Nakupování budoucnosti Vásárolj kényelmesebben az Alza.hu alkalmazással 3

Hogyan mossunk fogat manuális fogkefével

Termékkatalógus

Az egészséges mosoly megőrzéséhez elengedhetetlen a rendszeres fogmosás. Ez eltávolítja a szájban felhalmozódott plakkot és ételmaradékokat, amelyek a fogszuvasodás, a fogkő és az ínybetegségek fő okozói. Útmutatónkból megtudhatod, milyen technikával kell fogat mosni és adunk néhány tippet is a helyes fogkefe választásról és a mindennapi fogmosás megkönnyítésével kapcsolatban.

Manuális fogkefe használatakor a legfontosabb a helyes fogmosás technikájának elsajátítása. A rendszeres és helyes szájápolás segít megőrizni a fogak és az íny egészségét egy egész életen át. Miről nem szabad elfelejtkeznünk a mindennapi szájhigiénia kapcsán és mennyi időt szenteljünk a fogmosásnak? Útmutatónkból ezt is megtudhatod.

Hogyan mossunk fogat manuális fogkefével

Gyakran ismételt kérdések a manuális fogkefékkel kapcsolatban

Milyen fogkefét válasszunk?

Válassz finom, egyenesen vágott sörtéjű fogkefét. A fogorvosok leggyakrabban egyforma hosszú sörtéjű fogkeféket ajánlanak, de fontos a keménység és a sűrűség is. Léteznek puhább és keményebb sörtéjű fogkefék. A puha sörték az érzékenyebb ínyűeknek ideálisak. Bármilyen keménységű sörtét is választasz, ne felejtsd el, hogy a fogkefét nem ajánlott túlságosan rányomni a fogra, mert a nyomás növeli az íny sérülésének veszélyét. Ami a sörték sűrűségét illeti, minél sűrűbb, annál jobb. A jó minőségű fogkeféknek 3500 vagy több sörtével kell rendelkezniük. 

Mire kell még figyelni, amikor fogkefét választunk?

A sörték minőségén kívül a nyél kialakítása is fontos. A fogkefének kényelmesen kell elhelyezkednie a kezedben. Szintén fontos a fej nagysága, elég kicsinek kell lennie ahhoz, hogy elérjen a nehezen hozzáférhető helyekre, mint például a hátsó fogakhoz is. Az ideális fejnagyság a felnőtteknél 2 cm körüli. Végül, de nem utolsósorban sok ember dönt a fogkefe színe alapján is. 

Milyen gyakran és hány percig kell fogat mosni?

Ideális esetben minden étkezés után fogat kell mosni. A fogorvosok minimum napi 2-3× alkalmat javasolnak. Ha biztosra szeretnél menni, hogy a fogaid épségéért mindent megteszel, mosd meg minden étkezés után. A fogmosás hossza legalább 2-3 perc legyen, de a fogorvosok szerint kevesebb, mint 5 perc alatt nem lehet tökéletesen megtisztítani a fogakat. 

Hogyan kell fogat mosni?

A fogmosás technikája a legfontosabb tényező, amely csökkenti a fogászati betegségek kialakulásának esélyét. Ha többet szeretnél megtudni, hogy milyennek kell lennie, olvass tovább.

A helyes fogmosási technika alapelvei

Moss fogat minimum 2× naponta. A legjobb minden étkezés után.

  • Vigyél fel egy kevés fogkrémet, körülbelül egy borsónyit a fogkefére.
  • A fogkefe sörtéit tartsd az íny vonalához képest 45°-ban.
  • Ne szorítsd oda túlságosan a fogkefét, mosás közben fontos a szabad csuklómozgás. Tisztítsd meg a fogaidat a fej rövid, lendületes mozgatásával.
  • A szájüreget oszd képzeletben negyedekre: bal felső, bal alsó, jobb alsó és jobb felső részre – mindegyiket mosd meg alaposan (legalább 30 másodpercig). 
  • Kezdd a fogak külső felületének tisztításával, folytasd a hátsó részekkel és fejezd be a rágófelületekkel.
  • Mosd a fogaidat legalább 2,5-3 percig, vagy addig, amíg teljesen simák és tiszták nem lesznek.
  • Használj fogközi fogkefét és menj végig az összes fogak közötti területen.
  • Használj fogselymet és tisztítsd meg még jobban a fogközöket.
  • Öblítsd ki alaposan a szájüreget szájvízzel.
  • Végül finom masszírozó mozgással tisztítsd meg a nyelvedet.

