ApF HU ApF HU

Ekcéma: Mi az és hogyan lehet megszabadulni tőle?

Termékkatalógus

Cikk

Aktualizálva

Az ekcéma egy olyan bőrbetegség, amely gyermekeket és felnőtteket egyaránt érinthet. Az ekcémának nemcsak testi, hanem lelki tünetei is lehetnek. A fájdalmas fizikai megnyilvánulások és a hosszú kezelés pszichésen is nagyon megterhelők. Nem könnyű megszabadulni az ekcémától. Sajnos nincs általános érvényű gyógymód. A betegeknek türelmesnek kell lenniük, és komplex kezelésnek kell alávetniük magukat. Cikkünkben közelebbről megvizsgáljuk az ekcémát. Olvashatsz arról, hogy melyek az ekcéma leggyakoribb típusai. Megtudhatod, hogy mik az ekcéma okai, és hogyan lehet megszabadulni az ekcémától. Sok hasznos tanácsot és tippet is adunk, és lerántjuk a leplet a bőrbetegséggel kapcsolatos leggyakoribb mítoszokról.

Hogyan lehet megszabadulni az ekcémától

Hogyan lehet megszabadulni az ekcémától - a cikk fejezetei

 1. Mi az ekcéma és mik a leggyakoribb okai?
 2. Az ekcéma típusai
 3. Az atópiás ekcéma kezelése gyermekeknél
 4. 4 alapvető szabály, hogy megszabadulj az ekcémától
 5. Atópiás ekcéma csecsemőknél - hogyan kell megfelelően ápolni a bőrüket?
 6. Hogyan kezeljük az ekcémát az arcon - bőrápolási tippek
 7. Hogyan kezeljük az ekcémát a kézen
 8. Hatékony krémek ekcéma esetén
 9. Az ekcémával kapcsolatos leggyakoribb mítoszok

Mi az ekcéma és mik a leggyakoribb okai?

Sokan még mindig hajlamosak ekcémának nevezni a bőr bármilyen rendellenességét. "Semmiség. Csak egy kis ekcéma." Mindenki hallotta már ezt a mondatot legalább egyszer életében. De ne keverjük össze az ekcémát a rövid távú bőrirritációval. Honnan lehet tudni, hogy ekcémás vagy-e? Az ekcéma krónikus bőrbetegség, más néven dermatitis. Hogy egészen pontos legyek, az ekcéma egy nem fertőző, viszkető bőrgyulladás.

Az ekcéma megnyilvánulásai

Ez a gyulladás elsősorban a bőrt érinti. Viszkető, vöröses, kipirosodott foltokban nyilvánul meg, amelyeken később duzzadt hólyagok alakulhatnak ki. A hosszú ideje ekcémával kezelt betegeknél az érintett területeken gyakran érdes a bőr. Ezt technikailag lichenifikációnak nevezik. A bőr elszíneződése is előfordulhat.

Melyek az ekcéma fő okai

Az ekcéma összetett probléma, amelynek pontos okai nem ismertek. A következő tényezők befolyásolhatják az ekcéma kialakulását vagy lefolyását:

 • Genetika - ha a szülők ekcémában szenvednek, akkor a gyermekeknél is megnő az ekcéma kialakulásának kockázata
 • Hormonális változások (terhesség, menstruációs ciklus, szülés, menopauza)
 • Az 1-es típusú cukorbetegség is növeli az ekcéma kockázatát
 • Allergének - ha allergiás vagy az állatszőrre, porra, penészgombára vagy pollenekre, akkor nálad is kialakulhat ekcéma, vagy az allergénnel való közvetlen érintkezés jelentősen súlyosbíthatja azt. Ebben a konkrét esetben szezonális romlás (tavasszal és ősszel) előfordulhat
 • Mechanikus bőrirritáció - szintetikus szövetekkel vagy gyapjúval történő érintkezés következtében
 • Stressz - nem bizonyítottan közvetlen kiváltó oka az ekcéma kialakulásának. De negatívan befolyásolhatja a lefolyását
 • Agresszív mosó- és tisztítószerek - kémiai bőrirritáció
 • Hőmérsékletváltozások - hideg vagy meleg. Vannak olyanok, akik nagyon érzékenyek a központi fűtésre és a légkondicionálásra
Az ekcéma fő okai
A gyermekkori atópiás ekcéma kezelésének megkezdéséhez gyakran allergiavizsgálat is szükséges.

i

Ha ekcémától szenvedsz, ne számíts arra, hogy egyik napról a másikra megszabadulhatsz tőle. Az ekcéma kezelése időigényes. Egyes betegek egész életükben szenvednek tőle. A tünetek azonban még ezekben az esetekben is sikeresen enyhíthetők, ha megfelelő kezelést állítanak be.

