0% splátky mobily, notebooky AP+ slevy

Hogyan mossunk fogat manuális fogkefével

Termékkatalógus

Manuális fogkefe használatakor a legfontosabb a helyes fogmosási technika elsajátítása. A rendszeres és helyes szájápolás segít megőrizni a fogak és az íny egészségét egy egész életen át. Miről nem szabad elfeledkeznünk a mindennapi szájhigiénia kapcsán és mennyi időt szenteljünk a fogmosásnak? Útmutatónkból ezt is megtudhatod.

Hogyan mossunk fogat manuális fogkefével

Manuális fogkefe - kérdések és válaszok

Milyen manuális fogkefét válasszunk?

Válassz finom, egyenes sörtéjű fogkefét. A fogorvosok leggyakrabban egyforma hosszú sörtéjű fogkefét ajánlanak, de fontos a keménység és a sűrűség is. Léteznek extra puha, közepesen puha és puha sörtékkel ellátott fogkefék. A szakértők szerint a puhább sörték sokkal jobban tisztítják a fogakat, mert könnyebben bejutnak a fogak közötti résekbe, míg a keményebb sörtékkel ellátott fogkefék nem hatolnak be olyan simán, és irritálhatják az ínyt. Az extra puha sörtéket azok fogják előnyben részesíteni, akiknek érzékeny az ínye. A kemény sörtékkel ellátott fogkefék ugyan nem alkalmasak a mindennapos fogmosásra, viszont a műfogsor tisztítására használhatók. Bármilyen keménységű sörtét is választasz, ne feledd, hogy nem tanácsos túl nagy nyomást gyakorolni a fogkefére, mivel a nyomás növeli az íny sérülésének kockázatát. Ami a sörték sűrűségét illeti, minél több, annál jobb. Egy jó fogkefének legalább 3500 sörtével kell rendelkeznie, de találhatsz 7600 sörtével rendelkező modelleket is.

Mire figyeljek még a kézi fogkefe kiválasztásakor?

A sörték minőségén kívül a nyél kialakítása is fontos. A fogkefének kényelmesen kell elhelyezkednie a kezedben. Szintén fontos a fej nagysága, elég kicsinek kell lennie ahhoz, hogy elérjen a nehezen hozzáférhető helyekre, mint például a hátsó fogakhoz. Az ideális fejnagyság a felnőttek számára körülbelül 2 cm. Végül, de nem utolsósorban sokan vannak, akiknek a fogkefe színe sem mindegy.

Milyen gyakran és hány percig kell fogat mosni?

Ideális esetben minden étkezés után fogat kell mosni. A fogorvosok minimum napi 2-3 alkalommal történő fogmosást javasolnak. Ha biztosra szeretnél menni, hogy a fogaid épségéért mindent megteszel, mosd meg minden étkezés után. A fogmosás hossza legalább 2-3 perc legyen, de a fogorvosok szerint kevesebb, mint 5 perc alatt nem lehet tökéletesen megtisztítani a fogakat.

Hogyan kell fogat mosni?

A fogmosás technikája a legfontosabb tényező, amely csökkenti a fogbetegségek kialakulásának kockázatát. Az alábbiakban többet olvashatsz arról, milyen és miből áll a helyes fogmosás.

A helyes fogmosási technika alapelvei

Moss fogat minimum 2× naponta. A legjobb minden étkezés után.

  • Vigyél fel egy kevés fogkrémet, körülbelül egy borsónyit a fogkefére.
  • A fogkefe sörtéit tartsd az íny vonalához képest 45°-ban.
  • Ne szorítsd oda túlságosan a fogkefét, mosás közben fontos a szabad csuklómozgás. Tisztítsd meg a fogaidat a fej rövid, lendületes mozgatásával.
  • A szájüreget oszd képzeletben negyedekre: bal felső, bal alsó, jobb alsó és jobb felső részre – mindegyiket mosd meg alaposan (legalább 30 másodpercig).
  • Kezdd a fogak külső felületének tisztításával, folytasd a hátsó részekkel és fejezd be a rágófelületekkel.
  • Legalább 2,5-3 percig moss fogat, vagy addig, amíg teljesen simák és tiszták nem lesznek.
  • Használj fogköztisztító kefét és menj végig az összes fog közötti területen.
  • Használj fogselymet és tisztítsd meg még jobban a fogközöket.
  • Öblítsd ki alaposan a szájüreget szájvízzel.
  • Végül finom masszírozó mozgással tisztítsd meg a nyelvedet.

