Hogy készítsünk szájmaszkot (ÚTMUTATÓ)

Termékkatalógus

Cikk

Frissítve 2020. március

Nem kétséges, hogy a jelenlegi helyzetben van értelme a maszk viselésének. Sajnos, ezekből ennek ellenére még mindig nincs elegendő a piacon, ezért jelentkezünk az útmutatóval ahhoz, hogyan lehet otthon szájmaszkot készíteni. Tudd meg, hogyan lehet pamut szájmaszkot varrni, amelynek előnye, hogy természetesen a szükséges kifőzés és az azt követő vasalás után újra felhasználható. Ha nincs türelmed a szájmaszk varrásához, vagy nincs saját varrógéped, a szájmaszkot elkészítheted sokminden, a háztartásban általánosan elérhető anyagból. Azt is leírjuk, hogyan lehet maszkot készíteni porszívózsákból, papírtörlőt használni a szájmaszk készítéséhez vagy hogyan lehet maszkot készíteni egy közönséges PET-palackból.

Hogy varrjunk maszkot

Hogyan készítsünk szájmaszkot (FÉNYKÉPES ÚTMUTATÓ) – TARTALOM

 1. Hogy lehet könnyen megvarrni a pamut szájmaszkot (FÉNYKÉPES ÚTMUTATÓ)
 2. Hogy varrjunk jobban illeszkedő szájmaszkot (FÉNYKÉPES ÚTMUTATÓ)
 3. Pamut szájmaszk egy zsebbel a szűrő számára
 4. Hogy készítsünk maszkot HEPA szűrőből (porszívó-zsákból)
 5. Légzőkészülékek készítése 3D nyomtatóval
 6. Hogy készítsünk szájmaszkot PET palackból
 7. Hogy készítsünk szájmaszkot papírtörlőből
 8. Hogy készítsünk szájmaszkot kendőből vagy trikóból

Hogy lehet könnyen megvarrni a pamut szájmaszkot (FÉNYKÉPES ÚTMUTATÓ)

Ebben a fényképes útmutatóban megmutatjuk, hogy varrhatsz egy alapszintű szájmaszkot hajtásokkal és a fejed hátoldalán való megkötéssel. Természetesen ez attól is függ, hogy mennyi tapasztalattal rendelkezel a varrásban, de jobb, ha az első maszk elkészítésére másfél órát hagysz. A többi már biztosan sokkal gyorsabban megy majd. És feltétlenül több maszkot kell varrnod, mivel minden használat után tanácsos sterilizálni őket. Több darab birtoklása célszerű, hogy ne legyen szükséges arra várnod, hogy a szájmaszk ki legyen mosva és megszáradjon.

Hogy varrjunk maszkot fényképes útmutató
A megvarrt szájmaszk akár így is kinézhet.

Pamut szájmaszk készítéséhez 100%-os pamut anyagra lesz szükséged, mivel a szájmaszkot magas hőmérsékleten kell sterilizálni. A vászon ideális erre a célra, de ha nem rendelkezel ilyen típusú anyaggal otthon, akkor egy használaton kívüli fehér lepedő elegendő a szájmaszk készítéséhez.

1) Készíts szabásmintát (sablont)

A hajtogatott szájmaszk szabásmintája nagyon egyszerű, mert közönséges négyzet. Ha csak egy kendőt gyártasz, akkor az összes méretet felvázolhatod közvetlenül az anyagra. Mivel azonban jobb, ha több szájmaszkod van, javasoljuk szabásminta készítését.

 1. Vágj ki papírból (szabásminta-papírból, csomagolópapírból vagy akár géppapírból) egy 20 × 20 cm nagyságú négyzetet.
 2. A papír ellenkező szélein rajzold be a helyeket, ahol a kötők lesznek és utána a hajtásokat is, mégpedig az alábbi hosszúságokban: 4,5; 2; 2,5; 2; 2,5; 2 a 4,5 cm.
Hogy varrjunk maszkot fényképes útmutató
Ha idővel úgy találod, hogy a maszk mérete nem felel meg neked, ne félj megváltoztatni a sablon méretét.

2) Vágj ki két darab anyagot és jelöld be a kötő helyeit

Ezután vágj ki két négyzetet (20 × 20 cm) az anyagból, és jelöld meg azokat a helyeket, ahol a kötők lesznek. Ezután vágd ki a négyzeteket és a jelzéseknél készíts jelöléseket (ezek csak jelző funkcióval rendelkeznek, tehát elég olyan kicsinek lenniük, hogy még meglásd őket).

