Válaszd ki azt az elemet az oldalon, amelyet a hiba érint
HU tisíce produktů ihned k odběru Alzabox

Hogy működik a vezeték nélküli töltés

Termékkatalógus

Cikk

Aktualizálva 2020. február

A vezeték nélküli töltés az egyik modern eszköz, amellyel a mobiltelefon-gyártók megpróbálják csábítani az ügyfeleiket. Csak helyezd a telefont egy varázslapra, és az elkezdi tölteni. A folyamat egyszerű és a felhasználók ezt igénylik is, ezért a gyártók körében egyre növekszik ennek a töltési módszernek a támogatása. Ezenkívül azok, akiknek az eszközei nem támogatják a vezeték nélküli töltést, nem feltétlenül szomorúak, mivel a már meglévő telefonjuk is megtanulhatja vezeték nélküli töltést a Qi szabvány használatával. Hogyan csináljuk? És valójában hogy működik a vezeték nélküli töltés?

Hogy működik a vezeték nélküli töltés – TARTALOM

  1. Vezeték nélküli töltés a Qi jegyében
  2. Hogy működik a vezeték nélküli töltés?
  3. A vezeték nélküli töltés előnyei és hátrányai
  4. Válassz olyan telefont, amelyik támogatja a vezeték nélküli töltést
  5. Mi az a reverz töltés?

Vezeték nélküli töltés a Qi jegyében 

Míg az adatok már rutinszerűen a levegőben szállítódnak, az energiával még mindig a kezdeteknél járunk. A különféle technológiák tömeges tesztelése ellenére a Qi [chi] szabvány, amely egy kínai kifejezés, amely valami olyasmit jelent, mint az élet energiája, volt a legsikeresebb. A standardot 2008-ban hozták létre.

Az elektromágneses indukcióval történő vezeték nélküli töltés legfeljebb 1 cm távolságra képes energiát továbbítani. A technológia kommunikációs és irányítási készségekkel is rendelkezik. Ez lehetővé teszi, hogy a töltési állapotra vonatkozó információkat láthasd is a készüléken. Maga az alapzat  felismeri, hogy egyetlen energiafogadó eszköz sem található a hatótávolságán belül. Azonnal a minimumra csökkenti a teljesítményét, és lecsökkenti az energiafogyasztását.

Bezdratova nabijecka, Samsung Zero Flat
Csak tedd a kompatibilis okostelefonodat a töltőpadra, és nincs miért aggódnod. Mondj búcsút a töltőhöz való állandó csatlakoztatásnak. 

A gyártók szövetsége, amely a Qi-t az iparág általános szabványaként azonosította, számos mobiltelefon-gyártót (Samsung, HTC, Nokia, Sony és még sokan mások), valamint a svéd IKEA céget is magában foglalja. Így megvásárolhatod a töltő alapzatot közvetlenül az éjjeliszekrényben, lámpaban vagy kanapéban.

és Hogy kell helyesen tölteni?

Hogy működik a vezeték nélküli töltés és mennyire gyors?

A vezeték nélküli töltés az elektromágneses indukció nagyon egyszerű elvét használja. Első használata 1893-ra nyúlik vissza, amikor Nikola Tesla vezetékek nélkül bekapcsolt egy villanykörtét. Leegyszerűsítve ez egy olyan jelenség, amikor az ún. indukált feszültség és indukált áram a vezetőben az indukciós fluxus időváltozásának következtében merül fel.

iPhone X; bezdrátové nabíjení
A Samsung az egyik piacvezető a vezeték nélküli mobiltelefon töltésben.

A gyakorlatban a rendszer a két felületi tekercs között fellépő elektromágneses indukción alapszik. Az egyiknek a tápkábellel csatlakoztatott alapzat, a másiknak pedig a töltés alatt álló eszköznek kell lennie. Az elektromos berendezések feltöltése mellett ez a jelenség gyakran előfordul, például indukciós tűzhelyeknél, ahol áramot (és a kívánt, bár a folyamat során hulladéknak számató hőt) generálnak a főzőlap tekercse és az edény vezetőképes alja között.

