Válaszd ki azt az elemet az oldalon, amelyet a hiba érint
Több ezer termék HP Babyweeks

Hogyan kell helyesen lázat mérni (ÚTMUTATÓ)

Termékkatalógus

Cikk

Frissítve

Ha egy betegség próbára teszi az egészségünket, az első tünet a testhőmérséklet emelkedése. Az emberi szervezet tehát természetesen reagál a fertőzésre, és megpróbálja aktiválni az antitestek termelődését, hogy megakadályozza a betegség kialakulását. Ilyen esetben a magasabb testhőmérséklet nagyon fontos, és engednünk kell, hogy a szervezetünk természetesen harcoljon, nem szabad mesterségesen csillapítani a megemelkedett testhőmérsékletet. A magas testhőmérséklet, vagyis a láz azonban már veszélyeztetheti az egészségünket, és megfelelő módszert kell találnunk annak csökkentésére. De hogyan lehet helyesen mérni a testhőmérsékletet, és milyen lázmérőt használjunk, hogy az eredmény valóban objektív legyen? És hogyan lehet eldönteni, mikor kedvező még a láz a szervezetünk számára és mikor kell csillapítani a lázat?

Digitális hőmérő

A cikk tartalma - Hogyan kell helyesen lázat mérni

A testhőmérséklet fontossága az emberi szervezet számára

A természetes testhőmérséklet, amely 35,8 °C-tól 36,9 °C-ig terjed, biztosítja a szervezet egészséges működését, azaz az összes szerv és az emberi testben zajló reakciók működését. A testhőmérséklet megváltozhat, amikor a szervezetünk hipotermiának vagy túlmelegedésnek van kitéve, de a testhőmérséklet emelkedése leggyakrabban a szervezet fertőzésre adott immunválaszának eredménye. Ezért a láz önmagában nem betegség, hanem csak egy bizonyos betegség megnyilvánulása vagy tünete. A megemelkedett testhőmérséklet segít a szervezetnek növelni a védekező antitestek mennyiségét és aktiválni azok termelődését, miközben korlátozza bizonyos patogének terjedését és szaporodását. Ezért a hőemelkedést nem ajánlott csillapítani. A testhőmérsékletet csak akkor érdemes csökkenteni, ha az meghaladja a 38,5 °C-ot, amely az a határ, amikor a láz gyógyító funkciója megszűnik, és inkább károsítja a szervezetet.

i

A hőmérők mellett, egy háztartásban sem hiányozhatnak a vérnyomásmérők, amelyek lehetővé teszik a rendszeres vérnyomásmérést az orvosi rendelők falain túl is.

A láz mérése

Az emberi test hőmérséklete a test különböző részein változik, és ez a különbség akár 1 ⁰C is lehet. A magasabb hőmérséklet általában a test közepén mérhető, amely a test felszíne felé csökken. Ezért a testüregekben, például a szájban, a fülben vagy a végbélben a lázmérés magasabb értéket eredményez, mint a hónaljban vagy a homlokon végzett mérés. A testhőmérséklet meghatározásakor fontos, hogy lázat mindig ugyanazon a helyen, ugyanazzal a lázmérővel mérj; továbbá azt is figyelembe kell venni, hogy nappal vagy éjszaka mérsz-e lázat.

A láz mérésének alapvető szabályai a helyes eredmény elérése érdekében

  • A mért hőmérséklet értéke a mérési ponttól függ, tehát mindig egy helyen mérd a lázat.
  • Lázat legalább 30 perccel a fizikai erőfeszítés vagy felébredés után mérj.
  • Az emberi test hőmérséklete a nap folyamán akár 2 ºC-kal is változhat.
  • A legalacsonyabb hőmérsékletet 4 órakor mérjük, a legmagasabb hőmérsékletet 18 óra körül.
  • A test különböző részeinek normál hőmérsékleti tartományát az alábbi táblázat tartalmazza.
  • A hőmérsékletet mindig ugyanazzal a lázmérővel mérd, a különböző lázmérők esetében bizonyos eltérések tapasztalhatók.