Hogy varrjunk maszkot fényképes útmutató Hogy varrjunk maszkot fényképes útmutató Hogy varrjunk maszkot fényképes útmutató
1. Két azonos darab anyag.
2. Az átrajzolás előtt a sablont tanácsos gombostűvel odatűzni.
3. Elég, ha a jelölések néhány milliméteresek.

i

Két négyzet helyett esetleg csak egy 40 × 20 cm-es téglalapra lesz szükséged, amivel némi munkát megtakaríthatsz a következő lépésben, de elveszíted annak a lehetőségét, hogy más-más anyag legyen a belső és a külső oldalon.

3) Varrd össze az anyag darabokat

Varrj össze két négyzet anyagot két varrattal, de csak azokra az oldalakra, ahol nincs bevágás. Arra is figyelj, hogy az összevarrásnál a színe oldalak érintkezzenek (a visszája fog feléd nézni).

Hogy varrjunk maszkot fényképes útmutató Hogy varrjunk maszkot fényképes útmutató Hogy varrjunk maszkot fényképes útmutató
1. Figyelj, hogy az összevarrásnál a színe oldalak érintkezzenek.
2. Gombostűzd össze az anyagokat azoknál az oldalaknál, ahol nincsenek bevágások.
3. A gombostűzött oldalakon varrd össze a két darabot.

4) Alakíts ki és vasald le a behajtásokat

Csináld meg a behajtásokat azokon a helyeken, ahol a bevágások vannak, az alábbiak szerint: „Törd meg” az anyagot úgy, hogy az első vágást a másodikhoz, a harmadik vágást a negyedikhez és az ötödiket a hatodikhoz rögzítsd. Minden egyes behajtás után vasald le az anyagot, majd vasald ki az egészet teljesen, amikor az összes behajtás készen van.

Hogy varrjunk maszkot fényképes útmutató Hogy varrjunk maszkot fényképes útmutató Hogy varrjunk maszkot fényképes útmutató
1. Illeszd az első bevágást a másodikhoz.
2. Utána a harmadik bevágást a negyedikhez.
3. A bevágásokat folyamatosan vasald le.

5) Készítsd elő a „zsinórokat“ a felkötéshez

Ezután vágj ki két, legalább 90 cm hosszú (elégendő egy nagyobb fejhez is) és 4 cm szélességű anyagcsíkot, majd hajtsd össze őket az alábbiak szerint:

 1. Először a csíkot hajtsd hosszában félbe és vasald le.
 2. Ezután hajtsd ki újra, és helyezd a széleket a középvonalra, amelyet az előző lépésben megjelöltél az anyagon. A behajtás során újra vasald át a csíkot.
 3. Végül a csíkot újra hajtsd félbe és az egészet vasald le.
Hogy varrjunk maszkot fényképes útmutató Hogy varrjunk maszkot fényképes útmutató Hogy varrjunk maszkot fényképes útmutató
1. Az anyagcsíkok hossza legalább 90 cm legyen, ideális esetben 4 cm-es szélességgel.
2. Hajtsd össze a csíkot hosszában felére és vasalj rá.
3. Utána hajtsd össze a csíkot a közepénél.
Hogy varrjunk maszkot fényképes útmutató Hogy varrjunk maszkot fényképes útmutató
1. Ismét vasald át a csíkot.
2. Ismét hajtsd a felére és ismét vasalj rá

6) Varrd össze az egész maszkot

Helyezz egy darab anyagot a hajtogatott szalagba a hosszának kb. a felénél, és szorítsd mindkét részét ebbe a helyzetbe. Ugyanezt tedd a másik oldalon lévő csíkkal. Ezután kezdd összevarrni a csíkot a végétől, és varrd bele a gombostűzött anyagdarabot a hajtásokkal. Amikor mindkét csík ilyen módon meg van varrva, varrd el a csíkok végeit, és a maszk elkészült.

Hogy varrjunk maszkot fényképes útmutató Hogy varrjunk maszkot fényképes útmutató Hogy varrjunk maszkot fényképes útmutató
1. Helyezd az anyagot a csíkba és mindent gombostűzz össze.
2. Utána varrd meg a szalagot, belefoglalva a maszk fő részét.
3. Ne felejtsd el a "zsinórok" végeit legalább valamennyire elvarrni.
Hasonló típusú szájmaszkot varr videó útmutatójában a divattervező nő, Daya is.

Ne feledkezz meg a maszk rendszeres gondozásáról. Ideálisan sterilizáld minden használat után - a 100% pamut törlőkendőket 90 ° C-on lehet mosni, vasalni vagy forró vízben sterilizálni. Használhatsz mikrohullámú sütőt is, de a tűzoltók óvnak a maszkok mikrohullámű sütőben való sterilizálásától - ha az anyag nem 100% pamut, vagy túl hosszú ideig sterilizálod, tüzet okozhat.