Xiaomi; bezdrátové nabíjení
A vezeték nélküli töltés elegáns, egyetlen drót vezet az alapzatból a konnektorba, és lehetővé teszi a hatékony elrejtést.

Az energiaveszteség miatt a vezeték nélküli töltési sebesség továbbra is meglehetősen alacsonyabb, mint a hagyományos vezetékes töltőknél, ugyanakkor a technológia folyamatosan fejlődik. Már most inkább találkozhatunk az agresszívebb töltés támogatásával, mint évekkel ezelőtt. Amikor a Qi szabvány 2010-ben elindult, a maximális teljesítménye 5 W volt. Jelenleg ez már 15 W, de mindig az adott készüléktől függ, hogy mennyi energiát képes ténylegesen felhasználni.

Az iPhone készülékek teljesítménye 7,5 wattra korlátozódik. Ahogy a hálózaton az iphoneincanada.ca felmérte, ezzel a tempóval nem egész en 2 óra alatt az akkumulátor kevesebb, mint felét tölti fel. Az Android operációs rendszerrel rendelkező telefonok 15 W-os, a Cseh Köztársaságban nem forgalmazott Huawei Mate 30 Pro27 W-ig terjedő teljesítmény kezelésére képes. Az Oppo cég is beígérte a gyorsabb vezeték nélküli töltést, és ebben a vonatkozásában akár 30 W-ot is említ. Megoldásuk üzemszerű elterjesztésére azonban még várnunk kell.

A vezeték nélküli töltés előnyei és hátrányai

Eleinte ennek a technológiának a támogatása csak olyan különlegességnek tűnt, amit az ember szeretne megmutatni a barátainak. A technológiát azonban egy ideje használjuk, és különösen nagyra értékelhetjük a kényelmét. Ahelyett, hogy fáradságosan keresnénk a megfelelő kábelt, amelyet miután megpróbálunk bedugni a konnektorba, a telefon felhelyezése csak pár másodperc kérdése. Ezen felül van egy nagyon hasznos reverz töltési funkciója, amint azt az alábbiakban tárgyaljuk majd. De bár a vezeték nélküli töltés nagyon praktikus dolog, vannak még hátrányai. Ezek különösen:

  • viszonylag nagy energiaveszteség,
  • a készüléket közvetlenül az alapzatra kell helyezni, a telefon nem lehet a kezedben és nem használható (pl. fényképezésre),
  • a hagyományos vezetékes töltéshez képest lassú,
  • arra törekszik, hogy a töltendő telefont hosszabb ideig az alapzaton tartsd, ami az akkumulátor lemerüléséhez vezethet.

Válassz olyan telefont, amelyik támogatja a Qi vezeték nélküli töltést

Noha a vezeték nélküli töltés drámaian növeli a felhasználó kényelmét, és elegendő vezeték nélküli töltő van a piacon, a gyártók ezeket csak drágább okostelefonokba építik be. Egyelőre az olcsóbb modellek felhasználóinak nincs ilyen szerencséjük.

és Vezeték nélküli töltők mobiltelefonokhoz

Az egyes vezeték nélküli töltők főként a dizájn szempontjából különböznek egymástól. A kompatibilitással nem kell foglalkozni, mivel csak Qi-szabvánnyal kompatibilis töltők érhetők el a piacon.

iPhone 8, fotoaparát smartphone; Samsung Galaxy Note8 Samsung Galaxy S8
A vezeték nélküli töltést kínáló telefonok közé tartozik a Google Pixel 4, iPhone 11 Pro vagy a Samsung Galaxy Note10+.

Mi az a reverz töltés?

A vezeték nélküli töltés vonzereje az is, hogy magát a telefont töltőként használhatjuk olyan eszközök számára, amelyek támogatják a vezeték nélküli töltést. Ez például vezeték nélküli fejhallgató esetében lehet hasznos. Ha kint vagy a terepen, és lemerül a fejhallgatód akkumulátora, miközben a telefonod eléggé fel van töltve, akkor helyezd a fejhallgatót a telefon hátuljára, és várd meg, amíg feltölti. Nem csak fejhallgatóra, hanem egész telefonra is alkalmazható. Szüksége van a barátodnak néhány százalék extrára? A saját telefonod kapacitását megoszthatod vele.

