El tudod képzelni a karácsonyt vaníliás kifli, házi lekváros linzer, különféle karácsonyi sütik vagy egy jó nagy adag hús nélkül? Mert mi biztosan nem. Úgy várjuk ezt az évszakot, mint a kisgyermekek. De hogyan is biztosíthatjuk be, hogy a gluténmentes diétát követők is velünk együtt egyformán élvezhessék az idei ünnepeket? A gluténmentes ételek elkészítése mellett például a gluténmentes karácsonyi sütik és a fonott kalács egyszerű receptje is tuti siker. Cikkünkben a már kipróbált és jól bevált gluténmentes karácsonyi sütikhez kaphatsz ihletet.
A glutén valóban káros vagy csak egy divatirányzat áldozata? A glutén természetes módon a rozsban, az árpában és a búzában fordul elő, ahol akár 78%-ban is jelen lehet. A búzaglutén az allergiák és intoleranciák leggyakoribb forrása. A glutén közel 10 000 éve része az emberi étrendnek. Ez tehát nem olyan kémiai újdonság, amelyet feltétlenül kerülnünk kellene. Kétféle betegségtípusról kimutatták, hogy összefüggésben áll a gluténnel. Ezek mégpedig a cöliákia (azaz a vékonybél nyálkahártyájának krónikus gyulladása) és a klasszikus búzaallergia vagy -intolerancia.
A gluténmentes ételek sütése és főzése nem is olyan nehéz, mint azt gondolnád. Ráadásul a megfelelő konyhai segédeszközök, mint például az automatikus forgó tállal rendelkező Electrolux ESM4B 500 kézi mixer méginkább megkönnyítik a dolgunkat.
Egy egészséges ember számára a glutén fogyasztása nem veszélyes, és nem jár semmilyen kockázattal. Ennek ellenére sokan tapasztalnak pozitív hatást a saját szervezetükre, miután kihagyják a glutént az étrendjükből. Ne félj tehát kísérletezni és új ízeket, valamint recepteket kipróbálni. A glutén fontos összetevő a sütésbe, mert ez adja meg a tésztának a kívánt tulajdonságokat, mint például a merevséget, azt, hogy könnyedén megkel, az alakját és a rugalmasságát. Ezért a liszt egyszerű helyettesítése gluténmentes liszttel a receptekben nem működik mindig jól. Szereld fel magad megfelelő konyhai segédeszközökkel, és kezdj el sütni, főzni!
Hogyan lehet a lisztet gluténmentes liszttel helyettesíteni?
Hogyan lehet a gluténmentes sütőtészta rugalmas, nyújtható és nem kiszáradó? A legtöbb esetben nem elég csak a hagyományos lisztet gluténmentes liszttel helyettesíteni. Ha a lehető legjobb eredményt szeretnéd elérni, akkor ne csak egyet, hanem többféle gluténmentes lisztet kombinálj egymással. Erre a célra nemcsak a rizs-, hajdina- és kukoricaliszteket próbálhatod ki, hanem a Bery Jones egészséges liszteket is, amelyek remek alternatívát jelentenek a hagyományos gabonalisztek helyett. A kombinálás mellett érdemes több vizet és sütőport is adni a tésztához, mivel a gluténmentes lisztek több vizet szívnak magukba, mint a búzalisztek.
Hogyan dolgozzunk gluténmentes liszttel?
A kulináris kísérletek drágák és sok időbe kerülnek, amiből különösen karácsony előtt van kevés, ezért mindig a bevált recepteket kövesd. Kiváló háztartási segítő például egy kenyérsütőgép, amely a munka nagy részét elvégzi helyetted, és a gluténmentes pékáruk elkészítése esetében ráadásul a pénztárcádat is megkíméli.
