Válaszd ki azt az elemet az oldalon, amelyet a hiba érint
Több ezer termék HP Fergeteges szórakozás otthonra

Mi az a gaming TV és miért éri meg

Termékkatalógus

A "kanapés játék" műfaja napjainkban igen nagy népszerűségnek örvend és semmi sem utal arra, hogy a jövőben ez megváltozna. Egy nagy átmérőjű képernyő szükséges hozzá, ami általában maga a televízió. Ez azonban komoly lemaradással bírt hosszú évek óta a számítógépes monitorokhoz képest – a magas input laggel. Hogyan változtatja ezt meg a gaming TV és mi mindent nyújt még? Alábbi cikkünkből megtudhatod.

Gamer TV

  1. Milyen egy gaming TV
  2. Mi az input lag és miért fontos a gaming TV-nél
  3. Játékmód az input lag elleni küzdelemben
  4. Gaming TV vs gaming monitor
  5. Mire kell még figyelni a gaming TV-knél
  6. Megéri a gaming TV?

Milyen egy gaming TV

A gaming televízió egy olyan TV, amelyik játékmódban is használható. Ez a mód csökkenti azt a problémát, amelyben a televíziók általában szenvednek – a magas input laget. Ennek köszönhetően ezek a TV-k nemcsak filmnézésre alkalmasak, hanem számítógépes- és konzoljátékokhoz is. Gyártónként változhat a játékmód megnevezése, pl. a Samsung a beállításokban néha kifejezetten "Gaming Mode"-t ír, néha csak annyit, hogy "PC". Más gyártók, mint például az LG, a Sharp, a Sony vagy a Panasonic gyakran kérik néhány képernyőbeállítás "Game"-re állítását.

Mi az input lag és miért fontos a gaming TV-nél

Az input lag szó szerint bemeneti késleltetést jelent, de a magyar nyelvben mindkét kifejezés használatos. Azt jelzi, hogy mennyi idő telik el az akció elindításától a képernyőn való megjelenésig. A gyakorlatban ez az idő az egér gomb megnyomásától addig a pillanatig tart, amíg a lövést meglátod a játékban. Minden művelet és folyamat, amelyet az egérkattintás után kell végrehajtani, a bemeneti késleltetés növekedésével jár. Azonban ezek nagy része elhanyagolható a képfeldolgozáshoz és annak képernyőn történő későbbi megjelenítéséhez képest. Az input lag minden képalkotó készüléket érint, így a gaming TV-t is. Ezért nem is annak jelenlétéről, hanem a végső mértékéről beszélünk.

iFontos, hogy ne keverjük össze a bemeneti késleltetést a válaszidővel vagy response time-mal. Miközben az input lag magában foglalja a teljes utat és a képfeldolgozást elektronikus formában, maga a response time a képpontok azon képességét mondja meg, hogy milyen gyorsan váltanak az egyik színből a másikba. A különböző színek közötti átmenetek eltérő hosszúságúak lehetnek, leggyakrabban két szürke árnyalat vagy a fekete-fehér közötti átmenetet adják meg.

A bemeneti késleltetést ezredmásodpercben mérjük, és minél magasabb, annál rosszabb hír ez a számunkra. Ha túl magas értéke van, akkor a játék olyan szintű késleltetéssel jelenik meg, ami már szabad szemmel is észlelhető. Így nemcsak kellemetlen a játékélmény, hanem a multiplayer játékokban jelentős hátrányt is szenvedhetünk.

Játékmód az input lag elleni küzdelemben

A gyártók általában arra törekszenek, hogy a televíziók a legjobb képet nyújtsák. A bemeneti késleltetés paramétere még nem olyan régóta kap figyelmet. A legtöbb modern televízió nem csak az egyszerű képfeldolgozáshoz szükséges elektronikát, hanem a processzort is tartalmazza. A SMART funkciók mellett ezek különböző képjavító eszközöket is biztosítanak. Az ismert és széles körben alkalmazott fejlesztések közé tartozik például a HDR.

Bár ezek az eszközök pozitív hatással vannak a képminőségre, alkalmazásuk a bemeneti jelre további feldolgozást igényel, ami természetesen tovább növeli az input laget. Mivel a gamer monitorok e tekintetben egyszerűbb készülékek, a bemeneti késésük lényegesen alacsonyabb. A legjobb modellek esetében akár csak ezredmásodpercekről beszélhetünk. Másrészről azonban a televízió is elérheti a 100 ms-os input laget, amit a játékmód biztosít.