Normál hőmérsékleti tartomány a mérési pont szerint

A mérés helye
Normál érték °C-ban
A lehető legmagasabb érték °C-ban
Végbélben
36,2
37,7
Szájüregben
35,7
37,3
Hónaljban
35,2
36,7
Fülben
35,8
36,9
Homlokon
35,8
36,9

A lázmérők típusai

Ha egy számodra megfelelő lázmérő kiválasztásán gondolkozol, akkor tanácsos mérlegelni, hogy ki és milyen gyakran fogja használni a lázmérőt. Felnőttek tájékoztató jellegű lázméréséhez használhatod a hagyományos alapmodellt, de ha újszülött számára keresel lázmérőt, vagy krónikus betegségben szenvedő testhőmérsékletének folyamatos monitorozására van szükség, használj inkább érintés nélküli lázmérőt, amely a testhőmérséklet alakulását is képes rögzíteni.

Higanyos lázmérő
A hagyományos higanyos lázmérőt ma már felváltotta a modern digitális lázmérő.

Infravörös lázmérő

A testünk infravörös sugarait érzékelő lázmérő érintős és érintés nélküli változatban is kapható, vagy mindkét funkcióval rendelkezik. Az érintős lázmérőt általában a fülüregbe helyezik, az érintés nélküli lázmérő a homlokon vagy a halántékon méri a hőmérsékletet. Az infravörös lázmérő gyorsan és pontosan mér, de a lázmérőt és a mérési pontot is tisztán kell tartani, hogy ne torzuljon a mérési eredmény. Érintés nélküli változata ideális kisgyermekek számára, akiknek így akár alvás közben is meg lehet mérni a lázát.

i

Az infravörös lázmérőnek többek között az az előnye, hogy környezeti hőmérséklet mérésére is használható, amelyet különösen a kisgyermekes anyukák fognak értékelni, amikor bébiételt készítenek.

Hagyományos üveg lázmérő

A hagyományos üvegtartályban található folyadékos lázmérő a folyadékok térfogati hőtágulásának elvén működik. Ezekben a folyadékos lázmérőkben eredetileg higany volt, de a higanyos lázmérőt, amely korábban minden háztartásban megtalálható volt, az Európai Unió 2009 óta betiltotta. Ezért a higanyt más anyagokkal helyettesítették, így manapság például galliumos lázmérőt vagy cink hozzáadásával készült, indiummal töltött lázmérőt lehet kapni. A folyadékos lázmérő működéséhez nincs szükség elemre, és alacsonyabb ára is nagy előnye. Hátránya a hosszabb mérési idő és kevésbé ellenálló, ha leesik.

Digitális lázmérő

A digitális lázmérő a műanyag burkolatnak köszönhetően cseppálló, és a jobb modellek olyan fejlett funkciókkal rendelkeznek, mint a kijelző háttérvilágítása, a mérési sebesség, a hangjelzés vagy a korábbi mérési értékek memóriája. A digitális lázmérő a legtöbb háztartásban felváltotta a higanyos lázmérőt, és gyermekeknek cumi alakú lázmérőt is készítenek, amely megkönnyíti a nagyon kicsi gyermekek lázának mérését.

Lázmérő csík

A lázmérő csík kicsi vonalzónak tűnik, és a homlokra, a hónaljra vagy a nyelv alá helyezhető. A lázmérő csík működéséhez nincs szükség elemre, de a mérési eredmények csak tájékoztató jellegűnek tekinthetők. Emiatt inkább csak tartalék lázmérőnek alkalmas, vagy utazás során használható, mert könnyebben tárolható.

Okos lázmérő

Az okos lázmérőt az okostelefonhoz csatlakoztathatod, így állandó áttekintést kaphatsz arról, hogyan alakul a betegség. Ha a háztartás több tagja beteg, az okos lázmérő képes egyidejűleg több embernél nyomon követni a láz alakulását.

Okos lázmérő
Az okos lázmérő mobil alkalmazáson keresztül csatlakoztatható.

A testhőmérséklet helyes mérése a mérési pont szerint

Hogyan mérjünk lázat a homlokon érintés nélküli lázmérővel?

A homlokot, valamint a lázmérő érzékelőjét meg kell tisztítani a szennyeződésektől. Tartsd a bekapcsolt lázmérőt 3-5 cm-re a homloktól, tartsd lenyomva a beolvasás gombot és mozgasd a lázmérőt a homlok közepétől a halántékig. Néhány másodperc múlva a mért hőmérséklet megjelenik a kijelzőn.