Egy igazi házi forralt bor a közelgő tél és a közelgő adventi időszak egyik szimbóluma. A karácsonyi díszekbe öltöztetett városban tett séták során forralt borral melegítheted fel magad, vagy akár kellemesebbé varázsolhatod az otthon töltött karácsonyi időszakot is. A forralt bor finom illata, akárcsak az édességek illata, a karácsony alapvető velejárója. Ezért mutatunk be egy egyedi és eredeti forralt bor receptet, amelyet otthonod kényelmében élvezhetsz kedvenc bögrédből vagy akár termoszban, hogy magaddal is vihesd a hosszú sétákra. A gyerekeknek alkoholmentes változatot is készíthetünk szőlőlé felhasználásával (a mazsolát fekete teába áztathatjuk), és emellett még gluténmentes karácsonyi sütik is hozzájárulnak az ünnepi hangulathoz.
Tisztítsuk meg a körtét és az almát egy zöldséghámozó segítségével, ezt követően magozzuk ki és tegyük a nagy sebességű turmixgépbe.
Adjuk hozzá a fűszereket, a vaníliás cukrot, öntsük fel vízzel és borral, adjuk hozzá a mentaleveleket és forraljuk fel.
Add hozzá a beáztatott mazsolát a már kész forralt borhoz a rummal együtt.
Gluténmentes karácsonyi sütemények
Gluténmentes karácsonyi süti recepteket találni nem is olyan nehéz, mint amilyennek az elsőre tűnik. Az interneten több száz ilyen receptet találhatsz ma már, köztük garantáltan recepteket az összes kedvencedhez is. Ne feledd, hogy a gluténmentes nem feltétlenül jelenti azt, hogy egészséges! Tanulmányozd át a gluténmentes ételeket, és vedd figyelembe a tápértéküket, valamint a szervezetedre gyakorolt hatásokat. De karácsonykor a bűnözés megengedett, ezért most elhoztuk a gluténmentes karácsonyi sütik bevált receptjeit.
Keverjünk össze minden hozzávalót, reszeljük le egy jól megmosott citrom héját, és készítsünk belőle tésztát.
Formázzuk golyóvá a kezünkben, ezután tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe, süssük alacsonyabb hőmérsékleten, kb. 120 fokon rózsaszínűre. Sütés után hagyjuk kihűlni.
Gluténmentes mézeskalács recept csokoládémázzal
hajdinaliszt 150 g
vaj 50 g
tojás 1 darab
datolyaszirup 70 g
egy teáskanál fahéj vagy mézeskalácsfűszer
kakaó 10 g
borkrém vagy szódabikarbóna 1/2 teáskanál
nutella vagy lekvár tölteléknek
Csokoládé 85% 100 g
Kakaóvaj 25 g
Az összes hozzávalót dolgozd össze tésztává, és egy éjszakára tedd a hűtőbe.
A tésztát kb. 3-5 mm vastagra nyújtjuk ki, és 170 °C-on körülbelül 7 percig sütjük.
Két mézeskalácsot ragassz össze lekvárral, dzsemmel vagy nutellával.
Készítsük el a feltétet. Vízfürdőben olvaszd fel a kakaóvajat és a csokoládét. Mártsd a kihűlt mézeskalácsokat a mázba. A csokoládé azonnal megszilárdul.
Először az egyik oldalról mártsd bele őket, ezt hagyd picit megkeményedni, majd a másik oldalról ismételd meg ugyan ezt.
Csokoládés habcsók
4 tojásfehérje
180 g kristálycukor
2 evőkanál burgonyakeményítő
1 evőkanál borecet
egy csipet só
50 g étcsokoládé
A csokoládét vízfürdőben felolvasztjuk, és hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni.
A tojásfehérjét egy csipet sóval verjük kemény habbá. Adjuk hozzá a cukrot és a keményítőt, és jól keverjük össze. Ezután óvatosan adjuk hozzá az ecetet.
Egy kanál segítségével tegyél kis adagokat a sütőpapírral kibélelt tepsibe.
Egy pálcika segítségével keverjünk egy kis csokoládét minden habcsókba.
Helyezz egy tepsit 150 °C-ra előmelegített sütőbe, majd csökkentsd a hőmérsékletet 110 °C-ra.
Süssük körülbelül egy órán át. A habcsókoknak tisztán fehérnek, szilárdnak és ropogósnak kell maradniuk.
