ApF HU Akvizice ApF HU

Hogyan szkennelj dokumentumokat és fényképeket? (ÚTMUTATÓ)

Termékkatalógus

Cikk

szkennerek felbecsülhetetlen segítséget nyújtanak az irodában és otthon. Előfordulhat azonban, hogy nem tudod pontosan, hogyan kell megfelelően beállítani a készülékedet és az előnyödre fordítani annak használatát. Segítünk, hogyan kerüld el a lapbeolvasással kapcsolatos problémákat.

Szkennelés

Hogyan szkennelj dokumentumokat és fényképeket? – TARTALOM

 1. Milyen típusú szkennert válassz?
 2. A szkennelés felbontása és sebessége
 3. Hogyan csatlakoztasd a szkennert PC-hez?
 4. Hogyan szkenneld be a dokumentumokat megfelelően PDF-ként
 5. Szkennelés OCR segítségével
 6. Negatív és diapozitív szkennelése

Milyen típusú szkennert válassz?

A szkennerek olyan eszközök, amelyek segítségével eredeti, leggyakrabban szöveggel vagy képpel ellátott papírt olvashatunk be, majd alakíthatunk át digitális formátummá. Szkenner választásakor fontos, hogy először átgondoljuk annak pontos célját. Például, a legtöbb háztartásban olyan szkenner állná meg a helyét, amely egy tipikus multifunkciós nyomtató részét képezi. Alternatív megoldásként pedig ott az alap asztali beolvasó.

Ha azonban naponta több tíz vagy száz dokumentumot kell beszkennelned, akkor semmi kétség, hogy speciális szkennerre lesz szükséged, beépített automata dokumentumadagolóval. Ha még bizonytalan vagy, olvasd el a szkennerek kiválasztására irányuló, világos útmutatónkat.

A szkennelés felbontása és sebessége

Maga a szkennelés egy optikai rendszerből álló összetett beolvasási mechanizmus segítségével történik. Az üveg alatt a szkenner sorról sorra olvassa be a dokumentumot. A készülék felbontása a beolvasási pontok és vonalak számától függ. Minél nagyobb a DPI érték, annál jobb és élesebb az átalakítás minősége. A fájl mérete természetesen növekszik, és az ilyen gondos szkenneléshez szükséges idő is megnő. Manapság a piacon általában 600 x 600 DPI vagy 1200 x 2400 DPI felbontású szkennerek találhatók. A legmagasabb minőség esetén pedig akár 4 800 x 9600 DPI felbontással is találkozhatunk.

Szkennelés
Kényelmes dokumentum szkennelés.

A beolvasott dokumentum minőségének kiválasztása a beolvasási sebességgel, és ebből kifolyólag a minőséggel is összefügg. Az egyes paraméterek azonban gyártónként valamennyire eltérhetnek.

Dokumentum típusa Kép típusa Felbontás Grafika típusa
Foto Fényképek szkennelésére használható. 300 × 300 DPI színes 24bites
Web Akkor használd, ha a beolvasott dokumentumot e-mail vagy weboldal mellékleteként szeretnéd hozzáadni. 100 × 100 DPI színes 24bites
Text Használd szöveges dokumentumok beolvasásához. 200 × 200 DPI fekete-fehér

Grafika típusa

A grafika típusának kiválasztása jelentősen befolyásolja a beolvasás hosszát, ezért érdemes időben átgondolni - főleg nagy mennyiségű dokumentum esetén -, hogy milyen minőség lenne megfelelő a későbbi felhasználáshoz.

 1. Fekete-fehér – elsősorban szöveges vagy vonalas rajzokhoz használd.
 2. Szürke (hibadiffúzió) –  speciális grafikához vagy fényképekhez használható. A hibaszóródás olyan módszer, amellyel anélkül lehet szimulálni szürke képeket, hogy valódi szürke pontokat használnánk. A fekete pontok olyan különleges mintában vannak elhelyezve, amely szürke megjelenést kölcsönöz nekik. 
 3. Szürkeárnyalatos – használd grafikákhoz vagy képekhez. Ez a mód pontosabb, ugyanis a szürke akár 256 árnyalatát használja.
 4. Színes, 256 szín – a képi szkenneléshez legfeljebb 256 színt használ.
 5. Színes, 24 bites – a kép szkenneléséhez legfeljebb 16,8 millió színt használ. Az eredményül kapott képfájl mintegy háromszor olyan nagy lesz, mint a 256 színes beállítással létrehozott fájlok.