Gamer TV


Játékmódban a képjavítások deaktiválódnak, ami jelentősen csökkenti a feldolgozási időt, amely a bemeneti késleltetés jelentős részét teszi ki. A gaming TV 80 százalékkal vagy akár annál magasabb csökkentésre is képes, ami 70 és 14 ms közötti különbséget eredményezhet. Bár ez egy nagyon jó 4K-s televízió példája, azonban még mindig nem ér fel a számítógép monitorokhoz

Gaming TV versus gamer monitor

Bár össze lehet őket hasonlítani, a gaming TV és a gamer monitor nem egymás konkurenciája. Mindegyik eszköznek megvan a maga célja. A gamer monitorok általában kisebb képátlójúak és a számítógéphez kell, hogy csatlakoztatva legyenek, mivel nincsenek okosfunkcióik és nem tudnak csatlakozni az internethez sem. Ezzel szemben a smart televíziók, amelyek manapság már általánosak, ezekre képesek. Ezenfelül még nagyobb képátlójuk is van, amely révén adott a fotelből vagy kanapéról történő játék kényelme.

Gamer TV

A piac megoszlása a gaming televíziók és monitorok között még egyszerűbb: ha olyan "lövöldözős" játékokat szeretnél játszani, mint például a Counter-Strike, akkor neked inkább gamer monitorra van szükséged, amin jól nézhetőek filmek is, de mindezt az íróasztalnál teheted. Ha viszont olyan eszközt keresel, amely kompromisszummentes moziélményt nyújt, miközben lehetővé teszi a kényelmes exkluzív és multiplayer konzoljátékot és mindezt feltett lábbal, akkor neked a gaming televízió az igazi.

Mire kell még figyelni a gaming TV-knél

A gaming televízió nem csak játékra való, és további tulajdonságokkal is rendelkeznie kell, mint pusztán az alacsony input lag. A gyártók tisztában vannak ezzel, és a TV-k széles kínálatába implementálták a játékmódot. Így vásárolhatsz alap gaming televíziót pár tízezerért, de választhatod a legmagasabb osztályú OLED modellt is. Sajnos a gyártók a bemeneti késleltetést nem tüntetik fel, így csak a konkrét modell kritikája alapján választhatsz, esetleg más paraméterek alapján, amelyek legalább a kép minőségét meghatározzák. 

Felbontás

Ha elvonatkoztatunk a képátlótól, amelynek mérete pusztán személyes preferencia kérdése, a felbontás a gaming televízió legfontosabb paramétere. Manapság a leggyakrabban kétféle felbontással találkozhatunk – az alacsonyabb Full HD, amelyik lassan, de biztosan háttérbe vonul, és a magasabb 4K, amelyik már ma fontos szerepet játszik. 

A modern konzolok, mint például az Xbox One X és a PlayStation 4 Pro 4K-s játékra lettek kialakítva, ezért kár lenne, ha nem használnák ki a bennük lévő potenciált. A 4K felbontású gaming televíziók a Full HD-hez képest négyszer annyi képpontot tartalmaznak, ennek köszönhetően sokkal élesebb a kép.

Gamer TV

HDR

A HDR vagy High Dynamic Range egy olyan technológia, amely drasztikusan növeli a televíziók kontrasztját. A kontraszt gyakorlatilag a különbség a legmagasabb és a legalacsonyabb fényerősség között, amelyet a televízió képes elérni. A HDR használata után a kép élénkebb, és bár a HDR negatív hatással lehet a bemeneti késleltetésre, néhány játéknál érdemes bekapcsolva hagyni. A HDR-t, és a széles színskálát (WCG) például támogatja a Gran Turismo Sport is.

iA televíziós hangszórók széles kínálatából is választhatsz, beleértve a házimozikat, soundbarokat és hifi hangfalakat.

Frissítési sebesség

A frissítési sebesség határozza meg azt a sebességet, amellyel a gaming televízió képes megjeleníteni a képeket a képernyőn. Általában a paraméterek között 50 Hz-et találni, ami zavaró lehet, mivel játékhoz a lejátszási sebesség 60 fps (kép másodpercenként). Ez ne tévesszen meg, a TV-panelek frissítési aránya az analóg televíziós műsorszolgáltatás PAL szabványából származik. Ha 60 Hz-es jelet küldesz a játékkonzolról vagy a számítógépedről egy modern televízióra, akkor majdnem biztosan meg fogja azt jeleníteni.

Megéri a gaming TV?

Nem kell külön fizetni a játékmódért. Egy olyan funkcióról van szó, ami a jobb televíziók többségénél megtalálható. Ez nem is egy extra funkció, hanem egy olyan paraméter, amely jó, ha van, ha új TV-t keresel. Döntő hatással lehet a játékélményre és a multiplayer játékoknál a készségekre és akár a siker is múlhat rajta. Így a válasz a kérdésre: a gaming TV beszerzése egyértelműen kifizetődő.

0
Nyomtatás
Alza fiókom Bejelentkezés Szállítás és fizetés Rólunk
Szállítás ide:
P-DC1-WEB15
27 év tapasztalat az e-kereskedelemben
3 millió megrendelés évente
a vásárlók 98% visszatérő
Több infó
Felhívunk és szakértői tanácsot adunk
06-1-701-1111
Kérdés a rendeléssel kapcsolatban
Kérdés a termék(ek)kel kapcsolatban
Kérjük, add meg a telefonszámodat:
Keress minket