Samsung Galaxy; reverzní nabíjení
Így tölthetők reverz módon a Samsung Galaxy S10 telefonok. Forrás: gadgetsnow.com

A vezeték nélküli energiaátvitel megkönnyítése érdekében a telefonoknak üveg hátlappal kell rendelkezniük. Hasonlóképpen lehetséges az alapzattal való kompatibilitás. Ez az oka annak, hogy sok okostelefonnak üvegből készült hátoldala van, amely ugyanolyan, mint a kijelző elején lévő üveg.

és Érdekelhet téged


Élvezzük a vezeték nélküli töltést a Qi szabvány használatával, amelynek legnagyobb előnyei közé tartozik az egyszerűség és a kényelem, miközben az optikai kábelhez képest lassú. De ez csak kis hátrány, amit sok felhasználó nagyobb problémák nélkül megbocsát neki.

Mit írtunk korábban a vezeték nélküli töltésről?

A modern okostelefonok egész sor szórakoztató funkcióval rendelkeznek, de a kábel napi csatlakoztatása a töltőhöz egyszerűen kényelmetlen. Tanácsot adunk ahhoz, hogyan lehet elrendezni a kényelmes, vezeték nélküli töltést, hogy a telefon  folyamatosan tele legyen energiával.

Hogy működik a vezeték nélküli töltés?

Az induktív töltés a legjelentősebb tényező, és első használata 1893-ig nyúlik vissza, amikor Nikola Tesla drótok nélkül bekapcsolta az izzót. A rendszer tehát két felszíni tekercs közötti elektromágneses indukción alapszik. Az egyik a tápkábellel csatlakoztatott alapzat, a másiknak pedig a töltés alatt álló eszköznek kell lennie.


Jó hírünk van – a már meglévő telefonok betörése a vezeték nélküli töltés lehetőségébe nagyon gyorsan fejlődik.

Egyes telefonokat a gyártó már előkészített

A Samsung zászlóshajója – Galaxy S6, S6 edge és S6 edge+ - a már beépített vezeték nélküli töltés fényes példája. Ebben az esetben csak elegáns töltő alapzatot kell beszerezned, és nincs tovább okod az aggódásra.

Samsung EP-PG920I

Más telefonokat pedig kicsit fel kell javítanod

Még egy régebbi modell is kibővíthető a vezeték nélküli töltéssel, és  pénzügyi szempontból sem tesz tönkre. Csak vásárolj egy speciális modult, ami a Qi szabványnak megfelel, és helyezze a megfelelő helyre, közvetlenül az akkumulátor mellé. Ez igazán egyszerű, és a felhasználói kényelem hirtelen magasabb szintre kerül.

Nabíjecí podložka CONNECT IT Qi

Luxus megoldás a Patriottól

Az utolsó változat egy testreszabott Patriotot FUEL iON tok megvásárlása, amelybe kényelmesen beleteszed a telefonodat. Akkor csak rápattintod a mágneses állványra  (ami ugyanakkor töltőként is működik), és végeztél a töltés minden gondjával.

A vezeték nélküli töltésnek minden bizonnyal van jövője, és már most is keményen dolgoznak ezen technológia továbbfejlesztésén, például, hogy nagyobb távolságokban is tudjon működni.