Hogyan csatlakoztasd a szkennert PC-hez?

A szkenner számítógéphez vagy laptophoz történő csatlakoztatása nem olyan bonyolult. Azonban át kell gondolnod, hogy milyen opciókat nyújt az adott laptop. Egy olyan új darab, mint például az Apple MacBook Air már kizárólag USB-C típusú csatlakozóval rendelkezik. Ez azonban a szkennerekre még nem jellemző.

 1. USB csatlakozás – a szkenner és a PC közvetlen csatlakozása USB kábelen keresztül.
 2. LAN interfész – a szkenner és a számítógép RJ45 csatlakozók segítségével otthoni vagy irodai hálózatra van csatlakoztatva.
 3. WiFi csatlakozás – a szkenner csatlakoztatása a LAN-hoz hasonló, ám a kábelt WiFi átvitel helyettesíti.
 4. Direct WiFi – a szkenner és a PC közvetlen csatlakoztatása WiFi-n keresztül..
 5. Bluetooth – szkenner csatlakoztatása vezeték nélküli Bluetooth technológián keresztül, alkalmas, például a szkenner mobilalkalmazáson keresztül történő vezérlésére.
 6. Csatlakozás szerverhez vagy más PC-hez – alapvetően egy hálózati kapcsolat típusa, kivéve, hogy a beolvasási folyamatot egy másik számítógép vagy szerver felügyeli.
 7. Csatlakozás LPT-n vagy soros interfészen keresztül – a manapság viszonylag egzotikus csatlakozók még csak néhány kivétellel léteznek a szkennereknél. Azonban bizonyos esetekben találkozhatunk velük az ipari vagy kereskedelmi szférában.

Hogyan szkenneld be a dokumentumokat megfelelően PDF-ként

Van néhány alapvető szabály, amelyet be kell tartanunk PDF-be történő beolvasáskor. Ennek elvileg a legegyszerűbb módja a szkenner vagy multifunkciós nyomtató gyártója által közvetlenül rendelkezésre bocsájtott alkalmazás használata. Egy ilyen alkalmazás az adott szkennerrel való zavartalan kommunikáció érdekében közvetlenül be van programozva a készülékbe. Megmutatjuk, hogyan fest ez egy HP szkenner esetében. A HP Scan meghajtó a szükséges illesztőprogramokkal együtt automatikusan telepítve van Windows 10-ben. Kezdd el a beolvasási folyamatot és kimeneti fájlként válaszd a PDF-et. Egyáltalán nem nehéz.

HP Scan
HP Scan vezérlő alkalmazás átlátható felhasználói felülettel.

Egy másik lehetőség a jó kialakítású HP Scan alkalmazás használata, amely Windows 10-ben közvetlenül elérhető, ám Mac-re vagy Android és iOS rendszerű mobilplatformokra is feltelepíthető.

PDF szkennelés a HP Smart alkalmazásban

A HP alkalmazás minden felületen rendkívül hasonló felhasználói felülettel rendelkezik, amelynek használata igen egyszerű. A megfelelő szkennelés folyamata a következő:

 1. A HP Smart alkalmazás főoldalán kattints a Scan (Szkennelés) csempére.
 2. A Szkennelés ablakban módosítsd a beállításokat - például a dokumentum típusát (dokumentum vagy fénykép), az oldal méretét, a kimeneti típust, a forrást, a felbontást és a tömörítést - a szkennelési feladatnak megfelelően, majd kattints a Scan (Szkennelés) gombra.
 3. Megjelenik a beolvasott dokumentum előnézete.
 4. Ezen a képernyőn az alkalmazás szerkesztő eszközeinek segítségével bármilyen módosítást elvégezhetsz, például a levágást vagy az elforgatást. A szegélyt beállíthatod manuálisan, ha rákattintasz és nyomva tartod a kék pontok valamelyikét.
 5. Ha végeztél a szerkesztéssel, kattints az Apply (Alkalmazás) gombra.
 6. Győződj meg róla, hogy a PDF kimeneti formátumot választottad ki.
 7. A fájlt kinyomtathatod, átnevezheted, lementheted, megoszthatod vagy további oldalakat is adhatsz hozzá.