Az ekcéma típusai

Az atópiás és a kontakt ekcéma a két leggyakoribb típus. Ezért ezekről külön fejezetekben, bővebben írunk.

 • Atópiás ekcéma (atópiás dermatitis)
 • Kontakt ekcéma (allergiás vagy irritatív bőrgyulladás)
 • Fotóallergiás kontakt dermatitis - ez az ekcéma általában egy termék alkalmazása után jelenik meg, amikor a bőr napfénynek van kitéve. A bőr kipirosodásával, duzzanattal jelentkezik, néha hólyagok is kialakulhatnak. A bőr nagyon kellemetlenül viszket is
 • Diszhidrotikus dermatitis - ez a fajta ekcéma leggyakrabban az ujjakon, a tenyéren és a talpon jelenik meg. A bőrön vörös foltok jelennek meg hólyagokkal, amelyek tiszta folyadékkal telnek meg. Megrepednek és a bőr lehámlik
 • Seborrheás dermatitis - az arc középső részén, a tarkón és a törzsön fordul elő. A bőrön viszkető, vörös, pikkelyes kiütésként jelenik meg
 • Nummuláris dermatitis - leggyakrabban az alsó végtagokon fordul elő. Az ekcéma krónikus típusa, amelyet száraz bőr és kerek, körülírt, viszkető foltok jellemeznek. A beteg állapota a téli hónapokban romlik
 • Solar dermatitis (napégés) - a napégés gyulladássá alakulhat, amely a bőr kipirosodásában és hólyagosodásban nyilvánul meg
 • Fitofotodermatitisz - ez a fajta ekcéma a növényekben található vegyi anyagoknak, a furokumarinoknak való kitettség után alakul ki
 • Fototoxikus dermatitis - a solar dermatitis súlyos formája. Bizonyos gyógyszerekkel kombinálva a napfénynek való kitettség következtében léphet fel

Atópiás ekcéma

Az atópia szó a görög "atopos" szóból származik, aminek a jelentése "kényelmetlen". Az atópiás ekcéma nagyon gyakori bőrbetegség. Ráadásul egyre gyakrabban fordul elő. Ez a szervezet veleszületett hajlamon alapuló immunválasza. A bőrgyulladás többnyire allergiás eredetű. Ez a betegség már csecsemőkorban jelentkezik. Eltűnhet gyermekkorban, vagy egész életén át elkísérheti a beteget. Erre a betegségtípusra nagyon jellemző, hogy nyugalmi időszakok és a gyulladás belobbanásának fázisai váltakoznak.

Tünetek

 • Viszketés
 • Száraz bőr
 • Fehér foltok a bőrön vagy bőrpír
 • Varasodás
 • Gyulladásos pattanások és hólyagok
 • A bőr megvastagodása
 • A bőr hámlása

Allergének, amelyek atópiás ekcémát okozhatnak

Élelmiszerek: tojás, szója, hal, földimogyoró, tehéntej, citrusfélék, kivi, diófélék, csokoládé, kakaó, paradicsom, glutén és cukor.

A levegőben lévő allergének: por, atkák, toll, állatok (kutya, macska, ló, tengerimalac) szőre és nyála, baktériumok, penészgombák.

Kémiai anyagok: kozmetikai és tisztítószerek, parfümök

Fémek

Az atópiás ekcéma tipikus előfordulási helyei

 • Két év alatti gyermekek - az ekcéma elsősorban az arcon, a fejen (hajban), a nyakon és a törzsön, valamint a végtagokon fordul elő.
 • 2-12 éves kor közötti gyermekek - ebben az időszakban az ekcéma leggyakrabban a könyök- és térdhajlatokban, a bokán és a csuklón, a nyakon lokalizálódik. Az arcon a szem és a száj körül a legszembetűnőbb.
 • 12 év feletti gyermekek és felnőttek - az előző csoporthoz hasonló tünetek továbbra is fennállnak, de általában a kéz a leginkább érintett terület.

i

Az atópiás ekcéma egyre gyakrabban fordul elő. Magyarországon a 18 év alatti korosztály majdnem 20%-a szenved atópiás ekcémában. Ez a betegség elsősorban a gyermekeket érinti.