Hogy varrjunk jobban illeszkedő szájmaszkot (FÉNYKÉPES ÚTMUTATÓ)

A szokásos hajtogatott maszkokon kívül megmutatjuk, hogyan kell varrni olyat, amelyik jól illeszkedik az arcodhoz, és az oldalsó vágásnak köszönhetően "nem kerül a szemedbe". Az ilyen stílusú arcmaszk varrása igényesebb, több idő kell hozzá, ezért nem ideális a szabásminta a kézi tömegtermeléshez, de ha ezt a munkát szeretnéd elvégezni legalább magad és a szeretted számára, és „luxus maszkot” szeretnél készíteni, kövesd a következő fotókat.

Hogy varrjunk maszkot fényképes útmutató
Megvarrt arcmaszkok, amelyek jobban illeszkednek az archoz.

Ennek a maszknak az elkészítéséhez összesen kb. 30 × 40 cm anyagra és két darab textilgumira van szükség, amelyek mindegyike 20 cm hosszú. A lélegző pamut a legjobb anyag az arcmaszkhoz. A szabásminta, amelyet megvarrsz, két rétegből áll, így választhatsz egy  anyagot kívülre és egy másikat belülre.

1. Nyomtasd ki a szabásmintát és vágd ki (sablon letöltése)

Ennek a maszknak a szabásmintája bonyolultabb alakú, ezért rögzítjük. Miután letöltötted a sablont, ellenőrizd a méretezését. A fájl egy A4-es oldalhoz készült, tehát ha egy normál nyomtatópapírra nyomtatod ki, akkor a szabásminta ideális méretű lesz. Ha az arcmaszkok méretben nem felelnek meg, nyomtatáskor kissé nagyíthatod vagy kicsinyítheted a maszkokat, de általában elég megváltoztatnod a gumiszalagok hosszát. Vágd ki a kinyomtatott sablont.

i A szájmaszk sablonját töltsd le ezen a hivatkozáson

2. A szabásmintát gombostűzd oda, rajzold körül és vágd ki

Most két különböző anyagra lesz szükséged (a maszk külső és belső részéhez).

 1. Rögzítsd a kinyomtatott és kivágott sablont gombostűvel ugyanazon anyag két rétegére, ügyelve arra, hogy az anyagok a színükkel érintkezzenek.
 2. A sablon alakját rajzold körül a textilen, nagyon figyelmesen.
 3. Utána mindkét rétegből egyszerre vágd ki az alakzatot, de kb. 1 cm-re a sablon szélétől.
 4. A sablonból vedd ki a gombostűket, rögzítsd velük a sablont a második anyag két rétegéhez, és azonos módon vágd ki az alakzatot ezekből is.
Hogy varrjunk maszkot fényképes útmutató Hogy varrjunk maszkot fényképes útmutató Hogy varrjunk maszkot fényképes útmutató
1. A sablont rajzold körül az első anyag két rétegén.
2. Utána a második anyagon.
3. Az anyagot vágd ki kb. 1 cm-re a körberajzolt alakzattól. 

3. Az azonos anyagdarabokat gombostűzd össze

Most két pár kivágott alakzatod van a két különböző anyagból (kivéve, ha csak egyféle anyagot használtál). Ezeket az anyagdarab párokat alaposan gombostűzd össze, mégpedig a körberajzolt sablon leghosszabb oldalai mentén, azaz kb. 1 cm-re az anyag szélétől (lásd a mellékelt fényképet).

Hogy varrjunk maszkot fényképes útmutató
Az azonos anyagdarabok leghosszabb (domború) oldalán gombostűzd össze.

4. Varrd össze a darabokat a leghosszabb oldalon

Azon a helyen, ahol az anyagot összegombostűzted, most varrd össze. Ha az anyag nem rugalmas, a szabásminta mentén bevagdalhatod. Ha foszlik, akkor beszegheted. Varrás után vasald le az anyagot.

Hogy varrjunk maszkot fényképes útmutató Hogy varrjunk maszkot fényképes útmutató
1. Az összegombostűzött helyen varrd össze az anyagdarabokat.
2. Ha az anyag foszlik, szegd be a széleit.

5. A két réteget varrd egymáshoz

Most illeszd össze a két összevarrt darabot a színükkel egymás felé, és gombostűzd össze őket a kerület mentén, ideális esetben a varrás irányában (a gombostűket így könnyebb lesz eltávolítani). Ezután mindkét réteget varrd össze három oldalról (kettő hosszabb és egy rövidebb). Az egyik rövidebb oldalt ne varrd össze!