A mazsolát néhány nappal korábban, de legalább egy éjszakára pácoljuk be rumba.
Keverjük először össze a száraz hozzávalókat, majd adjuk hozzá az olvasztott csokoládét, a mazsolát a maradék rummal és egy kevés tejet, és keverjük jól össze.
Tegyük a tésztát legalább egy órára a hűtőszekrénybe.
Formázzunk golyókat, és végül hempergessük meg darált dióban, kakaóban vagy kókuszban.
A vajat a cukorral és a vaníliaaromával habosra verd fel. Add hozzá az egész tojást, és folytasd a habverést.
Egy másik tálban keverd össze az őrölt mandulát a gluténmentes liszttel.
A száraz keveréket keverd bele a felvert vajas keverékbe. Készíts sima tésztát, és lehetőleg legalább egy éjszakán át pihentesd a hűtőben.
Vágj ki tetszőleges formákat, és süsd kb. 8 percig.
A lekvár felhasználásával összeragasztjuk őket.
Mini pavlova
5 tojásfehérje
180 g kristálycukor
1/2 evőkanál citromlé
3/4 teáskanál vaníliaaroma
1 és 1/2 teáskanál kukoricakeményítő
400 ml tejszínhab
friss gyümölcs a díszítéshez
Az 5 tojásfehérjét konyhai robotgépben dolgozd kemény habbá.
Nagy sebességű habverés közben részletekben adj hozzá 180 g cukrot, és folytasd a habverést kb. 10 percig, amíg a massza sima és fényes nem lesz.
A sütőt 120°C-ra előmelegítjük, a tepsit sütőpapírral kibéleljük.
Adj hozzá 1/2 evőkanál citromlevet és 3/4 teáskanál vanília aromát, majd egy spatulával ezt óvatosan keverd hozzá a masszához.
Adj hozzá 1 és 1/2 teáskanál kukoricakeményítőt, és ismét óvatosan dolgozd össze.
Gluténmentes karácsonyi fonott kalács
A fonott kalács az egyik legnépszerűbb édes karácsonyi étel. A takaróba burkolt kis Jézusra hasonlít, és az élet születését, valamint a termékenységet szimbolizálja. A hagyományos fonott kalácsot élesztős tésztából sütik, amelyet előzetesen fáradságos munkával kell megmunkálni. Ezt megteheted manuálisan is, vagy igénybe vehetsz például egy konyhai robotgépet, amit biztosan értékelni fogsz a konyhában, bármit is főzöl vagy sütsz.
A jó minőségű élesztő már fél siker a kovászos sütés sikeréhez. És ezért jól kell rá vigyázni. Az egyik alapvető hiba, hogy ha 50 °C feletti hőmérsékletnek tesszük ki. Ilyenkor egyenest futhatsz is egy új élesztőért, mert így minden fontos élő kultúrád el fog pusztulni.
A friss élesztőt keverd el egy bögrében egy kanál cukorral, és adj hozzá egy kevés langyos tejet. Fedd le a keveréket egy konyharuhával, és hagyd meleg helyen megkelni. Ha a térfogata körülbelül 4-szeresére nőtt, a kovászkészítmény készen áll a tésztához való felhasználásra.
A gluténmentes fonott kalács elkészítési módja
Vedd ki az összes hozzávalót előre a hűtőből. A tojásoknak, a tejnek és a többi hozzávalónak szobahőmérsékletűnek kell lennie ahhoz, hogy a tészta jól sikerüljön.
A gluténmentes liszt és a többi száraz hozzávaló mehetnek a konyhai robotgép táljába, és alaposan keverd őket össze.
Add hozzá a kovászt, a tejet és a többi hozzávalót, és gyúrd a tésztát konyhai robotgéppel közepesen keményre. Használj dagasztóhorgot.
Hagyd a tésztát kb. 20 percig kelni.