Kontakt ekcéma

Ez a fajta ekcéma szintén nagyon gyakori. Akkor lép fel, amikor a bőr közvetlenül érintkezik allergénekkel vagy irritáló anyagokkal (vegyi anyagok, gyógyszerekben és kozmetikai termékekben található tartósítószerek, fémek, különböző gőzök belélegzése stb.).

A kontakt ekcéma két típusa:

 1. Irritációs ekcéma - a vegyi anyag közvetlenül károsítja a bőrt. Leggyakrabban a háztartási tisztító- és mosószerek okozzák. A bőrt ért savas vagy maró hatású sérülések szintén ebbe a kategóriába tartoznak.
 2. Allergiás ekcéma - közvetlen bőrkontaktus az allergénnel. A szervezet aktiválja az immunsejteket, amikor allergénnel érintkezik. Az immunsejtek irritáló anyagokat bocsátanak a bőrbe, amelyek gyulladást okoznak.

A leggyakoribb kontakt allergének:

 • Kozmetikai termékek
 • Szerves színezőanyagok
 • Parabének
 • Fémek (króm, nikkel, kobalt)
 • Műanyagok
 • Parfümök
 • Gumi
 • Formaldehid
 • Néhány helyileg alkalmazott gyógyszer
 • Néhány növény

i

Figyelem! Előfordulhat, hogy az anyagra adott reakció késleltetve, nem azonnal jelentkezik. Egyes esetekben a reakció csak évekig tartó folyamatos kitettség után jelentkezik.

Ekcéma a kézen
A tisztítószerek súlyosbíthatják vagy akár ki is válthatják az ekcéma kialakulását a kézen.

Az atópiás ekcéma kezelése gyermekeknél

Az atópiás ekcéma a fejlett országokban a gyermekek egyik leggyakoribb bőrbetegsége. Főként a csecsemőket, a gyermekeket és a serdülőket érinti. Nem túl gyakran fordul elő, hogy a tünetek felnőttkorban is fennállnak. Előfordulhat azonban, hogy az atópiás ekcéma csak felnőttkorban jelentkezik. Mivel ez egy elhúzódó krónikus betegség, a lehető leghamarabb fel kell venni a kapcsolatot egy bőrgyógyásszal, aki megfelelő kezelést javasol. Amint a bevezetőben említettük, nincs általános gyógymód. Az atópiás ekcéma kezelését minden egyes beteg esetében az életkorának és a betegség kiterjedésének megfelelően, személyre szabottan kell végezni.

Az atópiás ekcéma nemcsak a beteg, hanem a családja életminőségét is jelentősen befolyásolja. A kezelés nem korlátozódik a lokális bőrápolásra. A kezeléshez számos intézkedés és napi rituálé is kapcsolódik, amelyeket be kell tartani. Az atópiás ekcéma kezelése tüneti, azaz nem a betegség okát, hanem a tüneteket kezeli. Az ekcéma okát nem mindig lehet kimutatni. Ha például az ok egy bizonyos élelmiszerre adott allergiás reakció, a bőrgyógyász vagy allergológus azt fogja javasolni, hogy az adott ételt iktasd ki az étrendedből.

4 alapvető szabály, hogy megszabadulj az ekcémától

A sikeres kezelés e szabályok lelkiismeretes betartásától függ:

 1. Az akut fázisban csökkenteni kell a betegség súlyos megnyilvánulásait a bőrgyógyász által az atópiás betegnek felírt gyógyszerek és kenőcsök segítségével.
 2. A második fázisban a betegnek meg kell próbálni megelőzni a betegség kiújulását. A megfelelő bőrápolás ehhez elengedhetetlen. A betegnek meg kell figyelnie, hogy mi az, ami rontja az állapotát, majd ki kell küszöbölnie ezeket a provokatív tényezőket. Az atópiás beteget ezért allergiavizsgálatnak is alá kell vetni.
 3. A betegeknek hosszú távon puhítani és hidratálni kell a bőrét krémek segítségével.
 4. Tartsd be a megelőző intézkedéseket és kezeléseket, folytass egészséges életmódot és ügyelj a kiegyensúlyozott táplálkozásra.