Hogy varrjunk maszkot fényképes útmutató Hogy varrjunk maszkot fényképes útmutató Hogy varrjunk maszkot fényképes útmutató
1. A két részt úgy tedd egymással szembe, hogy az anyagok a színükkel érintkezzenek.
2. A szélek mentén a két anyagot gombostűzd össze.
3. Utána három oldalon varrd össze. 

6. A maszkot fordítsd ki a színére

A könnyebb kifordítás érdekében hajtsd össze a szövet széleit a varratok mentén és vasald le őket. Ezután fordítsd ki a terméket az össze nem varrt nyíláson keresztül, és vasald le újra.

Hogy varrjunk maszkot fényképes útmutató Hogy varrjunk maszkot fényképes útmutató
1. Hogy a maszkot könnyebb legyen kifordítani, hajtsd le a széleket a varratok körül.
2. Ezután a maszkot fordítsd ki a nem levarrott oldalon keresztül.

7. Varrd be a hiányzó nyílást

Hajtsd be az anyagot a varrott lyuk körül, és varrd össze a lyukat kívülről.

Hogy varrjunk maszkot fényképes útmutató
A kihagyott nyílást varrd össze.

8. Varrd hozzá a gumiszalagokat

Végül a gumiszalagokat kell hozzávarrni. Állítsd be a méretet úgy, hogy kényelmesen viselhetők legyenek. A kipróbáláshoz elég a gumiszalagokat gombostűvel odaerősíteni.

Hogy varrjunk maszkot fényképes útmutató
Mielőtt a maszkra rávarrod a gumiszalagokat, gombostűzve ellenőrizd, hogy a hosszúságuk megfelelő-e neked.

Pamut arcmaszk egy zsebbel a szűrő számára

A pamut maszkot fel lehet javítani egy zsebbel a szűrő számára. Az eljárás hasonló a fentiekhez, a különbség az, hogy a hajtogatott maszknál nem varrod át a teljes felső szélt, és kb. 10 cm-es nyílást hagysz benne, ahol a szűrőt be lehet helyezni. A jobban illeszkedő maszkkal valami hasonlót csinálj, csak hagyj egy nyílást az egyik rövidebb oldalán. Egy szűrővel növeled a maszk hatékonyságát, de a védelem továbbra sem lesz 100%-os. És mi mindent lehet szűrőként használni az arcmaszkba?

 1. Papírzsebkendő – a leginkább elérhető és legegyszerűbb szűrő. A zsebkendőt elég behajtani a maszkba és használat után eldobni.
 2. Anyag zsebkendő – további rétegként anyag zsebkendőt is lehet használni. használat után ugyanúgy főzd ki, mint a maszkot.
 3. Porszívó szűrő – a HEPA szűrővel ellátott, kiváló minőségű porszívózsák megköti a port, a poratkákat, a vírusokat és a gombákat, ezzel segítve a maszk hatékonyságának növelését. Csak annyit kell tenned, hogy a zsákból olyan alakot vágsz ki, amely illeszkedik a maszkodba. Ez a szűrő csak egyszeri felhasználásra alkalmas.
 4. Szűrő az autóklímából – lehetséges belevarrni egy olyan aktívszén-tartály-szűrőt a maszkba, amelyet az autó légkondicionálásában használnak. Elsősorban a por, a pollen mikroszkopikus szemcséinek és az egyéb szennyeződések teljes spektrumának, ideértve a mikrobiális anyagokat a befogására is szolgál. Ez a szűrő növeli a maszk hatékonyságát, de nem éri el az FFP3 szintet. A légkondicionáló szűrők gyártására vonatkozó utasítások itt találhatók.
 5. Perlan – ez az egészségügyben bőségesen használt anyag a maszkokba is alkalmas. Azonban ismét azt ajánljuk, hogy a perlan szűrőt se használd több, mint egyszer.

i

A maszk felső szegélye el van látva két huzalbevezető nyílással, hogy úgy alakíthasd, hogy a maszk sokkal jobban körülvegye az orrodat. Mielőtt kimosnád vagy kifőznéd a maszkot, feltétlenül távolítsd el belőle és fertőtlenítsd a huzalt.

Hogy készítsünk maszkot HEPA szűrőből (porszívó-zsákból)

Szájmaszk készítéséhez porszívózsákból a fentebb említett zacskón kívül elég két közönséges elasztikus szalag és egy irodai tűzőgép. Igazán nem sok időt igénylő munkáról van szó - elég csak egy kis ügyesség és egy perc alatt elkészítheted a védőmaszkodat.

Javasoljuk a mikroszálas  porszívó-zacskó használatát, amelynek a gyártók szerint a HEPA szűrő szintjének megfelelő szűrési hatékonysággal kell rendelkeznie. Képes kiszűrni a port és más szennyező anyagokat, valamint a vírusokat, atkákat és a penészt a levegőből.