Szkennelés OCR segítségével

A szkennerek egyik érdekes funkciója az OCR (Optical Character Recognition). Ha szöveges dokumentumokkal dolgozol, akkor már bizonyára találkoztál az OCR-rel a munkád során. Ez egy szoftver funkció, amellyel szöveggé alakíthatsz egy beolvasott dokumentumot, ezáltal normál dokumentumként, szövegszerkesztőben folytathatod vele a munkát.

A gyakorlatban egy nélkülözhetetlen segítőtársról beszélünk, és előbb vagy utóbb minden bizonnyal megtalálod a számodra megfelelő alkalmazást. Végül is ki szeretne kézzel újraírni egy többoldalas dokumentumot, amikor pár perc alatt és pár egérkattintással teljesen digitalizálhatod is azt?

Számos szkenner gyártó mellékeli az OCR átalakítót a szoftverük részeként. Az esetek többségében, azonban ez csak egy technológiai demonstráció vagy egy időben korlátozott bemutató. Mi a fantasztikus OCR-pontosság érdekében az ABBY FineReader javasoljuk, amely a legjobb hosszú távú referencia ezen a területen.

Negatív és diapozitív szkennelése

Az albumok tele vannak olyan régebbi képekkel, amelyekhez erős érzelmek fűződnek, és semmiképp sem akarod elveszíteni azokat. Épp ezért ajánlott digitalizált formában tartatni és megvédeni a számítógépedet, NAS szerveredet vagy az egyéb felhőalapú tárhelyedet. Mire is van ehhez szükséged?

Domácí tisk fotografií
A film ma már csak a digitális technológia előtti idők emlékeztetőjeként tekinthető.

Mindenek előtt, a lehető legjobb szkennerekre, amelyek alkalmasak filmek, tisztítószerek címkéinek, és negatívokon és diafilmeken található képek beolvasására. Természetesen a velük történő munka a legbonyolultabb, és kellő gondosságot igényel. Akkor se csüggedj, ha csak fekete-fehér fotóid vannak - azokat is viszonylag jól beszkennelheted.

Szkennelés,negatív,diapozitív
A Plustek OpticFilm 135 szkenner segítségével, például kényelmesen szkennelhetsz negatívokat és a diapozitívokat.

A negatívok és diapozitívok beolvasásához kialakított speciális szkennerek speciális tartóval vannak felszerelve, amelyekbe az egyes filmeket helyezhetjük. Azonban a munka nem csak a szkennelésből áll, a végső finomításokat és korrekciókat ugyanis szintén el kell végezni. Javasoljuk kedvenc fényképszerkesztő szoftvered használatát. Például, szükség lesz élesítésre, retusáló kefére vagy klónozó bélyegzőre. Csak ezután lehet lementeni a képet és megmutatni a barátoknak.

i Az AlzaMagazinban más cikkek is várnak:

Ahogy cikkükből is látszik, a szkennerek gyakorlatilag a háztartások pótolhatatlan kellékei. Ha nyomtató vásárlásán töröd a fejed, javasoljuk, hogy fontold meg egy multifunkciós modell beszerzését, amely egyúttal beépített szkennerrel is rendelkezik. Kis erőfeszítéssel is nagyszerű eredményt érhetsz el.