Az atópiás ekcéma bőrgyógyászati kezelési lehetőségei

 • Kortikoszteroidok - a helyi kortikoszteroidokat a betegség akut fázisában alkalmazzák. Hatásukat a beteg nagyon gyorsan érzi. Segítenek áthidalni azt a kritikus időszakot, amikor a kellemetlen tünetek a legdrámaibban jelentkeznek. A kortikoszteroidok alkalmazása azonban csak rövid távú lehet. A kortikoszteroidok vényköteles gyógyszerek. Viszont a gyógyszertárban vény nélkül is vásárolhatsz gyenge hatású kortikoszteroidot.
 • Ichthamol - az ichthamol alapú gyógyszerkészítményeket a kortikoszteroidokkal történő kezelés utáni gyulladás kezelésére használják. Megszünteti a viszketést és gyulladáscsökkentő hatású
 • Emolliensek - ezek a termékek az atópiás ekcéma kezelésének elengedhetetlen részét képezik. Hidratálják, helyreállítják és puhítják a bőrt. A test egészén legalább naponta kétszer kell alkalmazni a bőrön.
 • Antihisztaminok - csak rövid ideig (7-14 nap) alkalmazzák, különösen gyermekeknél, hogy enyhítsék az alvást zavaró viszketést. Erre a célra a Fenistil ajánlott. A nem szedáló hatású antihisztaminokat, a Claritine-t és a Zodac-ot akkor is alkalmazzák, ha az atópiás beteg tartós viszketéstől vagy légúti allergiában szenved.
 • Dermokozmetikumok - szintén az atópiás betegek alapfelszereltségéhez tartoznak. Szerencsére ma már igen széles az olyan kozmetikumok kínálata, amelyeket kifejezetten az atópiás bőr ápolására fejlesztettek ki. Nemcsak krémek és kenőcsök kaphatók, hanem mosógélek, szappanok, dermo hajápoló készítmények és napvédő krémek is.

Hogyan kell mosni az atópiás betegségben szenvedők ruháját

Az atópiás ekcéma okának megtalálása egyes esetekben szó szerint emberfeletti teljesítmény. Az érzékeny atópiás bőrt a normál mosószerrel mosott ruhák is irritálhatják. Ha következetesen ki szeretnéd iktatni az atópiás ekcéma minden lehetséges okát, meg kell tanulnod másképp mosni, mégpedig nemcsak az atópiás beteg, hanem a háztartás minden tagja számára. A klasszikus mosóporok szó szerint egy kémiai koktélból állnak, így az érzékeny atópiás bőrnek igencsak megnehezítik a dolgát. Ha eddig hagyományos mosóporral mostál, javasoljuk, hogy először alaposan tisztítsd meg a mosógépet.

Csak tegyél fél csésze szódabikarbónát a mosószer-adagoló rekeszbe és fél csésze ecetet az áztatószer rekeszbe. Önts a dobba két csésze ecetet is. Indítsd el üresen a legmagasabb fokozaton. Ezután szakítsd meg a folyamatot, és hagyd a mosógépet éjszakára készenléti állapotban. Reggel fejezd be a mosási ciklust. A mosógép teljes megtisztításához körülbelül 3-4 mosási ciklusra van szükség.

Ha csak az atópiás betegségben szenvedő ruháit szeretnéd kíméletesen mosni, akkor az hiábavaló erőfeszítés lenne, mivel a hagyományos mosópor maradványai a ruhára tapadnának. Mosd az egész család mosnivalóját öko mosóporokkal vagy kifejezetten érzékeny bőrre kifejlesztett mosószerekkel. Fordíts kellő figyelmet az öblítő kiválasztására is, vagy használj helyette csak ecetet. Kipróbálhatod a házi készítésű mosószereket is.

Atópiás ekcéma csecsemőknél - hogyan kell megfelelően ápolni a bőrüket?

A csecsemő atópiás ekcémája sok anyuka számára szó szerint rémálom. Az atópiás ekcémás baba bőrének ápolása igazi kihívást jelent a szülők számára, különösen pszichés szempontból. De ne keseredj el, ha következetes vagy, javulni fog a baba bőrének állapota.

