A gőzmosógép és -szárítógép eltávolítja a ruhából az allergéneket, baktériumokat és vírusokat

Termékkatalógus

Cikk

A koronavírus terjedését körülvevő jelenlegi események kapcsán felvetődik mindannyiunkban a kérdés, hogyan lehet megvédeni magunkat a fertőzéstől. A higiéniai előírások következetes betartása és a zsúfolt helyek elkerülése mellett a háztartásunkra is fokozott figyelmet kell szentelni. A gyakori takarítás mellett a ruházat gondos tisztítására is nagy hangsúlyt kell fektetni. A vírusok nemcsak a felületeken, hanem a ruházaton is több órán át életben maradhatnak. Ebben az esetben nagyszerű megoldást kínálnak a gőzmosógépek és -szárítógépek, amelyek hatékonyan eltávolítják a ruhából nemcsak a vírusokat, hanem a baktériumokat és az allergéneket is. Ezenkívül a ruházatot és a környezetet is kímélik. Hogyan működnek valójában?

Gőzmosógép

A gőzmosógép és -szárítógép eltávolítja a ruhából az allergéneket, baktériumokat és vírusokat - A cikk fejezetei

 1. Hogyan működnek a gőzmosógépek?
 2. A gőzmosás számos előnnyel jár
 3. Hogyan válasszuk ki a gőzmosógépet
 4. A gőzszárítógép eltávolítja az allergéneket és megkímél a vasalástól
 5. Hogyan válasszuk ki a gőzszárítógépet
 6. Kevés helyed van otthon? Ideális megoldás lehet számodra egy kombinált gőzmosógép és szárítógép

Hogyan működnek a gőzmosógépek?

A gőzmosógépek nemcsak vizet, hanem gőzt is használnak a mosáshoz. Egyes gőzmosógépek közvetlenül a dobban található vizet használják a gőz előállításához, míg mások generátort használnak, amely a vizet gőzzé alakítja. A gőz ezután az anyag szálainak belsejébe hatol. Ennek köszönhetően felfrissíti a ruhát, eltávolíthatja még a nagyon makacs foltokat és az allergének akár 99%-át is - különösen a porrészecskéket és az atkákat. Ugyanakkor a gőz gyorsabban felmelegíti a dob belsejét, mint a víz, így a gőzmosógépben történő mosás gazdaságosabb, mint a hagyományos mosógépben történő mosás.

i

A legtöbb gőzmosógép gőzfrissítés funkciót is kínál. Még mosás nélkül is megszabadulhatsz a kellemetlen szagoktól, pl. a tábortűz, a cigaretta vagy az étterem szagától.

Ugyanakkor az nem igaz, hogy a gőzmosógépek nem használnak vizet a mosáshoz. Hiszen a mosási ciklus nagy részét általában a vízzel történő mosás teszi ki, csak bizonyos fázisokban használ gőzt. Azonban az, hogy pontosan mikor juttatja a gőzt a dob belsejébe, az az adott típustól függ. A legtöbb esetben három változat létezik:

 • Mosás előtt - miközben a víz belefolyik a dobba, a gőz segít alaposabban megnedvesíteni a ruhákat.
 • Mosás közben - a mosási ciklus alatt a gőz növeli a hőmérsékletet a dob belsejében. Ez növeli a mosószer hatékonyságát is.
 • Mosás után - a dobba a mosási ciklus végén beáramló gőz elősegíti a ruházat fertőtlenítését, puhává teszi azt, eltávolítja a gyűrődéseket, ezáltal megkönnyíti a későbbi vasalást. A gyártók ezt a beállítást használják leggyakrabban.
Parní praní a sušení
A gőzmosógépben mosott ruha higiénikusan tiszta.

A gőzmosás számos előnnyel jár

A gőzzel működő mosógépek egyre népszerűbbek. Nem meglepő, hiszen a gőzmosás előnyeit nemcsak a ruhanemű állapotán, hanem a közüzemi számláidon is látni fogod. A gőzmosógép mosás közben harmadával kevesebb vizet, gyorsabb melegítésének köszönhetően pedig kevesebb áramot fogyaszt.

A gőzmosógép előnyei és hátrányai:

 • Jobban eltávolítja a foltokat
 • Megszabadítja a ruhákat az allergénektől, baktériumoktól és vírusoktól
 • Vizet és áramot takarít meg
 • Megkönnyíti a vasalást
 • A ruha puha és illatos lesz
 • Alacsonyabb zajszint
 • Magasabb ár
Gőzmosás és szárítás
A gőzmosógépben mosott ruha illatos és puha lesz.

Hogyan válasszuk ki a gőzmosógépet

Manapság a legtöbb nagy gyártó kínálatában gőzmosógép is található. Az LG volt az első, aki bevezette a gőzmosógépet, de ma már más jól bevált gyártó, például az AEG, a Samsung, a Candy, a Whirlpool, az Electrolux stb, kínálatában is szerepel. A gőzmosógép standard méretben, valamint keskeny kivitelben is kapható, és elöltöltős, valamint felültöltős gőzmosógépek közül választhatsz. A kapacitás szempontjából a gőzmosógépek nem maradnak el a hagyományos mosógépektől. 6–17 kg kapacitású mosógépek közül választhatsz.

