VIP LENOVO boost VIP LENOVO boost

Hogyan nevelj kávécserjét

Termékkatalógus

Cikk

Frissítve  . június 20.

Ha rajongsz a minőségi kávéért és fogyasztása felér számodra egy rituáléval, bizonyára elgondolkodtál már rajta, milyen lehet saját kávébabokat termeszteni, és az azokból készült kávét élvezni az otthonod kényelmében. Meglepődnél, hogy a kávékészítéshez szükséges kávécseresznyéket termelő arab kávé nevelése mennyire egyszerű, és hogy még a kevésbé tapasztalt növénytermesztőknek sem okoz gondot. Hasznos tanácsokat adunk az otthoni kávécserje-neveléshez, és tippeket a sikeres kávétermesztéshez.

Hogyan nevelj kávécserjét

Hogyan nevelj kávécserjét – TARTALOM

  1. Arab kávé
  2. Otthoni kávénevelés
  3. Hogyan nevelj kávécserjét - útmutató
  4. Hogyan dolgozd fel a saját kávébabjaidat
  5. A leggyakoribb hibák kávécserje nevelésekor

Arab kávé

Az arab kávécserje egy eredetileg északkelet-afrikai régióból származó növény, amely a világ kávétermelésének 70%-át adja. A szubtrópusi és trópusi öv természetes környezetében még mindig egy örökzöld cserje, amelynek magassága akár a 8 métert is elérheti. Virágai sárgásfehér színűek és általában több virágzatot alkotnak. A virágzás után eljön a gyümölcsérés időszaka. Az úgy nevezett kávécseresznyék két magot tartalmaznak, amelyet beérés esetén kávébabként használnak fel kávékészítéshez, vagy más cserjék ültetéséhez.

i Egy kis csésze kávé elkészítéséhez körülbelül 52 kávébabot, azaz 26 kávécseresznyét kell leszüretelned. Ebből kb. 7 gramm őrölt kávé jön ki, amely egy eszpresszó kávénak megfelelő mennyiséget jelent.
Hogyan nevelj kávécserjét
A kávécseresznyék kezdetben zöldek, majd az érést követően pirossá válnak.

Otthoni kávénevelés

Ha úgy döntesz, hogy szeretnél saját kávét nevelni otthon, mindennek az alapja - természetesen - egy érett arab kávécserje lesz, amely a virágzáshoz és az azt követő, kávébabokat tartalmazó kávécseresznyék kifejődéséhez rendszeres gondoskodást igényel. A növényhez számos úton hozzájuthatsz, a leghosszabb és legigényesebb nyilvánvalóan, ha saját kávécserjét nevelsz egy kihajtott magból.

Szerezz be egy már megnőtt növényt

Nincs kedved kivárni, amíg a saját kávécserjéd megnő? Ebben az esetben látogass el egy kertészetbe vagy egy hobbi piacra, ahol meglehetősen gyakran kapni kávécserjét. Óvakodj, azonban,  a megsárgult vagy sodrott levelektől, amelyek a növény nem megfelelő gondozására utalnak. Egy egészséges kávécserje élénk zöld, merev levelekkel rendelkezik, amely első pillantásra viaszos benyomást kelt. A megvásárlást követően javasoljuk, hogy ültesd át és lásd el a növényt magas nitrogén- foszfor- és káliumtartalmú tápoldattal.  

Próbáld ki a dugványozást

Arab kávécserjét a dugványozásnak nevezett módszerrel is termeszthetsz. Ha ismersz olyat, aki kávétermesztéssel foglalkozik, csak annyi a dolgod, hogy levágod az anyanövényéről a fiatal hajtásokat. Három hónap elteltével a hajtásoknak gyökeret kell ereszteniük, ám fontos, hogy állandó, körülbelül 22-25 °C között tartsd őket, és biztosítsd számukra a szükséges magas (legfeljebb 90%-os) páratartalmat.

Kezdd magával a maggal

Ha tényleg komolyan gondolod a kávétermesztést és van hozzá elég türelmed, megpróbálhatod teljesen az alapoktól nevelni a kávécserjédet. Elsősorban minőségi magvakra lesz szükséged, amelyek nem lehetnek egy hónapnál idősebbek. Ellenkező esetben ugyanis elveszítik a csírázási képességüket és az erőfeszítésed már az elején kárba veszne.

i A friss kávészemnek az úgy nevezett endokarpban kell elhelyezkednie, azaz a külső burkolatban, amely biztosítja a mag számára a szükséges védelmet.
Hogyan nevelj kávécserjét
A vörös kávécseresznyék készen állnak a betakarításra.

Mielőtt hozzáfognál a kávécserje neveléséhez, készíts elő egy kisebb virágcserepet homokos vályogtalajjal, amelynek Ph-ja legyen kissé savasabb. Válassz egy megfelelő helyet is a magvad csíráztatásához, amely állandó hőmérsékletű, körülbelül 24°C-os és megfelelő páratartalommal rendelkezik.