Hogyan mérjünk lázat a homlokon érintős lázmérővel?

Tisztítsd meg a homlokot és a lázmérőt, majd helyezd a homlok közepére. A beolvasás gomb bekapcsolása után mozgasd a lázmérőt a halánték irányába és várd meg a hangjelzést, amely után a mért hőmérséklet megjelenik.

Hogyan mérjünk lázat a fülben?

A méréshez használj fül adapterrel ellátott lázmérőt, amelyet használat előtt alaposan meg kell tisztítani. A lázmérő bekapcsolása után húzd meg finoman a fülcimpát és helyezd be a lázmérő érzékelőjét a fülbe. Indítsd el a mérést a beolvasás gomb megnyomásával, és várd meg, amíg a mért hőmérséklet megjelenik. Az eltávolítás után alaposan tisztítsd meg a lázmérőt. Mindig ugyanabban a fülben mérd a lázat, és középfülgyulladás esetén válassz másik mérési módszert.

Hogyan mérjünk lázat a végbélben?

Vigyél fel vazelint vagy babakrémet a megtisztított és fertőtlenített rugalmas végű lázmérő csúcsára, és helyezd a lázmérő végét körülbelül 1,5 cm-re a végbélnyílásba. A mért hőmérséklet megjelenítése után húzd ki a lázmérőt és tisztítsd meg alaposan.

Hogyan mérjünk lázat a szájban?

A szájban legalább 30 perccel étkezés után mérj csak lázat. Helyezd a lázmérő hegyét a nyelv alá úgy, hogy hozzáérjen, és várd meg a mérési eredményt. Ne mozgasd a lázmérőt a szájban, és alaposan tisztítsd meg a mérés után.

Hogyan mérjünk lázat a hónaljban?

Helyezd a digitális lázmérőt a hónaljba és bekapcsolás után várd meg, amíg kijelzi a mért hőmérsékletet. Egy hagyományos folyadékos lázmérő kb. 5 percig mér lázat, ezért ne vedd ki a lázmérőt korábban. A hónaljban végzett mérés közben maradj nyugodtan vagy feküdj le, és kerüld a túlmelegedést.

A testhőmérséklet jellemzői a mért érték szerint

Testhőmérséklet szerinti állapot Testhőmérséklet fülben / homlokon °C-ban
Testhőmérséklet hónaljban / szájban °C-ban
Alacsony testhőmérséklet
35,7 vagy annál kevesebb
35,8 vagy annál kevesebb
Normál testhőmérséklet
35,8 - 36,9
35,9 - 37,0
Hőemelkedés
37,0 - 37,5
37,1 - 37,5
Alacsony láz 37,6 - 38,0
37,6 - 38,0
Közepes láz
38,1–38,5
38,1–38,5
Magas láz
38,6 - 39,4
38,6 - 39,4
Nagyon magas láz
39,5 - 42,0
39,5 - 42,0

Hogyan mérjük a gyermekek lázát?

Ha egy gyermek - különösen egy egészen kicsi gyermek - lázas, az a szülők számára legtöbbször ijesztő. Ez általában az első jele annak, hogy bizonyos változások történnek a gyermek szervezetében. Függetlenül attól, hogy betegség kezdetét jelzi, vagy a testhőmérséklet a fogzás miatt emelkedik-e, mindig érdemes rendszeresen ellenőrizni a testhőmérsékletet, és rögzíteni annak alakulását, hogy meg lehessen mutatni a gyermekorvossal történő esetleges konzultáció alkalmával.

Kifejezetten a gyermekek lázának mérésére tervezték az érintés nélküli gyerek lázmérőket. Néhány másodperc alatt megmérhetik a lázat, nagyon pontos eredményt adhatnak, és memóriával is rendelkeznek a mérési eredmények tárolásához. Nagyobb gyermekek esetében használhatod a hagyományos érintős gyerek lázmérőt, amely olcsóbb lehetőség, de figyelembe kell venni a hosszabb mérési időt.