Maszk porszívó-zacskóból Maszk HEPA szűrőből
A porszívó zsákjából is lehet szájmaszkot készíteni. Válassz valamilyen jobb textil modellt. 

Szájmaszk készítése porszívó-zacskóból lépésről lépésre:

 1. Vágd le vágókéssel a porszívó-zsák mindkét szélét 10 cm szélességben. Ez megteremti két szájmaszk alapjait.
 2. A téglalap alakhoz hajtsd be az egyes széleket befelé irányba, hogy létrejöjjön egy háromszög alakú zseb, amelyet irodai tűzőgéppel rögzítesz.
 3. Köss csomót egy befőttes gumi közepére, hogy két szem jöjjön létre.
 4. Rögzítsd az egyik szemet a háromszög alakú zseb belsejébe, a gumi másik szeme a fül kötőjeként fog szolgálni.
 5. Ugyanilyen módon rögzítsd egy másikat gumiszalagot a másik oldalon, és a rögtönzött maszk használatra kész.

i

Porszívó-zsákból szájmaszk készítésének videóját a részletes útmutatóval megtalálod itt.

Légzőkészülék készítése 3D nyomtatóval

A COVID-19 fertőzés által okozott válság számos közösséget aktivizált, köztük a 3D nyomtatás környékén is. A varrónők alapeszközein és a kórházi segédeszközökön túl sok légzőkészülék-terv jelenik meg az interneten, beleértve a 3D nyomtatókban elkészíthető fájlokat is. Ha van otthon ilyen nyomtatód, akkor magas szintű védelmet nyújthat neked, szeretteidnek vagy más embereknek.

Légzőkészülék 3D nyomtatóból
Légzőkészülék 3D modellje, amelyet a saját hálózatán kínál a 3D nyomtatók Creality márkája.

A légzőkészülék általi védettségét befolyásolja az, hogy milyen jól tapad az arcodhoz, és az alkalmazott szűrőanyag is. Az interneten elérhető 3D modellek általában képesek eltávolítható szűrő befogadására. A papírt vagy textilt nehezebb felhasználni, a HEPA szűrőt és a porszívó-zsákot könnyebb. Az szűrú anyagokkal kapcsolatos további információkért lásd a Pamut maszk egy zsebbel a szűrő számára című részt, amelyet ebben a cikkben feljebb találsz.

A 3D nyomtatóval készített légzőkészülék előnyei

Természetesen a 3D nyomtatókon készített légzőkészülékeknek nincs tanúsítványuk, így senki sem garantálja az általuk nyújtott védelmet. De még az otthon varrt pamut arcmaszkok sem rendelkeznek tanúsítvánnyal, és mégis van értelmük. Nyugodtan mondhatjuk, hogy a jól illeszkedő, 3D nyomtató segítségével kialakított légzőkészülék jó minőségű szűrőanyaggal jobb védelmet nyújt, mint a hagyományos maszk.

i

Az otthoni 3D nyomtatóval gyártott segédanyagoknak nincs tanúsítványa, tehát nem helyettesíthetik a tanúsított orvosi berendezéseket.

 • Könnyebb karbantartás, mert az ilyen típusú légzőkészüléket nem kell kifőzni, elég fertőtleníteni (például izopropil-alkohollal).
 • Környezetbarát: a légzőkészülékekhez a legjobb PLA szálakat használni, amelyek növényi eredetűek és a környezetben lebomlanak. Ebben az esetben a 3D nyomtatón nyomtatott légzőkészülék használata környezetkímélőbb, mint az eldobható segédeszközök használata, mivel ehhez csak kis mennyiségű szűrő anyag szükséges, és maga is újrafelhasználható.
 • Jó szellőzés: a 3D nyomtatón nyomtatott légzőkészülék szilárd felépítésének köszönhetően nem szívja be az arcot, ezért rajta keresztül jobb a lélegzés, miközben fenntartja a szűrés magas színvonalát.
 • Könnyű és gyors legyártás: aki otthon rendelkezik 3D nyomtatóval és a megfelelő szállal hozzá, néhány órán belül elkészítheti a légzőkészüléket. Mivel sok ingyenes modell található az interneten a letöltéshez, nem kell semmit modellezni.

Hol lehet légzőkészülék-modelleket találni 3D nyomtatáshoz?