Fogmosás után mosd el a fogkefédet folyó víz alatt és hagyd levegőn megszáradni.

Fogsor

Fogkrém, kiegészítők és a fogkefe tárolása

Milyen fogkrémet használjak?

Más és más fogkrém ajánlott érzékeny, elszíneződött fogak ápolásához vagy például parodontózis esetén. A fluoridos fogkrém segít a fogszuvasodás elleni harcban és a fogzománc ásványi anyagokkal való ellátásában. A fogkrém használata után alaposan öblítsd ki a szádat. A fogkrémet ne nyeld le, nem alkalmas fogyasztásra és egészségügyi problémákat okozhat.

Szükséges a fogköztisztító kefe és a fogselyem használata?

Igen. A fogszuvasodás a legtöbb esetben pontosan a fogköz nem megfelelő tisztítása miatt alakul ki, amely ideális terület a baktériumok és vírusok szaporodásához. Minden fogmosás után használj fogköztisztító kefét és alaposan tisztítsd meg az összes fogközt. Jó, ha a fogmosást fogselyem használatával fejezed be és megtisztítod vele a fogak oldalát.

Mire való az egycsomós fogkefe?

Az egycsomós fogkefe a szájüreg speciális ápolására szolgál, mivel még a nehezen hozzáférhető helyekre is elér. Hasznos megoldás lehet azoknak, akik például parodontális betegségben szenvednek, állandó fogszabályozót viselnek, valamint implantátumokkal és hidakkal rendelkeznek.

Szájvíz – igen vagy nem?

A szájvíz fertőtlenítő hatású és segít a baktériumok eltávolításában, amelyek még egy alapos fogmosás után is a szájban maradhatnak. A szájvíz kiegészíti a mechanikus fogmosást és növeli annak hatékonyságát. Együtt hatékonyabban akadályozzák meg a fogkő, a fogszuvasodás és az ínybetegségek kialakulását.

Miért jó a szájzuhany használata?

A szájzuhany lassan a foghigiénia általános részévé válik, és szájvízzel kombinálva csodákra képes. A célzott vízsugár tökéletesen megtisztítja a fogközöket, ugyanakkor a szájzuhany gyengéden masszírozza az ínyt és eltávolítja a lepedékmaradványokat a fognyak körül. A szájzuhany könnyen használható, és vannak utazó modellek is, így még az otthonodtól távol is használhatod.

A manuális vagy az elektromos fogkefe a jobb?

A legfontosabb dolog mindig a megfelelő tisztítási technika. Azonban tény, hogy az elektromos fogkefe megkönnyíti a fogmosást. Használatával könnyebb elérni a megfelelő fogmosási technikát. Megvásárlása nagyobb befektetés, ami szintén ösztönzőleg hathat az alaposabb fogmosásra. A vizsgálatok eredményei azt mutatják, hogy az emberek hosszabb ideig mosnak fogat elektromos fogkefével, mint manuálissal.

Milyen gyakran kell fogkefét cserélni?

Figyelj a fogkefefej elhasználódásának jeleire. Ha úgy látod, hogy a sörték nem tartják az alakjukat, elkezdtek oldalra lapulni vagy máshogyan néznek ki, a legfőbb ideje újra cserélni a fogkefét. Ha a sörték első pillantásra nem is tűnnek elhasználódottnak, azért legalább három havonta cseréld le a fogkefét. A fogkefefejben felhalmozódhatnak a különböző baktériumok és vírusok is, ami fertőzésforrás lehet, ezért érdemes minden betegség után lecserélni a fogkefét.

Hogyan kell tárolni a fogkefét?

Tartsd szárazon a fogkefét. Minden használat után alaposan öblítsd le vízzel és hagyd megszáradni a levegőn. Közvetlenül használat után ne tedd be a tokba és ne tedd rá a védőtokot, amelyben egyébként utazás közben szoktad tárolni. Nedves környezetben a baktériumok könnyebben szaporodnak.

Minden, amit a fogmosásról tudni kell

Hogyan kell helyesen fogat mosni?