A gőzmosógépek az energiafogyasztás szempontjából is különböznek, hiszen a leggazdaságosabbak A+++ jelöléssel büszkélkedhetnek. Ha van szárítógéped, válassz nagyobb fordulatszámú mosógépet. Ezután már csak azt kell végiggondolnod, hogy mely programok és funkciók elengedhetetlenek számodra.

i

A gőzmosógép kiválasztásakor ugyanúgy járj el, mint a hagyományos mosógép esetében. A fő szempont ebben az esetben is a méret, a töltési mód és a kapacitás. További információt találhatsz a Milyen mosógépet vegyek? című cikkünkben.

A gőzszárítógép eltávolítja az allergéneket és megkímél a vasalástól

A gőzszárítógépek még nem terjedtek el annyira, de a gyártók egyre nagyobb figyelmet fordítanak a gőzszárítógép technológiára. A gőzfunkcióval rendelkező kondenzációs szárítókat mindig hőszivattyúval kell felszerelni, de nincs standard dobjuk, és a ruhanemű szárítását forró gőz biztosítja. Behatol a szövet szálaiba, illatosítja és puhává teszi a ruhát. Szárítás után a ruhaneműben egyáltalán nem maradnak baktériumok és allergének. És mivel a dob nem forog, a ruhanemű sokkal kevésbé gyűrődik - nem is kell vasalni. A gőzszárítógép a száraz ruhából is eltávolíthatja a kellemetlen szagokat.

A gőzszárítógép előnyei és hátrányai:

 • Eltávolítja az allergéneket, atkákat, vírusokat és baktériumokat a ruhából
 • Egyáltalán nem vagy csak minimális mértékben kell vasalni a ruhákat
 • Száraz ruhanemű szagmentesítésére is használható (nem kell előtte kimosni)
 • Korlátozott választék
Parní praní a sušení
Az anyag típusától függően a gőzszárítógép teljesen megkímélhet a vasalástól, de legalábbis jelentősen megkönnyítheti azt.

Hogyan válasszuk ki a gőzszárítógépet?

A gőzszárítógép kiválasztásakor ugyanúgy járj el, mint a hagyományos szárítógép esetében. Számos szempontot kell figyelembe venni:

 • Méret - sajnos a gőzszárítógépek kínálata még nem túl nagy, a keskeny modellek gyakorlatilag hiányoznak a kínálatból.
 • Kapacitás - jelenleg 7–8 kilogrammos gőzszárítók közül lehet választani, ami elegendő nagyobb családok számára.
 • Energiafogyasztás - a gőzszárítók rendkívül energiahatékonyak, A++ és A+++ energiaosztályba tartoznak.
 • Funkciók és programok - gyártónként változhatnak, és külön kell kiválasztani. A népszerű standard funkciók közé tartozik a késleltetett indítás, a gyerekzár és a belső világítás. Ha hatodik érzékelőt vagy automatikus mérleget is választasz, a szárítás még gazdaságosabb lesz.

i

Mit kell még figyelembe venni a szárítógép kiválasztásakor? A Hogyan válasszunk szárítógépet című átfogó cikkünk segítségedre lehet.

Kevés helyed van otthon? Ideális megoldás lehet számodra egy kombinált gőzmosógép és szárítógép

Ha van olyan hely a lakásodban, ahova a mosó- és a szárítógépet elhelyezheted, a kombinált gőzmosógép és -szárítógép ideális választás. A gőzmosás illetve a szárítás minden előnyét élvezheted, mindezt egyetlen készülék segítségével. A mosási folyamat ebben a készülékben kímélő és gazdaságos, és bár a szárítás a hagyományos módon zajlik, nem gőzöléssel, a ruhanemű higiéniai szempontból tiszta, allergénektől, baktériumoktól és atkáktól mentes lesz.

A kombinált gőzmosógép és szárítógép kapacitása azonban korlátozott. Csakúgy, mint a hagyományos mosó-szárítógépek esetében, a gőzmosó-szárítógépben is kevesebb ruhaneműt száríthatsz, mint amennyit mosol. Ezért nem ajánlatos a mosógép teljes kapacitásának kihasználása. Azt is figyelembe kell venni, hogy a mosási ciklusok kissé hosszabb ideig tartanak, és a programkínálat nem olyan gazdag, mint a különálló készülékek esetében.

A kombinált gőzmosó és szárítógépeket különféle méretben gyártják, így megtalálható a kínálatban a SLIM verzió is, amely kis fürdőszobákba is alkalmas. A kiválasztáskor vedd figyelembe a teljesítményt, a kapacitást és a funkciókat.

i További cikkeket találhatsz az AlzaMagazine-ban:

Ma már nem igaz az az állítás, hogy a gőzmosógép és -szárítógép használatára csak az allergiában szenvedők otthonában van szükség. Puha és illatos ruha, minimális vasalás, alacsonyabb energiafogyasztás - ezeknek az előnyöknek köszönhetően a gőzmosógépek és -szárítógépek minden háztartásban jó szolgálatot tehetnek.

Nyomtatás
P-DC1-WEB10
30 év tapasztalat az e-kereskedelemben
3 millió megrendelés évente
a vásárlók 98% visszatérő
Több infó
Felhívunk és szakértői tanácsot adunk
06-1-701-1111
Kérdés a rendeléssel kapcsolatban
Kérdés a termék(ek)kel kapcsolatban
Kérjük, add meg a telefonszámodat:
Keress minket
Az Ön adatainak védelme fontos számunkra Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és a beleegyezéseddel weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadod a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési felületeken.
További információ Kevesebb információ