Fogmosás után mosd el a fogkefédet folyó víz alatt és hagyd megszáradni a levegőn.

Fogsor

Fogkrémek, tartozékok és a fogkefe tárolása

Milyen fogkrémet használjak?

A legkülönfélébb fogkrémek állnak rendelkezésre az érzékeny fogakra, paradontózis, elszíneződés esetén, stb. A fluoridos fogkrém segít a fogszuvasodás elleni harcban és a zománc erősítésében. A fogkrém használata után alaposan öblögess. A fogkrémet ne nyeld le, nem alkalmas fogyasztásra és egészségügyi problémákat okozhat.

Szükséges a fogközi fogkefe és a fogselyem használata?

Igen. A fogszuvasodás a legtöbb esetben pontosan a fogközök nem megfelelő tisztítása miatt alakul ki, amely ideális terület a bacik és vírusok növekedéséhez. Minden fogmosás után használj fogközi fogkefét és alaposan tisztítsd meg a fogak közötti területet. Jó, ha a fogmosást fogselyem használatával fejezed be és megtisztítod vele a fogak oldalát.

Szájvíz – igen vagy nem?

A szájvíz fertőtlenítő hatású és segít a maradék baktériumok eltávolításában, amelyek még egy alapos fogmosás után is ottmaradhatnak. A szájvíz kiegészíti a fogmosást és növeli a hatékonyságát. Együtt hatékonyabban akadályozzák meg a fogkő, a fogszuvasodás és az ínybetegségek kialakulását.

A manuális vagy az elektromos fogkefe a jobb?

A legfontosabb dolog mindig a megfelelő tisztítási technika. Azonban tény, hogy az elektromos fogkefe megkönnyíti a fogmosást. Használatával könnyebb elérni a megfelelő fogmosási technikát. Ennek megvétele is jó motiváció lehet az alaposabb tisztításra. A vizsgálatok eredményei azt mutatják, hogy az emberek az elektromos fogkefékkel hosszabb ideig mossák a fogukat, mint a manuálissal.

Milyen gyakran kell fogkefét cserélni?

Figyelj az elhasználódás jeleire a fogkefefejen. Ha úgy látod, hogy a sörték nem tartják az alakjukat, elkezdtek oldalra lapulni vagy máshogyan néznek ki, a legfőbb ideje újra cserélni a fogkefét. Ha a sörték első pillantásra nem is tűnnek elhasználódottnak, azért legalább három havonta cseréld le őket. A fogkefefejben felhalmozódhatnak a különböző baktériumok és vírusok is, ami fertőzésforrás lehet, ezért érdemes betegségek után is lecserélni őket. 

Hogyan kell tárolni a fogkefét?

Tartsd szárazon a fogkefét. Minden használat után alaposan öblítsd le vízzel és hagyd megszáradni a levegőn. Közvetlenül használat után ne tedd be a tokba és ne tedd rá a védőtokot, amelyben egyébként utazás közben szoktad tárolni. Nedves környezetben a baktériumok könnyebben tenyésznek.

0
Nyomtatás
Alza fiókom Bejelentkezés Cégeknek Hogyan vásárolj Rólunk
Szállítás ide:
P-DC1-WEB20
27 év tapasztalat az e-kereskedelemben
3 millió megrendelés évente
a vásárlók 98% visszatérő
Több infó
Felhívunk és szakértői tanácsot adunk
06-1-701-1111
Kérdés a rendeléssel kapcsolatban
Kérdés a termék(ek)kel kapcsolatban
Kérjük, add meg a telefonszámodat:
Keress minket
Az Ön adatainak védelme fontos számunkra Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és az Ön beleegyezésével weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadja a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési hálózatokon.
További információ Kevesebb információ