A mindennapi fogmosás nemcsak arra szolgál, hogy a szád tisztaságát és frissességét megőrizd, hanem egyben az egész szervezet egészségének megőrzéséhez is hozzájárul. A fogorvosok azt javasolják, hogy naponta legalább kétszer, 2,5 percig mossunk fogat. A megfelelő fogmosás eltávolítja a lepedéket és a baktériumokat, amelyek egyébként a fogak között és a nyelven is megtelepednek, így megelőzheted az ínybetegségeket és a fogszuvasodást, erősítheted az immunrendszeredet, és egészségesebb életmódot alakíthatsz ki.

Hogyan válasszunk hagyományos fogkefét?

A piacon olyan sokféle méretű, formájú és stílusú fogkefe van, hogy a megfelelő fogkefe kiválasztása bonyolult feladatnak tűnhet. Egyes fogkefék mélytisztítást, frissebb leheletet és még fehérebb fogakat ígérnek. Másokat kifejezetten műfogsorhoz vagy fogszabályozóhoz terveztek. A fogkefék között léteznek csecsemőknek szánt ujjra helyezhető fogkefék, kisgyermekeknek és nagyobb gyerekeknek való fogkefék, valamint felnőtt fogkefék. Alapvetően kétféle fogkefe létezik, a hagyományos kézi és az elektromos. A fogkefék sörtéje lehet puha, közepes és kemény. A legjobb felnőtt manuális fogkefe az, amelyik puha sörtéjű. A legtöbb fogorvos egyetért abban, hogy a puha sörtéjű fogkefékkel lehet a legjobban eltávolítani a szennyeződéseket és a lepedéket a fogakról a zománc és az íny károsítása nélkül. A legideálisabb méret a kis fejű fogkefe, amely könnyebben mozgatható előre-hátra és amellyel könnyebben elérhetők a hátsó fogak is.

Hogyan mossuk a gyerekek fogát?

18 hónapos korig a gyermek fogainak tisztításához csak vizet használj. 18 hónapos kortól 6 éves korig borsószemnyi méretű, alacsony fluoridtartalmú fogkrémet helyezz a fogkefére, 6 éves kortól pedig már használhatsz fluoridos felnőtt fogkrémet, szintén borsószemnyi mennyiségben. Használj puha, kisméretű gyerekfogkefét.

Hogyan válasszunk elektromos fogkefét?

Általánosan elfogadott tény, hogy az elektromos fogkefék hatékonyabbak, mint a manuális fogkefék, és sok fogorvos az előbbit ajánlja, hogy segítsen pácienseinek a lehető leghatékonyabbá tenni a fogmosást. Ha elektromos fogkefe vásárlását fontolgatod, sokféle típus áll rendelkezésre, különböző tulajdonságokkal és több árfekvésben.

Hogyan mossunk fogat elektromos fogkefével?

Az elektromos fogkefe használatához egyszerűen nyomd a fogkrémet a kefefejre, és tartsd a kefét 45 fokos szögben, akárcsak a manuális fogkefét. Ezután kapcsold be az újratölthető elektromos fogkefét, és haladj egyik fogról a másikra. Fogmosás közben mozgasd a kefét finoman előre-hátra és körkörös mozdulatokkal a fogak elülső, hátsó és felső (rágó) felületén. A fogkefét ne nyomd erősen az ínyre, mert az irritálhatja.

Hogyan tisztítsuk megfelelően a fogközöket?

A fogköztisztítás fontos a száj és az általános egészségünk szempontjából. Tudtad, hogy a fogaidnak öt felülete van, amelyeket rendszeresen tisztítani kell? Míg a fogkefe a legtöbb felületről el tudja távolítani a lepedéket, a fogak közé, ahol sok ételmaradék és a lepedék felhalmozódik, nem ér el. Ezért olyan fontos a fogköztisztítás a fogmosást követően - csak így távolítható el a lepedék a fogak teljes felületéről.

Nyomtatás
P-DC1-WEB05
30 év tapasztalat az e-kereskedelemben
3 millió megrendelés évente
a vásárlók 98% visszatérő
Több infó
Felhívunk és szakértői tanácsot adunk
06-1-701-1111
Kérdés a rendeléssel kapcsolatban
Kérdés a termék(ek)kel kapcsolatban
Kérjük, add meg a telefonszámodat:
Keress minket
Az Ön adatainak védelme fontos számunkra Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és a beleegyezéseddel weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadod a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési felületeken.
További információ Kevesebb információ