Miután a tészta megkelt, készítsünk 9 szálat, és fonjuk össze a tésztát. Az alsó emelet 4 szálból, a középső 3 szálból, a felső pedig a maradék 2 szálból fog állni. Az összefonott kalácsot fogpiszkálóval rögzítsük. A gluténmentes recept teljesen másképp viselkedik, mint a hagyományos tészta. Ezért előfordulhat, hogy nem fog sikerülni összefonni a tésztát, vagy hogy szétesik sütés közben. De ez esetben sem lógasd az orrod, a tésztát akár karácsonyi sütőformába is teheted.
Hagyd a sütésre kész kalácsot 15-20 percig kelni.
A gluténmentes karácsonyi fonott kalácsot 180 °C-on 45 percig sütjük. 20 perc sütés után fedjük le alufóliával, hogy a teteje ne égjen meg.
A karácsonyi fonott kalácsot akkor szeleteljük fel, amikor már teljesen kihűlt, mert különben összemegy.
További gluténmentes receptek - inspirációk
Bár első pillantásra úgy tűnhet, hogy a gluténmentes élet nehéz, de mégsem teljesen az, ne csüggedj. A természetesen gluténmentes receptek egy gyors átgondolás után valójában évek óta mindannyiunk repertoárjában megtalálhatóak. Az alábbiakban további inspirációkat találhatsz gyors, és nem csak karácsonyi receptekhez.
Tárold és tartsd hosszabb ideig frissen a gluténmentes ételeket a praktikus Tefal Optima üvegekben.
200 ml bármilyen tej, beleértve a növényi alternatívákat is
1 teáskanál nádcukor
100 g vegyes erdei gyümölcs
Öntsd a chia magot, a nádcukrot és a tejet egy nagy, kb. 0,7 literes, zárható pohárba. Alaposan zárd le, rázd össze, és hagyd a hűtőben megduzzadni másnapig. Időnként rázd fel, amíg a hűtőszekrényben tárolod.
A gyümölcs kb. 2/3-át kis lángon főzzük meg egy lábasban. Édesítsd ízlésed szerint.
A szétfőzött gyümölcsöket tedd a pohár aljára, add hozzá a chia magokat, öntsd hozzá ismét a megfőzött gyümölcsöket, és a végén díszítsd a maradék friss gyümölcsökkel.
Melegítsük elő a sütőt 160 °C-ra. Egy 20 cm átmérőjű tortaformát béleljünk ki sütőpapírral.
A vajat, 165 g cukrot, a vaníliát és a citromhéjat habosra keverjük ki. Ezután fokozatosan verjük bele a tojássárgáját, amíg a keverék egyenletes nem lesz. Végül a darált mandulával és a ricottával fejezzük be.
A tojásfehérjéket egy tiszta tálban verjük félkeményre. Verjük bele a maradék cukrot, és addig verjük, amíg kemény hó nem képződik. Az egyharmadát óvatosan keverd bele az előző keverékbe, majd a többi hozzávalót is részletekben dolgozd szintén bele.
Öntsük a tésztát az előkészített formába, simítsuk el a felületét, szórjuk meg vastagon mandulapehellyel, és süssük 40-45 percig, amíg a tészta át nem sül és a sütemény szilárd tapintású nem lesz. Hagyjuk teljesen kihűlni a formában.
A Ferrero Rocher golyók finom ízük miatt váltak sokunk kedvenc karácsonyi édességévé, ezért választottuk ki az idei karácsony legjobb tippjének. Alapjuk általában a finom krémmel bevont mogyoró, de a Bery Jones széles választékából kipróbálhatsz egy eredeti változatot is pisztácia, mandula és más diófélék formájában.
Tegyünk félre darab 28 diófélét, amelyek később az egyes golyók alapjául szolgálnak. A maradékot vágjuk apróra, ebből 50 g-ot a végén használunk fel a végső bevonat megszórásához.
Keverjük az apróra vágott diót a kókuszlisztbe.
A kókuszolajat olvasszuk fel a csokoládéval együtt, adjunk hozzá néhány csepp vaníliaaromát. Addig keverjük, amíg folyékony csokoládébevonatot nem kapunk.