Rendszeresen kend a bőrét

A baba bőrét folyamatosan hidratálni és kenni kell. Mindig konzultálj orvosoddal, hogy melyik gyógyszert válaszd. Előfordulhat, hogy több krémet is ki kell próbálni, mielőtt rájössz, melyik a legjobb a babának.

Kortikoidok gyermekek számára kétéves kortól akut esetekben

Az új generációs kortikoszteroidok már kétéves kortól alkalmasak gyermekek számára. Az orvosok a betegség akut fellángolása során írják fel ezeket. Mivel számos mellékhatásuk van, csak végső megoldásként szabad felírni őket, ha feltétlenül szükséges. A kortikoszteroidokkal történő kezelés csak rövid távú lehet.

Ne hagyd, hogy megizzadjon meg a baba

Ne öltöztesd túl a kis csöppséget. A kényelem elengedhetetlen. A puha, világos színű, pamut ruházatot részesítsd előnyben. Győződj meg róla, hogy a ruházat nem szűk, és nincsenek rajta kemény varratok. Ugyanez vonatkozik a pelenkákra is, különösen az eldobhatókra. Akkor is, ha nem éppen ezek a legdivatosabb darabok.

Vegyszermentes mosószer

A fenti fejezetben leírtak szerint kell eljárni. A gyerekruhát mindig alaposan mosd, öblítsd, majd vasald ki. A címkét is ajánlott eltávolítani, mivel irritálhatja az érzékeny bababőrt.

A babát csak időnként és rövid ideig fürdesd

Ne fürdesd a babát naponta. Inkább minden nap készíts a babának egy rövid, ötperces olajos fürdőt, vagy gyorsan zuhanyozd le, és csak atópiás bőrre alkalmas termékekkel mosdasd.

Amennyire lehet, portalanítsd a lakást

Ha lehet, szabadulj meg a nehéz függönyöktől és minden lehetséges porcsapdától. Minél kevesebb szőnyeg van a lakásban, annál jobb. Az atkák számának csökkentése érdekében gyakran mosd ki (legalább 60 °C-on) az ágyneműt és a lepedőt.

Ekcéma csecsemőknél
A csecsemők atópiás ekcémája gyakori, és nagyon következetes ápolást igényel.

Hogyan kezeljük az ekcémát az arcon - bőrápolási tippek

 • A lehető legkevesebbszer nyúlj az arcodhoz. Ha gyakran érinted meg az arcodat, fertőzést hordhatsz fel rá, és feleslegesen irritálod a bőrödet.
 • A bőrápolást igazítsd az évszakhoz. Elég valószínű, hogy a bőr a környezeti hőmérséklettől és a páratartalomtól függően reagál az ápolásra.
 • Ha a hajad az arcodhoz ér, győződj meg róla, hogy mindig tiszta legyen. A zsíros és piszkos haj szintén ronthatja a bőr állapotát.
 • Soha ne moss arcot forró vízzel!
 • Törölközővel töröld szárazra az arcodat, de ne dörzsöld.
 • Tiszta kanállal, ne az ujjaddal kanalazd ki a krémet a tégelyből.

Milyen sminket válassz

Nem könnyű megtalálni a megfelelő sminket a problémás bőrre. A jól bevált próbálgatás és tévedés módszerét kell alkalmaznod, hogy megtaláld azt a terméket, amely jól fed, és amelyet a bőröd is jól tolerál. A dekorkozmetikum legyen hipoallergén és nem komedogén. Ügyelj az összetevőkre. Kerüld az illatanyagokat és tartósítószereket tartalmazó termékeket.

i

A vízbázisú vagy vízben oldódó sminket nagyon könnyű eltávolítani. Ezek kevésbé is irritálják a bőrt.

Ekcéma az arcon
A dekorkozmetikumok és az ekcéma nem zárják ki egymást. Viszont mindig győződj meg róla, hogy a kiválasztott termék tartósítószer- és parabénmentes legyen.