Mint fentebb említettük, számos 3D-s modell készen áll a légzőkészülék azonnali kinyomtatására az interneten. Különböző kivitelezésű termékek állnak rendelkezésre, így kiválaszthatod, melyik a legmegfelelőbb. Jó források a légzőkészülékek 3D-s modelljeinek megtalálásához:

 • Facebook, 3D nyomtatóval a COVID-19 ellen csoport: ha a jelenlegi válságon 3D nyomtatással szeretnél segíteni a lakosság és az egészségügyi intézmények számára, látogass el erre a Facebook-csoportra, ahol az önkéntesek segítő közössége társul és szerveződik.
 • Thingiverse: a 3D nyomtatás modelljeinek az egyik legnagyobb és legismertebb adatbázisa a Thingiverse. Több, mint másfél millió ingyenes modellt tartalmaz, beleértve a valós méretű légzőkészülékekét is.
 • Cults: további adatbázis 3D nyomtatók tulajdonosai számára. A letölthető  ingyenes modelleken kívül fizetős modelleket is tartalmaz.
 • Creality: még akkor is, ha  csak egy tucat modelljük van, a 3D nyomtatóknak ez a gyártója ingyenes letöltéseket kínál, beleértve a légzőkészülék modelljét is.
 • Reddit, megaszál a 3D nyomtatásról koronavírus idején: az angolul beszélők számára, a Reddit felhasználó számára hasznos lehet az a szál, amely mindent tartalmaz, ami a 3D-nyomtatáshoz kapcsolódik a COVID-19 fertõzés idején. A védőeszközökkel kapcsolatos tippek mellett elemzéseket is  találsz azok biztonságáról vagy a kórházi személyzet róluk alkotott véleményéről.

Hogy készítsünk szájmaszkot PET palackból

Az az ötlet, hogy PET-palackból készítsenek szájmaszkot, a Cseh Műszaki Egyetem rektorától, Vojtěch Petráčektől származik. Elgondolása ugyan egyeseknél zavart okozhat, de elmagyarázza, hogy az eredeti maszkja nemcsak a szájat és az orrot védi, hanem a szemet is lefedi. Ez is lehet  a Covid-19 kapuja, ezért védelmét nem szabad elhanyagolni.

A PET-ből gyártott maszk készítéséhez szükséged lesz egy kétliteres palackra, három gumiszálra, vágókésre,  ablaktömítésre és papírszalvétára vagy törlőruhára.

Maszk készítése PET palackból lépésről lépésre:

 1. A PET-palacnak vágd le az alját, és körülbelül kétharmadig vágj bele az eredeti kupak felé. A vágás mindkét oldalán hozz létre két hasított lyukat a befűzéshez.
 2. Ragaszd körbe a vágásokat ablakszigetelő tömítéssel, hogy a maszk ne vágjon meg hordás közben.
 3. A létrehozott nyílásokon vezesd át a gumiszalagokat, amelyeket átragasztással kell rögzíteni.
 4. Végül helyezz réteges papírszalvétát vagy konyhai törölközőket a PET palack aljára, hogy szűrőbetétként szolgáljon.
 5. A szűrő cseréje és a teljes maszk alkoholos oldattal való fertőtlenítése után újra felhasználható.
Koronavírus maszk PET palackból
A PET palack bevágásának ábrája. Forrás: Cseh Műszaki Egyetem.

Hogy készítsünk szájmaszkot papírtörlőből

Csak nagyon szélsőséges esetben készíts szájmaszkot papírtörlőből. Biztosan nem nyújt neked olyan fokú védelmet, mint egy anyagból készült szájmaszk vagy a fenti, porszívó-zsákból készült maszk. Ha azonban nincs más lehetőség, nyugodtan használj konyhai törlőt az egészséged védelme érdekében.

Csak szilárdabb konyhai papírtörlőre, két gumiszálra és irodai tűzőgépre lesz szükséged.

Szájmaszk készítése papírtörlőből lépésről lépésre:

 1. A konyhai papírtörlő tekercséből húzd le a csíkot a jelzett perforáció szerint, amely 22 cm hosszú..
 2. Készíts 2 cm széles behajtásokat a konyhai papírtörlőn. Váltogasd a behajtás irányát úgy, mintha legyezőt akarnál formálni.
 3. Amikor befejezted a hajtogatást, létrejön egy csík, amelynek a végeit hajlítsd be a redőbe, és tűzőgéppel rögzítsd őket a gumiszálakhoz.
 4. A gumiszalagok rögzítése után óvatosan képezz a hajtogatott törölközőből helyet a szájrésznek, így gyors és praktikus szájmaszk születik.

Hogy készítsünk szájmaszkot kendőből vagy trikóból

Ha nincs otthon varrógéped, és nem bánsz jól a tűvel és a cérnával, akkor varrás nélküli maszkot is készíthetsz. Sok útmutatást találsz az interneten, ezek közül a két legpraktikusabb módszert választottuk ki számodra:

Arcmaszk kendőből

Az arcmasz elkészítése percek kérdése. Csak sálra és két gumiszalagra van szükséged. Az utasításokat lásd az alábbi videón.

