Hogy működik a vezeték nélküli töltés?

Termékkatalógus

Cikk

• Szerző: Szerkesztőség

A vezeték nélküli töltés a mobiltelefonok egyik legnépszerűbb funkciója. Csak helyezd a telefont egy "varázserővel" bíró alátétre, amely azonnal elkezdi a töltést. A folyamat egyszerű és maguk a felhasználók is igénylik ezt, ezért a gyártók körében egyre növekszik ennek a töltési módszernek a támogatása, ami ma már biztosan nem csak a gyártók úgynevezett zászlóshajóinak kiváltsága. Sőt, azoknak sem kell bánkódniuk, akiknek a készüléke nem támogatja a vezeték nélküli töltést, mivel a már meglévő telefonjuk is megtanulhatja a vezeték nélküli töltést a Qi szabvány használatával. Mi a teendő? És valójában hogy működik a vezeték nélküli töltés?

Hogy működik a vezeték nélküli töltés – TARTALOM

 1. Vezeték nélküli töltés a Qi jegyében
 2. Hogy működik a vezeték nélküli töltés?
 3. A vezeték nélküli töltés előnyei és hátrányai
 4. Válassz olyan telefont, amelyik támogatja a Qi vezeték nélküli töltést
 5. Mi az a fordított töltés?
 6. Lehetséges vezeték nélkül tölteni olyan telefonokat, amelyek nem támogatják a Qi töltést?
 7. Apple vezeték nélküli töltés Magsafe támogatással

Vezeték nélküli töltés a Qi jegyében

Míg az adatok továbbítása már rutinszerűen a levegőben zajlik, az energia esetében ez még mindig gyerekcipőben jár. A különféle technológiák tömeges tesztelése ellenére a Qi [csi] szabvány, amely egy kínai kifejezés, amely valami olyasmit jelent, mint az élet energiája, volt a legsikeresebb. A szabványt 2008-ban hozták létre, és azóta egyre népszerűbbé vált. A vezeték nélküli töltéssel rendelkező telefonok lassan, de biztosan szabvánnyá válnak.

Az elektromágneses indukcióval történő Qi vezeték nélküli töltés legfeljebb 1 cm távolságra képes energiát továbbítani. A technológia kommunikációs és vezérlési képességekkel is rendelkezik. Ez teszi lehetővé, hogy a töltési állapotra vonatkozó információkat láthasd a saját készülékeden. Maga az alátét felismeri, hogy egyetlen energiafogadó eszköz sem található a hatótávolságán belül. Azonnal a minimumra csökkenti a teljesítményét, és lecsökkenti az energiafogyasztását.

Vezeték nélküli töltő, Samsung Zero Flat
Csak tedd a kompatibilis okostelefonodat a töltőpadra, és kész. Mondj búcsút a töltő állandó csatlakoztatásának.

Számos mobiltelefon-gyártó, például a Samsung és a Sony, valamint a svéd bútoróriás, az IKEA tagja annak a gyártói szövetségnek, amely a Qi vezeték nélküli töltést az iparág egyetemes szabványaként határozta meg. Így a töltőt közvetlenül az éjjeliszekrénybe, lámpába vagy kanapéba építve vásárolhatod meg. És mondanom sem kell, hogy már számos vezeték nélküli powerbank (más néven Qi powerbank) is van a piacon, ami lényegében nem más, mint egy töltőpad saját újratölthető akkumulátorral. Nagyon praktikus eszköz a vezeték nélküli autós töltő. Ezek kiválasztásakor ügyelj arra, hogy a telefon stabilan rögzíthető legyen az autós töltőhöz, akár karokkal, akár mágnesekkel.

i Hogyan töltsünk helyesen?

Hogy működik a vezeték nélküli töltés és mennyire gyors?

A vezeték nélküli töltés az elektromágneses indukció nagyon egyszerű elvét használja. Első használata 1893-ra nyúlik vissza, amikor Nikola Tesla vezetékek nélkül felkapcsolt egy villanykörtét. Egyszerűen fogalmazva, ez egy olyan jelenség, amikor az induktív fluxus időbeli változása miatt egy vezetékben úgynevezett indukált feszültség és indukált áram keletkezik.

iPhone X; vezeték nélküli töltés
A Samsung az egyik piacvezető a vezeték nélküli mobiltelefon töltésben.

A gyakorlatban a rendszer a két tekercs között fellépő elektromágneses indukción alapszik. Az egyiknek a tápkábellel csatlakoztatott alapzat, a másiknak pedig a töltés alatt álló eszköznek kell lennie. Az elektromos berendezések feltöltése mellett ezzel a jelenséggel találkozhatunk, például az indukciós tűzhelyeknél, ahol áram (és a kívánt, bár a folyamat melléktermékének számító hő) generálódik a főzőlap tekercse és az edény vezetőképes alja között.

Xiaomi; vezeték nélküli töltés
A vezeték nélküli töltés elegáns, egyetlen vezeték fut az alátéttől a konnektorig, ami szépen elrejthető.

