Hideg kávé sűrű habbal, a készítéséhez pedig speciális feloldható kávét használunk. Első alkalommal Görögországban, Szalonikiben készült "véletlenül", a nemzetközi gasztronómiai kiállításon, ahol egy ottani dolgozónak nem állt a rendelkezésére forró víz a kávé elkészítéséhez, így megpróbálta hideg vízből elkészíteni.
Instant kávé (egy vagy két kiskanál) és legalább 50 ml hideg víz keverékéből készül, emellett szükséges a kézi mixerrel vagy a shakerrel történő átkeverés. Az ízesítéshez cukrot és tejet adhatunk hozzá. Magas pohárban szolgáljuk fel jéggel és szívószállal.
A frappé rokona a jeges kávé. Frappét készíthetünk klasszikus eszpresszóból is, ugyanakkor ebben az esetben már caffé freddo-ról beszélünk.
i
Érdekességek a kávé világából, kávéitalok receptjei és a kávé elkészítésének módszerei megtalálhatóak a Kávé enciklopédiánkban.