Arcmaszk trikóból

A régi trikódat is felhasználhatod arcmaszk készítésére. A trikón kívül csak krétára vagy filctollra van szükséged a szabásminta lerajzolásához illetve ollóra. Ezt a maszkot gyorsan és egyszerűen elkészítheted, és ha mintás trikót választasz, akkor a maszkból eredeti darab is lehet. Ajánlott 100%-os pamut póló használata.

A házi készítésű maszk nem véd meg teljesen a fertőzéstől, de segít csökkenteni annak terjedését. Részben a viselő védelmeként szolgál, de különösen akkor segít, ha a viselője fertőzött és nem tud róla. Mivel a jelenlegi helyzetben a maszkok és a légzőkészülékek ritkán fellelhető áruk, ha van anyagod ideiglenes védőeszközök készítésére, ajánld fel azokat a környezetben élő embereknek.

4,6 20×
SINGER Tradition SMC 2273
Varrógép - 23 varróprogram, 23-féle öltéstípus, alap és dekorációs öltés, 4,5 mm-es öltéshossz, 5 mm-es öltésszélesség, automatikus tűbefűzés, overlock öltés, szabad kar, orsótekercselés, dupla tűs varrás, öltéshossz beállítás és öltésszélesség beállítás
72 490 Ft
Raktáron 5 db
Éjfélig megrendeled, reggel az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: EAD8021c
4,5 44×
Respilon R-pajzs fekete
Kendő membránnal - anyaga: poliészter, uniszex, 1 darabos kiszerelés
16 710 Ft
Pillanatnyilag nem elérhető
Termékkód: RSP005
4,9 57×
RAPID F16, piros
Irodai tűzőgép - asztali, nyitott, zárt és fali tűzés, felső újratöltés, 24/6 és 26/6 kapocsmérethez, tűzési kapacitás akár 30 lap, a kar nyílása 180°, kapcsok a csomag része, anyaga fém és műanyag, piros kivitel, mérete 4,7 × 6,7 × 14,2 cm (Ma×Sz×Mé), tömege 148 g
2 390 Ft -tól
Raktáron > 10 db
Éjfélig megrendeled, reggel az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: RPD001g
4,9 155×
ZEWA Wisch & Weg (2 db)
Konyhai papírtörlő kétrétegű - 395 Ft/tekercs
790 Ft
1 csomag
Raktáron > 50 db
Éjfélig megrendeled, reggel az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: KU006
4,8
tesamoll Gumi tömítés, barna, D profil, 25 m
Ablaktömítés - hossza: 25 m, D profil, gumi, vastagság: 3 - 7 mm
8 330 Ft -tól
Raktáron 1 db
Éjfélig megrendeled, reggel az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: TESA0023
5,0
Kreator KRTS1002V
Pormaszk - FFP2 szűrőosztályú, szabvány: EN 149: 2001+A1 2009, uniszex, 2 darabos kiszerelés
2 300 Ft
Pillanatnyilag nem elérhető
Termékkód: PWP155a16
4,5
HARMONY Good For Food (2 db), kétrétegű
Konyhai papírtörlő kétrétegű - 445 Ft/tekercs
890 Ft
1 csomag
Raktáron > 50 db
Éjfélig megrendeled, reggel az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: TOPA073
5,0
tesamoll Gumi tömítés, barna, P profil, 25 m
Ablaktömítés - hossza: 25 m, P profil, gumi, vastagság: 2 - 5 mm
5 720 Ft -tól
Raktáron 2 db
Éjfélig megrendeled, reggel az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: TESA0027
4,5 44×
Respilon R-pajzs papagájok
Kendő membránnal - anyaga: poliészter és polipropilén, női, 1 darabos kiszerelés
16 710 Ft
Pillanatnyilag nem elérhető
Termékkód: RSP007
4,5
Kreator KRTS10020
Pormaszk - FFP2 szűrőosztályú, szabvány: EN 149: 2001+A1 2009, uniszex, 3 darabos kiszerelés
2 090 Ft
Pillanatnyilag nem elérhető
Termékkód: PWP155a15
5,0
Kreator KRTS1001V
Pormaszk - anyaga: polipropilén és textil, FFP1 szűrőosztályú, szabvány: EN 149: 2001+A1 2009, uniszex, 2 darabos kiszerelés
2 080 Ft
Pillanatnyilag nem elérhető
Termékkód: PWP155a14
5,0
Kreator KRTS10010
Pormaszk - FFP1 szűrőosztályú, szabvány: EN 149: 2001+A1 2009, uniszex, 3 darabos kiszerelés
2 090 Ft
Pillanatnyilag nem elérhető
Termékkód: PWP155a13
4,9 40×
SINGER START 1306 varrógép