Az energiaveszteség miatt a vezeték nélküli töltés sebessége még mindig alacsonyabb a hagyományos vezetékes töltőkhöz képest, ugyanakkor a technológia folyamatosan fejlődik. Már most gyakrabban találkozhatunk az agilisabb töltés támogatásával, mint évekkel ezelőtt. Amikor a Qi szabvány 2010-ben elindult, a maximális teljesítménye 5 W volt. Jelenleg ez már 15 W, de mindig az adott készüléktől függ, hogy mennyi energiát képes ténylegesen felvenni.

Korábban az iPhone-ok teljesítménye 7,5 W-ra volt korlátozva. Ezzel a sebességgel az iphoneincanada.ca mérése szerint 2 óra alatt az akkumulátor kevesebb mint felét lehet feltölteni. A legújabb iPhone 13 sorozat megduplázta, 15 W-ra növelte a vezeték nélküli töltés teljesítményét. Az Android operációs rendszerrel rendelkező telefonok gyakran 15 W-ot is elbírnak, de vannak olyan készülékek a piacon, amelyek jóval meghaladják ezt a határt. A vezeték nélküli töltés jelenlegi bajnokai közé tartozik például a Xiaomi 12, amely 50 W-os vezeték nélküli töltési teljesítményt nyújt.

A vezeték nélküli töltés előnyei és hátrányai

Eleinte ennek a technológiának a támogatása csak afféle különlegességnek tűnt, amellyel az ember szívesen felvágna a barátai előtt. A technológiát azonban egy ideje már használjuk, mivel kényelmesebbé teszi az életünket. Ahelyett, hogy fáradságosan keresnénk a megfelelő kábelt, amivel aztán meg kell küzdenünk, hogy elérjük vele a konnektort, a telefon alátétre történő helyezése tényleg csak másodpercek kérdése. Emellett ott van a nagyon hasznos fordított töltés funkció is, amiről a későbbiekben még szó lesz. De bármennyire is rendkívül praktikus dolog a vezeték nélküli töltés, vannak hátrányai is.

 • A töltéshez nem kell vezetéket és konnektort keresgélni.
 • Hasznos fordított töltés funkció.
 • Univerzális kompatibilitás.
 • A telefon nem melegszik túl töltés közben.
 • Kevesebb konnektorra van szükség.
 • Viszonylag nagy energiaveszteség.
 • A telefont töltés közben nem lehet kézben tartani és használni.
 • A vezeték nélküli töltés lassabb.
 • Az akkumulátor károsodhat, ha a telefont a töltőn hagyod.

Válassz olyan telefont, amelyik támogatja a Qi vezeték nélküli töltést

Noha a vezeték nélküli töltés jelentősen növeli a felhasználói kényelmet, és rengeteg vezeték nélküli töltő van a piacon, a gyártók ezeket csak a drágább okostelefonokba építik be. Egyelőre az olcsóbb modellek felhasználóinak nincs ilyen szerencséjük. A trend azonban egyértelmű, és a vezeték nélküli töltés már nem kizárólag az egyes gyártók zászlóshajó készülékeinek kiváltsága.

i Vezeték nélküli telefontöltők

Az egyes vezeték nélküli töltők főként a design szempontjából különböznek egymástól. A kompatibilitás nem kérdés, mindegyik támogatja a Qi szabványt. A termékcímke, amelyen az áll, hogy a termék támogatja a "Huawei vezeték nélküli töltést", nem jelenti azt, hogy más telefonokkal nem működik. De mindig ellenőrizd a telefonodon, hogy támogatja-e a vezeték nélküli töltést. Ha mondjuk azt szeretnéd, hogy a telefon és a töltő designja megegyezzen, akkor választhatsz vezeték nélküli töltőt a telefonod gyártójától. Tehát iPhone-hoz az Apple által gyártott vezeték nélküli töltőt vegyél.

Pixel 6, vezeték nélküli töltés iPhone 13 Samsung Galaxy S21
A vezeték nélküli töltést kínáló telefonok közé tartozik a Google Pixel 6, az iPhone 13 és a Samsung Galaxy S21 5G.

Mi az a fordított töltés?

A vezeték nélküli töltés másik előnye, hogy magát a telefont is használhatjuk töltőként a vezeték nélküli töltést támogató eszközökhöz. Ez például a vezeték nélküli fejhallgatók esetében lehet hasznos. Ha a szabadban vagy, és a fejhallgatód akkuja lemerül, de a telefonod eléggé fel van töltve, akkor a fejhallgatót a telefonod hátuljára teheted, és megvárhatod, amíg feltöltődik. Ez nemcsak a fejhallgatóra, hanem egy másik telefonra is alkalmazható. Szüksége van a barátodnak néhány plusz százalékra? Oszd meg vele a telefon kapacitását. A fordított töltési lehetőséget támogatja például a Samsung vezeték nélküli töltés, itt ezt a funkciót PowerShare-nek nevezik.

A vezeték nélküli energiaátvitel megkönnyítése érdekében a telefonoknak üveg hátlappal kell rendelkezniük. Hasonlóképpen lehetséges az alátéttel való kompatibilitás. Ez az oka annak, hogy sok okostelefonnak üvegből készült hátoldala van, amely ugyanolyan, mint a kijelző elején lévő üveg.