  1. Helyezd a kávémagokat egy előkészített cserépbe. Ne feledd: ne rakj egyszerre ötnél több kávémagot a cserépbe. Fedd be a kávébabokat földdel, és gondoskodj állandó vízellátásról, hogy a talaj ki ne száradjon.
  2. Az ültetést követő harmadik-hatodik héten számíthatsz rá, hogy a magok csírázni kezdenek. Körülbelül tíz nappal az első csírázás után, egy körülbelül 4 cm magas, miniatűr növény fog kinőni a földből. A kis kávécserje szárán két levél jelenik meg, ekkor át kell ültetni egy nagyobb cserépbe. Az átültetés után ne felejtsd el finoman tápoldatozni minden nap, és folytatni a rendszeres locsolást.
  3. Évente ültesd át a kávécserjét és tartsd állandó hőmérsékleten. Locsold rendszeresen, a vízfeleslegről sárga levelek fognak árulkodni. Ha pedig nem kap elegendő vizet, a levelek lehullanak, amelyek fokozatosan kezdik elveszíteni mélyzöld színüket, majd elszáradnak.
  4. Otthoni kávécserje-nevelés esetén körülbelül három méteres növényre számíthatsz. Úgy három év elteltével, tavasszal megjelennek a kávécserje első sárga és fehér virágai. Amint a kávé kivirágzott, hagyd pihenni, és vedd visszább a locsolást és a tápoldatozást is. 
  5. A virágzás és az azt követő lehullás után az első kávécseresznyék 9-14 hónapon belül érni kezdenek. A fokozatosan növő cseresznyék többször is megváltoztatják a színüket, míg végül pirossá válnak, amely jelzi, hogy megértek, ugyanakkor azt is megmagyarázza, miért hívják az érett gyümölcsöket kávécseresznyének. A kávécserje gyümölcse mindig két magot, azaz kávébabot tartalmaz. Ezek megfelelő mennyiségben felhasználhatók a saját kávéd elkészítéséhez, vagy akár további kávécserjéket is ültethetsz belőlük.
i Túl hosszúnak tűnik a kávécserje termesztése? Ha nem akarsz több évet várni a saját kávébabjaidra, próbáld ki a prémium minőségű AlzaCafé kávébabokat!

Hogyan dolgozd fel a saját kávébabjaidat

A sikeres termesztők leszüretelhetik a kávébabjaikat és kipróbálhatják a saját kávéjukat. Azonban, még így is viszonylag hosszú út vezet egy csésze aromás italhoz. Először is az összegyűjtött, meghámozott és kiszárított zöld kávébabokat meg kell pörkölni. Egy hagyományos serpenyő megfelelő ehhez a feladathoz, de akár hőlégbefúvásos sütő grill funkciójával is próbálkozhatsz. Ezután nem árt, ha egy edényben tárolod a pörkölt kávészemeket, amelyben sem fény, sem pedig nedvesség nem éri, majd várj kb. egy hetet, hogy kibontakozzon a kávé jellegzetes íze és aromája. Ekkortól a kávébabok készen állnak a darálásra és a kávékészítésre.

Hogyan nevelj kávécserjét
A kávébabok csak a pörkölés után nyerik el az igazi kávé jellegzetes ízét és aromáját.
i Különféle kávédarálók közül válogathatunk, és bizonyos kritériumokat figyelembe kell venni a választáskor. Ha szeretnél biztosra menni, melyik kávédaráló lenne a legjobb választás a számodra, olvasd el útmutatónkat: Hogyan válasszunk kávédarálót.

A leggyakoribb hibák kávécserje nevelésekor

Az arab kávénövény egy viszonylag igénytelen növény és ha tiszteletben tartod az igényeit, a kávébabok betakarítása mellett pozitív energiát nyújt és feldobja a háztartásodat. Annak érdekében, hogy minél tovább gyönyörködhess benne és szüretelhesd a termését, próbáld elkerülni a következő hibákat.

Ne költöztesd a kávécserjét

A kávécserje általában érzékeny a hely- és hőmérsékletváltozásra. Válassz számára olyan helyet, ahol a hőmérséklet nem ingadozik és nyáron is 25 °C körül van. Télen pedig a kávécserje körüli hőmérséklet nem eshet 20 °C alá.

Óvatosan a fénnyel

Habár a kávécserje a világos helyet szereti, a tűző nap könnyen megégetheti a leveleit.

Locsolj ésszerűen

A kávécserje általában a tudtodra adja, ha elegendő, túl sok, vagy éppen túl kevés számára a vízmennyiség. A lekonyuló levelek azt mutatják, hogy megfelelő locsolást igényel. Ha a levelek elsárgulnak, az a túl sok víz jele. A nyári hónapokban valamivel több vízre van szüksége.

Figyelj a víz minőségére

A kávécserje öntözéséhez az esővíz a legideálisabb. Ha ezt nem tudod biztosítani, hagyj csapvizet a sötétben legalább 24 órára. A kávécserje nem tolerálja a klórt és a csapvízben található egyéb összetevőket.

Szorítunk minden lelkes termesztőnek és kívánjuk, hogy a kávécserje nevelése gazdag terméssel és az azt követő, "kézi készítésű" kávé igazi élvezetével ajándékozza meg őket.

Nyomtatás
P-DC1-WEB05
28 év tapasztalat az e-kereskedelemben
3 millió megrendelés évente
a vásárlók 98% visszatérő
Több infó
Felhívunk és szakértői tanácsot adunk
06-1-701-1111
Kérdés a rendeléssel kapcsolatban
Kérdés a termék(ek)kel kapcsolatban
Kérjük, add meg a telefonszámodat:
Keress minket
Az Ön adatainak védelme fontos számunkra Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és a beleegyezéseddel weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadod a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési felületeken.
További információ Kevesebb információ