AlzaBoxy Q1 Splátky bez navýšení

Hogyan készüljünk az érettségire és egyéb vizsgákra?

Termékkatalógus

Cikk

Itt van a tavasz, és ezzel együtt minden tanuló rémálma - érettségi és állami vizsgák. Akár már az ajtón kopogtatnak a vizsgák, vagy még van egy kis időd, rengeteg fejfájást takaríthatsz meg a következetes felkészüléssel és a megfelelő tanulási segédeszközökkel . Összeállítottunk pár garantált tanácsot az érettségi vizsgák sikeres letételéhez.

Hogyan készüljünk a vizsgákra

Hogyan készüljünk vizsgákra - TARTALOM

  1. Hatékony tanulás
  2. Anyaggyűjtés
  3. Jegyzetelés
  4. Az ismétlés a bölcsesség anyja
  5. Felkészülés prezentációra
  6. Testmozgás
  7. Hangolódj a békére és nyugalomra

Hatékony tanulás

Nem jó ötlet az utolsó pillanatban tanulni - olyan sok anyagot nem tudsz a fejedbe verni egyik napról a másikra. A halogatás a kudarc előszobája. Állj neki a tanulásnak időben és legyen egy jó tanulási ütemterved , mert akkor nem kell túl hosszan előre tanulnod, és három hét elegendő lesz a vizsgára való teljes felkészüléshez. Ha lelkiismeretesen tartod magad az ütemtervhez, akkor lesz időd mindent kényelmesen megtanulni és még át is ismételni.

A motiváció szintén fontos. Ne feledd, hogy a vizsgaidőszak nem tart örökké, s a jövőben az erőfeszítésed gazdagon meg fog térülni. Néhány nap vagy hét múlva állami vizsga vagy érettségi bizonyítvány lesz a zsebedben. A kemény munkáért néha még akár jutalomra is számíthatsz, de a jól megérdemelt pihenést jutalma mindenképp a tiéd lesz.

Hogyan lehet a tanulásra összpontosítani?

A ütemterved kész, a motiváció is rendben, de mégis amikor leülsz tanulni, azt veszed észre, hogy gondolataid ezer irányban száguldoznak, s pár pillanat múlva már azt sem tudod, mint tanulsz? Nézzünk néhány tippet, amelyek segítségével jobban tudsz majd koncentrálni a tanulásra:

  • Ne hagyd, hogy zavarjanak - a zavaró elemek eltávolítása a tanulás egyik legfontosabb pontja. Tájékoztasd szüleidet, testvéreidet vagy szobatársaidat, hogy nyugalomra van szükséged, majd zárd magadra az ajtót. A koncentráció legnagyobb ellensége azonban a modern technológia. Legideálisabb az összes értesítés kikapcsolása a mobiltelefonon és a számítógépen, különösen azok a kommunikációs platformok, mint például a Messenger és a WhatsApp. Felejtkezz el a közösségi oldalak és hírportálok folyamatos böngészéséről. Semmi kihagyhatatlanul fontos nem fog történni az alatt a pár óra alatt, s így legalább teljes mértékben a tanulásra tudsz koncentrálni.
  • Tegyél rendet magad körül - nem érted, miért kellene a drága idődet a takarításra pazarolnod ebben a nehéz időszakban? A tiszta asztalnak és környezetnek azonban óriási pszichológiai hatása van a koncentrációs készségre. Ha asztalodat egy csomó magazin, könyv és piszkos edény borítja, ezek szüntelenül elterelik a figyelmedet és a rendetlenség megzavarja gondolataid áramlását. Tanulás előtt mindig távolíts el látómeződből mindent, ami nem oda tartozik, ami pedig oda tartozik, rendezetten helyezd el.
  • Válassz  megfelelő zenét - a legjobb dolog zene nélkül, teljes csendben tanulni, de sokunk erre nem képes. Ebben az esetben olyan zenét kell választani, amely nem tereli el a figyelmet a tanulásról. Az ének nélküli dalok ideálisak,  sokan kedvelik a klasszikus zenét munka vagy tanulás közben. Manapság tanuláshoz, koncentráláshoz összeállított zenéket, speciális playlist-eket is találhatsz a YouTube-on vagy a Spotify-on. A fejhallgatós zenehallgatás nagy segítség lehet, ha olyan helyeken tanulunk, ahol több ember van, zaj és egyéb zavaró tényezők (például egy könyvtárban vagy buszon, vonaton).

Koncentrálj a tanulásra

Összpontosíts a tanulásra, és ne engedd, hogy bárki vagy bármi megzavarjon. Ugyanakkor kényelemre és kényelmes környezetre is szükséged van. Esetleg egy új bútordarabra a szobádba, amelyből tökéletes tanulópartner válhat. Mindenki számára kényelmes irodai székeket kínálunk, de ergonómikus és egészséges kellékekről is gondoskodtunk - sokszor egy apró változtatás is óriási különbséget jelent.

Anyaggyűjtés

Gyűjts annyi anyagot, amennyit csak tudsz. Az osztálytársak szívesen segítenek, és az érdeklődést értékelő tanárok szintén örömmel állnak rendelkezésedre. Gyűjts össze minden tankönyvet és jegyzetet, illetve óvatosabban kereshetsz anyagot az interneten is.

A felkészülés alapvető fontosságú

Ezután szabd testre az anyagot, amennyire csak lehetséges. Utálsz képernyőről tanulni? Akkor raktározz be irodai papírból és állj neki nyomtatni, mintha az életedről függne tőle. És ha a nyomtatóból kifogy a festék? Megtalálod a megfelelő festékpatront újratöltési segédletünkben . Ha jobban szeretsz digitális szöveget olvasni, tölts fel mindent egy e-book olvasóra , amely nem fogja a szemedet bántani, s bárhová magaddal viheted.

