Kávéfőzőgépek Minden 2019-ben nálunk vásárolt fogyasztónak

Hogyan mossunk fogat gyerekekkel

Termékkatalógus

A gyerekek első fogainak kibújásával együtt elérkezik az idő is, hogy a szájhigiéniával foglalkozz. Milyen fogkefe alkalmas a gyerekfogakhoz, ami nem irritálja a fogínyt sem? Mi a helyzet a fogkrémmel, milyen kortól használhatják a gyerekek? Útmutatónkban megtalálod a választ minden kérdésre a gyerekek fogmosásával kapcsolatban, amire minden szülő kíváncsi.

Hogyan mossunk fogat gyerekekkel

Hogyan kezdjük el a fogmosást a gyerekeknél

  1. A szájhigiéniával már az első fogak kibújásakor foglalkozni kell

  2. A fogzás időszakában próbáld ki a rágókákat és az ínymasszírozó gumisörtés keféket

  3. Fogkefét a gyerek életkora alapján válassz

  4. A fogkefénél a kialakítás legyen a döntő, az ár nem mindig garantálja a minőséget

Gyakran ismételt kérdések

Hogyan enyhíthető a fájdalom a babáknál az első fogak kibújásakor?

Körülbelül a gyermek féléves kora körül várható az első tejfogak áttörése. Ebben az időszakban a fokozott sírás, a nyugtalanság és az emelkedett hőmérséklet is jellemző lehet. A kellemetlen érzések enyhítésére a babáknak különleges rágóka adható, amely masszírozza az ínyt és nyomást fejt ki az áttörő fogakra, ezzel csökkentve a fájdalmat. Az íny olyan gumisörtés kefékkel is masszírozható, amit kifejezetten a fogzási időszakra terveztek.

Mikor kell kezdeni a fogmosást a gyerekeknél?

A legjobb az első fogak kibújásától kezdve. A korai fogmosás segít megalapozni a jövőbeli helyes szájhigiéniás szokásokat. A gyermek hozzászokik, hogy a fogmosás a napi rutin része és pozitív hozzáállást alakít ki vele szemben. Ezzel csökkenthető a kockázat, hogy később elutasítsa a fogmosást. Ha a baba még nem is eszik szilárd ételeket, akkor se késlekedj a fogmosással. A anyatej (és a tápszer) olyan természetes módon előforduló cukrokat tartalmaz, amelyek hozzájárulhatnak a fogszuvasodás kialakulásához. 

Milyen fogkefét kell választani a gyerekeknek?

Különböző gyerekfogkeféket készítenek a különböző életkorokhoz igazodva. A legkisebb gyerekeknek csörgős tanulófogkefét is vásárolhatsz. A gyerekfogkefét a csomagoláson feltüntetett ajánlott életkornak megfelelőn válaszd ki. A fej legyen kicsi, hogy megfelelő legyen a nehezen elérhető helyekhez is. A sörték legyenek sima és egyenes vágásúak.

Használjanak elektromos fogkefét a gyerekek?

Az elektromos fogkefék már három éves kortól ajánlottak. Használatuk megkönnyíti a fogmosást és jó szórakozás is a gyerekeknek. Ha fontolgatod, hogy elektromos fogkefét használnál, fordulj tanácsért a gyermekfogorvoshoz, hogy a te gyermeked számára ajánlott-e. Az elektromos fogkefék gyakran használnak különböző alkalmazásokat is, amivel a gyerekek jobban motiválhatók a fogmosásra, megtanítja nekik a helyes fogmosási technikát és jutalmazza őket a fejlődésért. 

Milyen fogkrémet válasszunk a gyerekeknek?

A gyártók a fogkrémek csomagolásán feltüntetik az ajánlott életkort, ennek megfelelően válassz. A gyerekek gyakran lenyelik a fogkrémet, ezért a nekik készült fogkrémekben kevesebb a fluorid mennyisége és az ízük is olyan, hogy ne csípje a szájukat. Ne használj vele felnőtteknek készült fogkrémet, a gyerekfogkrémek összetétele az ő korához és igényeihez van igazítva.