Varrógép - 6 varróprogram, 6-féle öltéstípus, alap és dekorációs öltés, manuális tűbefűzés, szabad kar és világítás
Leárazás -15 %
44 290 Ft 52 690 Ft
Pillanatnyilag nem elérhető
Termékkód: SINSST12
4,8 210×
ETA eBAG ORIGINAL 9600 68000
Porzsák ETA és Sencor - textil, egyszer használatos, antibakteriális, univerzális, nedvességálló, űrtartalma 4 l, szűrő a csomag része, 5 porzsák a csomagban - Ár több darab vásárlása esetén 530,10 Ft/tasak
Szuper ár
2 650 Ft -tól
Raktáron > 10 db
Éjfélig megrendeled, reggel az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: ETASV003
4,2 13×
Sencor SVC 900
Porzsák Sencor - textil, egyszer használatos, antibakteriális, nedvességálló, szűrő a csomag része, 5 porzsák a csomagban - Ár több darab vásárlása esetén 497,28 Ft/tasak
2 490 Ft -tól
Kérés esetén megrendeljük
Termékkód: EAD1192r
4,8 102×
Sencor SVX 020HF
Porszívószűrő - bemeneti HEPA szűrő, mosható, SVC730GR/RD ALTO típusú porszívóhoz használható
1 890 Ft -tól
Raktáron > 20 db
Éjfélig megrendeled, reggel az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: EAD1190j
4,7
Sencor SVX 007HF
Porszívószűrő - hepa, mosható
2 370 Ft -tól
Raktáron 3 db
Éjfélig megrendeled, reggel az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: EAD1190r
4,9 18×
EVOLVEO ROBOTREX H6, H5 RTX-ACP
Porszívó tartozék - robotporszívóhoz, 3 db HEPA szűrővel, 1 db XXL mikroszálas moppal
4 690 Ft
Raktáron 3 db
Éjfélig megrendeled, reggel az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: EVO100a1
5,0
Singer M2405
Varrógép - 6 varróprogram, 6-féle öltéstípus, alap öltés, szabad kar, orsótekercselés, öltéshossz beállítás és világítás
54 290 Ft
Raktáron > 5 db
Éjfélig megrendeled, reggel az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: SINSS753
4,7 47×
SINGER SMC 3323/00
Varrógép - 23-féle öltéstípus, overlock öltés, auto tűbefűző, auto szálvágás, szabad kar, orsótekercselés, dupla tűs varrás, öltéshossz beállítás, öltésszélesség beállítás és világítás
68 190 Ft
Raktáron > 5 db
Termékkód: SINSST02
4,6 19×
SINGER SIMPLE 3232 varrógép
Varrógép - 32 varróprogram, 32-féle öltéstípus, alap és dekorációs öltés, 4 mm-es öltéshossz, 4 mm-es öltésszélesség, automatikus tűbefűzés, overlock öltés, szabad kar, orsótekercselés, dupla tűs varrás, öltéshossz beállítás, öltésszélesség beállítás és világítás
81 590 Ft
Raktáron 2 db
Éjfélig megrendeled, reggel az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: SINSP120
4,6 12×
Singer M3205
Varrógép - 23 varróprogram, 23-féle öltéstípus, dekorációs öltés, automatikus tűbefűzés, auto tűbefűző, szabad kar, orsótekercselés, öltéshossz beállítás, öltésszélesség beállítás és világítás
78 190 Ft
Raktáron 2 db
Éjfélig megrendeled, reggel az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: SINSS760
3,7
SINGER C5205 PR
Varrógép - 80-féle öltéstípus, dekorációs öltés, automatikus tűbefűzés, overlock öltés, auto tűbefűző, auto szálvágás, szabad kar, orsótekercselés, dupla tűs varrás, öltéshossz beállítás, öltésszélesség beállítás és világítás
95 290 Ft
Raktáron 2 db
Termékkód: SINSS900
Nyomtatás
P-DC1-WEB15
30 év tapasztalat az e-kereskedelemben
3 millió megrendelés évente
a vásárlók 98% visszatérő
Több infó
Felhívunk és szakértői tanácsot adunk
06-1-701-1111
Kérdés a rendeléssel kapcsolatban
Kérdés a termék(ek)kel kapcsolatban
Kérjük, add meg a telefonszámodat:
Keress minket
Az Ön adatainak védelme fontos számunkra Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és a beleegyezéseddel weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadod a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési felületeken.
További információ Kevesebb információ