Gyerek lázmérő
A gyermekek lázának méréséhez célszerű speciális gyerek lázmérőt használni.

i

A szakemberek azt javasolják, hogy a gyermekek testhőmérsékletét inkább a fülben, mint a homlokon mérjük. A fülcsatorna nincs annyira kitéve a külső hőmérsékleti hatásoknak, mint a homlok.

A láz csillapítása

Mint már említettük, a megemelkedett testhőmérséklet segíti a szervezetünket a fertőző betegségek leküzdésében, ezért nem célszerű a lázat azonnal csillapítani.

Mikor kell lázat csillapítani

Felnőtteknél a lázcsillapítás csak közepes vagy magas láz esetén javasolt, azaz csak akkor, ha a mért hőmérséklet értéke eléri a 38 °C-ot. Ennek eredményeként az immunrendszernek elegendő ideje és helye van felkészülni a védekezésre és az antitestek előállítására. Ha azonban a láz eléri a 40 °C feletti határértéket, akkor súlyos károkat okozhat a szervezetben, például görcsöt, eszméletvesztést, sőt agykárosodást is eredményezhet.

Fülhőmérő
Lázcsillapításkor rendszeresen ellenőrizd a testhőmérséklet értékét.

Hogyan lehet hatékonyan csillapítani a lázat?

A lázcsillapításnak többféle módja van. A gyógyszerek közül elsősorban a paracetamol vagy ibuprofen hatóanyagot tartalmazó gyógyszerek használhatók, de a láz csillapítása természetes módon is elérhető. Beváltnak bizonyult például a kézre és lábra helyezett hideg borogatás, vagy a túrós borogatás és az ecetes zokni is.

i

Ha megemelkedik a testhőmérséklet, a beteg pulzusa és légzésszáma nő, és túlzottan izzad, ami a szervezet számára fokozott folyadékvesztességgel jár. Ezt a veszteséget megfelelő mennyiségű langyos folyadékkal kell pótolni, hogy megelőzzük a szervezet kiszáradását.

Mikor kell orvoshoz fordulni

Három hónaposnál fiatalabb gyermek esetében mindig fordulj orvoshoz láz esetén, felnőtteknél láz esetén akkor, ha a lázat 24 órán belül nem lehet a közismert módszerekkel kontrollálni, vagy ha a láz három nap után ismételten visszatér.

A testhőmérséklet emelkedése a szervezet természetes reakciója, amelynek antitesteket kell előállítania a folyamatban lévő betegség leküzdésére. Ezért figyelni kell a testhőmérsékletet, megbízható lázmérővel kell lázat mérni, és csak közepes vagy magas láz esetén ajánlott azt csillapítani.

Orava JH-802
Érintés nélküli lázmérő - digitális, érintésmentes, infravörös, nemcsak testhőmérséklet, de egyaránt tárgyak hőmérsékletének mérésére, LCD kijelző, mérés 1 mp alatt, memória az utolsó 32 mérés tárolására, testhőmérséklet mérési tartománya: 34°C - 42,2°C, tárgyak/objektumok mérési tartománya: -22°C - 80°C, hangjelzés

14 590 Ft áfa nélkül 11 490 Ft
Kosárba
Különleges ajánlat
Átvehető: azonnal a Budapest - bemutatóterem átvevőhelyen
Szállításra kész > 5 db
Termékkód: ORATE922
Maxxo IRT01 - Érintés nélküli lázmérő
-5%
Maxxo IRT01
Érintés nélküli lázmérő - digitális, érintésmentes, infravörös, a testhőmérséklet és a környezeti felületek hőmérsékletének mérésére, pontosság: +/- 0,2°C, mérési tartomány: 0°C - 118°C (32°F - 244,4°F), IP22 védettség, mérés 5-8 cm távolságból, mérési visszajelzés: 0,5 mp, automatikus kikapcsolás 10 mp után, memória 32 mérésre, gyógyászati segédeszközként is használható