Jegyzetelés

A legeredményesebben arra emlékszel, amit magad írtál le. Bonyolultabb szöveget egyszerűsíts a saját szavaiddal. A színes tollak és a kiemelők szintén sokat segítenek - az agyad ekkor a fekete sorok végtelen kavalkádja helyett a kiemelt vagy más színnel információkra fog emlékezni. Ötletekért tekintsd meg írószer kínálatunkat.

A jegyzetek sokat fognak segíteni

Jegyzetek készítéséhez mindenképp szükséged lesz Jegyzettömbökre és jegyzetfüzetekre , melyek rendkívül széles választékát kínáljuk. Persze ma már léteznek olyan digitális jegyzetfüzetek is, amelyek lehetővé teszik szöveg és vázlatok megosztását és későbbi szerkesztését. A diktafon szintén jó alternatíva a jegyzetek készítéséhez.

Ha káosz a papírjaid közt, káosz van a fejedben is. A tűzőgépek és lyukasztók segítenek mindent világosan elrendezni, a színes mappák pedig segítenek jegyzeteid tárolásában. A praktikus fémhálós irodaszerek segítenek gyorsan eligazodni az asztalon lévő papírok között, míg a mappákban biztonságosan szállíthatod jegyzeteidet, s nem kell attól tartanod, hogy összekeverednek.

Az ismétlés a bölcsesség anyja

Szánj időt a már átvett tananyag ismétlésére. A vizsgához hasonlóan húzz ki véletlenszerű kérdéseket, s ha jól megtanulod a válaszok elejét, majd a legfontosabb pontokra fókuszálsz, kellemesen meglepődsz majd, hogy mennyire könnyű válaszolni.

Így magabiztosabb leszel a vizsgán, és látható lesz, hogy felkészültél, amit a vizsgáztató értékelni fog és nem fog feleslegesen kínozni. Ha a matematika vizsgára készülsz, hagy, hogy a technika segítsen - válassz új számológépet, és a vizsgabizottság máris megkapja a megfelelő eredményt.

Felkészülés prezentációra

Győződj meg róla, hogy elég anyagod van, hogy kitölts 15 percet. Próbálj nem idegeskedni, beszélj világosan és lassabban, s ügyelj mondataid hanglejtésére, s az idő máris rövidebbnek fog tűnni. A jól betanult kezdet alkotja az alapot, amire az egész prezentáció felépül, de nagyon figyelj arra, hogy a prezentáció későbbi részeiben előforduló fontos adatokat szintén nagyon jól megtanuld.

A felkészülés szerencsét is hoz

Próbáld a prezentációt szórakoztató formában előadni, és ne ess kétségbe, ha véletlenül elakadsz - próbálj hangosan gondolkodni, vagy kérdezd meg a vizsgáztatókat. Általában visszavezetnek a megfelelő ösvényre, és újra megtalálod a fonalat. A bemutatóhoz jól készítsd elő a szöveges anyagot - a szép megjelenés elérésében sokat segítenek a spirálozógépek.

i

Még a legjobb prezentáció is borzalmas lesz, ha nem hagyják, hogy befejezd. A megoldás egy egyszerű falióra, melynek köszönhetően tudni fogod, mennyi időd van még.

Remek trükk az, ha eljátszod a tanár szerepét. Próbáld az képzelni, hogy képzeletbeli hallgatóidnak vagy kollégáidnak magyarázod az anyagot, s így minden jobban a fejedbe ragad. Egy elegáns tábla az összes szükséges tartozékéval együtt segít a megfelelő légkör megteremtésében.

Učení v klidu a pohodě

Testmozgás

Hogyan segítheti a sport a tanulást? Nagyon! Megtisztítja a fejét, és az edzéstől felszabaduló sok endorfin elárasztja a szervezetedet, ami javítja a hangulatot és enyhíti a stresszt. Nem kell egyből futócipőt vagy edzőtermet keresned, megteszi egy gyorsabb séta vagy egy kis jóga, amely segít, hogy az agy tökéletesen ellazuljon. Látni fogod, hogy az edzés után tele leszel energiával, és a tanulás jobban fog menni. És a testmozgás mennyiségét sem kell túlzásba vinni - a kívánt hatás akár fél órás mozgással is elérhetjük. És ha nincs időd edzeni, legalább ülj le tanulni.

Hangolódj a békére és nyugalomra

Próbálj meg minél több stresszt kiküszöbölni - ne vedd túlságosan komolyan a vizsgákat, elvégre nem az életedről van szó . Ne felejtsd el, hogy a jó felkészüléshez hozzátartozik a pihenés és a nyugalom is. Erre sokfajta módszer létezik: tanulás közben találj teret a kikapcsolódáshoz, menj ki a természetbe, játssz, sportolj, és próbáld egy időre elfelejteni az iskolát. Ugyanakkor bízz magadban, és maradj önmagad. Sok szerencsét!

PS: Amikor végre letudtad a vizsgákat, van egy titkos tippünk egy ünnepi szertartásra - egy megfelelő teljesítményű iratmegsemmisítő segít a tökéletes bosszúban. Mutasd meg az átkozott jegyzeteknek, hogy mit érdemelnek!

Nyomtatás
P-DC1-WEB20
28 év tapasztalat az e-kereskedelemben
3 millió megrendelés évente
a vásárlók 98% visszatérő
Több infó
Felhívunk és szakértői tanácsot adunk
06-1-701-1111
Kérdés a rendeléssel kapcsolatban
Kérdés a termék(ek)kel kapcsolatban
Kérjük, add meg a telefonszámodat:
Keress minket
Az Ön adatainak védelme fontos számunkra Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és a beleegyezéseddel weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadod a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési felületeken.
További információ Kevesebb információ