4,7 62×
Canon CanoScan LiDE 300
Szkenner - A4, asztali és lapos szkenner, optikai felbontása 2400 x 2400 DPI, szkennelési sebesség akár 6 oldal/perc, fotók, könyvek és szövegek szkennelése, súlya 1,5 kg, USB csatlakozás
32 790 Ft
Szállításra kész > 5 db
Éjfélig megrendeled, reggel az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: QN010f
5,0
Epson WorkForce DS-1630
Szkenner - A4, asztali, lapos, lapbehúzós és dokumentum szkenner, adagolóval, duplex, ADF, optikai felbontása 600 x 600 DPI, szkennelési sebesség akár 25 oldal/perc, szövegek szkennelése, súlya 3,7 kg, USB 3.0 csatlakozás
107 390 Ft
Pillanatnyilag nem elérhető
Termékkód: QE053n19r
4,8
Canon imageFORMULA DR-C230
Szkenner - A4, asztali, lapbehúzós és dokumentum szkenner, adagolóval, duplex, ADF, nagy sebességű szkennelés, optikai felbontása 600 x 600 DPI, szkennelési sebesség akár 30 oldal/perc, szövegek szkennelése, súlya 2,8 kg, USB csatlakozás
185 890 Ft
Szállításra kész > 5 db
Éjfélig megrendeled, reggel az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: QN135b6
5,0
Epson Workforce ES-50
Szkenner - A4, asztali és lapbehúzós szkenner, adagolóval, ADF, optikai felbontása 600 x 600 DPI, szkennelési sebesség akár 10 oldal/perc, szövegek szkennelése, hordozható, súlya 0,27 kg, USB csatlakozás
55 990 Ft
Kérés esetén megrendeljük 1 db
Várható 2024. 03. 01.
Termékkód: QE039a
4,5
Canon imageFORMULA DR-F120
Szkenner - A4, asztali, lapos, lapbehúzós és dokumentum szkenner, adagolóval, duplex, ADF, optikai felbontása 600 x 600 DPI, szkennelési sebesség akár 20 oldal/perc, fotók, könyvek és szövegek szkennelése, súlya 4,6 kg, USB csatlakozás
+Ajándék Ajándék 3 év garancia kiterjesztés a vásárlást követő 30 napon belüli regisztrációt követően melynek értéke 16 Ft
130 890 Ft
Szállításra kész 2 db
Éjfélig megrendeled, reggel az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: QN135d
4,8 24×
Canon ImageFORMULA P-208 II
Szkenner - A4, kézi és lapbehúzós szkenner, adagolóval, duplex, ADF, optikai felbontása 600 x 600 DPI, szkennelési sebesség akár 8 oldal/perc, szövegek szkennelése, hordozható, súlya 0,6 kg, igazolványok szkenneléséhez adagoló, USB csatlakozás
+Ajándék Ajándék 3 év garancia kiterjesztés a vásárlást követő 30 napon belüli regisztrációt követően melynek értéke 16 Ft
52 490 Ft
Szállításra kész > 5 db
Éjfélig megrendeled, reggel az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: QN135v
4,7
Canon imageFORMULA DR-M160 II
Szkenner - A4, asztali, lapbehúzós és dokumentum szkenner, adagolóval, duplex, ADF, nagy sebességű szkennelés, optikai felbontása 600 x 600 DPI, szkennelési sebesség akár 60 oldal/perc, szövegek szkennelése, súlya 3,2 kg, USB csatlakozás
250 190 Ft
Szállításra kész 3 db
Éjfélig megrendeled, reggel az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: QN135f2
4,8
Epson WorkForce DS-360W
Szkenner - A4, asztali, lapbehúzós és dokumentum szkenner, adagolóval, duplex, ADF, optikai felbontása 600 x 600 DPI, szkennelési sebesség akár 25 oldal/perc, szövegek szkennelése, hordozható, súlya 1,3 kg, USB 3.0 és WIFI csatlakozás
Szuper ár
126 590 Ft
Szállításra kész 5 db
Éjfélig megrendeled, reggel az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: QE038
EPSON szkenner WorkForce DS-410
Szkenner - A4, asztali, lapbehúzós és dokumentum szkenner, adagolóval, duplex, ADF, optikai felbontása 600 x 600 DPI, szkennelési sebesség akár 26 oldal/perc, szövegek szkennelése, súlya 2,5 kg, USB csatlakozás
Szuper ár
122 290 Ft
Pillanatnyilag nem elérhető
Termékkód: QE001b42
4,0
Brother DS-940DW
Szkenner - A4, asztali és lapbehúzós szkenner, duplex, optikai felbontása 600 x 600 DPI, szkennelési sebesség akár 15 oldal/perc, szövegek szkennelése, hordozható, súlya 0,699 kg - USB keresztül újratölthető elem, USB 3.0 és WIFI csatlakozás
76 990 Ft
Szállításra kész 3 db
Éjfélig megrendeled, reggel az AlzaBoxban leled.
Infó
Termékkód: PB455h5
Nyomtatás
P-DC1-WEB10
28 év tapasztalat az e-kereskedelemben
3 millió megrendelés évente
a vásárlók 98% visszatérő
Több infó
Felhívunk és szakértői tanácsot adunk
06-1-701-1111
Kérdés a rendeléssel kapcsolatban
Kérdés a termék(ek)kel kapcsolatban
Kérjük, add meg a telefonszámodat:
Keress minket
Az Ön adatainak védelme fontos számunkra Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és a beleegyezéseddel weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadod a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési felületeken.
További információ Kevesebb információ