a lassú főző + RECEPTEK cikkünket.

Cseresznyekompót befőzése a sütőben

Hozzávalók:

  • 1 kg cseresznye
  • 4 liter víz
  • 250 g kristálycukor

Menet:

Készítsük el a levet vízből, amelyben feloldjuk a kristálycukrot. Tegyük a kimagozott cseresznyét egy pohárba, öntsük rá az elkészített levet, és zárjuk le. Ezután helyezd a tepsit a vízzel együtt 160 °C-ra előmelegített sütőbe, és kezdd el a cseresznye befőzését a sütőben.

cseresznye befőzése
A házi készítésű lekvár és kompót a saját termésekből kétség nélkül a lehető legfinomabb, próbáld ki például a cseresznye befőtt elkészítését.

Receptek a húsok sütőben való befőzésére

A húst csont nélkül, sütőben főzzük be, és a befőzés során igyekszünk elkerülni a hagyma használatát. A hagyma ugyanis hajlamos gyorsan savanyodni, és ezzel könnyedén elronthatja az egész pácolt hús ízét.

Befőzött oldalas sütőben készítve

Hozzávalók:

  • 1 kg sovány oldalas bőrrel együtt
  • 1,9 dkg gyors só (pragandák)

Menet:

Vágd a húst körülbelül 2 × 2 cm-es egyforma darabokra, add hozzá a sót, és jól keverd össze. Töltsd meg az üvegeket a hússal, és jól zárd le őket. Tedd az üvegeket a vízbe, ahol teljesen víz alá kell merülniük. Főzd a sütőben 2 órán át, majd hagyd az üvegeket az edényben kihűlni másnapig. Másnap a húst ismét sütőben befőzzük, de ezúttal már csak egy órán át. Vedd ki az üvegeket, és hagyd egy konyharuhán kihűlni.

Húsok befőzése
Kirándulásokon, a nyaralóban, a kempingben vagy csak simán sörözésre - a befőzött hús bármikor tökéletes választás.

Befőzött sertéshús a sütőben

Hozzávalók:

  • sertéshús
  • egy teáskanál só minden egyes pohárhoz
  • 0,5 dl víz minden egyes pohárhoz

Menet:

A nagyobb kockákra vágott húst tegyük az üvegekbe, és adjunk hozzá vizet és sót. Ezután szorosan zárjuk le az üvegeket, és másfél órán át főzzük be a sütőben 100 °C-on. Ha kész, vedd ki az üvegeket, tedd őket fejjel lefelé, és hagyd kihűlni. A főtt hús nagyon finom, hidegen és melegen egyaránt.

i

Szintén érdekelhet

Most, hogy átfogó áttekintést kaptál a légkeveréses sütő által kínált receptekről, nekiláthatsz a befőzésnek, szárításnak, főzének és sütésnek a saját hőlégkeveréses sütődben.

Beépített sütők

5,0
BOSCH HBG5780S6
Beépíthető sütő - mérete 59,5 × 59,4 × 54,8 cm (Ma×Sz×Mé), űrtartalma 71 l, felszereltség grill, felső, alsó sütés, forrólevegős, kiolvasztás funkció, légkeverés, függő rácsok, 3600 W teljesítmény, gyerekzár, kijelző, elektronikus hőmérséklet-szabályozás, hűtőrendszer, csillapított ajtózárás és nagyméretű grill, Wi-Fi kapcsolat, Home Connect kompatibilis, pirolitikus tisztítás, A energiaosztály, tápkábel csatlakozóval mellékelve
248 390 Ft
Szállításra kész 2 db
Termékkód: BOTR019
Nyomtatás
P-DC1-WEB20
28 év tapasztalat az e-kereskedelemben
3 millió megrendelés évente
a vásárlók 98% visszatérő
Több infó
Felhívunk és szakértői tanácsot adunk
06-1-701-1111
Kérdés a rendeléssel kapcsolatban
Kérdés a termék(ek)kel kapcsolatban
Kérjük, add meg a telefonszámodat:
Keress minket
Az Ön adatainak védelme fontos számunkra Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és a beleegyezéseddel weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadod a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési felületeken.
További információ Kevesebb információ