Hogyan kezeljük az ekcémát a kézen

 • Még ha viszket is a bőröd, próbáld meg nem megvakarni a kezed. Ha a viszketés tartósan fennáll, és az érintett területeket óhatatlanul néha megvakarod, vágd rövidre a körmödet, és tegyél kötést az érintett területre. Kipróbálhatsz egy nagyon hatékony spray-t is, ami szinte azonnal megszabadít a viszketéstől.
 • Próbáld meg azonosítani azokat az allergéneket, amelyek súlyosbítják az állapotodat. Például, ha úgy veszed észre, hogy egy bizonyos tisztítószer nem tesz jót neked, szigorúan kerüld annak a használatát.
 • Ne használj hagyományos kézszappant. Vegyél olyan szappanokat vagy mosakodó géleket, amelyek nagyon érzékeny bőrre alkalmasak.
 • Kerüld a forró víz használatát, akár takarításkor, akár fürdéskor vagy zuhanyzáskor. A fürdőzés jótékony hatású lehet, ha megfelelő termékeket vagy olajokat használsz. A víz ne legyen forró, és a fürdő ne tartson 15 percnél tovább.
 • Takarításkor viselj kesztyűt. A hagyományos tisztítószerek nem megfelelőek. Jobb, ha inkább áttérsz a környezetbarát tisztítószerek használatára

Hatékony krémek ekcéma esetén

Nem minden krém egyformán jó. Ha már régóta kezelnek atópiás ekcémával, az utolsó dolog, amit szeretnél, hogy egy rosszul megválasztott kozmetikum drámaian rontsa a betegség lefolyását. Ideális esetben a megfelelő dermokozmetikumot közvetlenül a bőrgyógyász ajánlja. Előfordulhat azonban, hogy még az ajánlott kozmetikumok sem felelnek meg neked. Ebben az esetben nincs más választásod, mint óvatosan próbálgatni, amíg meg nem találod a győztest.

Epiderma - dermokozmetikumok Betuldiol-lal

Ez a cseh márka kitűnik a tömegből az eredményeivel. Olyan kiváló minőségű kozmetikai termékeket gyárt, amelyek nemcsak az ekcéma, hanem a pattanások és a pikkelysömör tüneteit is hatékonyan kezelik. Mindez szabadalmaztatott gyulladáscsökkentő és regeneráló összetételű Betuldiol® tartalmának köszönhető. Az Epiderma egy orvosokból, technológusokból, vegyészekből és menedzserekből álló csapat közös erőfeszítésének eredménye. A szakemberek olyan termékeket hoznak létre, amelyek pontosan megfelelnek a betegek igényeinek.

Az ekcémás betegeknek először a Betuldiol tartalmú balzsamot érdemes kipróbálni, amely hatékonyan nyugtatja és regenerálja a bőrt. Ha egy atópiában szenvedő személy rendszeresen használja, megakadályozza a betegség kiújulását. A változást 2-3 hét elteltével már érezni fogod. A bioaktív krém viszont segít enyhíteni a tartós viszketést, és megszabadít a száraz és kipirosodott bőrtől.

Az Epiderma egy olyan termékcsaládot fejlesztett ki a problémás bőrű betegek számára, amely átfogóan kezeli a problémát, beleértve a pszichológiai szempontot is, ami nagyon fontos a bőrbetegségek esetében. Ezért az Epiderma nyugtató étrend-kiegészítők gyártásába is belekezdett.

A bőrgyógyászok a következő márkákat is ajánlják:

 • Cannaderm - egy dermokozmetikum, amely orvosi kendert tartalmaz. Kínálatukban megtalálhatók az ekcéma kezelésére szolgáló, nagyon hatékony kenőcsök és krémek, valamint az akne és a pikkelysömör tüneteit kezelő és enyhítő termékek. A legtöbb termék a CPK (Certified Natural Cosmetics) logót viseli. Az egyes termékek orvosi kender tartalmát egy speciális pecsét garantálja.
 • Bioderma - bőrgyógyászati problémákra szakosodott francia kozmetikai cég. A pattanások, pigmentfoltok, atópiás ekcéma és a bőr kiszáradásának kezelésére fektetik a hangsúlyt.
 • Eucerin – egy német dermokozmetikum. Ez egy jól bevált gyógyászati márka, amelynek termékei számos bőrgyógyászati állapotot kezelnek, beleértve az ekcémát is.