-5% 15 600 Ft
14 800 Ft áfa nélkül 11 650 Ft
Kosárba
Átvehető: azonnal a Budapest - bemutatóterem átvevőhelyen
Szállításra kész > 5 db
Termékkód: MAXTE810
STX JXB-178 Érintésmentes lázmérő - Digitális hőmérő
Több, mint99%Megbízhatóság
STX JXB-178 Érintésmentes lázmérő
Digitális hőmérő - érintésmentes, az emberi test, környezeti felületek és helyiségek hőmérsékletének mérésére, mérés 3-5 cm távolságból, visszajelzés 1 mp elteltével, pontosság: 36,0 - 39,0 °C +/- 0,2 C°, csendes, színes háttérvilágítás: zöld (normál hőmérséklet), narancsszín (hőemelkedés), piros (láz), mérési tartomány: 0°C - 60°C ( 32°F - 140°F), Celius és Fahrenheit közötti váltás lehetősége, automatikus kikapcsolás 30 mp után, elemek nélkül

18 890 Ft áfa nélkül 14 870 Ft
Kosárba
Átvehető: azonnal a Budapest - bemutatóterem átvevőhelyen
Szállításra kész > 5 db
Termékkód: STX_TH01
BEURER OT20 - Hőmérő
Több, mint99%Megbízhatóság
BEURER OT20
Hőmérő - digitális, ovulációs, értékkijelzés 2 tizedesjegyig, a természetes ciklus követésére az "Ovy" alkalmazást használja - ingyen letölthető, érintésmérési technológia, orális és hüvelyi mérésekhez is használható, rugalmas mérőcsúcs, vízálló, fertőtleníthető, a mérés pontossága ± 0,05 °C 35-38,00 °C-os tartományban, memóriahely, automatikus kikapcsolás, hangjelzés a mérés befejezése után, orvosi eszköz, védőburkolattal

4 510 Ft áfa nélkül 3 550 Ft
Kosárba
Átvehető: azonnal a Budapest - bemutatóterem átvevőhelyen
Szállításra kész > 10 db
Termékkód: BEUOT020
Beurer BY 11 - majom
Gyerek lázmérő - érintős, mérési idő: 10 másodperc, hajlékony végű,

3 290 Ft áfa nélkül 2 590 Ft
Kosárba
Átvehető: holnap 8:00-tól
Szállításra kész > 10 db
Termékkód: BEU450
Nokia Thermo
Érintés nélküli lázmérő érintésmentes, szinkronizálás a hőmérséklet-figyelő alkalmazással, gyógyszeres emlékeztetők, az alkalmazás akár 8 felhasználót is felismeri, fejlett egészségügyi tanácsadást, kábítószer- és adagolási információkat biztosít

38 990 Ft áfa nélkül 30 700 Ft
Kosárba
Átvehető: holnap 8:00-tól
Szállításra kész > 5 db
Termékkód: APTEP001
BBLove AET-R1B6 - Érintés nélküli lázmérő
-24%
BBLove AET-R1B6
Érintés nélküli lázmérő - homlokon való lázmérésre, mérés a bőrrel való érintkezés nélkül 2-3 cm távolságból, mérési tartomány: 32-42,9 °C, a mérés befejezését, illetve lázat jelző hang kiválasztásának lehetősége

-24% 13 420 Ft
10 190 Ft áfa nélkül 8 020 Ft
Kosárba
Különleges ajánlat
Átvehető: azonnal a Budapest - bemutatóterem átvevőhelyen
Szállításra kész > 5 db
Termékkód: YOSTE145
Beurer FT 15 - Hőmérő
Több, mint99%Megbízhatóság
Beurer FT 15
Hőmérő - nagyon gyors mérés 10 másodpercen belül, a pontosság +/- 0,1 ° C, hangjelzés, vízálló vég, automatikus kikapcsolás

2 500 Ft áfa nélkül 1 970 Ft
Kosárba
Átvehető: azonnal a Budapest - bemutatóterem átvevőhelyen
Szállításra kész > 10 db
Termékkód: BEU402f5
0
Nyomtatás
Alza fiókom Bejelentkezés Szállítás és fizetés Rólunk
Szállítás ide:
P-DC1-WEB0
27 év tapasztalat az e-kereskedelemben
3 millió megrendelés évente
a vásárlók 98% visszatérő
Több infó
Felhívunk és szakértői tanácsot adunk
06-1-701-1111
Kérdés a rendeléssel kapcsolatban
Kérdés a termék(ek)kel kapcsolatban
Kérjük, add meg a telefonszámodat:
Keress minket