AVACOM HomeRAY S10 Töltőállvány Qi 10 W fekete - Vezeték nélküli töltő
AVACOM HomeRAY S10 Töltőállvány Qi 10 W fekete
Vezeték nélküli töltő - kábel a csomagban, túlfeszültség elleni védelem, feszültségcsökkenés elleni védelem, hőmérséklet szabályozás, töltésjelző és gyorstöltés, Quick Charge, 2 A, 10 W

-1% 7 790 Ft
7 690 Ft áfa nélkül 6 060 Ft
Kosárba
Átvehető: holnap 8:00-tól
Szállításra kész 1 db
Termékkód: IB987o075
AXAGON WDC-P10T vezeték nélküli töltőpad
Vezeték nélküli töltő - kábel a csomagban, túlfeszültség elleni védelem, töltésjelző és gyorstöltés, 10 W

5 090 Ft áfa nélkül 4 010 Ft
Kosárba
Átvehető: holnap 8:00-tól
Szállításra kész > 10 db
Termékkód: AG203a4
Huawei Original CP 60 White 15 W töltőpad vezeték nélküli töltéshez - Vezeték nélküli töltő
-20%
Huawei Original CP 60 White 15 W töltőpad vezeték nélküli töltéshez
Vezeték nélküli töltő - kábel a csomagban, túlfeszültség elleni védelem, feszültségcsökkenés elleni védelem, hőmérséklet szabályozás, töltésjelző és gyorstöltés, 1,25 A, 15 W

-20% 21 090 Ft
16 890 Ft áfa nélkül 13 300 Ft
Kosárba
Átvehető: holnap 15:45-tól
Szállításra kész > 5 db
Termékkód: HUA101a1
Epico Ultraslim vezeték nélküli töltőpad 10W / 7,5W / 5W fehér (beépített kábel) - Vezeték nélküli töltő
-32%
Epico Ultraslim vezeték nélküli töltőpad 10W / 7,5W / 5W fehér (beépített kábel)
Vezeték nélküli töltő - túlfeszültség elleni védelem, feszültségcsökkenés elleni védelem, hőmérséklet szabályozás, töltésjelző és gyorstöltés, Fast Charge, 2 A, 10 W

-32% 11 390 Ft
7 790 Ft áfa nélkül 6 130 Ft
Kosárba
Különleges ajánlat
Átvehető: holnap 8:00-tól
Szállításra kész > 5 db
Termékkód: EPICO97a4
Samsung vezeték nélküli töltőállomás EP-P310 fekete
Vezeték nélküli töltő - töltésjelző és gyorstöltés, Quick Charge, 5 W

14 390 Ft áfa nélkül 11 330 Ft
Kosárba
Beszállítás alatt > 5 db
Várható 2020. 09. 24.
Termékkód: SAAW0105b4
Epico Ultraslim vezeték nélküli töltőpad 10W / 7,5W / 5W arany (beépített kábel)
Vezeték nélküli töltő - túlfeszültség elleni védelem, feszültségcsökkenés elleni védelem, hőmérséklet szabályozás, töltésjelző és gyorstöltés, Fast Charge, 2 A, 10 W

Kezdőár: 9 600 Ft áfa nélkül 7 560 Ft
Kosárba
Átvehető: holnap 8:00-tól
Szállításra kész > 5 db
Termékkód: EPICO97a3
CONNECT IT Qi Certified Wireless Fast Charge fekete - Vezeték nélküli töltő
-20%
CONNECT IT Qi Certified Wireless Fast Charge fekete
Vezeték nélküli töltő - kábel a csomagban, túlfeszültség elleni védelem, feszültségcsökkenés elleni védelem, hőmérséklet szabályozás, töltésjelző és gyorstöltés, Fast Charge, 10 W

-20% 6 390 Ft
5 090 Ft áfa nélkül 4 010 Ft
Kosárba
Átvehető: holnap 8:00-tól
Szállításra kész > 10 db
Termékkód: JD749h1
0
Nyomtatás
Alza fiókom Bejelentkezés Szállítás és fizetés Rólunk
Szállítás ide:
WEB0
25 év tapasztalat az e-kereskedelemben
3 millió megrendelés évente
a vásárlók 98% visszatérõ
Több infó
Felhívunk és szakértői tanácsot adunk
06-1-701-1111
Kérdés a rendeléssel kapcsolatban
Kérdés a termék(ek)kel kapcsolatban
Kérjük, add meg a telefonszámodat:
Keress minket