Próbáld ki a természetes olajokat

Ha a krémek és kenőcsök nem felelnek meg neked, ne ess kétségbe, és bízd rá magad a természetre. A természetes olajok puhítják és hidratálják a száraz bőrt. Ugyanakkor nagyon gyengédek és nem okoznak irritációt. Különösen azoknak az édesanyáknak vannak nagyon pozitív tapasztalatai a természetes olajokkal kapcsolatban, akiknek gyermeke atópiás dermatitiszben szenved.

i

A nyár közeledtével ne felejts el olyan fényvédő krémet venni, amely allergiás bőrre alkalmas.

Az ekcémával kapcsolatos leggyakoribb mítoszok

 1. Az ekcéma fertőző - nem, nem az. Az ekcéma nem terjedhet át érintés, vér vagy nyál útján.
 2. Az ekcéma azokat érinti, akik elhanyagolják a személyes higiéniát - ez az állítás sem állja meg a helyét. Ez a betegség az immunrendszerrel van összefüggésben. A lehetséges okok listáját lásd fentebb
 3. Az ekcéma és az akne nagyjából ugyanaz - az ekcéma legnagyobb problémája a rendkívül száraz bőr. A pattanások esetében ennek az ellenkezője igaz. Ezért a kezelési eljárások is eltérőek
 4. Ekcémával nem szabad úszni - az ekcéma, mint olyan nem akadályozza meg a medencébe való belépést. A vízben lévő vegyi anyagok azonban súlyosbíthatják az állapotot. Úszás után ajánlott azonnal zuhanyozni és hidratáló krémet használni.
 5. Az ekcéma hegeket hagyhat a bőrön - ez nagyon ritkán fordul elő. A legtöbb esetben az ekcéma helye hegesedés nélkül teljesen begyógyul.
Mindent az ekcémáról
Bőrgyógyászod hatékony dermokozmetikumot fog ajánlani az ekcéma tüneteinek enyhítésére.

Az ekcéma egy kellemetlen bőrbetegség. A kezelés hosszú, ezért a betegnek türelmesnek kell lennie. Az ekcémának több típusa létezik, a leggyakoribbak az atópiás és a kontakt ekcéma. Az atópiás ekcéma kezelése egyéni megközelítést és nagyon következetes ápolást igényel. Az ekcémában szenvedőknek folyamatosan hidratálni és puhítani kell a bőrüket jó minőségű kenőcsök és ekcéma krémek segítségével, amelyeket ideális esetben bőrgyógyász ajánl.