Lehetséges vezeték nélkül tölteni olyan telefonokat, amelyek nem támogatják a Qi töltést?

A címben feltett kérdésre a válasz egyértelműen igen, csak nem lesz vezeték nélküli töltés a szó valódi értelmében, és biztosan nem lesz olyan elegáns megoldás, mint a gyártó beépített támogatása. Ahhoz, hogy minden működjön, szükséged van egy vezeték nélküli töltő adapterre. A vezeték nélküli töltés modulja egy nagyon vékony lemez, amelyből egy rövid kábel vezet ki, amely az USB-C porthoz csatlakoztatható. A telefont nem kell a töltőhöz csatlakoztatni, maga a töltés azonban hagyományos módon, csatlakozón keresztül történik.

Apple vezeték nélküli töltés Magsafe támogatással

A hagyományos vezeték nélküli töltők jelentős problémája, hogy a zökkenőmentes töltéshez a telefonnak úgymond "tekercs a tekercsen" pozícióban kell elhelyezkednie a töltőpadon. Ezért sok esetben pontosan tudni kell, hogy hol van az a konkrét hely, amely lehetővé teszi a vezeték nélküli töltést. Az Apple állt elő a megoldással, és az iPhone-ok tartozékainak részeként bevezette a Magsafe vezeték nélküli töltőt. Támogatott az iPhone 13, de az előző generációs iPhone 12 is. A mágneseknek köszönhetően a vezeték nélküli töltő pontosan a megfelelő pozícióban rögzíti az iPhone-t.

apple, magsafe, vezeték nélküli töltés
Az iPhone vezeték nélküli töltés a Magsafe technológiával mindig megbízható.

A Magsafe töltők már biztosan nem csak az Apple sajátjai, amely egy és két telefonhoz is kínál változatot. Számos más gyártó is adaptálta a technológiát termékeihez.

i Az alábbiak is érdekelhetnek:


Szeretjük a Qi szabványt használó vezeték nélküli töltést, amelynek legnagyobb előnye az egyszerűség és a kényelem, bár lassabb, mint a hagyományos vezetékes töltés. De ez egy elenyésző hátrány, amit sok felhasználó minden gond nélkül megbocsát.

Mit írtunk korábban a vezeték nélküli töltésről?

A modern okostelefonok különféle szórakoztató funkciókkal rendelkeznek, de az, hogy a vezetéket minden nap csatlakoztatni kell a töltőhöz, egyszerűen púp az ember hátán. Tanácsot adunk a kényelmes vezeték nélküli töltés megszervezéséhez, hogy a telefonod mindig tele legyen energiával.

Hogy működik a vezeték nélküli töltés?

Az induktív töltés a legjelentősebb tényező, és első használata 1893-ra nyúlik vissza, amikor Nikola Tesla drótok nélkül felkapcsolt egy izzót. A rendszer tehát két tekercs között létrejövő elektromágneses indukción alapszik. Az egyik a tápkábellel csatlakoztatott alapzat, a másiknak pedig a töltés alatt álló eszköznek kell lennie.


Jó hírünk van – a már meglévő telefonok bevonása a vezeték nélküli töltés lehetőségébe nagyon gyorsan fejlődik.

Egyes telefonokat a gyártó már felkészített a feladatra

A Samsung zászlóshajói – Galaxy S6, S6 edge és S6 edge+ - a már beépített vezeték nélküli töltés ékes példái. Ebben az esetben csak egy elegáns töltőt kell beszerezned, és már használhatod is.

Samsung EP-PG920I

Más telefonok egy kis fejlesztést igényelnek

Még egy régebbi modell is kibővíthető a vezeték nélküli töltéssel, és anyagilag sem tesz tönkre. Csak vásárolj egy speciális modult, ami megfelel a Qi szabványnak, és helyezd a megfelelő helyre, közvetlenül az akkumulátor mellé. Ez igazán egyszerű, és a felhasználói kényelem hirtelen magasabb szintre kerül.

CONNECT IT Qi töltőpad

Luxus megoldás a Patriottól

Még van egy lehetőség, mégpedig egy testreszabott Patriot FUEL iON tok megvásárlása, amelybe kényelmesen beleteheted a telefonodat. Ezután csak pattintsd rá a mágneses állványra (amely töltőként is funkcionál), és a töltés minden kellemetlenségén túl is vagy.

A vezeték nélküli töltésnek minden bizonnyal van jövője, és már most is keményen dolgoznak ezen technológia továbbfejlesztésén, például, hogy nagyobb távolságokban is tudjon működni.

Nyomtatás
P-DC1-WEB15
30 év tapasztalat az e-kereskedelemben
3 millió megrendelés évente
a vásárlók 98% visszatérő
Több infó
Felhívunk és szakértői tanácsot adunk
06-1-701-1111
Kérdés a rendeléssel kapcsolatban
Kérdés a termék(ek)kel kapcsolatban
Kérjük, add meg a telefonszámodat:
Keress minket
Az Ön adatainak védelme fontos számunkra Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és a beleegyezéseddel weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadod a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési felületeken.
További információ Kevesebb információ