Keverjük a csokoládémázat a túróba, majd a liszttel és az apróra vágott dióval keverjük össze, hogy tésztát kapjunk.
Minden mogyorómagot hempergessünk meg a tésztában, és formáljunk belőle kb. 2 cm átmérőjű golyókat.
Ezután forgassuk meg a golyókat az apróra vágott dióban.
A kész golyókat tegyük hűtőbe, hogy legalább 1 órán át szilárduljanak.
Élvezd a karácsonyt a konyhai fáradságok nélkül, és hagyd, hogy a konyhai segédeszközök főzzenek helyetted. Segítenek megidézni a megfelelő karácsonyi illatokat és a hangulatot egyaránt. Már csak annyi a dolgod, hogy feldíszítsd a fát, és élvezd a karácsony esti lakomát az egész család jelenlétével.
Próbáld ki a sütijeinketMi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és a beleegyezéseddel weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadod a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési felületeken.
További információKevesebb információ
Weboldalunkon a sütik 2 kategóriáját használjuk:
Nélkülözhetetlen sütik
Ezek elengedhetetlenek a weboldal és funkcióinak működéséhez, amelyek használatáról Ön dönt. Nélkülük nem működne a weboldalunk, például nem tudna bejelentkezni saját fiókjába, vagy bevásárlói listákat létrehozni.
Analitikai sütik
Ezek az Ön tevékenységeinek nyomon követésére szolgálnak adatelemzés céljából, mint például a reklámozás hatékonyságának értékelése, személyre szabott tartalom felajánlása./span>
Közösségi hálók sütijei
Ezek a sütik lehetővé teszik számunkra, hogy kényelmesen összekapcsoljuk Önt a közösségi média profiljával, és például lehetővé teszik, hogy termékeket és szolgáltatásokat osszon meg barátaival és családtagjaival.
Tartalom személyre szabása
Ezek a sütik lehetővé teszik számunkra, hogy az Önről rendelkezésre álló információk alapján tartalmakat és hirdetéseket jelenítsünk meg Önnek, hogy a lehető legjobban ki tudjuk elégíteni az Ön igényeit. Ez legfőképpen ahhoz kapcsolódik, hogy milyen tartalmat tekintett meg, illetve milyen eszközzel lépett be az oldalunkra.
Nem személyre szabott hirdetések
Ezek a sütik lehetővé teszik számunkra, hogy általános termék- és szolgáltatásreklámokat jelenítsünk meg Önnek.
Személyre szabott hirdetések
Ezeknek a sütiknek köszönhetően mi és partnereink az Ön vásárlásai, viselkedése és preferenciái alapján releváns és személyre szabott termékeket és szolgáltatásokat tudunk Önnek felkínálni.
Közönségmérés
Ezek a sütik lehetővé teszik számunkra, hogy optimalizáljuk oldalunkat az Ön kényelme érdekében az Ön használatának módja alapján. A cél az, hogy emlékezzünk vagy előre jelezhessük a választásaikat. Ide tartozik például a funkciók használata, elhelyezkedése, viselkedése az oldalon.
Harmadik féltől származó sütik
Ezek a sütik harmadik féltől származó sütik, amelyekről és partnereinkről itt olvashat bővebben .
A sütik feldolgozásának elfogadásával nélkülözhetetlen és analitikai sütik kerülnek telepítésre eszközére, amelyeket a weboldal megtekintéséhez használ (az "Értem" gombra kattintva mindkét kategóriát elfogadja, vagy kiválaszthhatja a kategóriák közül csak az egyiket a "Beállítások" gombra kattintva). A technikai sütiket mindig telepítjük az eszközére, az Ön beleegyezése nélkül is, mert ezek nélkül a weboldalunk nem működne.
A sütik feldolgozásával kapcsolatos beleegyezését visszavonhatja. A sütik vállalatunk általi feldolgozása kapcsán Önnek joga van a következőkhöz is: hozzáférni a sütikhez, törölni a sütiket, módosítani, hozzáadni és javítani a sütiket, korlátozni a feldolgozást, és joga van panaszt benyújtani a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságához. Több információ a jogairól.