4,9 25×
BIODERMA NODE DS + sampon 125 ml
Sampon - női és férfi, normál hajra, hajkorpa ellen és szeborreás bőrgyulladásra, összetétel: természetes olaj tartalmú - 48 720 Ft/1 l
6 090 Ft
1 db
Szállításra kész > 10 db
Éjfélig megrendeled, reggel az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: KSVL2851
4,4
BIODERMA Atoderm SOS Spray 200 ml
Testpermet - atópiás, ekcémás, érzékeny és száraz bőrtípusra, hidratáló és nyugtató, alkoholmentes, parabénmentes és illatmentes, parabénmentes kozmetikum, 200 ml-es - 28 450 Ft/1 l
5 690 Ft
1 db
Szállításra kész > 10 db
Éjfélig megrendeled, reggel az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: DEKO3564
4,8 92×
JELEN Jelínek Szappanpor 3 kg (60 mosás)
Bio mosószer - gyerekruhákhoz, környezetbarát és érzékeny bőrűeknek - 108,17 Ft/mosás - Ár több darab vásárlása esetén 2 163,33 Ft/1 kg
6 490 Ft
1 csomag
Szállításra kész > 10 db
Éjfélig megrendeled, reggel az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: PPR525
5,0
VICHY Dermablend színtelen fixáló púder 28 g
Púder - közepes fedésű, dermatológiailag tesztelt, hosszantartó és simító, árnyalat: átlátszó, minden bőrtípusra alkalmas, bőrgyógyászati ​​hatással, állaga: por, tartósság: 16 óra, tömege: 28 g, hatás: mattító, egységes bőrszín és fixáló - 331 785,71 Ft/1 kg
9 290 Ft
Szállításra kész > 10 db
Éjfélig megrendeled, reggel az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: KSDE0741
4,9 56×
NUXE Huile Prodigieuse Multi-Purpose Dry Oil 50 ml
Masszázsolaj - női és férfi, alkalmas érzékeny, normál, kevert és száraz bőrtípusra, hidratáló, regeneráló, tápláló hatású, nyugtató hatású, bőrpuhító, ideális száraz bőrre, aktív hatóanyaga e-vitamin, természetes olaj tartalmú, természetes összetevőjű és vitaminos, natúr összetétel, űrtartalma 50 ml - 105 800 Ft/1 l
5 290 Ft
Pillanatnyilag nem elérhető
Termékkód: KSTE0513
4,8 26×
FROSCH Fatisztító 750 ml
Bútorápoló - fenyőkivonattal intenzíven tisztít és ápol minden fafelületet és padlót, megbirkózik a makacs foltokkal és hígítatlan állapotban segít az esetleges karcolások eltüntetésében, alkalmas minden fapadló, bútor és egyéb fafelület kezelésére - 2 344,08 Ft/1 l
1 760 Ft
1 db
Szállításra kész > 20 db
Éjfélig megrendeled, reggel az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: CIS077
4,9 175×
JELEN Mosógél univerzális 2,7 l (60 mosás)
Öko-mosógél - minden típusú ruhához, alkalmas színes ruhákhoz és fehér ruhákhoz, általános mosáshoz, 60 mosáshoz, 1 db a csomagban, űrtartalma 2700 ml - 55,28 Ft/mosás - Ár több darab vásárlása esetén 1 228,40 Ft/1 l
Leárazás -28 %
3 320 Ft 4 590 Ft
Pillanatnyilag nem elérhető
Termékkód: PPR429
4,7 40×
SALOOS Sárgabarackolaj 50 ml
Masszázsolaj - alkalmas érzékeny és problémás bőrtípusra, regeneráló, nyugtató hatású, ideális ekcémára és pattanásos bőrre, aktív hatóanyaga e-vitamin, természetes olaj tartalmú, természetes összetevőjű és vitaminos, natúr összetétel, űrtartalma 50 ml - 37 800 Ft/1 l
1 890 Ft
1 db
Szállításra kész > 5 db
Éjfélig megrendeled, reggel az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: KSPL2142
5,0
NUXE Huile Prodigieuse Riche Multi-Purpose Nourishing Oil 100 ml
Masszázsolaj - női és férfi, alkalmas normál és száraz bőrtípusra, hidratáló, regeneráló, tápláló hatású, bőrsimító, puhító, ideális száraz bőrre, aktív hatóanyaga argánolaj, borágó olaj, makadámia olaj, mandulaolaj és e-vitamin, szilikonmentes, természetes olaj tartalmú és természetes összetevőjű, natúr összetétel, űrtartalma 100 ml - 104 900 Ft/1 l
10 490 Ft
Szállításra kész > 5 db
Éjfélig megrendeled, reggel az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: KSPL23451
5,0
CLINERAL X-ZEM Head-to-Toe Cream 200 ml
Testápoló krém - uniszex, hidratáló, tápláló és nyugtató, alkalmas atópiás, ekcémás, érzékeny, problémás és száraz bőrtípusra, szulfátmentes és természetes összetevőjű, dermo és ásványi alapú, hatóanyaga aloe Vera, bambuszvaj, jojobaolaj, holt-tengeri ásványok és e-vitamin, viszkető bőrre, repedezett bőrre, nagyon száraz bőrre, irritált bőrre és száraz bőrre alkalmas, űrtartalma 200 ml - 41 950 Ft/1 l
8 390 Ft
Pillanatnyilag nem elérhető
Termékkód: KSTE1004
5,0
CLINERAL X-ZEM Hand Cream 125 ml
Kézkrém - uniszex, hatóanyagai közé tartozik bambuszvaj, jojobaolaj és kókuszolaj, űrtartalma 125 ml - 39 120 Ft/1 l
4 890 Ft
Pillanatnyilag nem elérhető
Termékkód: KSTE1005
Nyomtatás
P-DC1-WEB20
28 év tapasztalat az e-kereskedelemben
3 millió megrendelés évente
a vásárlók 98% visszatérő
Több infó
Felhívunk és szakértői tanácsot adunk
06-1-701-1111
Kérdés a rendeléssel kapcsolatban
Kérdés a termék(ek)kel kapcsolatban
Kérjük, add meg a telefonszámodat:
Keress minket
Az Ön adatainak védelme fontos számunkra Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és a beleegyezéseddel weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadod a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési felületeken.
További információ Kevesebb információ