Hogyan válasszunk gyerek fogkefét

A megfelelő fogkefe gyermekek számára

  • Megfelel a gyermek életkorának
  • Kis fejjel rendelkezik
  • A sörték finomak és egyenesen vágottak
  • Kényelmesen illeszkedik a kézbe

A helyes fogmosási technika gyerekeknél

Ha Te mosod a gyermeked fogát, használd a körkörös technikát, ami a felnőtteknek is ajánlott. A fog minden részét (külső, belső, felszín) kis körkörös mozdulatokkal moss meg. Ne felejtkezz el a fog belső oldaláról. Taníts meg a gyermekednek a helyes mosási technikát, ha egyedül mos fogat. Figyeld őt fogmosás közben és ellenőrizd, jól csinálta-e.

Milyen gyakran kell a gyerekekkel fogat mosni?

Az elején, amikor a gyerek még ismerkedik a fogmosással, minimum 1× naponta. Később növeld ezt napi 2×-re. Az iskola előtt álló gyerekeknél bevezetheted a még gyakoribb fogmosást is, a reggeli és esti alkalomhoz pl. még egy ebéd utánit is.

Mennyi ideig kell fogat mosni a gyerekeknek?

Ideális esetben mindaddig, amíg az összes fogat alaposan meg nem tisztítja. Kezdetben előfordulhat, hogy ellenáll a gyerek, így örülj bármilyen fogmosásnak, még ha rövid is. Amikor a gyerek hozzászokik a rendszerességhez, fokozatosan növelheted a fogmosás idejét.

Hány éves kortól tud egyedül fogat mosni egy gyerek?

A kisgyerekeknek a szülő mossa a fogát. Később, amikor a gyerek egyedül kezdi mosni a fogát, olyan 8 éves kor körül, egy felnőttnek érdemes felügyelnie és ellenőriznie a helyes technikát.

Mikortól használjunk gyerekeknél fogközi fogkefét?

A gyerekeknél sem szabad elfelejtkezni a fogközök tisztításáról. Hasonlóan a fogkefe használathoz elmondható, hogy minél előbb kezded, annál jobb.

Szájvíz használata gyerekeknél - igen vagy nem?

A 6 évesnél idősebb gyermekkel elkezdhetsz speciális gyermek szájvizet használni. Fontos, hogy a gyerek öblögessen vele és utána ne nyelje le, hanem köpje ki. A szájvíz fertőtlenítő hatású és eltávolítja a maradék baktériumokat, amelyek fogmosás után a szájban maradnak.

A gyerek nem hajlandó fogat mosni. Mit tegyek?

A gyerekeknél különböző életkorokban találkozhatsz a fogmosás elutasításával. Gyakran előfordul, hogy az a gyerek, aki eddig minden probléma nélkül hagyta megmosni a fogait, most hirtelen bojkottálja azt. Ezért határozottan ne hagyd abba a rendszeres fogmosást és dicsérd meg gyermekedet minden sikeres próbálkozás után. Próbálkozz játékos formában a fogmosással. Meglátod, olyan gyorsan elmúlik ez az időszak, mint ahogy eljött.

Nyomtatás
P-DC1-WEB27
28 év tapasztalat az e-kereskedelemben
3 millió megrendelés évente
a vásárlók 98% visszatérő
Több infó
Felhívunk és szakértői tanácsot adunk
06-1-701-1111
Kérdés a rendeléssel kapcsolatban
Kérdés a termék(ek)kel kapcsolatban
Kérjük, add meg a telefonszámodat:
Keress minket
Az Ön adatainak védelme fontos számunkra Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és a beleegyezéseddel weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadod a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési felületeken.
További információ Kevesebb információ